Knölknoppar.

Elfte november och en fredag med sköna varma vindhälsningar från söder. Onsdagens snöfall är nu nästintill helt borta. Otroligt att temperaturen kan nå uppåt tio grader varmt så här i mitten av november... man klagar liksom inte över sånt... bara ljuset det gav som nu saknas.

Är så imponerad över Mr Fokker... tänk att en liten pyttig o hård svartlort till anemonknöl faktiskt kan innehålla så här mycket liv. Knopp-producerandet är ju bara helt otroligt. November månad och dom bara fortsätter att vilja leva.. vilken tiopoängsknöl att ha i sin trädgård. En sann stjärna bland Anemonerna är han och jag ska banne mig plantera ut några knölar lite överallt i de andra rabatterna också nästa säsong. Kanske till och med ska prova att fördriva dom lite så får man njuta mycket längre av ljuvligheterna. 

Summersnow.

Söndag, något kyligare men en fantastiskt vacker novembersol idag... man kan liksom inte låta bli att må gott av en liten värmande sol på kinderna. Lågt stående ja.. långvarig nej.. men absolut underbar 💛

Tjusiga blad på 'Paul Farges' i dagens solsken.. ännu fina o gröna jämfört med alla andra Klematis som nu antagit den mer brunaktiga bladfärgen. Gillade ju mer det gamla namnet 'Summersnow'. Hmmm... frågan är vem som får bestämma över namnbyten på växter.. skulle gärna vilja veta det.

Fokker knölar.

Gjorde slag i saken o grävde nu upp alla anemonknölar trots att de ännu är så fräscha o fina. Måste ju bara prova på att spara dom och se hur det fungerar. Otroligt vad vissa hade en enorm grönmassa utskjutande från knölen medan andra var väldigt små o taniga. Började även fundera på om några faktiskt hade övervintrat från i fjol... men..  om det då var de små eller de stora det kunde jag ju inte gissa mig till. Möjligtvis då att de små blivit just små efter en vinter utomhus... eller..

Antar att själva växtnäringen bör gå tillbaka till knölen = krukade upp alla o ställde in dom nere på jobbet. Har man nu riktigt tur jamen då kanske det till o med kommer att slå ut nån liten ljuvlighet inomhus... hoppas hoppas hoppas. 

Actaea simplex.

Frostig och fin tisdag med solsken. Halva november månad har nu redan passerat... jomen kanske kommer detta gå fort o galant i år ändå.

Snabb konstrunda i trädgården.. det gäller liksom att passa på medan solen ännu når in... fort både kommer o går den nu här hemma. Små rundade knoppar på Höstsilveraxet.. en av få blomsterstjälkar som inte hann med blomningen i år. Tror aldrig jag haft så många blommande Höstsilverax som i år. Urtjusiga har de verkligen varit och tjusiga äro di ännu.. särskilt i sol och pudrade med lite frost.

Gnistrande Gillenia.

Så strålande vackert ute denna onsdag 16 november. Kallaste dagen hittills och en riktig förvinterdag. Idag känner man liksom igen vinterkylan.. man inte längre lura sig själv.. det kommer visst  bli en vinter även detta år.

Frostkristaller överallt i hela trädgården idag.. gnistrande vackert och så fantastiskt att få se på i motljus. Såna här dagar är guld värt... tala om att man känner sig superrik när allt glittrar omkring en. Gillenian är bara sååå fantastiskt fin idag.. vilken toppenväxt den är... det här är växten man inte ska vara utan i en trädgård. Tio poäng av tio möjliga från mig 💛

Prydligt o vackert.

Skulle kunnat stå ute med kameran i timmetal sådana här glittrande dagar. Tänk att allt detta vackra och framförallt solljuset kan göra så gott för humöret.. något man verkligen behöver så här års och särskilt med en tråkig hemmavistelse o förkylning i kroppen.

Fantastiskt vad vackert det är idag... och sooom jag gillar detta urtjusiga prydnadsgräset. Hmmm... kommer inte riktigt ihåg namnet.. kan det möjligtvis ha varit 'Overdam'.. det lutar som lite åt det hållet. Sommartid snyggt o fräscht grönt med lite vitt i sig och så med läckert inslag av rosa toner i kanten.. och nu i november så heeelt otroligt vackert att få titta på. Det ligger nog liksom som ett litet lätt kärleksfilter över ögonen på mig när jag ser på just frostklätt prydnadsgräs  💚

Trädgårds lycka.

💛💛💛 Aaamen... inte ett endaste litet moln som tynger ned på denna blekblå novemberhimmel idag..  det är verkligen precis så här det ska vara. Det glittar till lite här och gnistrar till lite extra vackert där och så plötsligt bryts solstrålarna till kulörta glitterduttar som färgar till det så fint 💛

Visst gillar man sin lilla trädgård alla andra helt vanliga dagar under året.. men nu.. nu är den liksom bara insvept i ett extra stort o kraftigt lyckofilter 💛

Snygg snurra.

Kyligt vackert ute även idag. Torsdag sjuttonde november och termometern visade imorse på minus elva.. sakta men säkert så går det ju absolut mot vinter.

Sonens vindsnurregåva står fint i släntrabatten... frostbeklädd och väldigt formvacker. Fungerar faktiskt utmärkt och snurrar för fullt blåsiga dagar. Gillar just rörelsen i den.. att det där snygga dekorativa som egentligen bara ska stå där också kan komma till liv ibland. Dekorativ, vacker o väderstyrd.

Blingbling

Urtjusigt o helt naturligt glittrande blingbling. Fascinerande vackert att få se på riktigt nära håll.

Hmmm... skulle man nu ha varit rik jamen då hade det på studs inhandlats en riktig proffskamera.. skulle så innerligt gärna på minsta micromacromillimeter velat se knivskarpa strukturer o former fastsatta på foto. Så himlans nöjd man varit då. Hmmm.. fast inte helt.. rikedomen hade nog handlat en ny diskmaskin också. Står som nr två på önskelistan.. kameran absolut överst... otillräckligt diskade koppar o glas kan man nog irritera sig ett tag till på bara bilderna är skarpa. 

Dagens enda rikedom av gnistrande frostkristaller handlar dock varken eller...

 

Fröplock.

Gråmulen himmel och fem minus denna lördag. Endast en kvick liten trädgårdsrunda med fröinsamling idag. Måste hinna ta till vara på vartenda litet frö som finns kvar och nu känns det ju absolut som att man är ute i sistaminuten..  får fortsätta till våren o sommaren så kommer detta projekt säkert bli bra.

Lätt snöpudrad trädgård idag.. behöver faktiskt inte komma mer än precis så här.. bara lite vitt så det ljusar upp är fullt tillräckligt för mig. 

Grönt liv.

Storstädningen bland fröerna för nån vecka sedan resulterade i ett gäng påsar med flera års utgånget datum. Att testså är ju dock roligare än att slänga så nu står småbyttor med en massa sallat o annat nere på jobbet under växtbelysning och tänk att det faktiskt gror lite här o där.

Trodde nog att plocksallat skulle vara snabbast upp med tanke på den svala temperaturen i stora hallen men det visade sig vara fel. Tre år gamla Rädisor ville upp först och jissesamalia vilken växtkraft dom verkar ha. Har faktiskt aldrig förr sått just Rädisor.. tycker ju inte alls om att tugga på såna vilket säkert är anledningen till att påsen aldrig öppnats. Förstår dock varför dom köptes en gång i tiden för påsbildens alla olika färgglada små Rädisor var ju jättesnygg. Gillar verkligen utseendet på dessa små gröna groddar.. så otroligt söta bladpar. Förväntar mig inga Rädisor men väldigt kul att se på lite levande grönt. Hmm.. kan man kanske äta bladen som just groddgrönt.. eller.. måste nog googla lite på det.

Novembergrönt.

22 november och Dahlior som skjuter nytt o grönt nu hör väl normalt inte till vanligheterna men med lång varm höst och fortsatt mild temperatur så är det kanske inte så orimligt ändå. Kunde inte låta bli att ställa fram dom under växtbelysning nu när dom verkar vilja växa.

Förmodligen inköpta som sommardahlior och ståendes utanför Herr Oves butik så antog jag att dom inte skulle tas om hand när väl sommar sen skulle bli till höst = kunde inte låta bli att fråga och tänk att han faktiskt kom i håg det några månader senare när han ringde o sa att nu var dom minsann mina. Två av tre hade hunnit med att utveckla en liten miniknöl.. tänkte då att uppkrukning kanske kunde ge även nr tre en chans samt att de andra två nog också då kunde må lite extra gott av att få vila i jord. Gick ju bra för min lilla DASW-stickling förra vintern som var grann ända fram i januari så det kan ju fungera även för dom här. Synd bara att inga namn finnes för det hade verkligen varit kul att veta..  men.. läckra var dom i alla fall. Den ena sorten glödande het i snyggorange och den andra i tjusigt blekrosa. Får hålla tummar o tår för att dom orkar skjuta på nytt ännu en gång till våren.

Slutskördat.

Mulen och grå onsdag 23 november. Känner ett rejält sug efter solsken just nu. Flera grå dagar efter varandra känns som en hel evighet i grått vilket är synnerligen jobbigt för en grönmänniska... behövs ju bara en liten pyttig glimt däruppe så blir man liksom räddad i sinnet. 

Slutkörd av Lejongapsfrön nere på jobbet idag och jissesamalia vilka många miljoners små svarta minipärlor det blev. Har tömt innehållet i knoppklase efter knoppklase o bara fyllt över i ett kuvert som nu är välpackat. Blir definitivt en egen sådd av många fler sådana hära godingar nästa år och resten hamnar i projekt frösamlande. Fantastiskt egentligen vad mycket nytt som skjuter från stjälkarna.. vilken himlans tur att jag kom på att ta in dom. Sååå mysigt att få se på lite fräsch o grön tillväxt så här i slutet av året.. känns otroligt hoppfullt för en trädgårdsfantast 💚

Frökalender.

Superspännande post i lådan denna fredag. En FRÖ-KALENDER. Guuu sååå kul.. mina 50 år känns som förväntansfulla 5 just nu. Så spännande.. undrar vad det är för sorts fröer som finns däri de små paketen. Hoppas på en ovanlig o sötsmakande tomatsort och det vore ju kul om där ligger en sommarblomma som jag själv aldrig skulle komma på tanken att köpa men som nu får testas. Förmodligen finns där kanske också nån perenn och möjligtvis kanske en tvååring.  Nästintill olidligt att nu måsta vänta ända till nästa vecka och sen bara få öppna ett enda litet paket per dag... hmmm.. känner liksom igen känslan av evighetsväntan från barndomens adventskalendrar och värst var väl dom kalendrar man skulle dela med de andra yngre syskonen.. bara få öppna var tredje lucka var tungt. Bättre då med tjugofyra egna små fröpaket.. är väldigt nyfiken på nummer 18 som känns vara stora frön och även nummer 24 💚

Fantastiskt fint initiativ att hitta på en sån här kul grej... en riktig vuxenkalender för fröfantaster. Frösådd är ju liksom så otroligt intressant. 

"Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag. Att ha jordiga händer är inte att vara smutsig... det är att ha en bit av livet i sin hand"    står det så fint som avslutning på informationslappen från Josefina som fixat logistiken till denna fröfest 💚