Ljuvligheter.

Solig söndag 5 juni... strålande men absolut inte varmt.. mer en liten isande nordanvind. Tidig runda runt i rabatterna för en koll på vad som hänt sen igårkväll.. nu går det liksom så fort så det gäller ju att hålla koll o hinna se allt magiskt som händer på våren. Otroligt vad gräsmattan växt snabbt.. tyckte jag klippte bara häromdagen o nu är det dags igen. 

Tjusigheter blommar nu både uppe i skräprabatten och på kortsidan mot grannen.. skira vackra vita små blommor på Fotbladet. Detta amerikanska trivs alldeles ypperligt men tror det indiska gått förlorat denna vinter.. syns inget alls där en är planterad vilket är supersynd då det är ett av det läckraste bladen som jag någonsin vilat ögonen på. 

Willem.

Denna vår kommer visst alla Willem Van Oranje tillbaka igen... älskar ju denna lite busigt spretiga o vilda Tulpan. Tycker om precis allt med den.. så otroligt läcker med sin eldiga glöd.. det är som om man ser hur hettan stiger upp ur blomstren. Fantastiskt fin är denna sort och så tacksam är jag för att den återkommer och vill blomma om här i trädgården. Just nu är det faktiskt som att se lysande juveler överallt i släntrabatten 🧡

Rosenpion.

Fem dagar in i junimånad och årets första Pion har slagit ut idag. Sent på eftermiddagen så gissade jag på att Bergspionen skulle vara etta men när kvällen kom hade den lilla Rosenpionen hunnit ikapp och förbi. Kul.. det har inte hänt förut.. brukar ju alltid vara nån av Herrgårdspionerna eller Bergspionen som blommar först här hemma. Liiiiite spännande är det ju att få se i vilken turordning dom blomstrar varje år. 

Tulpantripp.

6 juni nationaldagen och strålande sol från en så gott som klarblå himmel. En fantastisk dag med TULPANER i fokus. Vad överraskar man en tulpanfantast som jag med om inte en tripp till tulpanodlingen vid Backsjön.. och vilken dag det blev.. detta måste ju ha varit exakt den rätta dagen att få se på alla dessa färggranna blommor i solskenet och med sjön så tjusigt i bakgrunden. Magiskt vackert måste jag säga.. men så är jag ju en tulpanfantast också och uppskattar sannerligen alla dessa kulörta lökblomster.. till och med dom röda var fantastiskt fina idag.. har ju inget emot att se på dom hemma hos någon annan då är dom faktiskt riktigt snygga ❤️

Solskimrande blomster.

Solen fick verkligen allt att glänsa som guld idag.. även fast man själv kanske heller föredrar en något mildare färgskala hemmavid så var det just detta som etsade sig fast på hornhinnan.. helt otroligt vad dom lyste vackert idag. Alltså Tulpaner är ju bara det absolut bästa som jag vet...

Tulpanodling.

Även om det naturligtvis var som allra vackrast att få se på allt detta ögongodis just med den glittrande sjön i bakgrunden så var det ju också väldigt intressant att se själva odlingen av lökarna.. och nu så önskar jag mig en helt egen åker..  plöjda rader fyllda med blomstrande Tulpaner.. herreguuud så vackert det vore.. undrar om man kan arrendera sig en åkerplätt hos min vän bonden uppe i byn.. det vore ju nått det.

Blomsterfång.

Vilken dag och vilka synintryck.. ögongodis överallt.. kommer nog inte alls kunna sova inatt. Så bra ordnat.. har faktiskt bara kunnat njuta av precis hela denna dagen med Tulpaner i alla möjliga kulörer som blandats upp med fikapausar, lunch, middag, dessert, snacks och champagne... helt fantastiskt vilken lyckad tripp. Fick också välja hela 30 egna Tulpaner att ta med hem... oootroligt svårt att välja ut några få bland alla dessa tjusigheter men tillslut så blev det tio 'Charade', tio 'Black Hero' och tio 'Margerita' och trots att timmen var sen och huvudet snurrade lite av både cider o champagne så kom dom faktiskt ned i jorden... alla i släntrabatten för det fick vi ju lära oss idag att väldränerat.. gärna i sluttning var en fördel för just tulpanlökars välmående och fortlevnad. Kanske är det just därför så många av mina gamla sorter dyker upp år efter år just i släntrabatten. 

Tjusigheter.

Torsdag 9 juni 2022... jamen då kan man helt plötsligt sätta ett check på 50 år..  atttans också.. på riktigt så känns det faktiskt av.

Väldigt vacker överraskning från sonen.. en urtjusig enormt stor och läcker vas fylld med såna fantastiska blomster i... Rosor, Pioner, Riddarsporrar, Veronica, Daggkåpa o lite annat jag inte kommer ihåg namnet på.. så vackert. Han liksom vet numera att blommor och grejer med läderband o Ernstamulett är säkra kort att köra på när det gäller gåvor till sin mor 💚

Ett doftunder..

Vipprams... ljuvligaste ljuvliga ljuvligheter 💚 Smilacina racemosa,  numera namnbytt till Maianthemum racemosum... det första var lättare att komma ihåg.. fattar inte varför dom ska behöva byta namn på något som faktiskt fastnat.

Önskar just nu att jag haft mig en planta i precis varendaste rabatt härhemma.. herreguuud så det doftar gott och så snygg o fräsch till växtsättet den verkar vara. Just nu tio poäng av tio möjliga.. fast det känns ju nästan snålt.. några extra pluspoints för doften bör den ju få 💚

Pioner.

Pionordningen är under all kritik i år.. tidsbristen är smått total men nu så ska vi se här då...

Först ut denna säsong = den lilla Rosenpionen. Nummer två.. strax efter så kom Bergspionen. Nummer tre var den äldre Rosenpionen. Nummer fyra flera av Herrgårdspionerna. Nummer fem Ingrids lilla ljusrosa i solrabatten och idag fredag 10 juni har Mauds Sibiriska Pion slagit ut sitt första blomster... jamen nu så blommar ju faktiskt massor med just Pioner här i trädgården. Fattas bara lite ledig tid så man hunnit få njuta av dom också. Av alla dessa tidigblommande så gillar jag mest min Bergspion.. den har ju ett sånt otroligt snyggt bladverk💚

Bumlingar.

I släntrabatten närmast nya grannen där är platsen som kvällssolens sista strålar står som längst.. finns nog inget som är så värdefullt som just sol om kvällen. Får mig att fundera på om jag helt ska ta bort den Finska Bollpilen som hamlas uppe vid odlingslådorna.. tror faktiskt det kan vara en idé. Kanske vore det bra att bara ersätta den med något mycket mindre som inte alls hämmar kvällssolen.. känns så lyxigt just nu när den ännu inte börjat skjuta en massa nytt med allt detta ljuset som skiner in i trädgården. Hmmm.. vad kan man tänka sig istället.. får ta mig en funderare på det.

Bumling nummer två är precis lika värdefull som min nummer ett.. inte alls lika stor, snygg o maffig men otroligt fin ändå och det lyfter verkligen en trädgård när storstenar får ta plats i rabatterna. Tänker mig ännu en jätte här på baksidan.. kanske uppe i skräprabatten och så vore det ju fint om jag fått mig en jätte på framsidan också.

Trädgårdsstress.

Strålande vacker lördag 11 juni.. några timmar på jobbet och sedan jobb hemmavid. Har så mycket som skulle behöva göras men verkar inte riktigt få nånting gjort.. duttar lite här och duttar lite där och blir frustrerad över att all större växtlighet är så sen i år o vårlöksblasten ännu är så grön vilket gör att allt känns stökigt. Normalt så borde det mesta ligga dolt under en massa andra stora blad men inte nu vilket ger mig ett litet stresspåslag inför tanken på Tusen Trädgårdar 2022. Hur fasen kommer det se ut här hemma då.. måste nog ta o försöka styra upp detta snart.

Ett alldeles eget litet "Lutande Torn" måste man ju få ha... det var dock helt rakt en gång i tiden.. tänk att jag har tittat på det där tornet i sååå många år o tänkt att det måste rätas upp men det blir liksom aldrig av.. är så otroligt lat på vissa saker som egentligen är de enklaste att åtgärda. Nu är Purpurapeln riktigt snygg.. och jag gillar så den läckra Sockblomman som breder ut sig. Grefsheim börjar återfå lite höjd sedan förra årets nedklippning och möjligtvis så har Patrioten tjockat på sig lagomt till den 3e juli.

Grönsaksodling.

Jomen det blir nog kanske lite sallat o rödbetor i år också.. kruttorrt här uppe nu men hoppas på att morgondagens utlovade regn ska råda lite bot på det.

Undrar vad Farfar Jonas hade sagt om mina minimala grödor.. han som alltid hade kvarterets tjusigaste o mest välordnade trädgårdsland. Det landet gick i givakt.. allt i perfekta rader med fräscha fina grönsaker och ingen annan än han själv fick röra något i det..  förutom just den där sista hösten då han insåg att han nog faktiskt inte skulle lyckas med det arbetet själv. Minns att han fick erbjudande om hjälp från både söner, grannar o bekanta men som han svarade Nej tack till o tänkte nog även tyst för sig själv.. aldrig i livet. Då fick mor o jag känna oss priviligerade för det var till oss han ringde o bad om hjälp.. tror faktiskt inte ens att vi hade anmält oss till hjälpinsatsen men han liksom litade på oss att det skulle bli riktigt gjort.. o minns jag nu inte helt galet så var vi tre..  Faster Marie var nog också betrodd med jobbet och själv så satt han i fönstret och överblickade det hela.

Äppelblomster.

12 juni, söndag men ingen vila.. har påbörjat jobbet med att slita vårlökblast. Borde väl inte alls göra det då den energin ska återgå till löken men känner att jag inte riktigt hinner vänta på det. Fy fasen också vad många vårlökar jag verkar ha... tror det är Vårstjärnor i miljaders här i rabatterna. Tänkte även skära rent rabattkanter när man ändå ligger på knä men jäklarns vad grässvålen är hård o jobbig att avlägsna.. kommer ta längre tid än jag trodde det här.

På knä uppe vid skräprabatten så lyfter man på ögat o ser Äppelblom.. finns det egentligen något vackrare att få titta upp i.. just nu tror jag faktiskt inte det. 

Tjusigheter.

En skönhet från fjolåret som blommat om igen i släntrabatten. Har namnet ytterst på tungspetsen men det liksom vill inte riktigt poppa fram.. blir smått tokig när det är så nära. Urtjusig är dom i alla fall.. fantastiskt fina i sin aprikosorangea kulör.. jag bara älskar denna färgskala 💚 Och fast dom röda var köpta som lila så ser dom faktiskt rätt så tjusiga ut just precis nu i detta ljusskenet. 

Sibirisk Pion.

Måndag 13 juni.. behaglig temperatur och solsken.. riktigt skönt faktiskt. Allt känns så där extra rent efter gårdagskvällens åskväder innehållande en rejäl störtskur o hagel som perforerade en del Hostablad. Tunnan fylls snabbt upp med regnvatten vid såna skurar.. super att då få småspringa omkring med kannor o vattna igenom allt som ser halvtorrt ut. Vårrabatten behövde verkligen denna blötta. 

Kvällsrunda på cykeln runt sjön.. faktiskt riktigt trevligt att cykla och tänk att det felande knäet inte längre värker sen jag börjat trampa nu i vår.. fantastiskt bara det.

Bina gillar den Sibiriska Pionen.. dom snurrar runt runt o fyller på sina gula benbollar. Riktigt stor har denna planta blivit i år trots sin unga ålder.. tänk så pytteliten den var den lilla frösådden som grott under Mauds stora exemplar. Kan det vara tre år sedan jag fick den av henne och då var den nog inte mer än en decimeter och redan nu når den på ett ungefär det gånger sex... kul med växter som är rejäla.

Kvällspass.

Uppvärmning på cykel o sen ett tungt kvällspass i skräprabatten. Jäkulens skit vad det är jobbigt att skära fram stenkanten.. fasen vad grässvål kan vara tjurig att få loss. En kväll till skulle jag tro att detta jobb tar o sen bör väl denna rabatt vara helt okej.

Har också slitit lökblast till fördärvelse.. fyllt hink på hink på hink o aldrig tar det visst slut. Börjar också förstå dom som säger att Krolliljor lätt kan bli ett ogräs.. helvete vad dom helt plötsligt är överallt... ångrar nu verkligen att jag strött ut frön här o där i flera år för nu börjar det sannerligen likna ogräsvarning och mängder har hamnat i hinkarna dom också. Gillar när det ser ordning o reda ut och gillar min Thermacell.. tänk att den faktiskt funkar💚

Dagvill.

Massiv tidsbrist och komplett dagvill denna vecka.. vart tar egentligen alla dagarna på en arbetsvecka vägen... är det verkligen bara måndagar o fredagar som existerar.. hmmm... just nu så känns det som så.

Skräprabatten är i alla fall färdigstädad samt en mindre del av slänten.. men så kändes det helt plötsligt så väldigt grönt alltihopa så istället för att städa vidare fick jag för mig att plantera in lite nya mörka blad.. känner mig riktigt nöjd med det tilltaget. Skulle nog kunna plutta dit lite mer mörkt också...

Dahliorna har i alla fall klarat sig.. ingen frost fastän det varit nära några gånger. Nu bör man väl kunna se det som säkert tänker jag... Tror inte jag kommer att dela på knölarna igen.. herreguuud vad dom som delats på känns minismå i jämförelse med bjässarna som nu verkligen tar plats. Det är ju så här jag vill ha det... stora maffiga plantor. 

En charmant dam.

'CHARMING LADY'... där kom det... sooom jag har försökt att få fram detta namn som suttit så otroligt nära i minnet men ändå så tjurigt långt borta. Det är fasen helt otroligt vad skönt man mår när ett länge sökt namn plötsligt poppar upp i skallen... precis som Gert vill man bara ropa högt ÄNTLIGEN!!!

Fantastiskt fin är hon... inte alls lika fyllig och skimrande glittrigt vacker som i fjol men Tulpaner som kommer åter och ser så här pass tjusiga ut dom är ju guld värda i mitt tycke. Just denna såg faktiskt lite mer rosig än tulpanig ut.

Kvällsjobb.

Fredag 17 juni, solsken varmt och behagligt. Hur mycket som helst att göra här hemma innan Tusen Trädgårdar och tidsbristen är helt total = lååång utekväll med lökblast på agendan. Går faktiskt att vara ute till "sena natta" utan myggbett med den lilla thermacellen.. hur lyckades man egentligen få nått gjort innan den.

Fyndade ett litet begagnat caféset för nån ynka liten hundralapp i våras.. ibland kan man verkligen göra fynd på nätet. Ser ganska sött ut där det nu står under Pilträdet. Funderar på att hamla den jätten nästa vår.. tänker att det är det som gäller eller så avlägsna den helt för nu är den gigantisk.

Lördagsjobb.

Lördag 18 juni, gjorde några timmar på jobbet o sen trampade jag iväg för lite inhandling av sommarblommor. Har tittat o tittat några gånger men inte hittat nått som varit "jag" förutom som ljusblå Lobeliorna men idag såg jag dom... inte alls just den blomma jag gillar men färgen den var sååå läcker.. snyggorangea som gick nästan lite dovt åt en solnedgång =kärlek 🧡 Får väl se hur länge dom kan hållas vid liv. Köpte så många att sonen blev inkallad för hemtransport.. hade ju inte fått med dom hem på cykeln. Stor lycka på hemfärden med ett spontant trädgårdsbesök hos Inger.. hon har verkligen den bästa lilla trädgården jag vet.. finner alltid växter att se på som ger mig en sån rejäl boost av glädje... helt fantastiskt vilken trädgårdsskatt hon har.

Hemmavid mer jobb.. planterat dagens inköp och insåg snabbt att jomen det var nog för få ändå.. får trampa en tur till. Fortsatt med uppstädning men börjar nu komma till den där känslan att nämen nu får det faan räcka.. det är ju ingen visningsträdgård jag har bara en öppen trädgård en enda dag denna sommar.. allt behöver ju inte alls vara perfekt.. det är ju bara en vanlig privat trädgård. Phuuu... vad skönt det är när man ger upp ibland. Lugnet liksom lägger sig lite inombords. 

Av baksidans Pelaraspar finns nu inga kvar.. ersättarna är små men jäklar vad fina dom ser ut att kunna bli. Gillar de glänsande bladen och ser även ut att kunna få många läckert snyggorangea bär till hösten.. i alla fall om alla dessa blomster blir just till bär.

Att göra.

Söndagspanik då ögonen öppnades 08.29 och den där känslan av att halva dagen redan försvunnit då.. den var massiv... minns inte att jag ens sovit så länge nån gång förut. 

Trädgårdsgrejat hela resterande dagen.. duttat lite här o duttat lite där. Inser också att jag behöver klippa in häckarna lite innan Tusen Trädgårdar.. skulle det dyka upp några som vill trädgårdsinspireras jamen då kanske dom vill kunna gå obehindrat i de snävare passagen. Stod inte med på min att-göra-lista men känns nu helt plötsligt som ett måste. Min lilla ek ser också lite rufsig ut.. kommer fasen inte ihåg när jag klippte till den förra året.. var det på våren eller var det mer åt höstsidan.. hmm.. minnet är sannerligen inte det bästa hos mig.

Sallatsodling.

Plantera tätt i rabatterna det är ju ett medvetet val.. är inte intresserad av att rensa en massa ogräs i onödan. Inte för att att sysslan ogillas men det finns så mycket annat som bör/o måste göras så tätt packade växter hjälper till i tidsbristen. Inser dock att i odlingslådorna jomen där har det nog blivit liiiiiiite för tätt... jissesamalia så allt har tokväxt bara på nån dag. Får börja käka sallad varje dag nu då... 

Golden Sunset.

Måndagsfix i trädgården.. 20 juni.. bara två veckor kvar till Tusen Trädgårdar 2022 vilket känns kort o snävt rent tidsmässigt... har ju inte ens påbörjat fikabaket än. Planterat ned fler sommarblommor som inhandlades idag efter jobbet.. vinglig tur hem.. fattar inte varför kassar aldrig kan gunga åt samma håll när man cyklar... allt blir liksom så jäkla ostadigt. 

Har även planterat mina livs första Azalea här hemmavid. Tacksamt när man får presentkort i gåva o då känner att jomen visst nu vågar jag testa.. går det åt pipsvängen så har det ju ändå inte kostat nått. Tror jag ska ta en tur ut i skogen o samla lite granbarr o skogsbös och lägga det i direkt anslutning till rotklumpen.. då bör den väl få lite surare än vad min vanliga jord kan tillgodose den. 'Klondike' sattes vid bumling och 'Golden Sunset'  vid sten nr två. Förväntar mig absolut inget toppresultat på dessa två buskar men det är ju bara roligt att få prova.

Euphorbia.

Jissesamalia så himlans läcker Eldtöreln är.. snacka om att det finns orange kulör och så finns det snyggorange kulör.. och Eldtöreln faller helt klart in på den senare 🧡 Finns absolut ingenting på denna växt som kan klassas som fult.. bara ögongodis överallt vartän man tittar. 

Tog o delade mitt exemplar i våras så nu hoppas jag att dom snabbt ska fylla ut i sina båda hinkar. Perenner i kruka om sommaren är inte alls dumt.. fantastiskt behändigt att bara kunna återanvända dom varje ny säsong. 

Lunddocka.

Regnblöt tisdagskväll i trädgård.. gjort några rundor och grejat lite här o där o överallt o ingenstans känns det som. Väldigt oplanerat och oorganiserat i kväll. Planterat några till sommarblommor, rensat lite mer ogräs där jorden ännu är bar i de nyare rabatterna, klippt lite här och petat lite där.. tänk det finns saker att fixa med precis hela tiden och jag trivs med allt pysslandet som inte har ett måste över sig... man mår liksom så bra när man bara får gå omkring och trädgårdsduttelidutta lite. 

Nu blommar äntligen den helt vita Lunddockan.. ljuvligt vacker och så perfekt. Har tre tjusiga exemplar av just Glaucidium palmatum... 'Runa' var först ut i år.. känns som att det var jättelängesen hon blomstrade. 'Benne' har varit väldigt sen och har bara bjudit på tre små sidenskimrande skönheter.. bör kanske ta mig en funderare på att flytta plantan. Möjligtvis så känner den sig nu hämmad av Bronsrodgersian som vuxit sig enorm... jo.. en flytt är nog bäst. Denna rent vita 'Oden' ser dock ut att trivas riktigt bra uppe vid skärmväggarna i år 💚

Ögongodis.

Tänk vad lyckat.. mor gav mig helt rätt kulör på Liljorna i födelsedagspresent.. kunde ju faktiskt inte varit mer rätt. Snyggorangea o läckert lysande som solen själv även under en mulen o regntung tisdagskväll 🧡

Primula Sieboldii.

Torsdag och både en solig o ljumnen kväll i trädgården. Lovande väder väntas visst hela helgen... kanske kan det då även komma igång med lite mer blomning härhemma.. just nu känns allt bara grönt. Antar att om någon kommer förbi här på Tusen Trädgårdar så förväntar dom sig även blomster... håller tummar och tår för att värmen sätter fart på alla knoppar. 

Antar också att denna ljuvlighet tyvärr redan kommer att ha blommat över innan dess. Sooom den har blommat i år.. tuvan är helt fantastisk vacker och i kvällssolen är den bara så underbar.. en av de riktig fina favoriterna 💚

Sieboldii nr. 2

Lyxöverraskning då Inger igår kom förbi med några Slingerstormhattar jag skulle få köpa och samtidigt lämnade denna fantastiska lilla Primula.. en Sieboldii nummer två 💚💚💚 Nummer ett kommer ju faktiskt också från hennes trädgårdsskatt. Denna nya så underbart tjusiga variant i två kulörer... insidan i ljusrosa och utsidan i mörkrosa.. suuuupersöt. Är ju smått tokig i allt vad Vivor heter.. både vanliga och ovanliga.. är bara så otroligt förtjust i detta växtsläkte. Hoppas nu på en extreeemt snabb tillväxt så den blir delningsbar.. då ska den banne mig duttas ut lite här och där i rabatterna härhemma 💚

Dela den här sidan