Vårviva.

Kvällssol denna tisdag 17 maj.. dock lite småkyligt men stämmer nu rapporten då ska det visst bli en morgondag med värme.. hoppas innerligt att det stämmer för nu känns det som en evighet sedan det var just vårvärme i luften. 

Den söta lilla Vivan som bara dök upp en vår den är extra fin så här i kvällsljuset som silas in genom häcken. Helt fantastiskt att bara få gå o titta på allt som nu växer sig upp ur jorden.. våren är sannerligen den bästa årstiden. 

Narcissus.

Nämen nämen nämen... vad är det jag ser.. en Narciss i släntrabatten.. hur lyxigt känns nu inte detta... jo suuuuperlyxigt. Ojojoj vad fin den är och som jag nu bara längtar efter att få se den helt utslagen. Kan det verkligen vara möjligt att en Narciss tänker sig slå ut här hos mig.. herreguuud så underbart... och helt perfekt färgsättning verkar den också ha... Tjohooo va glad jag blir 💚

Sippfantast.

Vitsippor... jomen jag inser ju att jag har en enorm förtjusning för just Sippornas släkte och särskilt då den helt vanliga våriga o vita Sippan. Det är nånting med denna fräscha ljusa grönskan samman med de vita blomstren som berör mig in på djupet... det liksom finns inget mer vårigt än just detta och jag bara älskar att titta på dom. Färgerna är helt enkelt jag 💚

Jag fortsätter att helt gå bananas med Vitsippor av alla de slag... flyttar rotrhizomer överallt.. under buskar, under träd, nere vid diket, vid soptunnan, på baksidan,  på framsidan, på kortsidan jamen helt enkelt överallt vill jag ha dom. Lååångt efter mig ska det fasen synas att jooo här bodde det nog helt klart en Vitsippsfantast. 

Frågetecken.

Solig morgon denna torsdag.. redan nittonde maj.. tänk att dagarna alltid bara flyger en förbi. Skulle vart en lag som sagt att majmånad så måste alla vara hemma lediga o bara se på allt vårigt som växer fram i solskenet... det hade passat mig. 

Det retar mig att jag ännu går helt bet på vad det lilla växtmonstret är för något... fattar ingenting.. ser nu ut att mer likna nån typ av Näva. Dock så vet jag ju att nån ny sån det har jag sannerligen inte satt här uppe. Lustigt nog så upptäcktes idag samma växt på ännu ett ställe här i rabatten. Fasen också vad irriterande att inte veta.

💚 Narciss.

Nämen.. Jomen.. Åhmen... Wow.. Ojojojojoj.. viiiiiiiilken liten läckerbit... WOW.  Överrumplande vacker.. knappt man finner några lämpliga ord för att beskriva något så vårlöksperfekt. Ska man försöka så blir det nått med: som den allra finaste vårlöken fast sen upphöjd till tusen... ÖGONGODIS & Kärlek kan det kanske kort sammanfattas till 💚💚💚

Kvällsplantering.

Sen trädgårdskväll denna fredag.. hade väl egentligen kunnat vänta med planteringen till morgondagen men det liksom bara känns så mycket bättre att nyss uppgrävda växter får komma tillbaka ner i jorden omedelbums. Cykelturen hem var tänkt att innehålla endast en bit Axveronika men tittar man sig omkring i Ingers trädgård jamen då vill man ju bara ha allt = det blev en ytterst vinglig tur hem på två hjul och kassörskan på matbutiken hissade rejält på ögonbrynen när jag klev in en snabbis med kassar fyllda med växter.. kunde ju absolut inte tänka mig att lämna dyrgriparna ute utifall att en växttjyv stod o lurpassade runt knuten.

Stor lycka när en tänkt tuva Axveronika blev två och nu är uppdelad i tio nya små exemplar som planterats lite här o var i rabatterna på baksidan. Namn 'First Love' och för mig var det stor kärlek när jag såg den blomma i höstas... ville ha den precis överallt här hemma. Aurikler fick naturligtvis också följa med hem... och vita Fänrikshjärtan samt Sippor.. alltid vill jag ha fler Sippor... och så ett gäng med små Tulipa Tarda som nu planterats ned i vårrabatten. Hoppas hoppas hoppas att allt tar sig och kommer att trivas här hos mig. 

En bra dag.

Lördag, strålande sol och äntligen en dag med vårvärme. Några timmar på jobbet med vattning av växter och trädgårdsprat med kunder... alltid kul att tala med växtintresserat folk och extra härligt med dom genuint gulliga människorna.. hade minst tre sådana kom förbi idag o såna blir man ju så glad o sporrad av 💚

Ett särskilt 💚 till Fru H som kom med en supersöt liten ljusrosa Förgätmigej hon frösått.. den ska nu avhärdas och planteras uppe bland alla vårvivor. Stor lycka att också få välja mig ett par tjusiga hemstickade sockor... valde ljusa o vårigt färgglada.. dom var liksom jag. Älskar stickade sockor.. undrar om inte alla vi med lite golvkalla hus faktiskt gör det.. brukar nöta ut ca två par under höst, vinter o vår. Så SUUUUUPERTUSENTACK 💚

Skottkärran som jag i höstas fyllde med vårlökar jamen av det blev det väl nästan inget alls. Inte en enda smålök har kommit upp och bara några fåtal av Tulpanerna syns till. Tulipa Tarda slog ut idag och endadt några få bulliga knoppar av nån annan sort är på väg = ett liiite lökdyrt misslyckande. Jag får liksom aldrig riktigt in en fullpott på preppade lökkrukor jag.

Äntligen.

En lat eftermiddag i trädgården efter jobbet..blev välkomnad av tre utslagna tulipaner... ÄNTLIGEN. Blev faktiskt idag tal om hur sent allt är i år och att jag normalt brukar ha fullt av blomstrande Tulpaner hemma nu men att inte en enda ännu slagit ut... men nu.. äntligen händer det. Har längtat sååå länge nu. Men nu går det väl ändå åt rätt håll måste man ju få säga.. det kanske kommer en sommar i år också. 

Har nästan bara suttit o njutit i solen på en bänk hela eftermiddagen o kvällen... har inte gjort många knop alls o hade sån tur att mor dök upp med nybakat så då blev vi två på varsin bänk i solen med kaffe, saft o kaka. 

Lunddocka.

Tidig första runda och söndag morgon. Sol men lite kyligare i luften igen... hade önskat mig dagstemp som igår. 

Ljuvliga Lunddockan 'Runa' har växt på sig och ståtar denna morgon med hela tre skira o fullt utslagna blomster. Hon trivs tydligen väldigt bra i skuggrabatten och slår redan både sin like 'Benne' och den rent vita 'Oden' med mååånga decimeter. Normalt brukar hon vara nummer två men kanske har hennes framfart i år nått att göra med det skyddande snötäcket som länge låg kvar i just skuggrabatten... skulle gissa på något sådant i alla fall. Glaucidium palmatum på latin... alltid en växt väl värd att plantera... en lundens sanna skönhet 💚

Stenprojekt.

Söndagsprojekt... omläggning av gångstenarna och stenkant runt senhöstens utvidgning av den lilla rundeln där baksidans sista Pelarasp stod. Herreguuud vad skönt att det trädet nu äntligen bara är ett minne blott... så ljust o fint här nu. De två ersättarna.. Carmencitorna ser fantastiskt fina ut.. hoppas så att de blir liksom lite mera lagoma för min gård. Sneglar också på en Purprapel 'Stenström' som står o ser så fina ut på jobbet.. kanske ska önska mig ett litet bidrag till en sån i födelsedagspresent av sonen.

Sippkärlek.

I det enkla bor det vackra.. jomen det stämmer helt klart. Än hur mycket jag frossar i kulörta färger om våren så är det dära enkla och lågmälda oerhört vackert. Så skirt och helt perfekt 💚

Vårblommor.

Kväll.. klart o jomen så pjåkigt blev det ju inte... vårblommorna lyfter verkligen och döljer de flesta enkla genvägar o "ylvalösningar". Vivor överallt och jag bara älskar dom.. får nog fortsätta att dela o dela och bara sprida ut dom allteftersom. Känns som en helt ljuvlig liten egen vårvärld här uppe i skräprabatten... en kan aldrig ha för många Vivor o Sippor i sitt liv 💚

Ny rabattdel.

Måndag 23 maj och kvälls inspektion av gårdagens stenjobb. Såg så otroligt tomt ut att det blev till att ställa dit en bottenlös zinkhink fylld med en tuva 'Frans Hals'... kanske fyller upp lite snabbt.. hoppas nu bara att jag inte redan hade planterat ned nått just här i höstas. Typiskt mig om det nu visar sig vara en samlar Hosta just där.. provade känna med fingrarna nere i jorden men kunde ju inte lokalisera något. Kan nog bli fint när lite mer Vivor börjar växa o ta sig även här i denna nya delen.

Euphorbia.

Onsdag 25 maj. Endast sex grader imorse och bara ytterligare plus sex på tempen runt lunch några timmar senare. .. den där riktiga vårvärme vill liksom inte infinna sig. 

Småblöt trädgårdsrunda efter några droppar från ovan... skulle behövt komma så mycket mer. Snygga blad på den Rödbladiga Mandeltöreln... otroligt dekorativ. Ser nu att några få små frösådder dykt upp i solrabatten.. får kruka upp dom så har jag kanske fler större exemplar om några år. Mycket läckra blad... gillar verkligen det mörkbladiga. Euphorbia amygdaloides purpurea på latin.. Törelsläktet innehåller verkligen många intressanta växter. 

Tulipaner.

En snyggorangea läckerbit på gång... gillar det gröna stråken i kronbladen.  Tyvärr är detta en av väldigt få Tulpaner i år.. begriper ingenting. Har väl aldrig förr varit med om en vår där inte merparten/alla tulpanlökar jag satt tittat upp. Vad blev galet just denna gång... var löken dålig, sattes dom för tidigt eller för sent.. har dom ruttnat eller har någon ätit upp dom.. begriper inte varför det blev så här. Stooort missnöje.. känns jäkligt surt!

Epimdium.

Blöt fredag 27 maj.. till och med en åskknall hördes framåt eftermiddagen. Kväll i trädgården och med lite extra tjusigt droppdekorerade blomster. Mycket länge sedan jag inhandlade vita Tulpaner.. faktiskt mååånga år sedan men dom dyker upp ibland. Har nästintill helt slutat att dra bort gamla lökblad från Tulpanerna eftersom de emellanåt blommar om. Supertjusig tillsammans med den röda Sockblomman. Mina tre tuvor är nu rejält stora och bör nog kanske kapas i lite för att dom inte ska ta över helt... ett angenämt "problem".

Ögongodis.

Lördag 28 maj.. ingen sovmorgon idag heller.. har känt behovet av just en sån morgon hela denna vecka men inte ens torsdagens röda dag fick innehålla en sån pga jobbåtagande. Trädgårdsmässa i staden denna lördag och 8.00 hjälpa till med iordning ställande och lämna föreningens frösådda plant. Ingenting behöver man ju egentligen hemmavid men ändå kommer man hem med två kassar smått o gott o blandat i växter. Det hör liksom bara till att få shoppa just perenner... nånstans får dom ju plats ändå och så blir man ju så glad av just nån ny växt. Vidare tillbaka några timmar på jobbet och därefter till jobbet hemma... vilken lördag... phuu.

Två snyggingar är nu så otroligt läckra tillsammans. En fjolårstulpan vid namn 'Princess Orange' och så den Rödbladiga Mandeltöreln... herreguuud så fina dom är nu. Gillar så att dom plockar upp varandra i kulörerna.. så fina 🧡💚🧡

Chansning.

Sen lördagskväll i trädgården och nu kan jag möjligtvis ha gjort mitt livs största trädgårdsmisstag... alla Dahlior är nu utplanterade... ojojojojoj är fylld av skräckblandad förtjusning just nu. Förtjust för att arbetet är gjort och skräck för frost och starkt solsken. Men morgonens tiodygns prognos visade endast på mulet, småregn och plusgrader vilket gjorde att beslutet togs... kvällens prognos visar tyvärr nu på liiite sol vilket då gör att jag kommer få täcka lite framöver... hmmm håller nu krampaktigt o hårt i tummar o tår för att detta går vägen..  hemska tanke om det inte gör det. Väntar lite med att sätta ut alla sommarblommorna runtomkring Dahliorna.. bäst dom får avhärdas riktigt först. 

Gyllene blomster.

Söndag 29 maj och morsdag = trädgårdsdag. Väljer en dag i trädgården alla gånger före något annat.. supertråkig enligt sonen men här mår man som bäst.. trivs ju bland mina blommor och blad o det är så jäkla skönt att bara få gå o trädgårdsduttelidutta med lite här o där o överallt. Fick även precis det jag önskat mig i morsdagspresent... 8 säckar med täckbark dumpade han av utanför garaget. Om jag hade tänkt till före så skulle jag ju ha önskat mig åtta säckar täckbark på baksidan huset uppe vid odlingslådorna.. men så smart var jag ju inte.. får lära mig till nästa gång. 

På baksidan blommar nu Hundtandsliljorna så otroligt tjusigt... överallt är det gyllene tuvor o jag bara älskar dom. Tala om vackra former på både blad och blomster.. heeelt fantastiska 💛 Stora är dom i år också.. och har så väldigt många blommor på sina stjälkar... helt magiskt vackert här bak just nu.

Städat.

Välkrattat i manegen känns det som nu när ny täckbark ligger på plats i gångarna här på baksidan av huset... liksom lite så där extra fint och ordning o reda... bara lite småsten i oordning. En härlig söndag med både mulet regn och solsken.. det sista ville jag ju egentligen inte alls ha idag med tanke på chansningen med utplanteringen av Dahliorna. Vill ju inte ha solskadade blad = hängt lite lakan o gardiner för i de stora blomlådorna och ställt upp skydd för krukorna på altanen.. hoppas att denna plan nu fungerar. 

Utplanterat.

Vilken himlans bra dag det blev och så mycket som hunnits med.. till och med odlingslådorna är nu färdigplanterade. Tre olika sorters sallat, nån 'Apache' lök och så det viktigaste.. rödbetorna.. mycket rödbetor ska det vara.. älskar att få äta just rödbetor o chevre. Ny bokashi jord i några lådor och så gjorde jag det jag svurit på att aldrig göra.. grävde ned färdiga hinkar djupt ned direkt i jorden. Livrädd för möss o råttor så är ju detta rent ut sagt skrämmande men nu stod hinkarna klara och grannens fyrbenta storjägare Sushi gav mig det sista modet... den katten jagar o fäller precis allt, klättrar högt.. upp o ned i träd och på tak, smyger i mina rabatter och skiter stort som en tiger så jag tänker mig att om nån liten mus lockas dit av bokashilukten jamen då finns hon där redo för attack. 

För mycket sallat har jag naturligtvis sått.. hela påsar som vanligt.. lär mig visst aldrig. Får helt enkelt skänka bort till andra behövande. 

Tjusigheter.

Regnruskig kväll denna allra första dagen i sommarmånaden juni och med endast sju grader på termometern så känns sommaren väldigt långt borta just nu. Storstövlar,  regnjacka och kamera = rätt klädsel för en runda i trädgården denna gång. 

Supertjusigt är det ju dock med lite extra fina dekorationer av regn på växtligheten... gillar de mörkt lilafärgade Tulpanerna.. mycket snygga tillsammans med mina 'Orange Emperor'. Extremt lite av just Tulpaner i år fast en hel del gamla börjar nu titta fram.. dom liksom tar sig ett litet uppehåll nått år eller två och sen så kommer dom åter igen.. väldigt tacksam för det.

Altun Ha.

Väldigt vacker är den ju denna 'Altun Ha'. Kommer inte riktigt ihåg hur många sådana Narcisser som inhandlades av Mr Spezialplant förra året men denna enda har i alla fall kommit sig upp ovan jordytan. Oerhört fin... möjligtvis kan det vara ännu en fast den ser rätt så annorlunda ut men tänker att den enda i skuggrabatten nog kanske var en chansning av mig att se var dom skulle trivas bäst.. kan inte tänka mig nån annan förklaring varför en enda är satt just där och precis i framkant av rabatten.. ser smått tokigt ut men så kan det ju bli när jag är i farten med lökar och de bra/dåliga idéerna poppar upp. OM nu så är fallet att de är av samma sort jamen då vinner den i skuggrabatten eftersom den ser betydligt större och mer förnöjd ut. Här i solrabatten i skydd under Oxelns stora trädkrona så är den liksom lite mer nätt i sin storlek både till höjd och blombredd vilket dom absolut inte var när de fick hänga med mig hem förra våren.

Vattenvackert.

Kärleksört fylld av regnvatten... så fint.. dropparna är precis som kristaller som strötts ut i trädgården.. oerhört vackert att få titta på. Regnkvällar är nog inte så tokiga ändå.

På bild också något ytterst ovanligt här hos mig... en mörkt purpurrödfärgad blomma som jag faktiskt helt medvetet själv har köpt.. helt makalöst otroligt. Rött gillas ju sannerligen inte men dessa små söta botaniska Tulpanerna gick ju bara inte att motstå.. o vilka små godingar dom visade sig vara. Utslagna under dagen så är dom precis som små exklusiva fyllda rosor.. rosor vilket jag ju heller inte är förtjust i... ojojoj.. det här börjar ju mer likna att jag blivit äldre.. kanske rentav gammal. 

Kärlek 💚💚💚

2 juni med småregn i luften.. kväll o lite smådunkelt ute precis såsom det kan bli just om sommaren när himmelen mulnar på för regn. Spelar liksom ingen roll att det stänker lite där uppifrån.. man tappar ändå känslan för tid när man spatserar runt o kollar på allt i alla rabatter.. tröttnar aldrig på mina rundor här hemma. 

Och WOW.. det är nu det händer.. nu börjar Vippramsens blommor att slå ut. OJ OJ OJ.. det är så att man automatiskt blundar o ögonen vill gå i kors. Vilken berusning.. ett rent lyckorus för luktsinnet...  jäklar anamma vilken doft.. halleluja..  herreguuud så ljuvligt. Det är precis så här jag minns denna doft.. eller nääee det är fel.. detta är ju lååååååångt mycket bättre än vad mitt doftminne kommer ihåg 💚  Skulle faktiskt kunna tänka mig att campa ute inatt liggandes med nosdonet direkt under denna så helt fantastiska planta. 

Snyggt ogräs.

3 juni och en regnblöt fredagkväll. Planterat ut sommarblommor allteftersom mellan skurarna.. fyllt blomlådorna vid uppfarten med Amaranter, Zinnia, ljusblå Lobelia, Klockrankor, Törnrosas kjortel och några Rondellpetunior.. den sista känner jag mig faktiskt liiite tveksam till... är ju egentligen inte alls så förtjust i just Petunior men nu fanns dom ju tillhands eftersom frösådden lyckades. Får väl ersätta dom med annat om det känns heltokigt.

En annan frösådd som blev riktigt lyckad är det läckra variegerade ogräset... jäklar vad det blev coolt.. me like. Frågorna är nu bara var jag ska plantera dom tre exemplaren, ska verkligen jag plantera alla tre eller bara behålla en som en kul planta, kommer dom att fröa av sig och blir det då fler variegerade småplant eller blir flertalet vanliga.. hmmmm..  frågorna är många och svaren är få.

Vårvackert.

Aldrig kan man ha för många Hostor och absolut så kan man aldrig heller ha för många Tulpaner... nu är det sannerligen snyggt i rabatterna här på baksidan.. soooom jag gillar våren, försommaren och framförallt TULPANER 💚💚💚

Tyckte det såg snålt ut på många ställen här på baksidan men det rätar liksom till sig lite allteftersom nu.. allt är så sent i år då våren varit så kall o då blir man lätt mäkta frustrerad o irriterad. Superirritetande också att allt ser så oootroligt ostädat ut just nu när bladen från alla miljoners Vårstjärnor tippat i regnet... ser på sina ställen ut som om en hel armé av små trädgårdstomtar rusat fram i rabatterna.. är nog kanske en sån som gärna vill ha lite ordning o reda i min egen trädgård. Ska bli intressant att se hur jag går tillväga o upplever nästa år då jag bara ska vara.. bara njuta.. inga måsten och ingen öppen trädgård alls.. då ska det bara vara jag själv i min trädgård bland mina blommor och blad... så länge sedan det var så.. spännande.

Fel färg.

Lördag 4 juni, skulle behövt både städa, tvätta, baka o fixa en massa grejer inomhus men efter några timmar på jobbet så vill man liksom inte syssla med sånt.. då vill man ut i trädgården istället = så blev det också. Påbörjade planteringen av alla krukor.. herreguuud så många krukor jag samlat på mig. Jag som inte alls skulle ha just krukplanteringar för några år sedan nånting som mitt vattenglömska jag egentligen borde hållit fast vid. Tänkte mig en stram plantering i år med en och samma växt i en kruka.. inga ihopblandningar men när väl kruka numero tres var gjord o denna då innehöll hela fyra olika växter jamen då fortsatte den linjen.. en salig blandning helt enkelt. Får köra på stramt nästa år istället.

Köpa tulpanlökar det får man nog mer se som ett litet lotteri än fast man numera just för tanken att undslippa detta endast vänder sig enbart till specifika handlare. Alltid är det ändå nån färg som inte stämmer... irriterande o synd bara att den felande färgen hos mig alltid verkar bli i rött. Förstår inte varför.. är det väldigt liten efterfråga på just röda Tulipaner så det är dom som bara liksom av en händelse blir nedslänga i påsarna när efterfrågan på de mörklila ändå måste fyllas.. måste ju bara vara nått sånt.

Dela den här sidan