Aprilkyla.

Sista tisdagen denna månad.. tänk att det redan är den 26 april.. vars tar dagarna vägen egentligen det kan man ju undra. Tycker det fattas både timmar på dygnet, dagar på veckan och veckor på månaden.. aldrig hinner man riktigt med det som tänkts.. fast.. det är väl egentligen som så att man också hela tiden hittar på mer o fler saker att göra. Det går liksom inte för sig att känna sig "klar".

Kyliga vindar idag men tack o lov ändå några solglimtar.. dom lättar ju alltid upp i tillvaron. Vårkylan färgar Timjansplantorna röda.. tänk vad tåliga dom är som anpassar sig och sen övergår i fräscht grönt när värmen väl kommer för att stanna. Hmmmmm... men nu blir jag ju jäkligt osäker.. har alltid tagit för givet att dom behåller bladen och att det är samma som färgar om sig.. men.. tänk om det är som så att dom faktiskt skiftar blad och det då är nya gröna som kommer men att jag aldrig sett det förloppet.. men för helsike också..  varför har jag inte uppmärksammat hur det här går till.. i år måste jag ju verkligen hålla koll på detta o faktiskt lära mig.

Morgonsol.

27 april, onsdag  och isande nordanvindar.. minus fem och snålblåst... bara på med understället igen. Tidig morgonsol i farstun i alla fall.. ljuvligt med solstrålar som letar sig fram bland växtligheten ute och hittar in o lyser upp i huset 💛

Längtar till dess det är fritt fram att plantera ut mina nya små plantor. Vilken himlans tur att jag faktiskt ställde in dom i farstun igårkväll när jag kom hem.. tänk vad elak jag hade varit på mig själv om dom mött upp ute på bron helt platta o sönderfrusna i sina krukor.. vilken tur att förnuftet faktiskt segrade över latheten som sa att dom kunde stå kvar.

Ormbunkar.

Länge sedan det investerades i en bok i detta hushållet.. brukar ju bara köra på tur o retur med kriminalarna från Baldersbiblioteket men igår kväll så behövde jag ju faktiskt själv få äga denna vackra bok. Kvällsföredrag med trädgårdsmästaren Anton Sundin som då skrivit boken om just en av de vackraste växterna jag vet.. Ormbunkar. Otroligt tjusig bok.. som ett konstverk i sig. Känner att man lätt kan nörda ned sig o vilja testa alla de Ormbunkar som är härdiga här uppe. Ska verkligen försöka skaffa mig både Blodbräken, Svartbräken, Kungsbräken och Regnbågsbräken... många bräken kan det bli. Trevlig kväll med härligt glatt sällskap vid bordet.. hade ju bara kunnat önskat mig mindre historietal och mer 'matnyttig info' om just Ormbunkar, sorter, tips o trix och sååå många fler grönskande ormbunksbilder... ett föredrag ska ju bara innehålla määängder av inspirerande foton. Får hoppas att detta finns i boken.

Girigheten.

Trädgårdskväll med kratta och sekatör i högsta hugg.. extremt väl påbyltad = kändes bara skönt att få vara ute. Rensat lite mer i rabatterna och krattat ihop några fler högar.. gillar när det börjar hända något igen.. när allt det tråkiga gråblöta lövtäcket tas bort och jorden återigen kommer fram. Så nöjd o glad man känner sig när man får trädgårdsduttelidutta lite här o där o överallt igen.. man mår liksom så himlans gött på nått vis. 

Skulle ju ha behövts fällas lite granskog där på andra sidan vägen också.. tänk vad bra det vore med mer kvällssol. Hmmmm... man är som man är... hos ena grannen 27 st Tallar och ett Lärkträd fällt, hos mig hamlad Pil och sista Pelaraspen av tre på baksidan fälld, hos nya grannen barrskogsdungen fälld och så är man ändå inte riktigt nöjd... girig vill ha mer sägs det och det stämmer ju faktiskt. Hade sannerligen varit helt fantastiskt om det gallrats ut ett helt gäng med stora Skogsgranar och Björkar där på andra sidan så att solens sista strålar fått lysa in på mig.

Krollisar.

Torsdag 28 april, kallt och ett riktigt aprilväder. Mulet, blåst, vindstilla, snöflister, behagligt, iskyla, blå himmel, solsken och så mulet igen.. april helt enkelt. 

Det djupa snötäcket över skuggrabatten sjönk undan ganska fort ändå.. lite kvar som idag krattats ut som extra vårhjälp. Under snön stod redan två fina Martagontoppar färdiga att hälsa våren välkommen. Tänk vad lyxigt att min lilla 'Golden Morning' nu blivit till två. Som den har stått still o tjurat länge...  blommade för första gången i somras och nu så har den då förökat sig... superkul. Blev tydligen en förbättring för den efter att jag flyttade om lite här i skuggrabatten. Längtar nu efter att få se den blomstra i år igen 💛

Kvällsjobb.

Trädgårdskväll även denna dag... endast två snöfläckar kvar här på baksidan nu.. kanske är det tomt innan lördagskvällen är kommen ändå. Tog mig i kragen o rensade dammen på fjolårslöv o har därmed fått den årliga doftdosen av sumpträsk... fattar inte att det ska behöva lukta så illa.

Inne i huset hänger även där en väldigt tung doft kvar efter gårdagens gödsling av alla plantsådder. Sonen kommer garanterat att tippa baklänges när han öppnar dörren här hemma imorgon... ojojoj vad jag kommer att få höra detta. Men det är nog faktiskt till och med så att jag i så fall måste hålla med honom... det blev en liiiiiite väl häftig gödsellukt här hemma denna gång. En doftlös bra näringslösning skulle man ju ha fått nys om.

Klockmalva.

Fredag 29 april, frostig morgon med minus två på termometern men solen tittade fram över grantopparna och in genom köksfönstret och lyste upp min allra första Klockmalva som nu slagit ut. Fantastiskt fin växt.. har provat att så den en gång förut men då grodde inte ett endaste litet frö. Denna gång blev det i alla fall två plantor.. kanske är dom lite knepiga att så eller så gör jag helt enkelt något galet.. nått handhavandefel måste det ju vara tänker jag eller så är grobarheten bara väldigt dålig... gissar på fel från min sida.

Snabbväxande och riktigt roliga att följa allteftersom höjden tilltar. Gamla verkar dom också kunna bli.. om dom sköts vill säga.. har väl dock ingen större förhoppning om just det då inomhusväxter har en tendens att glömmas bort typ halvårsvis när trädgårdslivet lockar desto mer. Abutilon x hybridum på latin.. kommer definitivt testa att så fler fröer även nästa vår.

Dahliajobb.

Fredagkväll i frörummet och NU FÖRST har jag tagit tag i alla andra Dahliaknölar som vilat vintern igenom i matkällaren. Har inte haft plats för dom här nere förrän nu och har inte velat placera dom någonstans med dåligt ljus så det får bli som det blir.. kanske kommer dom nu att blomstra väldigt mycket senare men då är det som det är.. har ju i alla fall redan fått se blommor på min Dark Angel Star Wars och alla övriga sticklingar och delningar av den ser fantastiskt fina ut 💚

Den långa väntan i matkällaren har fungerat för de flesta men inte alls tolererats av andra som helt torkat ihop. Har delat på de flesta och försökt minskat knölstorleken för en lättare hantering..  oerhört lätt med vissa men synnerligen omöjligt med en del giganter som jag nu tyvärr totalt har misshandlat. Gav till slut helt upp med dom stora och överlevarna får nu fördrivas i matkassar. Strulade naturligtvis även till det med en del namnlapparna så det får nu bli en överraskning vilka sorter som placeras ihop.. dock inget större problem då min Dahliasmak verkar gå åt aprikosorangea 🧡

Knölar överallt.

Dahliapåsar överallt här nere nu... varenda ledig plats börjar fyllas och på golvet står de allra största kassarna. När det kommer till just fördrivning av knölar så släpps det lite på mitt lilla "plastförbrukningsförbud".. finns ju inget så behändigt och platsbesparande som att placera knölarna i påsar och sen trycka ihop dom tätt med varandra och påsar kan ju även återanvändas tänker jag. Några få knölar kvar nu sedan blir det ett Check på detta. Hoppas hoppas hoppas att dom kommer igång fort nu då trots att jag är så sent ute i år. Inser vid uppstädningen att delningskunskapen av knölar är sisådär och att det av "ratet" säkert skulle kunna bli ett femtiotal nya knölar till men så är det ju det där med tålamodet som är så obefintligt hos mig som då ställer till det och då får det liksom bara bli "rat" och därmed gå till komposten. 

Valborg o trädgårdsdag.

Lördag, sista dagen i aprilmånad valborgsmässoafton och trädgårdsdag.. det sista allra viktigast. Mår så himlans gott av att få vara ute.. krattar, plockar o duttar på med lite av varje. Inser dock att yngre blir man ju absolut inte och några pandemikilon upp på magen det gör heller inte det hela enklare. Inser också att jooo.. nu har jag bestämt mig.. Tusen Trädgårdar i år det blir den sista gången som jag har öppen trädgård.. hädanefter vill jag bara njuta fullt ut och inte känna pressen o stressen  av att måsta hinna med allt. Inser också att nittio procent av det jag krattar o plockar med på framsidan har sitt ursprung ur den allra sista Pelaraspen och jooo... nu har jag bestämt mig även där... den ska absolut bort till hösten trots sonens högljuddaprotester, han tycker den är snygg och jag håller helt med honom om detta. Men..  det är ju nu inte han som krattar o plockar och då är det ju faktiskt jag själv som bestämmeri det ärendet. På baksidan är allt av en betydligt lättare städkaraktär i år då där inte alls fanns några aspblad eftersom den sista där bak fälldes innan löven fallit till marken vilket också hjälpte till i mitt beslut om slutavverkning på Aspbeståndet. Jomen jaaa...  nu känner jag mig faktiskt helt nöjd med dagens beslutsfattande. 

Sippfantast.

Välkommen sköna maj får man säga idag och precis som så känns det.. detta är faktiskt den bästa månaden av alla enligt mig. Maj är vår och kommer med en stor förväntan på spirande grönska i både trädgård och natur.. en magisk månad för en vårfantast som mig.

Trädgårdsdag även idag.. nu vill man ju inte alls ens befinna sig inomhus.. bara vara ute o kolla på allt som händer i trädgården. Och idag hände det ljuvligaste o vårigaste... de första Vitsipporna slog ut.. det är sannerligen en milstolpe om våren. Vårfantast, trädgårdsfantast och en stooooor sippfantast.. precis allt med just Sippor är bara så otroligt vårigt o ljuvligt.. Sippor är kärlek 💚💚💚

Vårstjärnor.

Blåsig måndag 2 maj och nu är där endast en liten isfläck kvar i trädgården... så otroligt skönt..  nu kan man andas ut. Skärmväggsrabatten kvar att städa och sen rensning i häckarna o ännu mera krattning... den häftiga blåsten fyller liksom på med mer löv i trädgården. 

Kvällsrundan visar på ljuvligt söta små Vårstjärnor som nu börjat slå ut.. snart blommar dom överallt här hemma och dom är så fantastiskt fina.. blir på så himlans bra humör av alla vårlökar som nu tittar upp och förvandlar det färglösa grå till en värld av levande o glada kulörer 💚

Topp fem.

Går så igång på allt detta fräscha gröna om våren.. lägger man sen till kvällssol jamen då är det topp fem på min lista 💚 Hundtandsliljor och Vitsippor är favoriter.. älskar bladen på den första och hela den skira uppenbarelsen av den andra. Det här är min tid på året.. hoppas hoppas hoppas att maj kommer kännas som en hel evighet. 

Dark Angel Star Wars.

Tisdagmorgon 3 maj.. mulet och blåst men ibland så glimmar det till med en lite solstråle som lyser upp alla plantor ute i farstun. Där lyser också en av fjolårets populäraste Dahlior upp... Dark Angel Star Wars som blev en stor favorit i somras. Absolut inte stooor till växtsättet då den passade utmärkt planterad i en zinkhink hela säsongen men en stor favorit på grund av sitt fantastiskt tjusiga, täta o hårda mörka bladverk som verkligen än mer lyftes och blev extra intressant när blomstren sen tittade fram. Och tänk att den redan nu har blommat här i farstun några veckor. Vackra små enkla blommor och fylld av knoppar.. helt otroligt vad den överraskar gång på gång och trots sina enkla blommor så bara älskar jag denna nästan mest av alla mina sorter.. o bara det säger ju en hel del om kvalitéerna den har. Så många frågade om just denna mörka ängel förra året och ville så gärna ha en likadan.. har verkligen försökt jobbat på det önskemålet och i vår tagit både sticklingar och delat knölarna och nu tagit med ned till butikens lilla trädgårdshörna.. hann ju inte mer än sätta ut ett Facebook inlägg om detta förrän telefonen började ringa... så himlans kul när något man själv tycker är så bra faktiskt uppskattas 🧡

Tidlösa.

Fjärde maj, onsdag och strålande solsken men kyligt. Morgonrunda i trädgården.. som vanligt om våren genomförs en sån runda med aktern upp i luften och fören nere i backen bara för att kunna få syn på allt som möjligtvis dykt upp sen förra turen x antal timmar tidigare.

Något helt nytt låg i alla fall i en påse på farstubron idag.. under gårdagskvällens trädgårdsmöte fick vi plocka på oss Tidlösalökar ur en välfylld hink.. fantastiskt vad vi alla blev glada. Undrar var jag nu ska ta o plantera ner dessa någonstans.. ett synnerligen angenämt problem. Häftigt med en lök som får blad på våren som sen vissnar under sommaren och blomstrar först under hösten... spännande. 

Vintergrönt.

Går jag igång på grönt eller går jag igång på grönt... jomen det gör jag ju och Hasselörten är då en otroligt tacksam växt att ha i trädgården när den är så läckert vintergrön. Gillar att den ligger där grön o klar under snön.. så lyxigt. Lägger man sen till lite vitt jamen då är det klockrent för mig. Har noll koll på vad dessa små vårlökar har för namn... som jag har funderat under åren som gått men jag går bet på det...  söta är dom i alla fall. 

Grönt är färgen för mig... grönt hus med vita knutar, ljusgröna väggar o vitt kök, gröna blomstrande tapeter o vita listverk, grön liten fåtölj o en vit filt, grön röllakansmatta med vita blommor, en grön liten gammal soffa, gröna växter o vita krukor osv osv.. grönt ska de va  o så lite vitt!

Ny Sippa.

Torsdag 5 maj och lite värme i luften... bara lite men i alla fall så pass att det anades skönare vindar. Stressiga dagar med allt som ska hinna att fixas på jobbet... skulle varit några fler timmar på dygnet.

Snabbrunda i trädgården och en nykomling har slagit ut.. minns jag nu inte helt galet så var detta en Ungersk Blåsippa. Oerhört tjusig... mycket större än den vanliga och med fler kronblad och annorlunda bladform. Väldigt fin.. gillar sippsläktena... dom är liksom lite av vårens budbärare. 

Vårblommor.

Fredagkväll o helt slut på.. planerade en trädgårdskväll men orkade absolut inget annat än att sitta på bänken i kvällssolen. Ibland är kroppen extremt gammal o sliten.. jäkulens skit också.. hade önskat mig en promille av energin som en del är begåvade med. 

Krokusarna blommar nu snabbt över på framsidan men på baksidan har dom bara börjat sin blomning. .. tänk vad många olika förutsättningar det kan finnas i en o samma trädgård. Vårstjärnorna slår nu ut överallt och det ser kaosartat ut i många av rabatterna.. blir visst lätt som så när man gräver och flyttar om.

Ett litet monster.

Blåsig lördag och endast 5 grader tidigt i morse... tack o lov för sol i alla fall. Trädgårdsrunda efter kort dag på jobbet.. allt är otroligt sent i år... kan liksom inte skaka av känslan av att våren ruckats lite i tid.. som att den förskjutits lite de senaste åren och kommer senare o är lite kallare medan hösten istället blivit längre. Kan naturligtvis ha fel men nog känns det som så. 

Ett frågetecken... har tittat på det uppe i skräprabatten flera dagar nu men begriper inte vad detta kan vara för något.. känner mig så otroligt dyngvill nu när allt är omflyttat här o kommer inte på vad det är. Är det nått vanligt, nått ovanligt eller kanske en spezialare.. har ingen aning än men kommer säkert brista ut i ett Ahaaa så fort den börjar öppna upp sig mer. Ser ut som små disneymonster med spretiga armar, punkfrisyr o tentakelspröt... har jag verkligen haft nån sån här förr... just nu är jag osäker på det.

Vårvivor.

Kärlek på hög nivå i trädgården nu när Vivorna slår ut. Det börjar ju faktiskt likna lite vår på sina ställen härhemma nu... helt fantastiskt.

Bara älskar de ljusa cremegula.. tack kära Lilian för den ursprungliga lilla plantan som blev min en gång för länge sedan. Minns att hon verkligen höll dom kär.. brukar snegla in där hon bodde men nu verkar inga växter längre finnas kvar.. har man inget intresse av trädgård o plantor då är det ju tyvärr lätt hänt att allt bara tas bort och ersätts med gräsmatta. 

Farstublomster.

Måndag 9 maj, morgontemp på  ynka + 6.5.. vill ju ha värme omgående nu. Smått knäckt rent kroppsmässigt efter gårdagens heldag i trädgården.. önskar jag vore tio år yngre och med orken som ytterligare tio år före det. Skippar nog att strö ut kogödsel i alla rabatterna även i år trots TusenTrädgårdar.. känns inte som att jag orkar med det just för tillfället... får helt enkelt bli som det blir. 

Pelargoner i blom ute i farstun idag.. supersöta Australe och Mårbacka står o blomstrar bredvid en namnlös liten mörkrosa skönhet.. gillar det vita inuti. Lasse är också på gång med att slå ut samt några andra trots att jag var så sent ute med omplanteringen o nedklippningen i år. Hoppas nu verkligen att dom startar bladtillväxten också nudå... borde väl kanske nypa bort knopparna till förmån för just det men äsch.. det får bli som det blir även med Pelargonerna i år.

Ljuvligheter.

Vårens första Tulpaner ses på med stor kärlek från min sida... dom är så otroligt efterlängtade o ljuvliga alla dessa små botaniska sorter. Måste komma ihåg att förutom Krokusar så är det definitivt fler av sådana här som ska stå på investeringslistan. Vårrabatten ska fyllas till bredden med allt sånt som gör mig glad 💚

Kvällsljus.

Ett rensande regn denna onsdag 11 maj.. känns helt plötsligt så fräscht ute. Lite värme på det här så bör väl allt grönt bara explodera i tillväxt... önskar ju det i alla fall. 

Kvällssol och Vitsippor... fantastiskt vad det är underbart vackert ute nu 💚 Det är ju faktiskt nu vid den här tiden på året som jag skulle ha varit ledig nån vecka. .. bara fått gå omkring o titta på allt som kommer upp ur jorden och helt enkelt bara fått vara.

Äntligen.

Tänk att i år blev det ju faktiskt Julrosor... några knoppar något frostskadade men äntligen också ett par fina blommor. Frågan är om jag skulle ha flyttat plantan direkt bredvid bumlingen och den därmed fått både skydd och vårvärme... eller kanske stör jag den då så att den måste börja om igen. Får ta mig en funderare och kanske googla lite på just Julrosor. 

Söt korsning.

En blekrosa liten skönhet som bara dök upp för några år sedan.. antar att några sorter korsat sig med varandra och bildat denna söta lilla avkomma. Delade på tuvan när skräprabatten grävdes om så nu tittar fler små exemplar fram på några olika ställen häruppe. Väldigt täta fina och livskraftiga är dom... tacksamma o tåliga.. får fortsätta att dela på dom.

Smilacina racemosa.

Torsdag kväll i trädgården.. regnskurar, solsken och duggande omvartannat men ändå skönt att få vara ute. Tycker knopparna på häcken upp mot stora vägen är betydligt grönare idag jämfört med igår.. härligt. 

Första riktiga grävandet för säsongen. Äntligen är här något som jag verkligen har suktat länge efter... Vipprams... som jag väntat o längtat efter denna växt och så dyker jag på denna klump som nu färdats flertalet mil i bil för att till slut hamna här i trädgården. Smilacina racemosa på latin... fast jag har för mig att den numera har hamnat i en ny växtfamilj samman med Ekorrbären och möjligtvis nu heter något annat... spelar ingen som helst roll för mig, den får heta vad den vill.. huvudsaken är att den kommer att dofta så som jag minns att den ska göra.. nämligen som Liljekonvaljer vilket jag är oootroligt svag för. Vilken toppenkväll... tänk att en enda liten pyttig rotbit kostar nästintill multum om man ens får tag på en och här står nu en jätteklump. Lycka på hög nivå just nu💚💚💚

Ragnhilds planta.

Arbete, arbete och så lite mer arbete... tiden räcker liksom inte riktigt till just nu. Sena dagar på jobbet.. växtleveranser hit o växtleveranser dit.. ledig lördag blev jobblördag..  allt på en gång och så stupar man i säng o sover redan klockan åtta. Skulle velat ha den energi som fanns i kroppen för exakt trettio år sedan... tänk vad man kunnat åstadkomma då. Blev i alla fall en trädgårdssöndag hemmavid denna helg..  redan strax efter åtta gick krattan varm. Otroligt vilken blåsig vår.. tror faktiskt aldrig jag behövt kratta om så många gånger som jag gjort i år.

Uppe i skräprabatten har nu blomman från Ragnhilds lilla norska hage slagit ut... så glad o tacksam just nu att jag har sparat små delar av ursprungsplantan. Förmodligen nån typ av Lungört.. gissar på det i alla fall.. inte alls nån speciell säregen sort men så otroligt extra värdefull och speciell den känns nu när hon inte längre finns kvar. Tror systeryster den yngre ska få en bit hon också.. hon om någon förstår känslan av att den var Ragnhilds ❤️

Sen sallat.

Ojojoj vad sen jag är på sallatsfronten i år.. brukar ju nästan ha plantor färdiga att plantera ut nu men här har dom precis just börjat gro. Fyra olika sallat, nån lök och en hel back med rödbetor.. sista viktigast. Får väl se sen om det blir nått på middagsbordet denna säsong. Allt känns sent i år.. jag är sen... faktiskt sen med i stort sett allt. Tittade till ramslöken och nu först har den tittat upp... helsike vilken skillnad jämfört med förra året då den var hela fyra veckor tidigare... vad ska det bli av detta året tro..

Primula denticulata.

Strålande solsken och ljuvliga vårblommor... gillar Bollvivan som sonen plockade på sig som lill-liten vid ett besök på Trädgården i Dal. Kan sakna såna små utflyktsställen att besöka.. litet, trevligt, privat och småmysigt.

Vackert men liiite missvisande foto då isvindarna viner denna trädgårdssöndag. Fortfarande nödgad till underställ, vindbyxor, sticketröja o dubbla fleecejackor. Trots jobbig o inte så lite ovig klädsel så är det kul att få greja på ute... bara tiden fattas.. hur ska man hinna med allt.. just nu undrar jag ju det.

Botaniska Tulpaner.

16 maj och mycket på jobbet denna måndag.. gillar inte offertgöra just nu.. vill ju bara vara ute i trädgårdshörnan bland växtförsäljningen.. papper, dator o räknemaskin är fasen inte kul jämfört med buskar, träd, perenner o klätterväxter. Enkel ekvation var jag vill jobba nu. 

Små botaniska Tulpaner slår ut allteftersom.. kommer inte ihåg att jag satte sådana i nya pionrabatten men det måste jag ju ha gjort för här blomstrar nu dessa ljuvligt söta stjärntulipanerna... tror nog detta är turcestanica.. gillar att dom får flera blommor på en o samma stjälk. Mycket vacker.

Primula auricula.

17 maj och en får "Gratulere med dagen" till de allra käraste uppe i Tjønnvika... hoppas att dagens solsken även lyser på dom. 

Nu händer det grejer i vårrabatten...känns alltid så stort när Auriklerna öppnar upp sina första söta blommor. Sooom jag är förtjust i alla dessa milda fina färgkombinationer.. tycker dom är helt underbara och man kan ju inte annat än bli glad när man får vila ögonen på dom. Även ett helt vitt exemplar blomstrar just nu.. tror den hette 'White' men den liksom platsar ju inte alls ihop samman med dom här andra.. den ser bara blek o tråkig ut jämfört med dessa härliga färger 💚

Dela den här sidan