Vårkänning.

Åttonde mars och hela sju grader plus.. massivt fågelkvitter idag och det sjungs både högt o mycket... takdropp och solsken.. underbart 💛 Bästa tiden på året är ju faktiskt precis nu och fram till midsommar enligt mig.. bara älskar den här tiden. Vårfantast är nog ett mycket milt ord. Varje litet tösteg som våren tar är helt fantastiskt att få se.. vårkollrig är vad jag är just såna här dagar och nu bara lääääääängtar jag efter att få se på alla vårlökarna som ännu ligger djupt begravda under snön. Kan det snälla snälla snälla få fortsätta att vara sju grader varmt på dagarna... tänk så fort det hade gått då till lite trädgårdsmys med krattan i högsta hugg💚

Varendaste liten töfläck granskas nu noga och idag så tinade Spetsmössan fram vid farstubron. Ser den som en tacksam "vårväxt" när den behåller sin grönska under snön och så får man tidigt njuta av denna underbara livgivande kulör. Spelar ingen roll att bladen blir bruna om några veckor.. det är ju just nu som dom ger mig en energikick i rätt riktning. Vid rabattstädningen senare i vår så rycks dom ju bara bort o sen kommer mängder med nya fräscha o vårgröna små söta blad 💚

DASW.

Morgontitt i frörummet denna onsdag 9 mars och nu skjuter det för fullt i dahliapåsen. Gillar bladverket på denna Dark Angel Star Wars... så hårt o krispigt, mörkt o snyggt och så verkar den ju ha en sån läcker förmåga att bilda som en rundad växtform.. otroligt vackert. För det kan ju bara inte vara en ren tillfällighet att mina tre knölar alla växte på samma sätt i somras..  svårt att tro det.

Frågan är nu om jag ska vänta några dagar till innan jag drar bort några för att få till nya plantor eller om jag redan nu ska kunna rycka av dom... hmmm... kanske bäst dom får sitta tills i helgen i alla fall. 

Månviva.

Helt förtjusande små söta blad på Månvivorna.. så kul när karaktärsbladen tittar fram. Återanvände krukan och jorden från sådden av Mysticorna och ser nu att det även tittat fram en sån liten eftersläntare. Så spännande det är att få se dom växa fram till helt nya små plantor.. just nu undrar man ju varför inte alla håller på med frösådder.. tala om en både rolig och rogivande syssla 💚

Månviva... vilket fantastiskt vackert namn.. längtar verkligen efter att få se dom blomstra.. mest troligt inte förrän nästa år men ibland överraskar de små plantorna och så visar dom upp sig så stolt med en liten blomma och då blir man ju kär på nytt igen 💚

Finbesök.

Fint bevingat besök på jobbet.. kanske något lite naggad o rufsig i vingkanterna efter sin vinterdvala men väldigt mysigt är det ju att få se på en fjäril så här i mars. Den tidiga vårsolen och med den då förmodligen även lite värme brukar alltid locka fram en del exemplar ur övervintringen ute i stora hallen men det är ju tyvärr på tok för tidigt. Liiiiite vårigt känns det ju ändå.. som ett litet löfte om att våren nog kommer inom en inte alltför lång tid.

Växande grönska.

Städning i frörummet.. otroligt vad lite bortplockning på fröön och sopning av golvet kan göra för att få ordning på allt... i alla fall om man väljer att inte titta under bänkskivan.. man får liksom välja sina synvyer och helt ignorera det som befinner sig utanför det området och så får man helt enkelt känna sig väldigt nöjd o duktig för ett tag. Trivs så bra här nere i ljuset och all denna växande grönska... tror faktiskt det är terapi för själen att hålla på med sånt här under vinterhalvåret. 

💚💚💚

En känsla av vår på jobbet.. i alla fall om man zoomar in sig just på det gröna. Helt fantastiskt att det nu är blomknoppar på varje litet bladknippe som denna Pärlbuske har.. dröjer nog inte alls så länge nu innan den börjar blomstra. Himlans så kul att den överlevt.. såg så torr o halvdöd ut efter nyåret att jag nog faktiskt innerst inne inte alls trodde att den skulle komma till liv igen.

Tänk om man alltid hade kunnat hålla en sisådär 5-10 plus ute på glasaltanen.. vilka växter man hade kunnat haft där då.. fast då är det väl som så att vårsolen sen ställer till det så trmperaturväxlingarna blir för stora mellan dag och natt och så dukar dom kanske under för det. Men på jobbet trivs dom visst... vilken tur jag kan ha dom där.. börjar bu bara breda ut mig liiite mycket även där.. sju Aurikler, två Kärleksörter, en stor Fembladiga Akebia, en Pärlbuske, en Tremastarblomma, en Eukalyptus, ett dahliaexpriment, några Hostor och en Julros.. har säkert glömt nått också men kul är det ju.

Långlördag.

12 mars och lördag.. vilken lång dag det blev idag. Två promenader, en timme på en bänk i solen, fyra skidlopp och frörumsgrejande... jomen jag känner mig faktiskt rätt så nöjd. 

En småkylig morgon övergick till plusgrader och jäklarns vad det tinar när solen tittar fram. Finns ju ett ställe här hemma där absolut noll och ingen extra snö får läggas vid skottning och det är vårrabatten för här måste det ju bara få en chans att töa så fort som det bara går och nu lyser grön Timjan längs med sliperskanten. Nu bara längtar man till bar jord och vårlökar... 

Söndagsskottning.

Solig söndag och som vårfantast måste man ju bara hjälpa till... helt plötsligt kan jag skotta hur mycket som helst utan att tycka det är jobbigt.. det liksom bara blir så ganska precis just vid den här tiden varje år... kan skotta både långt, djupt och länge och känner mig så jäkulens nöjd efteråt. Tycker solen får så mycket bättre grepp om töandet om jag hjälper till att skotta fram gångar där kortsidekanterna då kan börja töa snön även i sidledes. Mestadels hård skorpskare på ytan men under bara ett löst fluffsocker.. kan nog gå fort det här bara några sammanhängande dagar med rejäla plusgrader kan tänka sig dyka upp. Vilken dag... så nöjd nu.

Sidogångar.

Skottade till och med fram några sidogångar.. bland annat en upp för trappen och runt på ovansidan där jag till slut nådde fram till den gamla gången som gjordes för ett par veckor sedan.. härligt nu kan man ju gå runt runt och runt... fasen va kul.. får nog fortsätta lite till nån eftermiddag nu i veckan så kanske jag också kan nå fram till skärmväggshörnan och även till uteplatsen framför garaget... jissesamalia vad jag kan... alltså ibland är man ju bara bra.

Uppkrukat.

Solig måndag 14 mars. Frusna nätter och plus på dagarna.. det går åt rätt håll. Träningsvärk från gårdagens aktiviteter.. men..  det var det värt.

Frörumspyssel denna kväll.. åtta små sticklingar av D.A.S.W är nu krukade.. bör ju i alla fall kunna bli nån som klarar sig till en planta tänker jag. Tycker bladverket är så fint på just denna Dahlia.. undrar om det inte var som så att alla namnsorter i denna Dark Angelserien hade sånt här mörkt och friskt bladverket.. vill som minnas det. Och sen var visst alla sorterna döpta efter kända filmer.. "Braveheart" hette nån och undrar om där inte fanns en "Pretty Woman" också.

Årets första.

Tisdagssol och härligt töigt väder.. redan har halva månaden gått.. men för helsicke vars försvinner dagarna någonstans.. hinner inte riktigt med nu. 

Nu händer det också grejer i vårrabatten... det är nu jag får lön för mödan att ha traskat iväg med all snö en sisådär 10-20 meter extra än att bara lägga upp den på hög just här... måtte jag alltid orka med det för himlans så kul det är när växtvännerna åter tittar fram.. har ju inte träffat dom på flera månader nu så snacka om att det är ett kärt återbesök. Den första lilla Aurikeln dök upp idag och man kan ju faktiskt inte annat än bli lite smått förälskad i detta ljuvligt gröna.. sooom jag längtat 💚 

Primula auricula.

Nyss framtinad hemma men på jobbet har jag fått titta på Aurikler hela långa vintern.. fick inte plats med min lilla "Aurikelteater" i odlingslådorna så nu har dom stått här nere sedan i höstas. Kanske har dom inte trivts sådär fantastiskt bra men dom lever ju i alla fall och nu kommer blomsterknopparna fram. Lustigt det där hur jag tittar efter nya små stänglar inne i plantorna.. ser inga..  men så helt plötsligt bara finns där en ny liten begynnande blomsterfägring som skjutit ut.. magiskt är vad det är.

Byggprojekt.

Morgonpyssel på jobbet denna fredag 18 mars.. snart klar också med planteringsbordet till tävlingen i Trädgårdshörnan. Bara nån järnstång kvar nu att hänga lite krukor o sånt i så bör den väl sen kännas som klar.. vinnaren får väl sen själv modifiera den vidare med lite annat om så skulle önskas. Så jäkla kul att snickra.. vaaarfööör gick man inte bygglinjen när man var ung.. ojojoj vilka möjligheter man då hade haft att kunna utföra alla önskeprojekt som bara kokar o bubblar där uppe. Är inne i en rejäl kapa-skruva-bygga period nu.. skulle så gärna stått från morgon till kväll o bara fått spela musik o skruva ihop små byggprojekt. Hmmm... undrar om jag inte tar o gör en upphöjd blomlåda också.. o kanske en hög pidestalkruka. Pinterest är sannerligen en farlig app för en sån som mig... sååå mycket jag vill testa att bygga.

Grönt är skönt 💚

En härlig tödag idag.. helt otroligt vad mycket snö som sjönk ihop och försvann i vårrabatten... den blir liksom sakta men säkert större för var dag som går nu. Solcelllamporna tittade fram och började lysa igår och idag syns till och med några av stenarna.. vilken lycka.

Taklöken lyser grönt o skönt längs med sliperskanten.. väldigt fin tillsammans med den fräscha Timjan. Allt grönt är guld värt just nu.. finns inget som gör mig på så bra humör som just den gröna levande kulören.. inte ens tanken på sonens hemkomst samman med tre veckors smutstvätt kan solka mitt goda humör idag 💚

Äntligen.

20 mars, söndag och helt underbart ute med plus 12.5 och en strålande vacker sol från en klarblå himmel.. vilken underbar dag och som det har töat... love it💚

Inspekterar vårrabatten flera gånger var dag nu då vårsolen vinner mer och mer mark. Lyfter försiktigt på några växtdelar här och några blöta halvt fastfrusna löv där och tänk att idag så hände det... äntligen..  till slut hittades faktiskt en liten söt och uppstickande topp. Så fantastiskt ljuvligt att få se. Satt länge o bara och beundrade det lilla miraklet.. tänk vad häftigt att nu händer det verkligen... våren kommer.. sooom jag har längtat. Inser återigen att det bästa jag någonsin gjort var att ta in större stenar i rabatterna.. dom alstrar verkligen värme 💚

Tomatknopp.

Kvällsjobb i frörummet med omskolning.. så många plantor som nu behöver få komma in i större krukor med lite ny näringsrik jord. Tror Vilmorna kan stå kvar nån vecka till innan omplantering nr två måste göras. Många visar upp små knippen av knoppar och en del blommar redan.. måste införskaffa flytande näring nu.. dom är garanterat superhungriga. Frågan är bara vilken sort man ska våga sig på att prova med tanke på alla giftskandaler och missformade blad.. måste nog googla först känner jag. Har i och för sig lakvatten men tycker det blir en liiite väl häftig doft om vatten blir ståendes kvar någon stans på plantbrickorna.. knackar någon på dörren så måste man ju då dra hela förklaringshistorian om bokashi och lakvatten. 

Fröbyttor överallt.

Fattar inte hur jag är funtad egentligen.. i år skulle jag ju bara så det mest nödvändiga och jag hade ju i förväg tänkt att verkligen gå igenom vilka växter som jag skulle ha och vars någonstans dom skulle planteras ute i trädgården. Totalt misslyckande... har nu fröbyttor på gång överallt och även det där med max tio av varje som jag dyrt o heligt lovade mig själv förra året har jag strulat till för nu är det återigen miljoners små blivande plantor här nere i frörummet.

Vad är det med mig som inte verkar kunna lita på grobarheten som så klart och tydligt för det mesta står på fröpåsarna. Varför står jag alltid där o tvekar när typ tio frön är sådda och tänker.. Nääee.. det är nog bäst att jag för säkerhets skull tar några extra.. tänk om just dom här är dom som inte kommer att gro och så slutar det oftast med att hela påsen sås.

Har också insett att detta är mer en regel än ett undantag när det kommer till de pyttesmå fröna.. sådana frön som jag knappt ser och som det då ser ut av vara så extremt få av i antal men som tvärtom ofta då är så sanslöst många av. Begriper ju inte att jag aldrig lär mig. 

Läkemalva.

Frörumspyssel innan jobbet denna tisdag 22 mars. Känslan just nu är att jag skulle behövt dubbelt så mycket växtbelysning, hyllor och brickor. Tog med en massa Vilmor ned till jobbet och tänk vad kul att folk faktiskt vill köpa dom för en billig peng... det frigjorde tack o lov en del yta här nere så nu har alla Läkemalvor fått sig en större kruka. Fantastiskt fint rotsystem på dessa perennplantor. En riktigt fin favorit är denna växt.. älskar att få känna på de lena mjuka bladen som de äldre exemplaren får.. smått terapeutiskt faktiskt... väldigt taktilt och så är dom ju dessutom så otroligt ståtliga där dom trivs ute i trädgården. Så kul när sådder lyckas och frodas i tillvaron här nere.

Gobitar.

Ett riktigt bra rotsystem även på alla Violkungsljus som också hann få sig en större plats i tillvaron idag. Dom här verkar verkligen bli fina.. så otroligt kraftiga plantor och jag gillar faktiskt bladen sååå mycket mer på dom här än på "Southern Charm" som ser ut att få precis som såna dära halvhemska blad som de övriga vita giganterna ute i trädgården.. gillar ju inte alls det bladverket.. men.. exemplaren som finns dom får naturligtvis stå kvar tack vare sina fina vita blomsterspiror. 

Dom här små gobitarna ser jag verkligen fram emot att få se hur dom fortsätter att växa 💚

Kruktomat.

Vilma i gårdagens solsken... full av knoppknippen och även några utslagna små blommor. Fantastiskt att det bara går... tänk att ett litet pyttigt frö kan växa upp och nu redan vara på väg att sätta igång med tomatbildning som då snart kan skördas till middagssalladen... helt otroligt när man tänker på det och tänk att jag aldrig förr tyckte om att bara ta en tomat o tugga i mig den.. ville alltid ha den uppskivad och i en sallad eller lagd på grillen med en god fyllning i men numera är detta som godis. Heeelt fantastiskt är det att bara få plocka sig ett gäng solvarma tomater och stoppa in i munnen.. den känslan är smått obeskrivlig.. smaken är ju bara sååå mycket mer än de som köpt i affären.. det är ju faktiskt nästan som att man äter något helt annat när man odlat det själv💚

Pelargonium australe.

Onsdag 23 mars, sol och snösmältande plusgrader även idag.. sägs dock att hemskheter som kyla är på väg in igen så nu är det bäst att suga i sig o lagra rejält med värme och ljus för tänk om det dröjer länge till nästa gång den kommer åter.

Så många frågor förra året efter "Bubbelgums-Pelargonerna"..  lovade då att göra några nya exemplar och idag kändes dom faktiskt färdiga. Har gjort dom i etapper och i farstun står nu fyra olika storlekar varav de två mellanstorlekarna kändes okej att släppa taget om. De jättestora plantorna står det YLVA på och dom ska få komma ut i trädgården till sommaren. De allra minsta är så små och söta så de får nog växa på sig lite till här ute i farstun. Fantastiskt vackra är dom ju... jag bara älskar denna oförädlade vilda pelargonart och bubbelgumsdoften på bladen är smått beroendeframkallande 💚

Vårväxt.

Vid farstubron börjar nu Ormögat titta fram.. en av mina verkliga favoriter.. är man vårfantast så är man och då blir man liksom bara så otroligt förtjust i allt som vill visa upp sig tidigt och det vill ju denna fantastiska växt. Omphalodes verna = växtens vetenskapliga namn.. och det är nu nästan som så att jag vågar mig på en vild gissning att just ordet verna hintar om vår. Någonstans långt därinne i bakhuvudet så plingar det ju till ibland av igenkännelighet och är det inte som så att vernalis på latin betyder just "om våren".. och det skulle ju också stämma så bra just på denna eftersom den alltid visar sig riktigt tidigt på året precis när vintern vill bli till vår.

Obsidian.

25 mars, fredag, lön på kontot och solsken.. så mycket bra med just denna dagen. Fantastiskt vacker morgon.. klev bara ned i sonens 46or och tog med kameran ut. Fotar man nästan i liggläge då försvinner allt med snö runtomkring.. känns härligt att slippa se det vita... funkar idag men väderleksprognosens visar på över decimeter med nysnö i helgen.. helvete säger jag om det. Varför glömmer man alltid varje år att det ju faktiskt alltid kommer bakslag.. och inte bara ett heller.. men det glömmer man ju också. 

"Obsidian" är nog min favoritheuchera.. tänk att den ger en färgklick och är fin i alla barmarksförhållanden oavsett om det är tidig vår och snön precis tinat bort från bladverket, eller om det är högsommar eller senhöst.. tacksamt vacker jämt.

Akebia.

Tänk att idag så hände det som borde ha hänt för ungefär ett år sedan... den Fembladiga Akebian fick ny jord och en större kruka. Ingen snygg kruka i och för sig... men den går att dölja tänker jag.. bara att snickra ihop en låda som den kan stå i så blir det nog bra.

Till och med lite hönsgödsel fick den och så en liten snygghetsbeskärning.. läste dock att just beskärning egentligen skulle utföras direkt efter blomningen.. men.. blommor lär man nog aldrig få se på detta exemplar så den får helt enkelt lära sig att ta en klippning närhelst jag får för mig att ta fram sekatören. Gillar verkligen bladformen på denna planta.. finnet den så otroligt dekorativ. Fantastiskt egentligen att den ändå har behållit så här pass mycket bladverk under vinterhalvåret när alla andra specialväxter på samma förvaringsplats tappar precis allt sitt... tålig.

Stickling.

Dahliaexperimentet med min lilla Dark Angel Star Wars stickling från förra våren. Tog inte upp knölen i höstas och ställde inte heller undan den nere i matkällaren utan den fick stå kvar i sin kruka med sina fina mörka blad i stora hallen nere på jobbet hela långa mörka vintern. Tror bladverket stod till ungefär i mitten av januari och därefter torkade det ihop. Trodde nog faktiskt inte alls att en dahliaknöl skulle klara av kylan i hallen men idag visade det sig att joo det gjorde den. Tjyvkikade och var beredd på en geggig o rutten sörja men fann en frisk liten knöl som nu börjat skjuta nya små söta skott. Vilken fredagsöverraskning.. så kul.

Nedklippt.

Friska vindar denna lördag. Trodde nästan att huset skulle blåsa bort inatt.. vilka krafter och tänk att man plötsligt blir så väldans liten o skör i mörkret när det verkligen tar i. 

Pelargonfix.. alldeles på tok för sent känns det som.. skulle nog ha gjort detta för flera veckor sedan men har bara glömt o glömt o glömt. Men.. i år lever dom ju i alla fall.. inte en endaste en har frusit för mig denna vinter. Kommer aldrig mer göra misstaget att ställa dom kloss mot rutan i ett ouppvärmt utrymme. Hoppas nu verkligen att dom vill sätta igång o bara tokväxa nu när dom fått ny jord, vatten och värme.

Mögel.

Första misslyckade jordfabriken.. så jäkulens irriterande.. alla andra har ju bara gått så galant att få till men denna var fylld av grönt mögel... så jäkla äckligt. Har tagit några dagar att smälta detta.. ställde bara ut skiten o la en massa snö över alltihopa så idag såg det väl inte alltför jäkligt ut.

VAD gick fel här nu då.. kan det kanske vara så enkelt att det blev för torrt. Eller var fuljorden på tok för gammal... hittade en påse på jobbet som garanterat stått några år.. kanske en kombination av både torrt o för gammal jord. Skit också vad sur jag blir.. så mycket jobb nedlagt och så blev det bara fel den här gången.. fy fasen också vad surt.

Corydalis.

Tog en runda i mina skottade gångar och denna vecka har det sannerligen töat ordentligt till och med på baksidan. Det riktigt syns hur snötäcket har sjunkit ihop och under häcken mot grannen tittar Nunneörten fram. Är helt novis på Nunneörter.. första våren med dessa och vet inte alls vad jag ska förvänta mig.. dock trodde jag ju aldrig att den skulle stå så här grön o fin under snön. Mycket intressant.. kanske blir en sån där ny vårfavorit för en vårfantast som mig.. tänk vad kul om det skulle visa sig att Corydalis 'Craighton Blue' blir en riktig hit här i Häggmispelhäcken. 

Aurikel.

Tisdag 29 mars, kall morgon med minus 9 och återigen med marken beklädd i vitt.. attans också. Men solen tittade i alla fall fram vilket ju alltid boostar mitt humör till det bättre och zoomar man dessutom in sig på årets första lilla Aurikelblomster som öppnat upp sig jamen då går liksom humöret upp några ytterligare snäpp på den där "livet-är-ändå-rätt-så-bra-skalan". Så värdefullt att kunna få ha dom i kruka på jobbet och så ljuvligt söta dom är... förstår inte att det tog så länge för mig att upptäcka hur fantastiska detta växtsläkte ju faktiskt är💚

Trevligt i kväll med Arnäs Trädgårdsförening och Dahliaföredrag med Charlotte Andersson. Nu ska jag bannemig ta mig i kragen och våga dela några av mina bjässeknölar. Har aldrig tänkt på att dom ju faktiskt mår bra av att föryngras.. trodde stort var detsamma som stooor Dahlia med mycket blommor men si där hade jag ju fel... tänk att man kan få lära sig något nytt mest var o varannan dag.

Så mycket folk och så många köpare på kvällens Dahliamarknad... det sa bara swooosch så var allt slutsålt inom loppet av 15 minuter från öppning. Vi tre damer i dahliagruppen som ansvarade för just försäljningen vi blev smått chockade över rusningen... vi hade nog kunnat ha minst tre gånger så många knölar. En enda påse låg ensam kvar och den fick följa med mig hem.. "Waltzing Mathilda".. sååå himlans glad att just den blev min nu efter att ha hört Charlotte berätta om denna tidigblommande och tacksamma lilla Dahlia.

Dela den här sidan