Nytt År.

2022, ett helt nytt år med förhoppningsvis många nya möjligheter. Redan sjunde januari idag och grymt kallt ute men vad gör det för nu händer det... solen tittar in i trädgården igen 💛 Bara några få och väldigt korta ögonblink stannar den men den är ju där och det är så vackert att få se.  Skulle just nu ha kunnat kasta mig om halsen på grannen o kramat ett tack för denna upplevelsen. Wow vilken lycka att redan såhär i början av nyåret få se solen här hemma inne i trädgården.. helt fantastiskt... trodde aldrig det skulle hända. 

Det sedvanliga nyåret med noll o inga snöbilder alls häri, normalt bara spirande grönt brukar ju vara tanken men den tanken får allt se sig som bortblåst i år för detta är stort för en soldyrkare som mig💛

Ska bli intressant att se om det kommer att spira något i den hängande krukan i vår. Jordgubbsplantor brukar klara av den oskyddade vinterkylan men osäkert om sommarens sköndoftande Marockanska Mynta kommer att göra det.. gissar på nope men hoppas på yes. 

Pyssel.

Ska försöka mig på lite mer blomsterpyssel i år.. bara nått litet enkelt lite nu o då o helt otvunget när man bara känner för det. Några sista fina små blomster fanns kvar på julens Hyacinter.. lite plock från nån här och nån där fick genast en mer vårlökslik känsla över sig.. kanske lite Vit Vårstjärna helt enkelt. 

Vintersol.

En iiiiiisande kall promenad tvingade jag ut mig på idag. Ytterst motvilligt togs steget ut på farstubron.. men.. väl ståendes högst där uppe på byvägen i detta fantastiskt vackra solskenet då kändes det bara härligt och faktiskt också helt underbart 💛

Omplantering.

Söndagkväll och helgen är nu oåterkalleligt slut. Tänkte mig göra så mycket dessa lediga dagar men i stort sett blev det inget alls gjort. Både Ski Classics och skidskytte på tvn ställde till det så timmarna bara rusade iväg o försvann. Hade planerat för en såddsstart nu när frököpen dimper ned i brevlådan mest var o varannan dag men näääe alla påsar ligger kvar på köksbordet. Vad bra det hade varit om skidloppen spridits ut över hela veckan så jag fått helgen mer eller mindre fri till annat viktigt. 

Tog mig i alla fall i kragen i kväll och satte ett check på omplantering av Vildpelargonerna o det behövdes verkligen... tala om utarmad jord.. fattar inte varför jag är så dålig på att komma ihåg att dom ju också behöver näring. Ny fräsch pelargonjord och större kruka bör väl bli en hit för tillväxten tänker jag. Hade även ett gäng nya på gång som stått o bildat rötter under decembermånad som nu fått komma ner i jord.

Fröleverans.

Onsdag 12 januari. Minus tolv i morse.. undrar var dom där fönvindarna och åtta plussen tog vägen som Smhi tidigare utlovade för dagen... hade i alla fall gärna sett en något lite mildare temp.

Planeringsmöte med Arnäs Trädgårdsförening i gårkväll.. hoppas nu verkligen att inga restriktioner ställer till det för oss och att allt kan genomföras i år.. så många fina föredrag att se fram emot. 

Sista fröbrevet kom i lådan idag.. men jag fattar alltså inte alls hur jag har tänkt.. beställde jag verkligen så här mycket.. hur ska jag hinna sätta allt det här och var någonstans hade jag sen tänkt få plats med allt... begriper ju inte. Livsfarligt det där hur lätt det är att bara klicka köp på alla fina bilder som dyker upp på frösajterna. Föll bland annat för en supertjusig Verbascum 'Southern Charm' som jag naturligtvis klickade hem. Den påsen kändes så ovanligt tjock och visade sig nu innehålla en liten plastbehållare...  innehållande endast fem små pyttiga fröer. FEM... herreguuud så snopet.. fem fröer.. måste ju vara mer än guldpris som gäller på denna sort. Bara fem.. och så jag då som inte är nån hejare på sådd fattas nu bara att jag misslyckas och ingen enda gror.. fy fasen också vad jag kommer bli sur då.

Lyckad dag.

Fredag 14 januari, friska vindar och blankpolerad is överallt efter ett rejält väderomslag. Plusgraderna dök alltså upp om än inte alla utlovade åtta men tillräckligt många för att förvandla snö till hal o hemsk is. Överlycklig och supertacksam till grannen en bit bort som dök upp med traktor och skrapade hela min uppfart.. en del män är sannerligen guld värda💛

Verkligen en lyckad dag idag med två guld värda män på en o samma dag.. det är inte dåligt det. Nr två han kom med något jag suktat efter sedan junimånad då jag för första gången såg just sådana.. grävskopständer. Lite läckert buckliga och så snyggt rostiga. Fantastiskt vad kul.. precis vad jag behöver..  dom kommer att bli riktigt fina i trädgården💛

Helleborus.

Tänk om man hade bott lite längre söder över... där neröver där man får titta på blomstrande Julrosor ute just nu..  men...  sånt får man ju bara drömma om. Istället får man nöja sig med att se på dom inomhus och i krukor.

En snygg vitblommande införskaffades före jul och den är fortfarande så fin.. till och med dessa mer limefärgade o utblommade är vackra ännu. Massor av nya knoppar nere i basen.. hoppas dom också kommer att slå ut. Har aldrig förr haft nån som sett så fräsch ut så här länge.. beror förmodligen på att den i år förvaras nere i stora svala hallen på jobbet. Perfekt ställe för vinterförvaring. Klarar den livhanken till framåt maj då ska den planteras ut uppe i skräprabatten.. det kan kanske vara en bra plats för en Julros.

Vårlängtan.

Tulpanens dag denna lördag 15 januari och man kan ju inte annat än bli grymt längtandes när man backar tillbaka i bildarkivet. Jissesamalia vad fint det blomstrade i släntrabatten då i maj juni... måtte jag få se på nått liknande i år också. Hmmm... satte jag verkligen tillräckligt med lökar i höstas...missade jag nånstans.. kommer dom verkligen blomma om igen dom där 'Orange Emperor' så som det stod att dom ju skulle göra... tänk om dom nu inte gör det och det bara blir tomma hål lite överallt.. hoppas hoppas hoppas att dom blommar om.

Igång igen.

Söndag 16 januari.. runt nollan och lite mulet. Körde igång frösådderna sent igårkväll och fortsatte idag... gick från inga sådder till mååånga sådder. Läkemalva, Röd Lejonsvans, Vilmatomater, Petunior, Rumslönn, Törnrosas kjortel, Klockranka, Mystica, tre olika sorters ettåriga prydnadsgräs och två Kungsljus samt lite annat smått o gott. Funderar även på att testa Allium Victorialis som visst är frön som måste stratifieras.. undrar om det duger med kylskåpet då eller blir det helt fel tro...  Kanske ska prova lite Spjutkakalia och ljusblå Riddarsporrar också. 

Jamen då var väl nästan alla tidiga sorter sådda och resten får jag bara lov att vänta med tills typ slutet av februari.. då bör jag nog kunna peta ned några fler frösorter o sen vänta lite till innan de sista kan få komma ned i jord. Kul.. nu är det liksom igång igen.

Måndagssol.

Måndag 17 januari. Jomen nog blir det lite ljusare för var dag som går.. tycker det märks särskilt väl de dagar då solen tittar fram. Den kilar liksom in sig o lyser helt plötsligt upp i gluggar där den för bara nån vecka sedan inte alls syntes till. Stockrosens övre frökapslar sitter ännu kvar och är idag pudrade med ett litet luftigt snöfall.

Hade för mig att frön från denna skönhet plockades in i höstas men hittar inga där dom då i så fall borde vara. Hmmm... undrar om dom som sitter kvar ute på plantan är totalt förstörda av vinterkylan eller om såna ändå kan tänkas gå att använda... kanske ska ta o prova några frön o se om dom gror.

Grott var det här !

Blåsig torsdag 20 januari. Dagen efter tredje dosen och inte en helt bra dag. Knepigt att utav nr. ett o två märktes noll o inget men denna av samma märke verkar göra armen svullen, het o smått obrukbar samt ett huvud helt ur form. Längtar efter ledig helg, säng, täcke o kudde just nu.

Tittade till mina frösådder i morse och nu har det hänt grejer. Först ut var faktiskt Pärlhirsen som dök upp igår och idag har Vilmatomaterna kommit upp och till min stora lycka även en av de fem 'Southern Charm'... phuu.. vilken tur. Vilma fick genast flytta från vardagsrummets elementvärme ned till ljuset och svalkan i frörummet. Superkul.. tänk att man nu tittar i byttorna flera gånger om dagen 💚

Akebia.

Äntligen fredag, några minusgrader och en januarisol som ljusade upp stora hallen på jobbet.. tror min Fembladiga Akebia tyckte om det. Tänk vad tålig den är... har än inte fått varken större kruka eller ny jord trots att det stod på att-göra-listan i somras. Fantastiskt att den ändå orkar hålla fast vid merparten av sina blad.. faktiskt är det rätt så få som torkar ihop och faller av precis som förra året. Måste nu bara komma ihåg att visa min uppskattning i vår och ge den lite ny o näringsrik jord samt lite mer rotrörelsemån.

Jag gillar den... det är liksom lite småkul ändå med växter som inte går att ha ute i trädgården här i norr men som man ändå kan få rå om i krukat exemplar. 

Vit Vilma.

22 januari, lätt snöfall och några minusgrader. Lördagspromenad men helt utan stuns i stegen... superseg i kropp o knopp och med sanslöst blytunga ben idag..  inte alls kul då alla "Agdor på 78 år" gick om mig på raska ben. Får skylla på 3e dosen. 

En titt i frörummet visade på något som jag nog aldrig förr sett... en helvit liten blivande tomatplanta. Hmmm... vad blir det nu av detta? Kommer det verkligen bli en vit Vilma eller kommer den snart bara vissna bort? En tomat verkar det ju i alla fall vara men med kritvita hjärtblad och mörkare stjälk än de övriga. Spännande att få se om den överlever.

Lime💚

💚 Ögongodis... älskar det där limeiga som denna vita Amaryllisen visar upp. Andra blomsterstjälken på denna 'Alfresco' lök och även en tredje på gång. Tre även på den enkla vita 'Denver'. Köpte en röd jumbolök till mor Britt före jul och den är inne på sin fjärde och visar även upp en begynnande femte stjälk... oootroligt blomrik.. har aldrig haft turen att få tag på nån sån.

Gräs på gång.

Måndag och morgontitt i frörummet. Oj vad Pärlhirsen blivit lång... hmmm... har nog säkert sått den på tok för tidigt... brukar ju ha en tendens att göra just det och lär mig visst aldrig riktigt heller. 'Purple Majesty' var namnet.. "Ståtlig växt med mörkt purpurrött bladverk" har jag för mig att det stod på fröpåsen och var det inte även nått om "uppseendeväckande i kruka" som där stod.. vill minnas det i alla fall. Hoppas det stämmer..  hörs ju fantastiskt läckert och tänker mig då en enda större kruka med bara detta mörka höga o böljande gräslika bladverket.. tror det kan bli väldigt fint på baksidan i sommarsolskenet. 

Bumling.

25 januari, småkallt idag men solen tittade i alla fall fram och ljusade upp lite i tisdagstillvaron. Tänk att ibland så kan faktiskt en sten vara det bästa man nånsin kommit på att ta in i sin trädgård... känns som så varje gång jag ser min bumling 💚 Idag var den liksom lite extra läcker där i solskenet.... "semmellik" på nått sätt..  med fluffig grädde på toppen.. mums. 

Primul auricula.

Fredag 28 januari... tänk nu är det ju bara några få dagar kvar av denna årets första månad. Vad fort det gått... hinner liksom inte riktigt med allt som borde göras. Tänk om jag ändå hade agerat på gårdagskvällens infall att städa upp lite här hemma men.. det infallet försvann ju lika fort som det dök upp när jag vid middagsbordet fick för mig att läsa bok samtidigt som att äta.. börjar man läsa är det ju så svårt att sluta. Fasen vad jag grämde mig när det knackade på dörren idag och in klev snyggt stajlade frissan med vovve för en kaffetår... vaaaarfööör har jag inte alltid nystädat och vaaarfööör är ett underställ så bekvämt att ha på sig hemma. 

Min "Aurikelteater" fick inte plats uppe i odlingslådorna när allt i höstas skulle grävas ned inför vintern så dom hamnade nere i stora hallen på jobbet... och njaeee det har väl funkat mindre bra än annat som står här nere. Dom gillar liksom inte att torka ut och terrakotta krukor gör ju inte det hela enklare. Så fort dom inte är en aningens fuktiga så slokar dom = gulnade blad måste då plockas och dom blir därmed mindre o mindre för var vecka som går. Måste försöka ta mig tid att plantera om dom i plastkrukor.. tror det är räddningen om dom ska kunna överleva tills dom når uteluften igen.

Mer fröer.

29 januari, lördag och småmulet. Runt en dm nysnö skulle visst dyka upp i helgen...  hoppas i alla fall dom har fel på minst 5 cm.

Tulpaner och nån liten vårlökskruka stod på inköpslistan för dagen, lustigt att fröpåsar alltid på nått sätt hamnar med i korgen på väg till kassan. Fick syn på en en väldigt säljande bild visandes Färgsporre... har aldrig förr sett eller hört talas om just sådana men jissesamalia så vackert fotot var, kunde absolut inte låta bli... villhöverkänslan bara vällde över mig.. ren o skär kärlek vid första ögonkast var den bilden för mig.

Kan så här efteråt inte riktigt förstå mitt plötsliga behov av Aubrietiapåsen. Hur tänkte jag där egentligen... finns här kanske en undangömd längtan efter en gammal vårig färgklick till marktäckare? Den mörka "Black Prince" förstår jag mer.. kan bli kul att prova.. har nog aldrig sått ett Lejongap förr så den erfarenheten kan få sättas check på nu i vår. Sommarljuset blev ett smått måste i somras då odlarkompisen kom med några plantor... urtjusiga och blomstrade så fantastiskt länge.. en riktig höjdarväxt helt enkelt. Hoppas nu verkligen att jag också lyckas få till några exemplar. 

Frögåva.

Första dagen i februari och redan en hel månad borta på detta nya året, helt sanslöst vad fort det går när man har roligt. Mulet med ett lätt o spätt dalande snöfall emellanåt o en rätt så kylig temp..  jomen det blir dagens kvalificerade väderbeskrivning. I övrigt en väldigt bra dag då Mrs M kom förbi nere på jobbet med en påse frö av den mest förtjusande sommarblomstrande Vivan jag sett.. Primula alpicola... med betoningen på bokstaven i och det i båda orden gissar jag på. Månviva... ett underbart namn på en underbar växt. Vad kul.. så supertacksam att få frön av den tjusigheten. Tror jag provar en kylskåpssådd och låter krukan stå nere i grönsakslådan några veckor först så tar jag fram den sen och låter det bli vårkänning för de små fröerna. Hoppas att dom kommer vilja gro.. undrar om det då blir samma som moderplantan eller om dom korsat sig så att det blir helt nya supriseprimulor... superkul vilket som💚

Lilium martagon.

Torsdag 3 februari.. förjäkligt råkallt. Det finns ju kallt och så finns det kallt men så finns det liksom kallt som letar sig ända in i det innersta och så kändes det idag och detta trots att himmelen blev blå o solen tittade fram. Tror den hemska känslan förstärks av väntan på morgondagens utlovade 40 cm snö och stormvindar.. fy fasen också... vaaarfööör... vill ju inte va med om såna mängder.

Mängder mer av Krolliljor i trädgården kan jag dock tänka mig.. gillar allt med dom året runt. Växter som står snyggt och ser intressant ut även om vintern dom får ett extra stort plus i kanten av mig. 

Blomstervackert.

💛Fler ljuvlighetsblomster slår nu ut på min Julros.. så strålande vit o vacker idag när solen letade sig in nere på jobbet. Gillar verkligen den lilla magiska samlingen av gyllene små trollspön i mitten... några doppade som i rent guldstoft 💛 Underbara är vad dom är... tänk om man kunnat få ha hela trädgården fylld med denna fantastiskt tjusiga växten 💛💛💛

Terapikväll.

Fredag fjärde februari.. en satans skitdag. Snö snö snö, ensam på jobbet o en ej startvillig traktor.. två-tre timmar in på dagen hade sinnet redan nått upp till både ilsken o gråtvillig.

Dagen krävde kvällsterapi i frörummet = välbehövligt o nödvändigt. Till nyårspysslet hämtade jag in runda frökapslar från det urtjusiga Kungsljuset jag vann på en trädgårdsresa för nått år sedan... inget namn stod på krukan men blomstrar det gör den så otroligt vacket. Fick för mig att prova så ett gäng fröer som trillade ur efter några dagars inomhustorka och jisses vad många plantor det verkar bli. Hmmm... det slår mig nu helt plötsligt att tänk om detta är en "Southern Charm" och jag nu har miljoners gratisfrön men ändå tryckte på köpknappen o fick hem hela 5 st. fröer för en väldigt dyr peng... vore inte det typiskt...

Vilma.

Vilmatomaterna ser fantastiskt fina ut.. kan nog snart ta o skola ut dom. Av den kritvita Vilmaplantan blev inget... medan de andra Vilmorna växte sig större o starkare så krympte den vita och skrumpnade ihop till ett litet pyttigt ingenting. Mutationen vit bland tomater verkar vara = livsoduglig... synd.. hade varit kul att få följa en sån tomatplanta. 

Takskottning.

Lördagsutsikt från garagetaket..  helt otroligt vad öppet det blev efter min borttagna Pelarasp och grannens fällda lilla barrskogsdunge... blir intressant att se hur en vår o sommar så här kommer att upplevas.

Bara Pilträdet kvar nu som har nån riktig storlek på sig. Kapjobb på en gren måste visst också göras... verkar inte vara knäckt men konstigt hur den hängt ned sig. Hoppas nu så innerligt att de nyplanterade Japanska Rönnarna är sådana som  snabbt vill sträva sig uppåt i livet. 

Antennaria dioica.

Hmmm... undrar hur många mil av Kattfot det skulle kunna bli av denna bukett. Misslyckades totalt med att ta in o torka blomstren... allt gick upp i ett enda stort fröfluff. Tänkte mig söta buketter i små vaser här hemma men så blev det ju inte. Frågan är om dom helt enkelt skulle ha plockats tidigare för att formen skulle ha behållits... får nog ta o testa igen denna säsong. 

Februarisol.

7 februari, sliiitigt måndag.. vissa dagar bara längtar man efter ett vanligt sju-fyra jobb där vars någon annan har ansvaret för att också allt övrigt runtomkring ska fungera.. tänk att inte alls behöva bry sig om snöskottning, takskottning, ihopfrusna lagerportar, kärvande dörrar, krånglande traktorer, isbildningar, halkrisker mm mm mm mm mm... hade just nu kunnat tänka mig vilket "oansvarigt" jobb som helst. 

Men sol var det ju i alla fall idag.. och den stannar ju faktiskt liiite längre för var dag den vill titta fram däruppe. Såg så mysigt ut på baksidan när sonens gamla lekstuga lystes upp..  där i skulle han bums äta pannkakor med sylt som invigning när stugan var på plats. Tänk att han o jag några år senare också lyckades med konststycket att flytta den till den nuvarande placeringen.. hävstångsprincipen och sen sidledes nån decimeter åt gången är ett sätt som inte ska underskattas. Pannkakorna byttes sen ut mot korv o pinnbrödsgrillning i vintersolen utanför stugdörren. Tror faktiskt det är dom enkla hemmastunderna ungarna kommer ihåg som allra bäst... eller så är det helt enkelt en själv som vuxen som gör just det.

Frögroddar.

Morgontitt i frörummet denna tisdag 8 februari. Tio frön av Sommarljus sattes och tio har tittat upp. Vad kul det är med fröer som har en hundraprocentig groning jämfört med att se ner i de krukor där endast typ två av tio har grott.

Dom här var verkligen roliga att fröså.. kul när fröna är så pass stora att man faktiskt kan hålla i dom och att de sen bara skulle tryckas till för jordkontakt o inte täckas... gör liksom det hela väldigt mycket mer intressant att faktiskt få se på det som så ofta händer under jorden. Absolut inte sista gången den här sorten sätts här hemma... konstigt bara att den än vackrare rosa versionen inte alls verkar gå att få tag på som frö.. tyckte jag sökte precis på varenda frösajt, inhemsk o utländsk men den lyste med sin frånvaro precis överallt... undrar varför. 

Färgfrön.

Tjusigt färgad fröblötläggning 💚 Gillar Malabarspenat som snygg klättrande växt i kruka. Superdålig på att plocka o äta av den... tänker verkligen varje år att nämen nu jäklar ska här skördas o stekas men det blir liksom aldrig riktigt av.

Årets sådd = en påse köpefrön jag fann i fröförvaringslådorna.  Köpta verkar alltid ha fruktköttet kvar som då ska blötläggas o svälla och därmed släpper från sig läckra kulörer. Ska nu verkligen försöka komma ihåg att se hur lång tid dom tar på sig för att gro jämfört med systeryster den äldres självplockade frön förra året som hon då tvättade rena från allt kött och som grodde omgående och i en jäkla raketfart.. nästan drunknade ju då i Malabarspenatplant här hemma.. hade naturligtvis inte hjärta att förpassa någon till planthimmelen.

Dela den här sidan