Nytt År.

2022, ett helt nytt år med förhoppningsvis många nya möjligheter. Redan sjunde januari idag och grymt kallt ute men vad gör det för nu händer det... solen tittar in i trädgården igen 💛 Bara några få och väldigt korta ögonblink stannar den men den är ju där och det är så vackert att få se.  Skulle just nu ha kunnat kasta mig om halsen på grannen o kramat ett tack för denna upplevelsen. Wow vilken lycka att redan såhär i början av nyåret få se solen här hemma inne i trädgården.. helt fantastiskt... trodde aldrig det skulle hända. 

Det sedvanliga nyåret med noll o inga snöbilder alls häri, normalt bara spirande grönt brukar ju vara tanken men den tanken får allt se sig som bortblåst i år för detta är stort för en soldyrkare som mig💛

Ska bli intressant att se om det kommer att spira något i den hängande krukan i vår. Jordgubbsplantor brukar klara av den oskyddade vinterkylan men osäkert om sommarens sköndoftande Marockanska Mynta kommer att göra det.. gissar på nope men hoppas på yes. 

Pyssel.

Ska försöka mig på lite mer blomsterpyssel i år.. bara nått litet enkelt lite nu o då o helt otvunget när man bara känner för det. Några sista fina små blomster fanns kvar på julens Hyacinter.. lite plock från nån här och nån där fick genast en mer vårlökslik känsla över sig.. kanske lite Vit Vårstjärna helt enkelt. 

Vintersol.

En iiiiiisande kall promenad tvingade jag ut mig på idag. Ytterst motvilligt togs steget ut på farstubron.. men.. väl ståendes högst där uppe på byvägen i detta fantastiskt vackra solskenet då kändes det bara härligt och faktiskt också helt underbart 💛

Omplantering.

Söndagkväll och helgen är nu oåterkalleligt slut. Tänkte mig göra så mycket dessa lediga dagar men i stort sett blev det inget alls gjort. Både Ski Classics och skidskytte på tvn ställde till det så timmarna bara rusade iväg o försvann. Hade planerat för en såddsstart nu när frököpen dimper ned i brevlådan mest var o varannan dag men näääe alla påsar ligger kvar på köksbordet. Vad bra det hade varit om skidloppen spridits ut över hela veckan så jag fått helgen mer eller mindre fri till annat viktigt. 

Tog mig i alla fall i kragen i kväll och satte ett check på omplantering av Vildpelargonerna o det behövdes verkligen... tala om utarmad jord.. fattar inte varför jag är så dålig på att komma ihåg att dom ju också behöver näring. Ny fräsch pelargonjord och större kruka bör väl bli en hit för tillväxten tänker jag. Hade även ett gäng nya på gång som stått o bildat rötter under decembermånad som nu fått komma ner i jord.

Fröleverans.

Onsdag 12 januari. Minus tolv i morse.. undrar var dom där fönvindarna och åtta plussen tog vägen som Smhi tidigare utlovade för dagen... hade i alla fall gärna sett en något lite mildare temp.

Planeringsmöte med Arnäs Trädgårdsförening i gårkväll.. hoppas nu verkligen att inga restriktioner ställer till det för oss och att allt kan genomföras i år.. så många fina föredrag att se fram emot. 

Sista fröbrevet kom i lådan idag.. men jag fattar alltså inte alls hur jag har tänkt.. beställde jag verkligen så här mycket.. hur ska jag hinna sätta allt det här och var någonstans hade jag sen tänkt få plats med allt... begriper ju inte. Livsfarligt det där hur lätt det är att bara klicka köp på alla fina bilder som dyker upp på frösajterna. Föll bland annat för en supertjusig Verbascum 'Southern Charm' som jag naturligtvis klickade hem. Den påsen kändes så ovanligt tjock och visade sig nu innehålla en liten plastbehållare...  innehållande endast fem små pyttiga fröer. FEM... herreguuud så snopet.. fem fröer.. måste ju vara mer än guldpris som gäller på denna sort. Bara fem.. och så jag då som inte är nån hejare på sådd fattas nu bara att jag misslyckas och ingen enda gror.. fy fasen också vad jag kommer bli sur då.

Lyckad dag.

Fredag 14 januari, friska vindar och blankpolerad is överallt efter ett rejält väderomslag. Plusgraderna dök alltså upp om än inte alla utlovade åtta men tillräckligt många för att förvandla snö till hal o hemsk is. Överlycklig och supertacksam till grannen en bit bort som dök upp med traktor och skrapade hela min uppfart.. en del män är sannerligen guld värda💛

Verkligen en lyckad dag idag med två guld värda män på en o samma dag.. det är inte dåligt det. Nr två han kom med något jag suktat efter sedan junimånad då jag för första gången såg just sådana.. grävskopständer. Lite läckert buckliga och så snyggt rostiga. Fantastiskt vad kul.. precis vad jag behöver..  dom kommer att bli riktigt fina i trädgården💛

Helleborus.

Tänk om man hade bott lite längre söder över... där neröver där man får titta på blomstrande Julrosor ute just nu..  men...  sånt får man ju bara drömma om. Istället får man nöja sig med att se på dom inomhus och i krukor.

En snygg vitblommande införskaffades före jul och den är fortfarande så fin.. till och med dessa mer limefärgade o utblommade är vackra ännu. Massor av nya knoppar nere i basen.. hoppas dom också kommer att slå ut. Har aldrig förr haft nån som sett så fräsch ut så här länge.. beror förmodligen på att den i år förvaras nere i stora svala hallen på jobbet. Perfekt ställe för vinterförvaring. Klarar den livhanken till framåt maj då ska den planteras ut uppe i skräprabatten.. det kan kanske vara en bra plats för en Julros.

Vårlängtan.

Tulpanens dag denna lördag 15 januari och man kan ju inte annat än bli grymt längtandes när man backar tillbaka i bildarkivet. Jissesamalia vad fint det blomstrade i släntrabatten då i maj juni... måtte jag få se på nått liknande i år också. Hmmm... satte jag verkligen tillräckligt med lökar i höstas...missade jag nånstans.. kommer dom verkligen blomma om igen dom där 'Orange Emperor' så som det stod att dom ju skulle göra... tänk om dom nu inte gör det och det bara blir tomma hål lite överallt.. hoppas hoppas hoppas att dom blommar om.

Igång igen.

Söndag 16 januari.. runt nollan och lite mulet. Körde igång frösådderna sent igårkväll och fortsatte idag... gick från inga sådder till mååånga sådder. Läkemalva, Röd Lejonsvans, Vilmatomater, Petunior, Rumslönn, Törnrosas kjortel, Klockranka, Mystica, tre olika sorters ettåriga prydnadsgräs och två Kungsljus samt lite annat smått o gott. Funderar även på att testa Allium Victorialis som visst är frön som måste stratifieras.. undrar om det duger med kylskåpet då eller blir det helt fel tro...  Kanske ska prova lite Spjutkakalia och ljusblå Riddarsporrar också. 

Jamen då var väl nästan alla tidiga sorter sådda och resten får jag bara lov att vänta med tills typ slutet av februari.. då bör jag nog kunna peta ned några fler frösorter o sen vänta lite till innan de sista kan få komma ned i jord. Kul.. nu är det liksom igång igen.