Acer platanoides.

Efter allt detta regn så kom då äntligen solen åter... fantastiskt så vackert och vad lyxigt det kändes med lite blå himmel idag. Sjunde oktober, torsdag och faktiskt riktigt skönt ute... allt känns liksom så mycket lättare i livet när det är fint väder och noll kyla.

Nu är Skogslönnen helt otroligt vacker... kan inte se mig mätt på dessa gyllene färger i just solljus. Björkspirean är inte så dum den heller och Pelaraspen den ser ju faktiskt bra ut idag den också.

Måste komma ihåg att borra upp ett större hål i skottkärran... otillräckligt dräneringshål.. helt tilltäppt och så full av vatten var den idag.

Höstblomster.

Kärleksörter... ojojoj så fina dom är.. hela säsongen har dom sett helt fantastiska ut... blir faktiskt bara mer förtjust i dom var gång jag ser på dom. Kan ju inte förstå folk som rynkar på näsan åt dessa trädgårdsstjärnor. Gillar precis ALLT med denna växt. Ätbar och god sägs den också vara.. fast testat det har jag inte gjort men kan tänka mig en väldigt krispig karaktär på bladen... möjligtvis passande i en sallad. Kanske ska ta mig en tugga nån dag framöver bara för att sätta ett check på att jag i alla fall har provat.

Vårrabatten.

Tänk att i år har jag faktiskt varit nöjd över vårrabatten.. har inte ens grävt om nån endaste liten planta. Har bara gjort en  påfyllning av fem Kärleksörter på insidan Näverhäggen mot gräsmattan till... valde helt vanliga 'Herbsfreude' just där men satte även ned tre mörkbladiga lite mer synligt från uppfarten.  Hoppas verkligen att dom tar sig..  tycker det är läckert med lite mörkt som poppar upp här o där. Spred även ut några fler 'Obsidian' samt en stooor mörk namnlös halva-priset-Heuchera.. ser väl till våren om den var ett fynd eller en pengaförlust. Blir glad i hela jaget av att se på min vårrabatt💚

Höstanemon.

Charlotte är fortfarande strålande vacker.. helt otroligt vad mycket knoppar hon producerar. Såg idag ännu en helt ny liten bladplanta som hon gjort en bit ifrån sig.  Tänk vad häftigt om hon sprider sig längs med hela väggen här vid garaget.. fasen vad lyxigt. Måste nu verkligen bättra mig och faktiskt försöka komma ihåg att riktigt vattna på henne mest varje vecka nästa år så kanske hon fortsätter att sända upp nya små utlöpare som sen kommer att ge ännu fler tjusiga ljusrosa sidenblomster💕

Fällt var det här !

Äntligen fredag och faktiskt rätt så okej i ryggen idag.. blir nog en heldag i trädgården imorgon. Längtar efter att få kratta löv... tycker det är rogivande.. man tömmer liksom tankarna på nått sätt när man går där o räfsar ihop nån liten hög här och där. Tänk vad lustigt att sånt som man avskydde i unga år lätt kan bli en favoritsyssla X antal år senare i livet.

Varde ljus... så känns det i trädgården idag då nya grannen imorse fällde tre stora o breda barrträd precis i söderläge för mig. Fantastiskt vad ljust det blev.. helt otroligt.. man känner liksom nästan inte igen sig. Allt blev som nytt på nått vis. Guuuu va kul det ska bli till våren att få se hur detta upplevs... för att inte tala om nu i vinter.. tänk om jag nu kan få in nån liten extra solstråle i trädgården... hoppas hoppas hoppas. 

Lördagsjobb.

Trädgårdslördag 9 oktober och ett strålande vackert väder. Något senare start på dagen än planerat då mamman kände att sonen behövde några nya tröjor inför den kommande årstiden... fem hemköpta varav två godkända... suck. Trevligare och mer tacksamt då att få jobba i trädgården.

Dagens första överfyllda skottkärrelast med sladdriga Hostablad. Kom ju på att jag förra hösten för första gången tog bort alla dessa blad på grund av den sommarens snigelinvasion och gjorde därmed likadant idag.

I år har det ändock varit väldigt lite av dessa slemmiga kryp.. förmodligen tack vare en kombination av årets torka samt att jag denna sommar hållit efter och klippt nya grannens övre o nedre dikesgrässlänt och kanske även förra årets brutala snigeljakt decimerat antalet.. men kanske beror det framför allt på att jag i år faktiskt har lagt ut två omgångar med snigelferramol. Såg dock idag att det längst ned i bladfästet på alla dessa blöta sladderblad satt en del slemkryp så nu lyftes även dom samman med bladen ut ur trädgården.

Anemoner.

Snyggingar som ännu blomstrar.. hmmm... hette dom Trädgårdsanemoner eller var det Bukettanemoner.. kommer inte riktigt ihåg.

Oerhört vackra och så otroligt blomvilliga... i alla fall denna sista som jag inte rört. Första året med dessa knölar och jag har väl gjort alla fel som tänkas kan varav det största o grövsta var att jag rev bort dom när jag trodde blomningen var över men som Mrs M sen upplyste mig om att detta var fel gjort.. dom skjuter nya knoppar hela tiden sa hon och visst gör dom ju det... dubbelsuck. Jamen då får jag väl ta o prova om nästa år igen då. 

Västeråker.

Har aldrig förr haft så mycket Aroniabär på min Västeråker som just i år. Busken köptes endast för sin höstfärgs skull och inte för bären men tror faktiskt att jag ska ta vara på dom i år... läste på lite om just Aronians nyttobär och varför inte.. några bär varje dag på frukostgröten kan ju passa. Gamle Herr Aron Strandberg han förespråkade ju fem rönnbär till frukost varje dag så det är väl bara att köra igång nudå tänker jag... börjar med Aronians bär så länge dom nu räcker o kan fortsätta med Rönnbär när dom tagit slut. 

Lass två.

Dagens andra kärrlass med sliddersladderblad.. tömt på bladen även runt dammhinken..  blev sen till ytterligare en halv kärra...  det finns visst en del Hostaplantor härhemma. 

Verkligen synd att dom inte står längre på hösten... många får ju dessutom en väldigt fin höstfärg som hade varit trevlig att få titta på så länge som möjligt. 

När man ser dom i det här stadiet då förstår man deras populariteten hos sniglarna.. dom måste ju vara extremt lättuggade.

Höstsol.

Sååå mycket mer lågt stående solsken har tittat in i trädgården idag.. vilken lycka. Helt plötsligt så har jag höstsol där jag aldrig haft den förr. Himlans vad glad jag blir. Ska bli kul att få se hur detta blir till sommaren. 

Sollycka.

Vanligtvis skulle skuggan ha legat tätt i trädgården fram till en bra bit efter skärmväggarnas mittpunkt där uppe i hörnan av tomten men idag har jag verkligen fått njuta av solsken i överflöd... fantastiskt. Svårt att nu tänka sig den mörka vägg som tre stora barrträd kan ge. Helt plötsligt är det som ett Tadaaaaa !!! ... känns faktiskt som att jag gått i ett litet lyckorus hela dagen idag💚

Barndomens träd.

En Skogslönn.. det är väl härliga barndomsminnen det. Ljudet av de fallande lönnlöven på sin väg till skolan.. traskadet under grenverken som sträckte sig ut över vägen och det underbara guldiga gyllene skenet där inunder. Plocket man gjorde av just de allra finaste löven som då blev till de vackraste lönnbuketter man någonsin sett... det var tider det när man gick vägen upp för backen till Skärpedskolan.

Kan faktiskt fortfarande känna just precis den glädje som jag kände då nu inunder min alldeles egna lilla Skogslönn..  ibland kan det bli känslor o minnen som får styra trädinköpen. 

Miniträd.

Söndag 10 oktober och riktigt behagligt ute.. tio grader varmt känns helt okej en dag med trädgårdsjobb på att-göra-listan.

Helt otroligt så ljust det är här uppe nu och jäklarns så liten detta nya lilla trädet är... måtte en uppstammad Japansk Rönn vara av den mer snabbväxande rönntypen. Längtar redan efter nästa säsong så jag får se hur den skjuter nytt. Tror det blir bra här uppe med träd i 3-4 meters höjd istället för Pelarasparnas 10-15 meter... får liksom gå den hårda och lååånga vägen i trädgården o ändra på allt som tycktes vara så rätt då men som sen blev så fel.

Doña Carmencita.

'Carmencita'.. den mexikanska donnan från Japan... supersnygg är hon... tycker om hela hon. Rönnsläktet känns egentligen som väldigt underskattat.. finns så många tjusiga sorter som är så fantastiskt vackra och som verkligen lyser upp i en höstträdgård. Skulle så gärna haft en 'Dodong' och även en 'Legend' härhemma.. men då är vi ju där igen med liiite stora träd för min gård... fast varför inte.. tar jag bort nått annat så kanske jag kan klämma in en rönnlegend någonstans. 

Sista blomstret.

Klippte ned alla Dahlior idag... årets sista blomma bland dessa trädgårdsstjärnor blev en regnskadad 'Maniac' om jag nu inte minns helt galet. Känns ju lite småsorgligt.

Alla knölar på framsidan av huset är nu uppe ur jorden... kvar är alla i krukorna på baksidan.  Nytt för i år med namnet på en maskeringstejp fastejpad runt en stjälkbit... gick ju även den hårda vägen i våras när de lösa namnskyltarna visade sig ligga i liiite oordning i lådorna där i matkällaren och det mesta blev en gissningslek. Nu bör det ju bli ordning och reda tänker jag.  

Hercules.

Största knölen hittills i år.. 'Great Hercules'... endast två stammar, egentligen stjälkar men här var det fasen mer stam än stjälk... sekatören räckte inte ens till att kapa dom. Förra året var 'Glorie van Nordwiijk' störst och nu Hercules. Häftigt att det kan bli sådana maffiga bitar under en sommar när man tänker på hur små dom är när leveransen kommer... svårt att fatta hur mycket dom egentligen kan växa. Blir ju förodling i Icakasse till våren på dom här bjässarna om jag lyckas hålla liv i dom under vintern.

Knölar.

Nämen va fasen också... jag fååår bara inte köpa fler knölar nu.. det här är ju bara hälften och lika många om inte ännu fler ska ju tas upp ur krukorna på baksidan. Herreguuud hur ska jag ha plats för alla... måste verkligen ta o städa ur matkällaren på allt annat som inte behöver stå kvar där så att kartonger med alla dessa knölar kan få plats. Kanske kan bygga om eller helt ta bort den stora gamla potatislådan och få till fler hyllor... måste ta tag i det nu omedelbums. 

Dalande löv.

Tisdag 12 oktober och några enstaka plusgrader. Morgontvn visade på frost i några dagar framöver... såg även ett stort område med snöblandad nederbörd närma sig på väderrapporten.. fy fasen också.. vill inte ha.

Nu går det fort... Skogslönnen som var så fin i helgen var nästintill tom på löv i morse.  Det bara dalar av löv i allt för snabb takt. Tror jag  får ta fram ett gäng klädnypor o hänga upp dom igen.

Doft bukett

Luktärtor till mor Britt idag. Urtjusiga är dom och doften är ju makalöst beroendeframkallande att få sniffa på. Nästa år ska jag banne mig gå all in för Luktärtor... vill ha många olika sorter och ska plantera dom tätt så det blir en maffig effekt... tanken är i alla fall just det maffiga.. men..  återstår ju dock att se sen om det verkligen blir så.

Piprankan är ny för året.. räddad nerifrån jobbets Trädgårdshörna där den stod o stektes i den gassande sommarhettan.. trivdes inte alls o fick ohyra så jag tog hem den och klippte bort vartendaste blad, dränkte den i vattentunnan och planterade om den i en större hink där den repade sig fint och nu så får den testa sig fram här vid trädgårdsboden. Tror det kan bli fint. 

Lökshopping.

Jamen då har jag gjort det igen.. köpt fler lökar. Halva priset kan jag ju dock rättfärdiga det hela med. Fler Krokusar behöver man alltid och dom går fort o är lätta att plantera.... tulpaner är ju tyvärr desto kämpigare att gräva ned här hos mig för vart jag än gräver så stöter jag på redan nedgrävda tulpanlökar... kan inte begripa vem som grävt ned så mycket tulpaner överallt i trädgården. 

Nyhet.

Nyhet för mig... har aldrig haft någon förr men törs ju faktiskt testa Tidlösa nu när dom på rea endast kostar 30 kronor löken jämfört med normalt närmare hundralappen. Förstår jag nu detta rätt så är det endast ett bladverk som tittar fram om sommaren och löken ska då alltså blomma först när bladen vissnat ned framåt hösten... mycket intressant. Suuupergiftig är den visst också..  får tänka på det innan jag tar mig en tugga.

Tre olika sorter kostade jag på mig... alla nu planterade runt lilla Carmencita. Två rosa varav en fylld o en enkel och så denna vita som redan tittat fram... 'Waterlilly'.. hmmm... kan det vara det som den hette tro.. måste nog kolla o skriva upp namnen.

Enkelt o vackert.

En frostig morgon med klar himmel denna onsdag och sånt bådar alltid gott så här på hösten.. det blir ju liksom nästan alltid ett strålande vackert väder då och så även idag. Tänk.. det  kunde väl alltid fått vara solsken på dagarna.. året om.. bara sol sol o sol och regnet det kunde väl då fått komma om nätterna. Ljuvliga tankar... 

Sannerligen bor det vackra i det enkla... tror faktiskt jag ska plocka mig ett gäng löv till en fin bukett o ta in att torka då kan jag få njuta av dom lite längre.

Namnminne.

Gråmulet med lite dugg i luften emellanåt idag. Torsdag, trött o längtar efter fredag eftermiddag. Hoppas att väderleksprognosens solar stämmer för helgen... måste hinna klippa häcken upp mot stora vägen.

Tog mig en tur ut i trädgården efter jobbet o ställde i ordning lite grejer inför vintern. Kom på att Tidlösanamnen nog måste dokumenteras annars är dom med all säkerhet borta för alltid.

'Waterlily' = den dubbla lilafärgade och 'Lilac Wonder' den enkla lila och så till sist 'Autumnale alboplenum' där man då som latinlärling blir smått överlycklig bara av att läsa just det namnet o helt plötsligt förstå !  Blev som ett Ahaaa... autumnale betyder nått med höst och Tidlösan har ju sin blomstershow nu om hösten,  albo är vit och plenum har jag för mig ska betyda fylld eller många/mycket... och det är ju precis exakt vad den är. En vit och fylld blomma som blommar om hösten... tänk vad man kan ibland. 

Morgonsol.

Lördag, frostig morgon och ett fantastiskt solsken från en blå oktoberhimmel. Vilken väderskillnad från igårkväll då temperaturen störtdök och regnet blev till snöflingor... tack o lov inget som låg kvar men absolut en påminnelse om vad som komma skall.

Morgonsol på den perenna Stockrosen.. fick snabba mig på med trädgårdstofflorna o ut för att föreviga de två sista blomstren som nu öppnat upp. En enda knopp kvar nu men kan inte tänka mig att den kommer att hinna blomma. Tycker plantan är helt otrolig.. huuur länge har den inte blomstrat här vid köksfönstret... galet lång tid.

Fick några nya små söta frösådda exemplar av odlarkompisen som i väntan på plantering nu är nedgrävda i odlingslådorna. Ska bli kul att se vilka kulörer dom kan tänkas ha.

Häckklippning.

Check på denna Blåtryhäck idag... oklippt här men innan lunch så var det avbockat på listan. Egentligen helt på tok försent på året förklippning  men efter förra höstens behandling så kan den nog lugnt klassas som odödlig. Trodde att en sommar med full insyn väntade men icke... den spurtade iväg på både höjd o bredd och blev till o med tätare än vad den varit på länge.

En styggelse till utseendet jo det är den ju men trots det så fyller den sin funktion samtidigt som den faktiskt grönskar ungefärligen två veckor tidigare än vad de andra häckarna av Häggmispel gör och det är värdefullt om våren.

Carmencita nr:2 hamnade vid insektshotellet.. några nya stenar bredvid och en stor förhoppning om trivsel och snabb tillväxt. 

Quercus.

Söndag 17 oktober... frost o småkyligt. Tog en tidig promenad runt sjön... är så fint att gå precis när solens första strålar tittar fram. Fasen också.. måste ta mig i kragen o börja promenera mera. Gymma hade också varit välbehövligt men det är ju så förbannat tråkigt. Muskler, leder, kropp o knopp skulle dock må bra av ett gymkort... får nog klura på det ett tag.

Såg flertalet små Ekar i markerna runt sjön.. dom syns så väl nu om hösten. Hemma har mitt eget Quercus exemplar nu blivit rätt så stort. Uppgrävd på en skogspromenad för några år sedan.. och idag otroligt tjusig i solskenet🧡

Bärplock.

Ute o trädgårdsysslat mest hela dagen förutom då en snabbis på loppis o sen Ljunginköp. Krattat lite, kört bort några kärror med ris, planterat Bettans fina gåva av Nepeta, höstpyntat i några krukor, passat på den gamle grå som ville vara ute idag, petat ned några lökfynd från komposten samt tre nyköpta påsar med Blåstjärnelökar, hämtat hem smågranar och plockat in alla bären på Aronian. En riktigt härlig dag ute i solen.. tar gärna flera såna tack.

Morgonsol.

Krispigt kall o tidig trädgårdsrunda denna tisdag 19 oktober. Minus sex grader och frost precis överallt... så vackert. Allt känns som så där lite extra betydelsefullt en sån här morgon när solen får det att gnistra till lite i trädgårdstillvaron... blir nog en fin dag idag.

Fackelrankans sista små blomster... vem kunde tro att den här exotiska växten skulle visa sig vara såpass tålig... fantastiskt egentligen att den klarat så många frostnätter under så lång tid.

Frökapslar har den också hunnit med att producera... har gjort i ordning några fröpåsar till lotteriet under kvällens föredrag om vatten samman med Arnäs Trädgårdsförening. Intressant ämne.. tillgången till vatten i en trädgård har ju verkligen visat sig vara ett problem de sista åren... bra då att få veta mer tänkvärt om detta... blir en bra kväll.. alltid lika trevligt ordnat, öppet för alla, supergott fika och ett roligt lotteri med massor av vinster... siktar även ikväll på sju lotter och fem vinster.

Knölröra o kanin.

Regnruskig onsdag 20 oktober... tror det fallit nonstop sen gårdagskvällens tänkvärda föredrag om att just nederbörden vatten. Henrik Bodin från RST höll det intressant hela kvällen... gick i alla fall hem med funderingen: Vad kan jag göra hemma hos mig inför de kommande skyfallen..  kan jag ha en regnbädd någonstans och till vad är mina stuprör kopplade.. mycket inspirerande.

Den gamle grå är definitivt varken inspirerad eller glad över hur det ser ut i "hans" farstu idag som nu är totalt invarderad av kartonger fyllda med Dahliaknölar... han ser faktiskt rent olycklig ut och röran fortsätter sen också in i hela övriga hallen och mot köket... jissesamalia.. måtte ingen komma på besök och måtte jag hinna ta bort detta innan sonen kommer hem. Har jag verkligen så här många knölar... huuur ska dom få plats i min lilla matkällare... detta blir verkligen ett stuvningskonststycke.

Vit morgon.

22 oktober, fredag och vitt på backen när persiennerna drogs upp i morse. Dock inte ett sånt där dalande vackert snöfall utan mer ruskigt blött med lite vitt... hrmm.. så här ska ju inte det första vita vara tycker jag. Kallt skulle det visst också bli i helgen... fasen också.. jag som kanske skulle få tag på en Pion som då behöver grävas ned... frågan är då hur det kommer att gå.

Men Clematisen är ju i alla fall fin... = man måste försöka tänka på nått positivt idag och något grönt brukar ju kunna hjälpa mig med dom tankarna. 

Ärtor.

Blir bara mer o mer förtjust i just Luktärtor.. vilka sanslöst tåliga ettåringar detta är.. man häpnar liksom av att dom ännu ser så gott som helt oberörda ut av all frost, kyla och nu snö.

Ska banne mig så mängder av olika Luktärtor nästa år... en hel färgkavalkad kanske jag ska ha. Mängder planterade i blomlådorna på uppfarten tänker jag mig och så tror jag det blir till att snickra ihop några nya lådor till portalen på baksidan o fylla även dom med Luktärtor. Hmmm... kanske skulle haft en portal på framsidan också fylld med bara Luktärtor... får nog ordna en sån.. blir så sugen på det nu när jag tittat på dom här klättrarna idag... tänk att man aldrig blir riktigt nöjd... man vill bara ha mer o mer o mer.

Dela den här sidan