September.

Första dagen på hösten.. september känns alltid som första steget in i kyla o mörker.. det går liksom inte att lura sig själv nått mer när denna månaden gör entré och just idag är inget undantag. Jäklarns vilken blåst och med sånadära höstigt snabba kast mellan strålande solsken, mulnande moln och skvittrande skurar... joo.. idag blev det höst.

Jätten 'Great Hercules' har just precis en matchande kulör till dagens känsla. Vad lustigt.. igår tyckte jag den var somrig o fräscht aprikosorangea men idag känns den lite mer höstorange... supersnygg vilket som. En riktigt härlig jätte är det i alla fall.. en enda blomma blir till en hel bukett🧡

Vårrabatten.

Har aldrig förr vid den här tiden på året kännt mig så nöjd med vårrabatten som nu. Känns ju som att jag alltid har fått rivit upp o gjort om den efter en sommar med torka och problem. Men nu... är så otroligt lycklig över alla dessa urtjusiga Kärleksörter som nu står här så vackra efter en stekhet sommar som denna och jag hoppas så innerligt att detta inte bara var en tillfällighet sammanhängande med de enorma snömängderna och noll tjälen i backen som vintern och våren bjöd på. Hoppas, önskar, ber och håller hårt i tummar o tår för att det blir lika bra även nästa säsong. 

Prydnadsgräs.

Skugglostan är också en sån där lyckad växt som jag varit så glad över att få se på i år. Förra årets frösådda exemplar har stått så stolta o vackra ute i trädgården.. så fint böljande i vinden och riktigt rest sig över allt annat med sina vippor. Vågade dock inte låta gräsblomstren stå kvar tills de fallit av utifall att de skulle vilja fröså sig... men dekorativ även nedklippt.

Lika fin i kruka som ute i rabatterna är den vilket är kul och en riktigt fin favorit har den blivit. 

En låda blommor.

Skördade en hel låda med blomster idag som mor fick med sig hem. Många av Dahliorna är ju faktiskt perfekta i sin längd att få placera i vas men flertalet har så superkorta stjälkar att den enda lösningen är flytande förvaring i vattenskålar... menmen... det fungerar väl det också.

Är strålande överlycklig för alla de så otroligt stora och vackra Sommarastrarna... dom bara måste jag försöka komma ihåg att fröså nästa år också.. kanske jag till och med ska börja några veckor tidigare med dom så att blomningen kommer igång fortare.. får kolla tillbaka om jag noterat ett sådatum på dom här i trädgårdsdagboken.

Anemone hybrida.

Sol sol strålande sol, en helt klarblå himmel och så lite blåst. Kylig morgon med endast 6 grader... måste nog kanske snart börja fundera på att täcka över Dahliorna med något om kvällarna. Skulle ha haft en stor fiberduk a' 5x10 meter för att enkelt kunna dra över alla tre lådorna... får kolla upp om det kan tänkas finnas att köpa i närområdet.

Snabblunch hemma vid och naturligtvis så kunde jag inte låta bli kameran.. -Hejdu fototjejen.. fick jag höra idag och jo det är väl kanske så som annat folk ser mig. Ett trettiotal bilder senare så finns 'Königin Charlotte' att se på i alla möjliga olika vinklar och hon är ju heeelt fantastiskt tjusig... jissesamalia så grann hon är. Tänk om jag kanske skulle ta och prova några fler Höstanemoner... vårplantering verkar vara AoO och kanske solrabatten hade fungerat... så otroligt snyggt det hade varit om såna här tjusigheter kunnat blomstra även där... får ta o fundera på det.

Dahliafavorit.

Kvällssol och 'Dark Angel Star Wars'... så läckra dom här blommorna är. En riktig toppendahlia... gillar den verkligen. Så glödande vacker i solljuset och så strålande glad även om dagen är mulen... det klassar jag som ett lyckat växtköp. Får försöka hålla liv i dom här knölarna. 

Podophyllum.

Lördagssol merparten av dagen... varmt o skönt i lä på bänken vid väggen. Perfekt väder för frösamlandet. Tagit reda på Segerlök, Riddarsporre, Canna, Klematis och lite annat smått och gott.

Läcker röd frökapsel har det Amerikanska Fotbladet men den får hänga kvar så den själv få falla till marken och gro när förhållandena är optimala. Gillar foton i marknivå... och jag gillar verkligen hur bladen som lyser upp bland allt det andra. 

Vit portal.

Hängpimpinellen har tippat runt åt fel håll i blåsten så nu får man gå som under en portal av vita hängen för att nå in till mitten av släntrabatten... småmysigt.

Får mig osökt att tänka på de tjusiga fotona man sett där folk vandrar i blomstrande gångar under hängande Blåregn... =en het trädgårdsdröm. Inte alls en promille av den mäktigheten men jag känner mig ändå liiite nöjd just nu med min Vita Hängpimpinellgång.

En hörna med kärlek.

Jomen det kan kanske bli bra det här ändå.. min nya Kärleksörtshörna. Rev i somras bort allt jag planterade här i höstas och fyllde den med nästan uteslutande Kärleksörter. Känns så otroligt rätt att fylla trädgården med mat till pollinerarna och dessutom så är dom ju också så snygga. Nu finns här alltså Matrona, Carmen, Hab Grey och José Aubergine... hmmm... kan jag ha glömt nån tro.. joo Pink Beacon fick en liten plats där också. 

Lät en liten dutt med vitgrön Hosta få lysa upp lite i mitten och hade inte hjärta att gräva upp och flytta på den Sibiriska Pionen..  får se hur detta tar sig men just nu känns det okej. 

Alba L ?

Upptäckte helt nya Klematisblomster som slagit ut i pionrabatten precis som jag skulle gå in för middagsbestyr. Missminner jag mig inte nu så har jag för mig att namnet möjligtvis kan vara 'Alba Luxurians'... en liten stackare som stod ensam kvar i butikens träsgårdshörna förra hösten och som därmed då kändes som om den nog var ämnad för mig och joo den är ju lite småsöt... kan kanske bli bra här när den får växa på sig lite.

Frostskydd.

Kylig temp på 5.4 grader och klockan är inte ens 21.00... inatt kanske den kommer.. höstens första frostnatt... fy fasen också. Inte är det vackert med filtar hängandes över blomlådorna men räddar dom Dahliorna undan frosten jamen då får det ju se hur skämmigt ut som helst. Måste kanske ha tag i en rejäl och stor fiberduk eller så måste jag helt enkelt fästa upp flertalet krokar som jag kan hänga upp filtarna i på ett mycket bättre sätt än det här då dom bara lagts ovanpå plantorna.

Fallfrukt.

Söndag 5 september och mestadels sol. Vilken tur att filtarna kom över Dahliorna igår kväll.. en snabbtitt på termometern innan läggdags vid 22.00 visade då på ynka  3.4... det kom nog nära gränsen under natten men tack o lov inte riktigt hela vägen till nollan.

Glömmer alltid så lätt bort mitt äppelträd.. förmodligen för att jag sedan länge klassat det som nästintill dött. Glömmer även bort äpplena tills de en dag ligger nedfallna på marken.. blir aldrig många och dom har en tendens att lossna nästan samtidigt och alltid är merparten fulfrukt med skadeangrepp. Krisen/uppvaknandet uppstod vid middagsmatlagningen när äpplen som receptet krävde saknades i kylen och även en bil saknades för snabbfärd till affären.. då först blev det ett -Aha för äppelträdet som helt plötsligt kändes väldigt värdefullt.. som en räddare i nöden och några äpplen gick ju faktiskt att använda trots lite skavanker.

Växtgåva.

6 september, måndag och strålande morgonsol in genom ett väldigt oputsat köksfönster. Saknar tiden då mor förr om åren putsade dessa fönster... nu blir det tyvärr liksom inte riktigt gjort och dessutom väldigt sällan. Inga hjälpprylar i världen kan få fönsterputsning att bli kul.

Årets alla frösådda Tamarindträd bor fortfarande ihop tillsammans i samma kruka. Kanske får dom fortsätta så.. det ser ganska frodigt ut. Bredvid står en liten söt gåva från härligt glada Fru Hellström. 15 år gamla frön från utlandet provade hon att så i våras och några grodde. Systeryster den äldre och jag fick sen varsin planta. Min har tillbringat sommaren utomhus och systers i ett soligt söderfönster. Min är fortfarande liten medan hennes är jättestor... typiskt.. så är det med allt som hon har i just det där fönstret... allt blir sååå mycket större... måste vara en optimal plats för medelhavsväxter. Vad det är för något vet ingen av oss men det liknar litegrann en Mimosa. Ska bli både kul och spännande att få följa den och hoppas nu innerligt att jag lyckas hålla liv i den.

Euphorbia griffithii.

Eldsprakande och glödande vacker är nu Eldtöreln. Soooom jag gillar denna växt och i år så har den varit helt otroligt snygg... tror det beror på att den för första gången fick slippa sin kruka i vinter då jag helt enkelt bara provade/vågade gräva ned den rakt ner i en av odlingslådorna. Har aldrig gjort det förr utan den har fortsatt fått vara instängd i krukan även under den frusna delen av året på grund av sin villighet till spridning. Och mycket riktigt..  visst hade den blivit större när våren kom men inte alls så mycket att det kändes skrämmande... tror den fick sig en rejäl energiboost nedgrävd i landet under hela det snötäcket och dessutom ingen tjäle och det har den nog tackat för i sommar då den stått så fantastiskt fin i sin kruka. Supersnygg är den under vår och sommar och nu när temperaturen sjunker då antar den denna läckra glödande och höstiga färgton... den gör verkligen själ för sitt namn i dag.

Skulle velat behålla den precis så här stor som den är nu men vill samtidigt ha fler exemplar så kanske kan jag ta o dela den nu i höst och sen plantera ned två stycken i odlingslådorna som då får ladda på sig växtkraft innan jag gräver upp dom till våren igen... så får det nog kanske bli.

Limedutt.

Återbesök av lite sommarvärme igen denna onsdag 8 september... nästan 20 grader varmt och så härligt. Så här kunde väl ändå precis hela långa hösten fått vara.. gu så skönt det hade varit.

Tittade till skräprabatten och alla de små uppdelade Hostorna.. som jag längtar till dess de blir stora igen. Den limeiga favoriten finns numera utspridd och tittar fram med en liten limedutt både här o där.. tror det kan bli riktigt bra. 

Älskar Kärleksörten som blommar så fint just nu här på ena sidan av äppelträdet. Tror detta var 'Carmen'.. har för mig att jag satte 'Carl' längs långsidan... hmmm... inte helt säker känner jag mig nu men underbart vackra är dom oavsett namn... eller kan det kanske vara en av vardera.

Paul.

Och så andra sidan äppelträdet.. får nu inte glömma att det är 'Pauls Glory' som är planterad här som nr 2 från stengången sett. En riktig blivande snygging som jag länge sneglat på och verkligen velat ha och nu äntligen så kan jag få vila ögonen på det bladverket också. Dock så saknas nog några år innan den riktigt visar upp sig från sin bästa sida... kan visst vara så med ungplantor har jag fått lära mig.

Finbesök.

Suuupervacker gäst bland Ängsvädden. En av dom allra finaste fjärilarna... gillar färgspelet... en riktigt showstopper är den om man nu kan kalla en fjäril för det.

Lustigt när jag tänker på det..  men inte kommer jag ihåg att påfågelögon någonsin syntes till när man var barn.. skulle väl haft minne av det i så fall tänker jag.. för så pass glömsk kan jag väl ändå inte vara. 

Storstäd.

Småregnigt denna fredag och storstädning på schemat idag precis som igår. Tänk vad allt inomhus blir eftersatt under sommaren då fokus ligger på att få vara ute i trädgården så mycket som det bara går... likadant varje år och så får man ta tag i det en regnig dag i september. Känner mig extremt nöjd just nu då nästan vartenda skåp, garderob, skrymsle o vrå har gåtts igenom. Rensat ut sånt som aldrig används, sorterat, slängt och kört på både insamling och tipp... en skulle fått två dagars arbetsledigt varje månad öronmärkta för endast hushållssysslor.. det hade varit nått det.

Hann till och med börja röra lite i garaget också fast där var det ju betydligt svårare att hålla städkoncentrationen på topp med porten öppen och så många Dahlior framför ögonen... jissesamalia så mycket nya knoppar som nu är på gång. Hoppas  innerligt att ingen frost kommer på besök nu de närmaste veckorna. 

Black Jack.

Jomen kanske kommer den att hinna blomma i alla fall.. ett tag trodde jag ju faktiskt inte det. Har väntat sååå otroligt länge på att få se just denna mörka 'Black Jack' men... nu ser det ut att kunna hända. Väldigt mörk och med ett riktigt snyggt bladverk också..  kan nog bli en fantastisk läckerbit.

Planteringsmiss.

Söndag och smått mör i kroppen efter ett rejält arbetspass ute hos systeryster den äldre igår. Heldag med perenndelningar, stenbärande och nyplantering av rabatter... blev bara sååå bra och vad kul det är att få fixa o gräva hos nån annan.. omväxling förnöjer heter det ju.

Hemma i trädgården är det nu bara oklippt gräsmatta, blött, stökigt, löv överallt och allmänt eftersatt känns det som... får rycka upp mig bara solen vill titta fram igen. Inser nu att det var ett stort misstag att peta ned en Dahlia samman med allt annat i de stora krukorna... dels har dom tagit för stor plats och trängt ut mycket av det andra och sen nu när frosten snart kommer då måste ju den knölen upp och naturligtvis förstörs då alla andra växter i just den krukan... sååå smart av mig.

Stockros.

Strålande sol från en klarblå himmel denna måndag 13 september.. vackert men rejält blåsigt. Kan det snälla få vara sol några dagar nu då... behöver inte mer blötta på lång tid framöver känner jag.

Lunchfoto hemmavid på den urtjusiga perenna Stockrosen.. vilken reslig ljuvlighet den är och tänk så otroligt länge den nu har blomstrat... knoppar längs med hela stängeln och så slår den ut med några få blommor åt gången i sakta mak nedifrån o upp. Tycker den har lyst vackert vit i en smått evighet här vid entrén... så fantastiskt fin. Skriver upp fler såna här på min Villhöver-lista. 

Klippt.

Eftermiddagsjobb i trädgården.. passade på att klippa gräsmattan vilket verkligen behövdes. Undrar om inte det nästan gått skämmiga tre veckor sedan sist.. finns inget som så lätt får en trädgård att se uppstädad ut som en klippt gräsmatta. Känns helt plötsligt som att det går att andas här ute igen.

Tog även tag i Kransveronikerna på framsidan... har väntat på de sista små topparna att blomma över och nu äntligen fick jag gå loss med sekatören. Måste komma ihåg att sätta en prio1 på att göra som en inhägnad runt dom inför nästa säsong... kanske några rostiga hörnspjut med nån dekoration på toppen och så nått uppspänt band som håller upp alla dessa jättestjälkar. Får klura lite på det. 

Druvlilja.

Fick syn på en liten glad överraskning... blomster på Druvliljan💜 För första gången.. vilken lyx. Liriope muscari på latin om jag inte helt missminner mig. Hmmmm.... muscari då tänker jag ju på Pärlhyacinter.. eller har jag fel där tro... nämen joo kanske ändå dom ser ju onekligen lite Pärlhyacintlik ut. Kanske namnet anspelar på just den likheten. Får inte glömma att ta med den ned på jobbet för övervintring snart så inte frosten tar kål på den.

Morgonsol.

Tidig morgonsol denna tisdagsmorgon... sex grader och en så gott som klar himmel. Morgontvs väderprognosen visar på en kommande nattfrost så nu jäklar gäller det att verkligen se in allt idag, memorera det och framför allt att bara njuta in i det sista för imorgon kommer mycket att vara annorlunda. Får försöka täcka in och skydda så många Dahlior som jag bara kan o har möjlighet till i kväll... filtar, lakan o överkast... allt som går får väl nyttjas tänker jag. Vackert är det dock alltid under alla dessa klara kalla o tidiga morgnar med denna lågt stående morgonsol. 

Solglitter.

Sol o skuggspel... det är vackert.. kan titta hur länge som helst på solglittret som rör sig med vinden och tittar fram lite här och där bland växterna. Alla träd och buskar skuggar numera huset rätt så mycket vilket känns besvärande ibland då sollängtan är så enormt stor merparten av året men känns tvärtom som oerhört tacksamt under stekheta somrar så som denna har varit. Skulle vilja ta bort nått träd men ändå inte... så svårt att bestämma mig... allt blir liksom så definitivt när ett träd väl fälls... så oåterkalleligt om man sen ångrar sig.

Blomsterskörd.

En stor laddning blomster till mor och de andra damerna i hennes trappuppgång. Förmodligen sista omgången med Dahlior... körde dit en omgång i söndags och nu skördade jag av allt som blommade igen. Även ett helt gäng med Sommarastrar och alla kvarvarande Luktärtor samman med lite grönt och även några Klematisrankor plockades ihop så bör det nog bli några buketter. 

Gyllenvarma blomster.

Frost som komma skall i natt då... tänk om jag nu inte lyckas skydda Dahliorna och allt bara är en kladdig bladsmet imorgon bitti. Fasen också.. sooom jag kommer att sakna alla dessa underbara gyllenvarma kulörer som möter upp så fantastiskt glatt här på uppfarten. Sorgesaknaden kommer att vara enooorm. 

Kärlek.

🖤 Black Jack... jag är kär  🖤 🖤 🖤

Frost.

Så kom den då... årets första frost. Morgontemp på minus 1.5 denna onsdag 15 september... ojoj.. kände kylan ända in i sovrummet när persiennerna drogs upp = frusna jag drog på mig senhalvårets första underställ av modell något tunnare än vad som sen nyttjas.... brrr.

Tog mig en tidig fotorunda innan jobbet och denna gillar jag... totalt glömt vad den heter men det poppar upp nått svagt namnminne med Helian-nånting... eller Heliop-nånting Hmmmm... men lååångt ifrån säkert att den ens börjar på H. Minnet skulle fått vart betydligt bättre känner jag. Snygg är den i alla fall och har ett otroligt läckert mörkt bladverk precis sånt som jag så lätt faller för. 

Morgonglöd.

Eldtörelns frostnupna blad har redan börjat tinat upp i morgonsolens första strålar som just precis når in i en liten glugg mellan häck, garage och Pilträd och lyser upp trappen i släntrabatten där den står i sin kruka. Väldigt vacker är den med sina eldsprakande färgtoner. 

Hmmm...

Ser ju inte klokt ut det här... filtar, mattor och några överkast... runt om, framsida o baksida och så den nya grannen som hade fest/fullt av besökare igårkväll som då fick se på detta nära hennes entré... skämmigt men vad fasen gör man inte för en chans till förlängd dahliasäsong. Spännande blir det att få ta bort allt om några timmar när solen värmt frosten förbi.

Tog i alla fall spaden med mig igår till Tant Annas och Farbror Edvins ödetomt o grävde upp ett gäng Rönnspirea som jag nu planterat i hinken framför köksfönstret... bara älskar det bladverket.. får se hur det tar sig när våren kommer åter. Kanske skulle vart bättre att ta upp en bit just på våren istället för nu... jaja får väl göra om o göra rätt om ca ett halvår då om detta inte fungerar.

Mr. Paul.

Finner det intressant med mansnamn på växter... vilka var dom egentligen dom som fick en planta uppkallad efter sig och varför. Lustigt att dom funderingarna aldrig dyker upp hos mig när en växt exempelvis heter Louise, Julia eller Hedvig men när namnen är Frans, Carl, Bertram och Paul då väcks nyfikenheten.

Så som denna Mr 'Paul Farges'... varför byttes namnet 'Summersnow' ut mot just hans namn... måste nog googla o se om det finns en förklaring. "Sommarsnö" låter som så mycket mer och så mycket vackrare samtidigt som det beskriver växten så bra.. dvs alla andra plantor förutom min då för jissesamalia vad min Paul har varit svårflörtad. I snart fyra år har jag väntat och längtat efter att få se på just denna kaskad av vita sommarblommor men inte en enda gång under alla dessa år har han släppt till med nån endaste liten enstaka blomma förrän nu då han helt plötsligt bara står där och gnistrar i vitt. Någon kaskad är det väl inte som han flörtar med men jag bländas såklart av hans skönhet, faller pladask och blir naturligtvis heeelt upp över öronen förälskad i honom 💚💚💚

Skadekontroll.

Eftermiddagsrunda med skadekoll efter nattens frost. Nästan alla blad på Amaranterna är förstörda, många av Dahliorna har frusit sönder i de yttersta topparna och bladen och några av hostorna har genast blivit tvärgula och frostblanka men Trädgårdsanemonerna dom ser ännu fina ut... vilka små juveler dom är.

Måste nog försöka förodla knölarna nästa år så kanske dom både vill blomstra snabbare och mer än vad dom i år gjort och så blir det till att hädanefter beställa specifika kulörer och inga fler gottoblandatpåsar där åttio procent visar sig vara i rött... om det tycker vi inte.

Så vackert med solsken... och det är ju fördelen med klart o kallt väder om hösten.. som oftast blir det då ett riktigt strålens väder.

Shopping.

Mulen torsdag 16 september. Ingen frost inatt men väldigt nära var det ju tidigt imorse då det sakta kröp från tre ned till ett men sen stannade där. Tror inte jag ska täcka Dahliorna något mer nu då så många fick småskadador igår... får bli som det blir nu.

Kunde ju inte låta bli lite lökshopping idag och naturligtvis så åkte jag återigen dit på ett gäng Narcisser. Tycker det är så himlans underbart att få se på just en Narciss... det är ju som att få se på själva våren och försommaren nedkokad i en enda liten blomma och det ger mig ett sånt där lyckorus som får ögonen att tindra på mig och hjärnan den bara flimmrar..  precis så som vid en sån där otroligt lagom o skön berusning. Och vilken jävla olycka då att jag är så totalt värdelös på just Narcisser. Det räcker liksom inte bara med kärlek.. dom kräver också något annat som jag tydligen inte kan ge dom och jag vet inte vad.. men hoppet sägs ju vara det sista som överger en och det stämmer klockrent när det gäller mig o just dessa lökar... för precis varje höst så skaffar jag mig nya Narcisser samman med den stora förhoppningen om att få se dom blomma i trädgården när våren kommer åter. Snälla snälla snälla gode gud.. det kan väl få lyckas den här gången. 

Ögongodis.

Fredagsrunda i trädgården och i skuggrabatten ser Hostorna nästintill helt oberörda ut av den senaste tidens höstkyla medan de på andra ställen är helt gulnade. Förmodligen väl skyddade här i husvinkeln med grunden så nära och mest troligt även en mer köldtolerant sort. Den här är nog faktiskt en av mina vackraste favoriter... tänk att det bara går att få till ett sånt vackert bladmönster... som ett konstverk i min ögon... ögongodis helt enkelt. och tänk vad kul det vore om jag hade vetat namnet på den.. men sånt får man ju bara gissa sig till när man köper en planta med märkningen "Hostamix".

Dela den här sidan