Oxalis.

26 juli, måndag, semester, sol och återigen en stekande het dag. Vaknade dock med arbetslust vilket resulterade i skuggsidejobb på förmiddagen. Bytte ut några fuktskadad brädor runt stora fönstret på glasaltanen, skruvade upp några konsoler o kapade till en gammal grånad planka som hyllplan... tänker mig att några krukor med Aurikler just där kunde bli fint. Terrakotta krukor måste införskaffas... Aurikler passar som i terrakotta.

Fler Oxalis måste jag också ordna till nästa år... är överförtjust i dessa små söta knölblomster... älskar bladen framförallt. Hade ju tre olika sorter men av dom krukorna kom bara denna upp i våras. Slängde resterande med övrig fuljord i den första jordfabrikslådan som sen grävdes ned i rödbetslandet vilket nu resulterat i att några Oxalisblad tittat upp lite här och där. Får se om jag orkar ta reda på dom.

Lilium.

'Forever Linda'... väldigt läckra färger... utstrålar verkligen sol och sydländsk hetta. Minns jag inte helt galet så köpte jag några lökar av just denna sort på torget förra våren av Norrland Tulpaner från Backsjö samman med lite annat smått o gott. Mmm.. jag gillar den.

Torrt.

Vårrabatten ser ändå rätt så okej ut i år... trots att den är extremt kruttorr. Tror Kärleksörter var ett bra val och dom verkar tåla torkan just här under alla träden riktigt bra. Auriklerna njaeeää.. dom stormtrivs ju inte direkt men dom lever..  i alla fall än så länge. Tror det behövs fyllas på med fler Kärleksörter runt omkring Auriklerna... hmmm... kanske ska ta o greja ett gäng sticklingar imorgon som en början på några nya plantor... yes.. så får det bli.

Paus i det gröna.

Eftermiddagen tillbringades inne i garagets svala skugga. Brunpigmenterade in två bänkar... en helt ny samt en gammal o grånad som det dåliga minnet helt glömt bort de senaste åren... eller så kan det helt enkelt vara just ovilja att hålla i en pensel som påverkar minnet. Stor fantast av just denna bruna oljan.. men det är klart.. är ju stor fantast av rostfärg också och dom påminner ju lite om varandra i kulören.. snyggt till växtligheten. 

Pausbänkar kan det ju aldrig bli för många av i en trädgård... vill ha dom lite här o där för att enkelt kunna sitta ned en stund och njuta mitt bland allt det gröna. 

Liljevackert.

Tisdag.. ännu en klibbigt varm o het dag... nääär kommer regnet undrar jag. Det börjar nädtan så smått se ut som höst nu när löven gulnar i torkan och faller till marken... otroligt tråkigt... allt bara blommar över och försvinner när det är så här varmt. Tog mig en tidig promenix i morse o bestämde mig under den att något bara skulle bli avbockat av på att-göra-listan idag... fick bli häckklippning...jäkulens skit vad jag ångrade mig snabbt. Tur jag började på grannens sida.. då går det liksom inte att sluta förrän allt är klart och även uppstädat. Nu alltså Check på tre av fyra häckar som måste klippas varje år... känns fantastiskt bra just nu må jag säga. Urtjusiga Liljor... minns inte att dom stod här förra sommaren... hmmm... kan nog också ha varit nån sort som inhandlades på torget förra våren. 

Zinnia.

Det här var verkligen en Zinnia i min smak... vilken helhäftig kulör den har... mycket coolt blomster... nästan lite Dahliastuk över den🧡

Ljuvligheter.

Sooom jag älskar Kungsliljor💛💛💛 herreguuud så fina dom är... helt perfekta, rent vita och så det där underbara lilla solguldet i mitten.. blir faktiskt än mer förtjust i dom för vart år som går💛

Trädgårdsjuvel.

Återigen en helt ny bekantskap.. men alltså huuur många nya Liljor skaffade jag mig förra året. Eller kan det vara gamla lökar som helt plötsligt fått sig en rejäl boost av jorden som jag fixade till o bättrade på i höstas... dom kanske helt enkelt trivs i år med både kogödsel, gräsklipp och lövmull om fötterna. Suuupertjusiga är dom... älskar just denna Lilja i mörkt gammelrosa kulör som ser helt fantastisk ut med sina mörka fräknar.

Mumsigt.

Laddade med en rejäl portion mumma för magen innan kvällens trädgårdsbesök ute på Hornön. Mmmmmums så oootroligt gott... finns inget bättre än just betor o getost med honung... det är så jag kan slicka tallriken. Och så kul det är med egenodlade Rödbetor och så otroligt söta o goda dom blev... blir absolut samma sort, Alvro Mono nästa år också. 

Slangvattning.

Sista onsdagen i juli och en olidlig sådan... undrar om inte detta var bland de varmaste dagarna. Stack tidigt iväg o köpte mig en ny vattenslang som skarvades på den gamla, införskaffade även ett behändigt duschhandtag med olika strålval... insåg till min förvåning att jag faktiskt var lite av en märkessnobb när valet mellan butikens egna loggomärke eller ett i märket Gardena skulle göras och det blev det senare ala nån hundralapp dyrare... hmmm.

Idag har jag alltså frångått min princip om att aldrig vattna i en rabatt annat än vid en nyplantering... kändes inte riktigt bra men jag punktbevattnade endast de plantor som verkligen såg ut att kämpa... tror till o med hjälpen kom försent till nån av dom. Skulle aldrig ha vattnat om inte det vore för löftet till två trädgårdsföreningar att få komma på besök... får hoppas att detta hjälper lite nudå så dom får några växter att titta på.

Felköp.

Sen kväll i trädgården.. solen har gått ned och det känns plötsligt härligt svalt... kan sitta ute hur länge som helst dessa underbara sensommarkvällar och bäst av allt... inte en endaste liten mygg på typ flera veckor... fantastiskt.

Tänk att jag för första gången har några Tagetes här hemma... och det endast på grund av mitt dåliga minne. När jag stod där i fröbutiken så blev jag helt övertygad om att det var just denna lilla "mini-Tangerin" som jag sett i en trädgård och då tyckte var så fin... visade sig senare vara ett helt annat blomsläkte och inte minns jag namnet nu heller. Menmen.. nu har jag då alltså några få Kryddtagetes och faktum är att dom i alla fall doftar helt underbart gott.

Vita små rosor.

Varm dag även denna torsdag 29 juli. Tog en tripp tio mil norröver med sonen för titt på både lägenhet och universitetsområde... huuur i hela friden ska mammahjärtat klara detta... visst kan han som tonåring på heltid reta upp mig till bristningsgränsen men hemmavid vill jag nog ändå helst ha honom.  Om en månad blir det alltså bara den gamle fyrbeningen och jag här hemma... ojoj.. hur ska detta gå och vem ska jag då få bråka med.

En vacker överraskning hade i alla fall slagit ut medan vi varit borta. Ljuvligt vit o grann... den perenna Stockrosen jag fick av odlarkompisen för några år sedan och som aldrig förr blommat. Wow så fin den är.. egentligen helt fantastiskt att den faktiskt kan tänka sig att blomstra trots endast nån timmes sol om dagen. Gillar den verkligen 💚

Dark Angel.

Ytterligare en ny bekantskap i trädgården denna säsong. Sååå himlans glad att jag tryckte på beställ-knappen trots att denna Dahlia var enkelblommande men färgen var vad som sålde in den hos mig. Dark Angel Star Wars... en riktig lyckträff.

Läste på och lärde mig nu att DARK ANGEL är en serie med Dahlior för kruka som alla har mörkt bladverk och massor av små enkla blomster.  Måste säga att jag aldrig förr sett ett sånt perfekt och snyggt bladverk på en Dahlia... sååå otroligt tätt, spänstigt hårt, friskt och nästintill perfekt rundat växtsätt.. påminner faktiskt nästan om ett bollkryss. Alla i serien har visst fått namn efter kända filmer.. men vackrast i serien ur mina ögon sett det var naturligtvis denna läckert och eldigt lysande STAR WARS så den hamnade i varukorgen trots sina enkla blomster.

En överlevare.

30 juli, sista fredagen denna månad och äntligen så kom då regnet... mycket regn dessutom. Vaknade redan vid 03 när regnet drog in och som det öste ned från himmelen. Dock endast nån enstaka åskknall men mängder av blixtar. Steg faktiskt upp och tittade på spektaklet och sooom det ryckte i den dära vattenspararnerven...  fick sån himlans lust att ta på mig o gå ut o hjälpa till att vattna än mer i de kruttorra rabatterna.. bära kannor hit o dit  allteftersom tunnan fylls och bara vattna o vattna o vattna... (stannade dock inne) men är absolut det bästa sättet att ta vara på så mycket regnvatten som möjligt enligt mig.. ser tyvärr tydligen helt knäppt ut enligt sonen som senare under dagen påpekade just detta när jag då gick omkring o vattnade under regnskurarna. Tänk att man alltid ska måsta vara så pinsam som mor.

Nu bör väl ändå växterna dra en liten lättnadens suck... äntligen vatten. En överlevare från fjolårets säsong har slagit ut... en väldigt fin Dahlia.. hmm.. kan den ha hetat 'Park Princess'... supersnygg även i år. Gillar verkligen kaktusvarianterna bland Dahliorna. 

Finn ett fel.

Ömsom småregn och solsken denna lördag 31 juli... runt 20 grader varmt, kvavt och oerhört fuktigt. Har gått igenom de flesta rabatterna och klippt ned allt fult och skadat. Mycket blev rejält tilltufsat av regnovädret... hela 66 mm hade visst fallit här enligt grannen och varendaste liten droppe behövdes.

Sista dagen i julimånad och då är det naturligtvis blomsterpyssel på schemat. Den här #moodboardfrånträdgården får naturligtvis bli på Dahlior i läckert varma färgtoner som då får representera denna stekheta månad. Såg dock sen att det smög sig in ett litet fel bland alla dessa tjusiga Dahliorna... "Finn fem fel" kan här göras om till "Finn ett fel"... fast Zinnian passar ändå riktigt bra ihop med de andra blomstren.

Oordning.

Det var inte bara alla vårlökarna som kom i oordning uppe i skräprabatten när den grävdes om och jordförbättrades i höstas... precis alla Liljelökar har också hamnat utspridda lite här och där och överallt. Min fina lilla klunga av Lilium 'Costa del Sol' dom står nu en och en längs med hela rabatten som så många andra sorter... dubbelsuck.

Såg ännu en nyhet nu... undrar om inte både odlarkompisen och jag köpte varsin rosablommande liten planta av Inger i höstas... måste väl vara en sorts Veronika.. gissar på det i alla fall. Ser väldigt frisk och fin ut. 

Hosta.

Regnovädret gick hårt åt Hostablommorna... har fått klippa ned massor idag men tack o lov så har några plantor endast nybörjat så där kommer humlorna att få sitt efterlängtade godis. Jag tycker som humlorna att dom är fantastiska... väldigt fina att få titta på.

Flygande finbesök.

Tjusigt finbesök i trädgården denna söndag och första dagen i augusti månad. Gissar på någon typ av Pärlemofjäril... väldigt vacker. Inte ofta just den här bevingade varelsen kommer förbi här hos mig men som vanligt är det Kransveronikerna som lockar... finns inget som är så poppis som dom vid den här tiden på året. Fullt av humlor, bin och fjärilar i dag och det gör mig verkligen glad... tycker dom varit så få i år.

Herreguuud det är redan augusti... vilken skrämmande tanke att tänka på... jag blir inte klok på hur fort tiden går mig förbi och inte hinner jag med något heller... får hoppas att hösten blir både varm, solig och framförallt väldigt lång.

Brokig skara.

Måndag 2 augusti, arbetsvecka igen men fy fasen vad det var svårt att komma sig ur sängen i morse och den segheten satt som i precis hela dagen... typiskt när just måndagar är så röriga. Kyliga 11.9 grader strax före sju när jag traskade över vägen... kändes som lite småbekant att få ta på sig en fleecejacka igen.

Kvällsrunda i  trädgården och jag kan klart konstatera att årets fröpåse med Zinniablomster = Nnnjaeeäää... det var väl inte direkt ett lyckat val. Vet inte riktigt vad jag ska säga annat än att påsen kan väl knappast ha visat den här brokiga samlingen på sin påsbild... har svårt att tro det.. skulle nog inte ha valt den då. Nää... nästa vår får jag ta den gamla beprövade fröpåsen igen.

Dahlior.

Desto maffigare börjar nu Dahliorna bli... fler och fler sorter tittar fram... några lite sisådär och andra helt fantastiska. Vissa blommar smått och andra helt gigantiskt. Några är låga och andra är enormt höga. Vissa visar upp sig i sobert svala färgtoner och andra i värmande och läckert heta kulörer. Det måste garanterat finnas en Dahlia som passar för precis alla smaker.

Blomsterglädje.

Tisdagsvackert.. många tjusiga blomster till mor idag. Vilken himlans tur att det finns dom som vill ha alla Dahlior och Luktärtor som måste plockas var och varannan dag. Tycker ju inte direkt om ta in snittblommor och sen måsta diska ur en massa illaluktande vaser.. det är jag på tok för bekväm för.. och illaluktande blir det alltid eftersom jag glömmer att byta vatten. Liljekonvaljer är nog de enda blommor som jag faktiskt tar in.. resten vill jag se på ute i trädgården där dom också står fina så mycket längre.

Fyra damer var dom visst idag som delat på blommorna... så kul att dom uppskattas och kommer till användning. 

Skir favorit.

En av mina favoriter... läkesilverax.. sååå fantastiskt fin den är och som den trivs i skuggrabatten. En riktigt ståtlig växt.. tålig, robust och samtidigt väldigt skir i sitt formspråk med de vita pärlbeströdda spirorna.. så ljuvligt vacker 💚

Charlotte.

Solig onsdag med en morgontemp på 10.4 grader... går alltså sakta nedåt men men.. så är det ju ändå augusti .

Snabblunch hemmavid och även en titt på min Charlotte... o tänk vad kul..  idag har hon tittat fram...  den allra första blomman för i år men sååå typiskt att nån liten jäkel har tuggat på den. Fasen också vad sur jag blir... VEM är det som vill mig så ont. 

Morgonljus.

Torsdag och tidig morgonrunda i trädgården innan jobbet. Kylslagna 9.1 och daggvått precis överallt... måste ta stövlar imorgon så sparar jag in tid för skobyte.

Skuggsidan får sig några få och små solstrålar så här på de tidiga morgontimmarna. Liljorna är ju fantastiskt fina... synd bara att allt går så jäkulens fort i år. Tycker allt blommar över på en endaste gång denna säsong. Måste väl vara all denna hetta och gassande sol vi haft och sannolikt är väl en stor del av felet i denna snabba överblomning mitt eget då jag har den här ickevattningsnojan... hmmm... det finns alltså nått positivt med en blöt skitsommar ändå...

Tjusigheter.

Äntligen två Trädgårdsanemoner i "de rätta färgerna"... efter tre retfulla röda kommer alltså dessa tjusigheter fram. Sååå fantastiskt vackra... nu känner jag igen de blomster jag blev så förtjust i förra året. Vilka små juveler... gillar verkligen färg och form på de här två blomstren💜

Morgonsol.

Sensommarsol denna tidiga fredagsmorgon 6 augusti. Hoppas den solen håller i sig hela helgen och även ledigveckan som kommer... så mycket på "att-göra-listan" nu och så lite tid känns det som... blir jobbigt om det bara blir regndagar framöver... såna vill jag inte ha nu.

Gillar att se på sol och skuggspel... så vackert när nån stråle nästlar sig in genom nått litet hål i buskagen och skänker ett litet ljus i mörkret. 

Appleblossom.

Jomen nu kanske det snart händer... Sommarastern slår nog förhoppningsvis ut endera dagen framöver. Förra årets Sommarrudbeckior blev en stor flopp då den första blomman slog ut först i oktober/november så i år föll testvalet på en påse av just dessa Astrarna med förnamnet Sommar och tilltalsnamnet Appleblossom... sommar för mig är mitten av juni, hela juli och kanske ibland första veckan i augusti... så joo den kan tänkas hinna om den snabbar på lite.

Bästa dagen på länge.

Men oj o wow vilken härlig lördag... strålande solsken, perfekt värme och en skön fläktande bris precis hela dagen. Frukost på farstubron o därefter startade trädgårdsdagen... helt underbart... ute hela dagen och först klockan 21.48 satte jag punkt o klev i duschen. Tänk att känslan är nästintill lyrisk efter en sån här helt perfekt dag💚

Mycket avbockat på att-göra-listan... rensat hela uppfarten från fröogräs, kratsat alla fogar runt markteglet vid entrén, fotat, fikat, städat upp i pionrabatten och slitit bort alla Pionvallmo, klippt bort överblommat, bundit upp Stormhattarna, klippt gräset, tagit hand om uppkrukade plantor, funderat på att göra om i släntrabatten, vattnat krukor mm mm men även njutit av alla urtjusiga Dahlior... dagen känns enormt lyckad.

Moget innehåll.

De första mogna Pionfröna levererade den lilla Sibiriska Pionen som blommat för första gången i år. Tog reda på nästan allihopa själv o duttade ned några lite här o där o överallt i rabatterna resten fick systeryster den äldre med sig när hon kom förbi med en Kärleksörtsleverans. Ska bli kul att få se om dom här också har lätt för att gro precis som Bergspionen.

Ingeborg.

Möttes imorse av tjusiga blomster på min allra nyaste Canna med det härliga namnet Ingeborg. Tycker om både blad och blomfärg på denna skönhet men det här får bli den absolut sista jag inhandlar.. är ju inte bra på just dessa växter... snarare usel.

Little Lime.

Har inte heller bra hand om Hortensior... vet inte hur många jag testat under åren men dom gillar varken mig eller trädgården. Får dom aldrig att bli fina och mitt obefintliga tålamod gör då att dom grävs upp och slängs. Little Lime ser dock än så länge rätt så okej ut så dom får stå kvar... i alla fall en av de två.

Söndagsregn.

Mulet och regn denna söndag men vad gör det efter en sån dag som igår... den kan jag leva länge på. Med stövlar och regnkläder på så blev det en bra dag i trädgården i alla fall.

Städade i ordning uppe vid odlingslådorna, fyllde på med min senaste jordfabrik... tog den liiite för tidigt men blandade upp den ändå.. tror nog att de få skalen som var kvar försvinner inom kort. Krukade upp en massa Gillenia och Hostor. Tog bort Sallat som börjat gå i blom... nästa år blir det inte 'Blackseeded Simpson'.. måste försöka hitta namnet på den jag sådde förra året istället. Klippt bort alla fröhängen på Skugglostan och Kungsljusen... måste rensa ut beståndet av den sistnämnda.. jissesamalia vad dom har frösatt sig överallt nu. Skulle ha behövt kapa ned Kransveronikerna också som tippat av allt regn men än finns mat kvar åt pollinerarna så dom får stå och se risiga ut ett tag till. En blöt men bra dag. 

Skymning.

Måndag... regnig morgon, uppklarnande runt lunch, solig eftermiddag och en lång utekväll i trädgården. Skymmer fort nu känns det som och helt plötsligt så märker man att utandningsluften är så där ångande vit och då är det liksom oundvikligt att inte tänka på mot vad tid vi går emot... var det inte nyss höst.. vart tog våren och sommaren vägen.. ska tiden verkligen gå så här fort...

Skuggsidan.

Tycker om mina BMC Ligularier.. fast dom var finare förra sommaren.. i år har det varit på tok för torrt även här i skuggan och torrt det gillar dom ju inte.

Tänk att Doftliljorna redan börjat slå ut just här på norrsidan också.. kan inte minnas att dom gjort det så här tidigt någon gång förr. Doften är helt magisk... känns faktiskt smått berusande och den sprider sig i hela trädgården så här om kvällen. 

Lyxigheter.

Trädgårdstisdag hela dagen och jissesamalia vad skönt det är för själen att bara få gå omkring och göra vadhelst man vill... stressen inför de inbokade trädgårdsbesöken på lördag har lagt sig. Idag har jag bara kunnat lalla runt i godan ro... plockat lite här o plockat lite där, klippt kvistar, dragit bort nån liten maskros, flyttat på nån fjärilslarv, lyssnat på musik, fikat på en bänk i solen, planterat om lite, funderat och bara varit... jomen idag har faktiskt varit en bra dag... tar gärna fler sådana.

Tittat på Liljor har jag också gjort... urtjusiga är dom.. det ligger nånting nobelt över just Liljor... dom känns som lite lyx och exklusivitet på nått vis.

Öppen Trädgård.

Solig onsdag.. kom inte upp i många knop idag.. fattar inte vart denna dagen tog vägen. Bestämde mig i alla fall för att det får bli en Öppen Trädgård för alla som kan tänkas vilja komma förbi nu på lördag... tror det blir bra då det första trädgårdssällskapet hade få anmälda deltagare och många trädgårdar att välja sina besök bland... skulle ju kännas småtokigt att stå och vänta i tre timmar och så kanske ingen kommer förbi... roligare då att få prata trädgård och växter med så många som möjligt så nu får det bli som så... Öppen Trädgård lördag 14 augusti klockan 10-13.. känns bra och så hoppas jag innerligt att smhi har helt fel i den väderleksprognos dom nu visar.

Fredagsfix.

13 augusti, fredag och ännu en lagomt härlig varm sensommar dag. Soligt o grannt. Sista plocket inför morgondagens öppen trädgård... nya sommartorra löv och äpplen faller till marken så fort jag vänder ryggen till... en rundgång hela dagen. Bundit upp mina norska Stormhattar... jissesamalia som jag längtar dit.. nu var längesen ögonen fick vila på Gufjelløya.

Massor av fjärilar, bin och humlor i trädgården idag men inte en enda bild med skärpa.. sååå irritetande. Påfågelöga, Citronfjäril, Nässelfjäril, Amiralfjäril och Sorgmantel... urtjusiga och så kul att få titta på. Skulle egentligen behövt städa upp i beståndet av Kransveroniker innan öppen trädgård men har inte hjärta till att ta bort något alls som kan ge dom välbehövlig mat... det får se stökigt ut med ihopbundna höga blomsterbuntar.. det får bara bli som så. 

Dela den här sidan