Hett hett hett.

Måndag 12 juli och den "första riktiga" semesterdagen idag... men va fasen... varför måste det vara så jäkulens hett. Har ju inte kunnat göra något annat än att sitta i skuggan.. helsicke också.. min planering sprack redan första dagen. Tänkt mig kunna bocka check på en stenkantad linje runt pionrabatten efter idag men icke... av detta blev inget. Nämen alltså det är bara att konstatera.. jag är inte längre en fungerande människa i sån här värme... känner mig plötsligt så in i helvete gammal.

Ett Klematisår verkar det i alla fall vara. De flesta exemplaren tycks må riktigt gott i år och den fina ' Hagley Hybrid' har aldrig någonsin varit finare.

Solvarmt godis.

Smakat på de första 'Ruthje' idag... ojojoj vad goda dom var. Solvarma, väldigt söta och oerhört "tomatiga" i smaken. Hade turen att få mig en stor o fin planta tidigare i våras. En planta där krukjorden var lyxigt välpreppad med små pluttar av alpackagödsel... fint ska det ju vara när tomaterna kommer från Lövsjötrakten. 

Shirley.

Många Pionblomster förstördes i helgens alltför otillräckliga regn men tack o lov så fanns det några knoppar som nu slagit ut. Shirley Temple är ju fantastiskt fin men hon doftar sannerligen inte alls behagligt... ingen blomma man vill doppa nosdonet i mer än en första gång... men vacker DET är hon💚

Vallmo.

Nu kan det väl inte vara länge kvar tills min första Pionvallmo ska till att slå ut. Sååå nyfiken på vilken färg den kommer att ha. Har för mig att jag strödde ut rosa i höstas och sen mörkt lilasvarta samman med några vita Kornvallmo nu i våras. Så kul det är att gå o vänta på något... när ska den öppnas och vad kommer att titta fram... spännande. Får väl se om jag kommer att ångra mig rejält sen när Pionvallmo invaderar hela trädgården.

Lat dag.

Semestertisdag.. ytterligare en varm dag och vad har jag då gjort av denna dagen... planterat om en Trumpetranka, vattnat blomlådorna på uppfarten, fotat, hämtat gamla gärdsgårdsstörar hos bonden, fixat det rostiga mangelbordet, suttit i solstolen, lyssnat på sommarvisor, fikat saft o skorpor. Inser att jag blivit hopplöst skorpberoende detta senaste året... och varför finns inte påsar med bara bottenskorpor,  hade gärna betalat mer för en sådan... dom är helt klart godast. Inget direkt trädgårdsjobb idag heller... bara lat, slö o likgiltig känns det som. 

Inspekterade i alla fall skräprabatten idag och jooo... jissesamalia vad där växer. Är egentligen bara alla Hostorna som jag känner mig missbelåten över... skulle aldrig ha delat på dom. Avslutade med ett kvällsbesök i en riktig Hostaträdgård och har nu skrivit upp flertalet sorter till min önskelista: Amalia, Big Umbrella, Golden Meadows, Pauls Glory, Niagra Falls och många många andra. 

Höga sporrar.

Riddarsporrar tittar fram lite här o där o överallt i år. Vissa självsådda, andra planterade, en del låga och några jäääätttehöga. Järnstänger som egentligen var ämnade till andra projekt har fått bli stöttepelare till dessa inte alls så stadiga plantor. Gillar Riddarsporrar... ståtliga och vackra är dom i mina ögon. 

Akebia Quinata.

14 juli o olidligt stekhett idag. Äntligen kväll och lite åskmoln på himmelen som skymmer den där heta stjärnan däruppe. Till och med lite vind... ljuvligt.. kan man även få önska sig en hel natts regnande.. skulle varit så välkommet nu. Känner även att fler skuggande träd på grannens tomt vore helt okej trots att jag egentligen inget annat hellre vill än att få bort dom... den här dagen har sannerligen varit knäckande. Gav helt upp arbetsschemat i trädgården under dagens hetta... insåg att det inte blir något av dom göromålen. Hade istället turen att få tag på en sistaminutentid för fotvård... jissesamalia så lyxigt just det är... älskar känslan av fina fötter.

Nån som verkar gilla solen och värmen det är den Fembladiga Akebian. Soooom den växer... stödpinnarna böjer sig för tyngden och häromdagen hade den tippat omkull. Skulle omgående behövt plantera om den i en väldigt mycket större kruka men känner att det är på tok för varmt för en sån hjälpinsats.

Skira blomster.

Kornvallmo i skirt vitt blev först ut i pionrabatten. Fantastiskt så vacker den är... har absolut inget emot om dom här skulle till att fröa av sig så att mängder av blomster i vitt slår ut just här nästa år. Det hade ju varit urtjusigt💚

Oxalis depressa.

Nämen ojojoj så söt man kan vara... heeelt galet vad gulliga dom är. Soloxalis, första året här hos mig och alltså premiär för blomstrandet hos just denna lilla knöl. Hmmm... förmodar i alla fall att det är pyttesmå knölar precis som andra Oxalisar... eller tänker jag fel nu... hmmm... nu blir jag rejält osäker.. kanske är det inte alls så en Soloxalis fungerar. Hursomhelst så är det ju egentligen helt otroligt att en växt hemmahörande i Namibia, Botswana och Sydafrika också fungerar ute i trädgården här i norra Sverige... faktiskt en rätt så hissnande tanke. 

Check !

Torsdag 15 juli. Mulet och regn, det var en  välkommen syn när persiennerna drogs upp. Tyvärr alltför fort övergående och lååångt ifrån tillräckligt med väta.. bara nån ynka ytcentimeter var fuktig i jorden. Sedan återigen denna stekande sol.. men... jämfört med gårdagen så kändes det ändå rätt så okej idag = check på kantprojekt pionrabatten! Jäklar alltså vilken tid det tog.. precis hela dagen har gått åt och vilka mängder med återhämtningsstunder i skuggan som krävdes. Kan inte heller påstå att det blev ett kanonjobb... mer ett hafsoslafsjobb och det skyller jag på värmen och all attakerande brems, får ju smått panik när dom surrar runt kropp o knopp. Och inte heller är jag nöjd med växtligheten i denna rektangulär. Allt är bara skräpigt... skulle kanske inte ha valt Pioner... får se om jag står ut att se på detta.. kanske gör jag om allt senare i höst. 

Papaver.

Pionvallmo.. hmmm... men alltså nog hade jag för mig att fröpåsen visade välfyllda mörka blomster men denna är ju enkel. Hur kommer det sig nu då... konstigt... får vänta o se hur dom andra kommer att bli. Fin i alla fall det är den ju men hjärnan var inställd på fyllda blommor och då känns det som lite galet. 

Fredagstur.

16 juli och jooo... det var nu det hände... en fredagstripp utanför staden... herrejisses alltså detta var den FÖRSTA turen jag gjort sedan vecka tio år 2020 (=sportlovsveckan och pelargonsticklingsinköp i Sundsvall)... jamen ingen kan ju i alla fall klaga på mig i dessa tider känner jag.

Vilken lyxkänsla.. en biltur på tio mil och utomhusvistelse på två handelsträdgårdar samt lunch ute hos systeryster den yngre.. jag kräver verkligen inte mycket för att känna mig nöjd jag. Hmmmm... sonen har nog rätt ändå... jag är nog ganska tråkig. 

Kom hem med tio stycken rödbladiga Kärleksörter... en kan ju aldrig få för mycket av just sådana. Hittade några nya namnsorter jag aldrig förr testat: "Blue Pearl", "Touchdown Teak", "Jose Aubergine" och så några fler av "Purple Emperor" som jag redan har, tycker om o vet funkar. Följa med hem fick även två ljusa/mittimellanfärgade favoriter = "Hab Grey"... den sorten gillar jag och kände att jag bara villhövde fler att titta på här hemma. 

Kvällsrunda i trädgården visade på nya clematisblomster... White Arabella passar ju riktigt bra ihop med den skira rosa Alionushka.

Knallsäker.

Förra årets spontaninköpta Lilja hade också öppnat upp sina första knoppar medan jag var på tur. Extremt synlig och knallig i kulören det är den sannerligen och därför syns den också så bra i det skuggiga området under Ginnalalönnen vid dammen. Väldigt läcker och jisses vad många knoppar den har redan detta första år... vissa Liljor känner man bara på sig att dom är knallsäkra kort att satsa på och oftast så är ju det precis just dom som är knalliga i sin färg.

Tala om att riktigt stråla av sol och värme💛

Gyllene kväll.

I skuggrabatten lyser också en liten kvällssol. Inte alls så intensiv som dom på baksidan men nån liten svag kvällssolsstråle hittar även hit så min vackra lilla Martagon 'Golden Morning' den blir nu till en härlig liten "golden evening"💛

Betor på gång.

17 juli, lördag soligt och varmt. Kom på nu när jag skulle till o plantera alla dessa Kärleksörter att jag inte alls har varit guds bästa barn under detta året som gått... har ju faktiskt åkt dessa tio mil norr om staden två gånger till.. både i slutet av augusti förra året o även i mitten av september. Jamen just så... jag var inte alls så bra som jag trodde.

Ju mer jag tittar så funderar jag redan nu på att slita bort alla Vallmo i pionrabatten... fy fasen vad det känns skräpigt. Måste även skörda alla Rödbetor snart, bokashijorden verkar ha fått tillväxten att explodera.. blasten o betorna är jättestora just här jämfört med de odlingslådor som ännu inte fått nån sån jord. Fixade ännu en låda jordfabrik idag.. utomhus denna gång så slipper jag sonens klagan. Måste nog köpa mig en till hink med tappkran.. gillar dom hinkarna. 

Energikick.

Trädgårdsdag denna söndag... och vilken dag... under tjugo grader kändes lyxigt o svalt. Fläktande vindar, sol ömsom moln och lite skvitter i luften emellanåt... fantastiskt.. idag kom verkligen energikicken tillbaka... äntligen kan tilläggas. Och som jag har fått saker o ting gjorda... helt otroligt... måste ha haft ett synnerligen uppdämt arbetsbehov. Rensat ogräs i alla rabatterna, klippt bort överblommat, bundit upp Kransveronikerna (fööör sent i år igen), städat upp solbakade tulpanlökar, planterat tolv Bollvivor och mängder med små jordvivor, fotat, krattat upp torkad äppelkart, vattnat, snaggat ned hela beståndet av rosa Nävor, lagat middag, kantrensat längs med gatstenarna, klippt gräsmattan samt ena grannens nedre slänt och andra grannens båda slänter, bestämt mig för att fler Hosta i skräprabatten behövs och avslutat med att bära upp åtta säckar täckbark o krattat ut dom uppe i odlingshörnan. Jomen idag har varit en jäklar så bra dag... fler såna tack.

Och jooo...  idag så kom då den allra första fyllda Pionvallmon... uuuurtjusig men ack så detta underbara är kort. Det verkar som att dom tyvärr endast håller typ två dagar och sen är dom ett minne blott...

Hemerocallis.

Årets första Daglilja har tittat fram. Naturligtvis blev det den gamla brunaprikosorangea... undrar vad den kan tänkas heta... brukar som oftast blomstra före de andra trots att dom står med solvänligt. Minns hur jag baxade in denna jätteklumpen i bagageluckan inför hemfärd från Nyänget... jisses det var knappt jag orkade lyfta utan fick mer rulla upp den men fin det blev den här hemma och trivs det gör den nog också 🧡

Martagon 'Norrland'.

Sista fotot för dagen... Krolliljan 'Norrland'. Vad blir detta nudå.... jo förra årets morsdagspresent blir det väl. De två jättelökarna jag köpte och som sonen sen fick betala för det tyckte ju mor att hon var värd på morsdag. Minns att damen berättade att hon beställt dom av Herr Pettersson i Piteå när denna sort kom ut som nyhet o sen stått i kö under några år innan de slutligen levererades. Kul att veta historien bakom... och nu så blommar dom här hemma som de allra sista fina krollisarna.

Läckerheter.

Vackrast denna måndag blir utan tvekan kontrasten mellan den skira och rent vita Kornvallmon bredvid den sanslöst läckra och välfyllda mörkt purpurfärgade Pionvallmon. 'Bridal Silk' låter lite som oskuldsfullt vitt silke om bröllopsnatten och i mötet med en 'Black Dragon'... jamen då är det ju klockrent att det händer härliga grejer. 

Herr Karl.

Karl Rosenfield lyser ännu vackert denna tisdag 20 juli. Tror den gillar den svala luften som dök upp... blev till och med en fleecejacka på jobbet idag. Halvstressig dag, önskar man kunnat vara överallt o hjälpt alla samtidigt... mest virkesförsäljning men även en del växter i butikens lilla Trädgårdshörna vilket är allra roligast. Populärast idag var nog den söta lilla Axbetonikan 'Hummelo'... både jag o humlorna gillar den.

Gillar min Karl, han är årets allra sista Pionblomster här i trädgården denna säsong.. sanslöst svår att fota.. faktiskt nästintill omöjlig måste jag nog säga. Kulören gör honom "skrikig" i nästan precis allt ljus. Men denna gång blev det väl ändå rätt så okej. 

Anemoner.

Blev så förtjust i Trädgårdsanemonerna jag såg hos Mrs M förra året = testade för första gången dessa små knölar i våras. Dom blötlades, beskådades, vändes fram o tillbaks för att hitta ett upp o ett ned vilket var omöjligt så de blev nedpetade på högkant i pionrabatten och glömdes sen bort. Sent om sider började så ett ogräs dyka upp.. tänkte först Smörblomsblad men övergick rätt så omgående till att det nog var Persilja som på något outgrundligt vis hamnat i jorden. Dock såg denna Persilja ut att dyka upp i mer regelbundna klungor vilket gjorde mig än mer fundersam och inte förrän jag i annat ärende tänkte på Mrs M så föll anemonpoletten ned.

Hittade bara blandfärgspåsar i våras där även bilden visade upp en röd blomma... hoppades så innerligt att mina inte skulle innehålla några röda men vad har tittat fram som allra först ut... jooo naturligtvis en röd. Hmmm... är ju inte min grej det här med rött.

Ett doftunder.

Kvällsvindarna förde med sig en sån oootroligt ljuvlig doft... en sån där doft som man blir lätt yr och smått hög av. Helt fantastiskt för doftsinnet mitt... följde spåren och fann källan... Tobaksblomman. Men herreguuud så beroendeframkallande att få doppa nosdonet i detta blomster. Varför har jag aldrig haft såda förr. Såg Monty fröså o lovprisa Narcisstobak i våras.. skulle köpa likadana fröer men när jag stod där i butiken så var namnet som bortblåst och hem kom jag naturligtvis med en helt annan sort... undrar vad det var den hette nu då... alatus... hmmm... kan det ha varit nått sånt tro... 

Blomsterskörd.

21-7-21 onsdag och endast 12.5 grader imorse när jag traskade ned på jobbet... dubbla fleece hade faktiskt inte varit helt fel just då.

Mor kom förbi med lunchfika och fick med sig dagens blomsterskörd. Massor av mörka Luktärtor och alla de Dahlior som var färdiga för plock. Tror jag ska prova på att så flera olika färger av just Luktärtor nästa år... har ju aldrig sått några sådana förr.. jag bara tjyvar ett gäng av systeryster den äldre. Kan vara kul att testa och så är dom ju så otroligt tjusiga och växer både tacksamt och fort. Tåliga är dom ju också... hela åtta minusgrader ska dom visst tåla vilket då bör göra att dom kan ställas ut riktigt tidigt o därmed frigörs plats inomhus. Luktärtor är de enda riktigt fina klättrarna i trädgården i år... har misslyckats totalt med alla andra som såddes vilket känns surt. Inga Klockrankor alls, taniga o fula Spanska flaggan och nån pyttig liten exotisk klättrare som knappt syns så liten är den... nää det blir nog Luktärtor nästa säsong. 

Ostyrigt o spretigt.

Tänk att just från det här hållet och just precis nu så ser den nya pionrabatten faktiskt rätt så okej ut och helt galet läcker med alla dessa mörka Pionvallmona det är den ju. Jooo... visst är dom "skräpiga" men jäklarns så läckra dom är att titta på... kan inte annat än att beundra dom. Det blev en väldigt vild, ostyrig o spretig rabatt... inte min stil men förhoppningsvis så tar sig både Pioner och Kärleksörter till nästa år och så lägger jag till en önskan om en rejäl tillväxt på de nya Klematisarna just här.

Vit ljuvlighet.

Äntligen fredag och nu semester i nio dagar igen. Dryg och småstressig vecka bortgjord... trött i hela kroppen och skulle just nu kunna tänka mig en heldag sittandes still på baken i en solstol o bara slumra.. klockan är inte ens halv nio o jag är färdig för sängen.

Tog en runda runt rabatterna men det börjar bli en tråkig syn nu... så fruktansvärt torrt att en del växter verkar vilja ge upp... kan det snälla komma regn eller ska jag måsta ta o frångå min regel om att inte vattna i rabatter. Får ta mig en funderare på det.. får zooma in mig på sånt som ser vackert ut istället som de söta små vita Vallmona.

Växtvänner.

Fler snyggingar... passar fantastiskt bra ihop det gör ju faktiskt 'Purple Emperor' och 'Black Dragon'... suuperläckra det är dom.

För få gäster.

Solig varm lördag 24 juli och efter ett helt klart nödvändigt morgonstäd inne så blev resterande dagen en väldigt lat sådan... inte många knop alls.. inte ens en promenad vilket man alltid ångrar i efterhand. Solstol blev dagens tillhåll och tidningsläsning blev dagens stora göromål.. ibland behövs såna dagar. Tog dock en brejk från det slöa tillståndet för att rädda några fröplantor som verkligen behövde större kruka och ny fräsch jord... skulle egentligen ha varit gjort redan för en sisådär månad sedan och det dåliga samvetet har bara ökat i omfång för var dag.

Skulle egentligen också behövt klippa ned en massa Kransveroniker som förstörts i de senaste dagarnas vindar men har inte alls hjärta till det då nu äntligen några få småhumlor, bin och fjärilar börjat visa sig och alla sitter dom på just dessa blomster så dom får naturligtvis stå kvar o se ovårdade ut. Förstår inte varför dom är så få flygare just i år... tycker till och med att humlorna ser stressade ut... dom brukar ju mer lite lojt och obekymrat småslött surra omkring men nu är det precis som att tiden inte heller för dom räcker till... inte bra.

Niobe.

En ny bekantskap har öppnat upp idag... 'Niobe'... jäklarns så tjusig... så läckert mörkt purpur och sammetsglänsande. lite missvisande fotofärg..  mer mörk i verkligheten. Köpte hem denna överblivna Klematisen i höstas från butikens lilla Trädgårdshörna... hmmm... fast överbliven är nog inte riktigt sant.. i ärlighetens namn så ställdes den nog lite i skymundan så den skulle vara kvar till just mig... tyckte ju det stod YLVA med stora bokstäver på just den. Passar faktiskt fantastiskt bra ihop med Pionvallmona.

Dahliakonst.

Fler tjusiga Dahlior på gång... den ena vackrare än den andra men i stort sett allihopa fantastiska att få vila ögonen på. Tycker dom är som konstverk... vilka formationer de fina bladen i blomman kan svänga sig i... otroligt läckra att se på riktigt nära håll... me like💛

Söndagslat.

25 juli, söndag och återigen väldigt varmt. Tog mig en tidig morgonrunda i trädgården för en rejäl genomvattning av alla krukor innan jag snörade på yoyaskorna o traskade iväg på en tyvärr alltför kvav promenad.

Gassande sol hela dagen = inte direkt nånting avbockat på "att-göra-listan" idag heller. Tittat Dahlior har jag i och för sig gjort och Miss Brandy är helt klart en stor favorit.. hon är så speciell i sina färger, rolig att fota och dessutom så blommar hon både tidigt o rikligt.. uppskattas verkligen.

Betor.

Slutskördat på Rödbetsfronten. Alvro Mono gav fina jämna betor i lagom storlek. Mor fick ett gäng o mina ska nu koka. Tänker mig en god middagstallrik med smörstekta betor, ruccolasallad, pinjenötter och lite getost och rikligt med honung... mmmmummmsigt... älskar Rödbetor och getost... en klockren combo. I övrigt ser det rätt så pyrt ut i min lilla "köksträdgård"... kruttorrt, plocksallat som snart går i blom, kronärtskocka som vantrivs, trädgårdssyra som redan har gått i blom osv... bara den mörka sallaten som fortfarande ser okej ut och möjligtvis gräslöken också och så den marockanska myntan. 

Dela den här sidan