Lyckolökar.

Den allra första dagen i juni. Strålande solsken och faktiskt så kändes det riktigt varmt o skönt fram åt eftermiddagen. Härligt men än bättre hade det ju varit om jag bara kunnat få vara hemma i trädgården för nu jäklar är det vackert. Inte undra på att jag är Tulpanfantast för det finns ju verkligen inget som är så färgintensivt och tjusigt som just dessa blomster. Ser bara hjärtan för ögonen just nu och förmodligen går jag omkring här hemma med ett stort o brett leende... Tulpaner är ju bara bäst, här kan man verkligen tala om färgsprakande glädje. 

Lökflört.

Jomen NU minns jag denna... och jaa..  jag valde ju faktiskt självmant en smalspetsig Tulpan. Färgen i aprikos med rosarodnande ton kommer jag ihåg nu när jag ser den utslagen och minns även att den var på ett Rea-erbjudande. Alltså var det inte en felleverans utan bara mitt sviktande minne.

Hhhmmm... jamen okej att färgen var vacker men jag håller fast vid att smalspetsiga inte är för mig det kan jag klart konstatera nu och förhoppningsvis kommer jag ihåg det när alla färggranna lökbilder flörtar med mig till hösten igen.

Allium victorialis.

Spännande... för första gången ska nu mina Segerlökar till att blomma och dessutom båda de två exemplaren jag har. Föll som en fälld fura för de oerhört snyggt formade bladen och den läckert mörkt röda stjälken direkt när jag såg den till salu för några år sedan. Planterade en i sol och en i skugga bara för att få se vad den kunde tänkas gilla här i trädgården och det verkar som att dom tolererar båda förhållandena... möjligtvis att den i sol är något större men blomstra ska dom göra samtidigt ändå.

Auktionsfynd.

Onsdag 2 juni och en riktigt varm sådan. Tänk att man längtat så efter värme och när den väl dyker upp så börjar klagandet... nämen fy vad varmt det är har det låtit mest hela dagen... att man aldrig blir nöjd.

Växtauktionspost i lådan idag igen. Kunde inte låta bli att måsta få äga en Blekgul Nunneört... jissesamalia vad dom var vackra... habegäret kickade igång omedelbums när jag såg den och nu så är den min och bara min. Satte ned den i skuggrabatten så jag hoppas nu verkligen att den kommer att stormtrivas där.

Glaucidium palmatum.

Finbesök i trädgården idag då en mycket trevlig herre o fru kom förbi och tänk vad lyckat att just deras båda två namne nu blomstrar så vackert här hemma. Den lilla ljuva 'Runa' visar upp sina första två små blommor i skuggrabatten och 'Benne' stoltserar med hela sju tjusigt ljuslila och  sidenskimrande blomsterjuveler under det stora Pilträdet. Lunddockan måste nog vara en av de vackraste växterna jag någonsin vilat ögonen på... ett sant ögongodis är vad dom är💚

Kväll i trädgården.

Kvällssolens sista strålar... attans också... skulle så gärna velat se mer av detta underbara ljus. Vad bra det hade varit om också grannen på andra sidan vägen kunnat fälla alla sina stora träd. Tänk att aldrig blir man riktigt nöjd.. får man det ena vill man ha det andra och får man sen det tredje vill man även ha det fjärde o det femte och därefter så mycket mer än det. Kvällsljus kan det nog aldrig bli för mycket av.. har ett sånt enooormt habegär efter just det ljuset.

Ljuvligheter.

Torsdag 3 juni o värmerekord för i år... oerhört hett på jobbet och med en stigande panikkänsla för obefintligt luftintag så nödgades jag avvara masken... smått läskigt efter veckor med stor skyddskänsla men samtidigt blandat med en fantastiskt frihet.

Dagens första trädgårdsrunda visade på urtjusiga fyllda Tulpaner. Cremeig i sin kulör i kvällsljus och aningens mer åt det ljust gula hållet i solsken.. båda fantastiskt vackra. Känns nästan som roslika. Dom måste ha slagit ut under de tidiga morgontimmarna för jag kan väl inte ha missat dom igår.. så pass blind kan jag väl inte vara tänker jag. Ljuvligt vackra... som ett litet konstverk💛

Njaee...

Dyröresköpet som jag blev så besviken på förra säsongen då den inte trivdes någonstans utan bara tynade bort allt eftersom tills jag gav upp... den har helt plötsligt tittat fram nu och blomstrar dessutom. En Primula inhandlad ca tio mil norr om staden för en alltför dyr peng bara pga det mörka bladverket och löftet i växtbeskrivningen om vita vackra blommor som jag då tyckte lät underbart just till bladverkets färg.  Hmmmm... njaeeä... mer blaskig ljusrosa skulle jag säga och inte alls en hit i mina ögon. Kommer inte ens ihåg namnet nu.. tror jag förträngde både det o pengen när den inte ville sig. Men men... den kanske tar sig och en dag kanske jag ser på den med andra ögon. 

Värme.

Trädgårdskväll... och en varm sådan. Nu får inga fler frostnätter komma för nu har Dahliorna börjat planterats ut. Hann färdigt i de stora blomlådorna på uppfarten och får fortsätta imorgon kväll med resterande i zinkhinkar. Alla stora typ 1.5-2.5 som det stod på etiketten har fått sin plats i just de stora lådorna och resten de mer småväxta får finna sig i att stå sommaren igenom i just hinkar.

Vilken ljuvlig kväll.. musik, kogödsel, planteringsjord, barnskratt, fågelkvitter, värme, kvällssol och vackra växter... Lunddockan är ju bara så helt fantastisk att få stanna till och titta på...  nu trivs jag. Vilken kväll... 18.2 grader varmt när klockan slog 22.30💚

Lathyrus vernus.

Fredagskväll i trädgården med fortsatt dahliaplantering. Herregud det här tar ju aldrig slut... VARFÖR beställde jag så många. Det får fasiken bara bli Dahlior som sommarblommor i år... känns inte som att jag orkar mer plantering. Petade även ned några Amaranter och lite annat smått samman med knölarna i de större lådorna. Håller jag alltså fast vid detta så kommer blommorna först i slutet av säsongen men det funkar väl det också... får bli ett slappt år i år.

Tror aldrig Vårärterna har varit så vackra som just nu.. helt otroligt vad fina dom är.. som stora lila bollar. Fantastiskt fin form som kommer helt av sig själv och som bryter av o gör sig så bra till allt annat. Den ljusrosa varianten är ju också söt men inte alls lika fint formad... mer spretig på nått sätt. En vit skulle också varit kul att ha... tänk att jag gav bort en massa fröplantor och fick nyss en bild på dom där en var just rent vit... fy fasen också om man hade vetat det.. då hade den absolut inte alls fått lämna gården.

Pion nr 1.

Klibbigt varmt denna lördag 5 juni. Luften har nästintill stått stilla merparten av dagen. Först kontorsjobb och sen trädgårdsjobb med de sista dahliaplanteringarna.

Värmen har verkligen fått igång blomstren idag. Både Rosenpion och Bergspion har slagit ut varav denna sistnämnda är favorit... så otroligt snygg med sitt buskiga växtsätt och snyggt färgade bladverk. Gillar den skarpt och skulle gärna haft flera exemplar. 

Tulpantider.

Stekande sol och hetta dag efter dag är ingen bra combo med Tulpaner för nu jäklar blommar dom över fort. Fasen också... jag som velat njuta av dom såååå mycket längre men men.. underbart kan vara både kort och intensivt och det är väl en del av tjusningen med just dessa lökar.. ibland står dom som i en evighet och ibland kommer dom bara på en hastig visit.

Söndagslat.

Söndag 6 juni. Hade tänkt göra så mycket idag men det enda som blev av var en långsam morgonpromenad. Sol och stekande hetta med en termometer som visade på nästan 25 grader gjorde att jag hamnade i solstolen istället för på öppen trädgård. Inte ens eftermiddagens planerade städning o studentbak blev av. Värme gör en så väldigt lätt slö slapp o likgiltig och det sitter liksom i till dess temperaturen sjunker och då stiger samtidigt stressen över allt som inte har gjorts... hmmmm... kanske kan gynna bageriet istället... fick mig i alla fall en ljuvligt doftande bukett med Liljekonvaljer💚

Lunddocka.

Bland det vackraste jag vet...

Rosenpion.

8 juni, tisdag.. forsatt sommarvärme och solsken. Så mycket att göra men hinner ingenting. Kan man kanske strunta i att städa inför studenten... måste väl egentligen bli en student av sonen i alla fall även om jag inte har dammsugit och skurat golven.. och ingen ska väl egentligen vara inomhus... jissesamalia vad lockande det känns att bara skippa städ.

Kvällstur runt omkring i rabatterna och fullt slagsmål med alla nykläckta myggjävlar... får smått panik av deras hemska surrljud.

Den lilla Pygmepionen har verkligen vuxit på sig i år och ser nu faktiskt helt normal ut. Rosenpion av det mörkare slaget och väldigt frisk o fin.

Första blomstren.

Nionde juni och min dag idag... mestadels vackert solskensväder men även en dag med lite avlägset muller och några ytterst få o stora åskdroppar. -Vad vill du ha? frågade sonen precis så där nonchalant och ointresserat som bara en nittonåring kan låta.. -Hitta på nått kul svarade jag.  -Säg vad du ska ha annars blir det inget.

Jahajaa... ja endera så får man då välja att vara helt utan vilket ändå är rätt så irriterande trots åldern eller så får man lov att måsta tipsa om nått och det blev då alltså i år en rostig vindsnurra som han då fick traska över vägen o köpa av sin moster... jomen den kan nog bli riktigt fin i släntrabatten... tänk vad kul ändå att han tänker på sin gamla mor... hrrrmmm!!!

Just där i släntrabatten har min lilla Sibiriska Pions allra första knopparna någonsin nu slagit ut idag... DET kändes i alla fall som en riktig födelsedagspresent.

Jättetulpaner.

Jomen jag har ändrat mig...i alla fall på just dom här smalspetsiga Tulpanerna... dom är väldigt fina och heeelt enorma. Förundras varje dag över hur stora dom är.. har aldrig förr sett större och ändå är jag ju rätt så tulpanvan. Inte bara själva blomman är stor utan även höjden.. dom mäter över metern.. helt fantastiska har dom faktiskt blivit. Undrar vad det var dom hette.. hade varit kul att testa dom igen nästa år bara för att få se om dom återigen blir så gigantiska. 

Student 2021.

Strålande vackert väder, fredag 11 juni och jooo... visst blev det en student av sonen idag trots att jag inte dammsugit, skurat golven eller ens plockat ur diskmaskinen.. såg nyss att det till och med var obäddat,  men men det gick ju det med. Lillkillen som älskade traktorer mest av allt han har nu vuxit upp.. vad fort tiden går. 

Solsken, jordgubbstårta och smörgåstårta i trädgården fick avsluta våran/de vuxnas medverkan i studentfirandet medan ungdomarna själva sen fortsatte vidare till nästa utomhusanhalt där festligheterna nog räcker hela natten lång. Tänk den som ändå vore nitton igen.... vad häftigt det skulle ha varit att få "prova på" det ännu en gång. 

Ögongodis.

Läckra lökar... ett riktigt ögongodis.  Måste kolla om jag har kvar min ordersedel från Flora Linnea och se om jag kan hitta just denna för den här vill jag ju verkligen se i repris även nästa år💚 

Växtnamn.

Söndag 13 jun. Strålande sol och friska vindar. Växtlatinkursens damer på besök här hemma för uppfriskning av växternas vetenskapliga namn. Kul att försöka komma på allt vad man själv har i trädgården men sannerligen inte lätt... ofta får man söka med ljus o lykta djupt där inne i minnesmörkret utan att det klickar och ibland så poppar det bara upp ett namn som visar sig vara rätt. Lustigt ändå hur en del namn fastnar och stannar kvar medan andra bara dyker upp någon gång ibland och vissa kommer man inte ihåg ens sekunden efter att ha hört dom. Men Hosta 'Patriot' och Anemone narcissiflora dom kan jag i alla fall... lättare med växter som man verkligen gillar. 

Nope.. nothing for me!

YLVA KOM NU IHÅG: Får du för dig att testa sådana här nymodigheter fler gånger så GLÖM DET... det här inget för dig!!!

Tidsbrist.

Måndag igen... fjortonde juni och jag hinner ingenting. Blir så otroligt frustrerad av att inget blir gjort. Jobb sex dagar i veckan börjar kännas av och den där enda lediga söndagen den räcker inte till för allt annat.

Har fortfarande inte planterat ned en endaste liten Liljelök ännu... undrar när det kan tänkas kunna bli. Helvete också... varför köpte jag fler Liljor... behöver jag verkligen det. Ibland blir jag faktiskt gråtfärdig när alla måsten, ska, bör, borde och vill överhopas och hänger tungt över en. Trädgård ska ju vara lustfyllt men ibland räcker inte lusten till och då känns allt helt plötsligt som kravfyllda måsten... tur att dock merparten av året är kul och framåt sensommaren och hösten då brukar jag komma igång på allvar o bli sugen på nått eller några projekt. 

Sött frågetecken.

15 juni och tisdag idag. Vackert väder men med hårda vindar även idag..  småkyligt som om det vore höst i luften. Tänk att jag faktiskt såg min första riktigt "stora" tromb ute i blåsten igår och tack vare vägdammet så syntes till och med den långa "struten" precis som på en touch-down-tornado... sååå coolt att få se på säkert avstånd.

Kvällstur i trädgården och nu minsann så blomstrar något som jag inte alls kommer ihåg namnet på. Supersöt... ser nästan ut som en blålila Narcissanemon men sådana finns väl inte tror jag. Vill dock minnas att den inhandlades på Spezialplant förra sommaren när Arnäs trädgårdsförening var på tur. "Spezialarna" är som oftast lite mer besvärliga för mig att lägga in i mitt minnesarkiv.

Fotnot: Anemone sp Kina Szechuan = fick hjälp av dom ordentliga som sparat lappen på sina exemplar...

Tvärtombeteende.

Kylig onsdag 16 juni... fick omgående traska hem igen över vägen o ta på långbyxor och två fleecejackor. Fy fasen också så hurveligt.. så här ska det väl ändå inte vara i mitten av junimånad.

Upptäckte något i trädgården som jag aldrig sett förr, en Hosta som gör tvärtom... den börjar med blomstänglar men har inga blad.. men vad nu då.. hur blev det så här? Visade systeryster den äldre och hon hade sett fenomenet omnämnas i år på en Instagramsida om just Hosta. Skickade en bild med fråga till Hostafantasterna Karlssons och dom hade nyss hemkomna från en tripp till ett tjugotal plantskolor sett flertalet just precis sådana beteendeexemplar. Vad konstigt... vad är det just i år som får Hostor runtomkring att bete sig på det här viset.. det skulle jag bra gärna vilja veta. 

Välfyllt o överfyllt.

Torsdagskväll i trädgården... bara fotografering och inga måsten ikväll.. väljer att förtränga dom för stunden... så mycket mer roligt att bara få gå omkring och ta bilder. Mängder av kort blir det på en dag men de flesta sorteras ändå bort än fast man innerst inne hade velat spara på i stort sett precis allihopa.

Välfyllda rabatter gillar jag... vill inte se så mycket jord, helst bara växter som väller ut över kanterna... såvill jag ha det o då trivs jag. Tror allt mitt omgrävande, växtdelande och nyplanterade av dels skräprabatten, ena delen av släntrabatten och så vårrabatten gjort att trädgården inte riktigt kännts som "jag" i år... för mycket bar jord och för små plantor helt enkelt. Kanske kommer att ta nått år eller två innan skräprabatten känns ok igen. Släntdelen måste jag nog göra om igen och vårrabatten är ett ständigt pågående problemområde.

Karameller.

De sista riktigt synligt blomstrande Tulpanerna här i trädgården blev i år denna "godissort". Absolut inte så att jag tycker dom var ett härligt ögongodis att få se på.. mer en känsla av godis så som smågodis. Typ polkagrisar.. hårda och hållbara på nått sätt. Som dom polkagrisarna som låg sist kvar i skålen av karameller de vuxna köpt hem som bjudgodis en festlig kväll och som man då i unga (och gamla) år tittade länge på.. svårsålda.. myyycket svårsålda.. tills man en dag var så sugen att till o med en polkagris kunde duga för att stilla sötbehovet. Jamen så känns dom... i brist på andra Tulpaner så får dom duga.. formen är det i alla fall inget fel på.. vissa småläckert veckade och vridna men färgen.. njaeeää den var inte jag.

Lilium pyrenaicum.

Blåsig fredagskväll 18 juni. Det tar i rejält... såpass att det är liiite läskigt att titta på hur den sista Pelaraspen här på baksidan böjer sig för vinden. Tror den ryker till hösten den också precis som de andra två har fått göra.. vill inte ha den över hustaket och förmodar att den nya grannen är av samma uppfattning.

Såg något helt nytt i liljebladsväg direkt i våras när denna tittade fram med sina upprättstående smalspetsiga blad i släntrabatten. Kände inte alls igen den som något jag köpt på mig varken då och ända fram till alldeles nyss då jag såg en bild på en Facebooksida där då även namnet stod skrivet. Pyreneisk Lilja, Lilium pyrenaicum och DÅ kom jag ihåg att den inhandlade ju jag av Mrs M när alla Krolliljor hämtades upp. Haha... vad kul det är när poletten trillar ned och minnet poppar upp.

Tjusigheter.

Söndag och sovmorgon ända till klockan halv åtta.. minns inte ens sist jag sovde så länge.. helt otroligt, kändes som om halva dagen redan gått mig förbi. Långpromenad och sen frukost innan trädgårdsrundan. Klippte ned hela beståndet med Brudspirea då näst intill vartendaste blad ätits upp av små gröna larver. Jäkla skit vad hemskt det ser ut helt plötsligt. Kan dom inte äta hos grannar istället dom som ändå inte är trädgårdsintresserade.. till mig behöver dom väl inte komma o förstöra.

Blev på sååå mycket bättre humör när Mrs M dök upp med en kruka Violsippor i precis den färgen som jag suktat o längtat efter så länge. Faktiskt så har jag haft ett habegär till dessa ljuva små blomstren  ända sedan jag för några år sedan såg dom just hemma hos henne där dom var så fantastiskt tjusigt samplanterade med ett gäng vita Violsippor. Vackert som en uppenbarelse var det... fattades bara änglaspelen i bakgrunden💙

Dela den här sidan