Bollkärlek.

Torsdag 13 maj en röd och härligt ledig dag. Helt fantastiskt med strålande solsken från en helt klarblå himmel och hela 18.6 grader varmt i skuggan. Tänk om det kunnat få vara så här majmånad ut... så underbart det hade varit. 

Bollvivorna slår ut allteftersom och jag blir helt kollrigt kär när jag ser på dom... så otroligt söta o gulliga dom är. Bestämde mig snabbt för att Jomen absolut.. jag bara måååste ju ha fler, skickade omgående iväg ett mejl till plantskolan om att lägga på ett brätte med Primula denticulata och fick tack o lov ett svar om att det gick bra. Ska köpa med mig hem precis varendaste liten planta och sen bara sprida ut de glada små färgklickarna lite här och där och överallt 💚

Balkansippor.

Sippor kan en heller aldrig få för mycket av. Sippor i alla dess former ska det vara och dom är bara ett måste för en vårfantast som jag. Är definitivt som mest knäsvag för Vitsippesläktet med Blåsipporna som en stark tvåa. Balkansipporna dom är inte så tokiga dom heller... men känslan är ändock ljusårslångt från den jag har till de förstnämnda. Men oerhört söta i dagens solsken. 

Ögongodis.

Vilken tur att jag kom ihåg att titta i brevlådan för där låg han... den nye mannen i mitt liv... Edgar💚

Han är en sanslöst läcker liten bit... helt ljuvligt skön... ett fantastiskt ögongodis... och nu är han min... bara min💚 Så behändigt att han dök upp i lådan precis när jag behövde honom som bäst. 

BIG misstake.

En sista sen kvällsrunda i trädgården innan kojkrypningen denna fredag. Otroligt egentligen hur många gånger per dag man kan spatsera runt runt i samma spår för att se om något nytt tittat fram i rabatterna. Och nu fick jag syn på något... många små "nya" plantor av Stormhattsranunkeln Flore Pleno som lyftes i höstas och som då bara föll isär till mängder av nya enskilda exemplar. Bra då lever dom ju MEN... får samtidigt isande kalla kårar längs med hela ryggraden. Jäkulens skit... den andra stora kvarvarande plantan som inte delades upp den syns ju inte till någonstans. Åååå neeeiiijjj... ska jag ha tagit den för skräp när alla skräprabattens uppgrävda plantor låg överallt på gräsmattan och helt enkelt slängt den när allt städades upp. Fy så illamående jag känner mig nu... hur kunde jag vara så inihelvete korkad... VARFÖR lade jag den inte bara i en hink för att hålla koll på den... VARFÖR... hur kunde jag ens tänka mig att jag skulle veta vad den rotklumpen utan bladverk var för något mitt bland allt annat. Eller kan den helt enkelt ha följt med alla överblivna plantor som Linda och Eva fick dela på... jäklars vilket fynd för nån av dom isåfall... men men men... DET är väl ändå bättre än att den bara slängts bort.

VARFÖR VARFÖR VARFÖR tänker jag inte efter först... 

Scopolia carniolica.

15 maj, mulet smådugg och halva majmånad har redan rusat förbi. Så mycket att göra men hinner ingenting känns det som. Krävdes en riktigt lång kvällspromenad med lugnande toner i lurarna för att ge balsam åt dagens småirriterade humör.. en nittonåring är verkligen påfrestande ibland. Dök på någons spellista och den var som gjord för mig. Tänk att vissa melodiska toner kan träffa så rätt och verkligen beröra... är nu frälst i Albin Lee Meldaus "Josefin"... dom sköna tonerna var helt enkelt bara rätt.. dom var jag. En instrumental version att kunna gotta ned sig i hade också suttit fint..

Regnvåta växter i trädgården denna kväll och Dårörten visar nu upp hela en stycken blomsterklocka i vackert vårgult. Dock mest fascinerad över det oerhört tjusiga bladverket med läckert inslag av mörkt i det gröna... effektfullt och mycket snyggt... ett extra plus för det.

Godis.

Syttende mai idag och förmodligen något mer festligt där i väster än här. Skitväder... rejält kallt, grått, regnigt och bara allmänt jäkligt dåligt väder. Var fasen är värmen undrar jag. Tänk om det blir en sån där hemsk säsong precis som förra året... hemska tanke. 

Avhärdning av plant fortgår men.. det är precis som att dom chockas av temperaturen och stannar av i växten. Verkar tyvärr inte alls som att Sommarsquashen uppskattar detta. Inomhus så börjar dock middagssalladens färggladaste ingredienser bli klara för skörd... i alla fall några få små. Plantan som helt plötsligt grodde i en övergiven kruka utan extraljus eller vatten visade sig vara en Window Box Yellow och lustigt nog så är det just den plantan som nu visar upp små gyllene godistomater... kul💛

Dagdrömmeri.

I sånt här rusk som idag då är det fantastiskt fint med en kamera som är fullproppad av solglittrande bilder. Så lätt det är att bara få zooma in sig tillbaka till en annan bättre dag... nästan så man känner ljuset och värmen runtomkring en. Att dagdrömma sig bort lite det är ett underskattat nöje... precis som musik så kan en bild och en dröm ta en långväga bort från verkligheten....

Stiby.

Tisdagskallt denna 18 maj. Trots några få solglimtar på besök så har råkylan varit dagens samtalsämne bland kunderna. Jäkulens skit vad jag blir less... tycker vårarna numera blir både kortare och tyvärr även kallare än vad de var förr. 

Trädgårdslycka på lådan idag igen💚 Sippsamlerimani... kan det vara namnet på min åkomma av kärlek till dessa ljuva små skapelser. Farligt för plånboken börjar det i alla fall att bli. 

Denna lilla Hybridsippan 'Stiby' var bland det sötaste jag sett på länge... blir ju helt lyckonipprig bara av att få se på de vackert gröna inslagen i de fina svagt cremefärgade nästan som ljust svavelgula kronbladen... ren och skär sippkärlek är vad det är💚

Läckert i lime.

En av mina stora vårfavoriter... Blek Smörskål... sååå fantastiskt fin den är💛  Förundras varje vår av dessa läckert limefärgade blomstren. Måste nu verkligen komma ihåg att samla frön och försöka på att så mig ett gäng nya exemplar. Varje vår undrar jag varför dom inte har planterats i precis alla rabatter här hemma... måste råda bot på det nu känner jag. Mycket snygg ihop med Mandeltörelns vackert röda bladverk... väldigt fina växtkompisar...

Frågetecken.

Sen titt i trädgården denna onsdag kväll och med en betydligt trevligare temperatur jämfört med gårdagens bistra kyla vilket var tur då "Bombgruppen" träffades ute ikväll med geggiga sysslor på tillverkningsshemat. Hemkommen igen petade jag ned några knölar av Trädgårdsanemoner som legat i blöt men jissesamalia... vad är egentligen upp och vad är ned på dom... helknasiga var dom ju. Gick till slut på Mrs.M's linje om att placera dom på högkant så får dom själva söka sig uppåt. Hoppas nu att dom blir fina i den nya pionrabatten. 

En väldigt liten planta men ett stooort frågetecken har jag tittat länge på nu i skuggrabatten. Har inte begripit vad detta kunde vara som jag satt just här... och inte heller fanns ett minne om ATT jag planterat den. Men imorse så klack det till... det är en Jeffersonia. Köpt hemma hos Lars på Spezialplant i somras och först planterad på baksidan där den inte alls trivdes... måste nog ha flyttat den hit sent i höstas när jag höll på med allt grävande. Förstår faktiskt varför jag inte kände igen den... har ju bara sett den fullt utslagen men så här i utspringet så ser det ut som något helt annat. Förstod dock imorse då det första bladet öppnade upp och "fjärilsvingarna" kunde anas. Så intressant det ska bli att få se den blomstra. 

Morgonlyx.

20 maj, strålande solsken och fantastiskt varmt o skönt... vilken härlig dag och trädgårdsrundan i morse visade på stor lyx i skuggrabatten. Min minsta lilla nätta o rara Lunddocka visar nu upp två knoppar... himlans vad kul... dom första någonsin som den producerat på plats här hos mig. Plantan har stått och tjurat länge nu men kanske var det helt enkelt omflyttningen av växterna runtomkring i slutet av förra säsongen som gjorde susen för denna lilla Glaucidium palmatum 'Runa' som nu ligger steget före sin artfrände 'Benne' som står i skuggan under Pilträdet på baksidan. Så spännande... längtar redan efter att få vila ögonen på denna lilla ljuvlighet💚

Gamla lökar.

Jomen det ÄR ju faktiskt vårkänsla i vårrabatten vid uppfarten... kanske kommer den att bli riktigt bra till slut. Alla de olika vårlökarna tar vid efter varandra och grönskan är så där härligt fräsch. Allt är vårigt och nu börjar Auriklerna slå ut och även alla de söta små klungorna av Pärlhyacinter. Kan väl inte finnas någon som inte tycker om dessa små vackert formade växtskapelser... så underbara. Minns jag nu inte helt fel så är denna fina lilla "bukett" de lökar som jag fick ta några av upp i Nordanåsbyn som Inga-Märtas farmor planterat just där uppe en gång i tiden. Helt fantastiskt att tänka på hur gamla de då måste vara då damen själv är över åttio år. Så kul med växter i trädgården som faktiskt har en historia bakom sig. 

Mor Britts Pärlhyacinter.

Helt nya mer moderna Pärlhyacinter blommar nu även i pionrabatten men dom får ändå en egen historia eftersom mor kom med dom som en liten gåva i höstas. Tänk vad kul.. nu kommer dom hädanefter alltid benämnas som "Mor Britts Pärlhyacinter" och extra kul är då att både Mor Britt och Inga-Märta är födda i Nordanåsbyn.. till och med granngårds💙

Morsdagspresent.

Äntligen fredag och slut på en rörig arbetsvecka. Superkall avslutning på dagen... kändes precis som frostvarning låg i luften så blommande Skuggmoreller, Svartplommon och Prydnadsaplar ställdes in innan jag låste igen och gick hem.. en frostknäpp på dom vill vi ju inte ha. 

Snabb rabattkoll i kvällskylan och förra årets morsdagspresent är jag nu så otroligt nyfiken på. Ska bli spännande att få se denna svarta Krolliljan 'Norrland'. Men tänk om den nu inte alls visar sig vara svart.. tänk om den är vit eller rosa.. Hmmm.. ja vad gör jag då... garantetat uttalar jag i alla fall en riktigt lång ramsa innehållande exakt alla fula ord jag någonsin snappat upp.

Årets morsdagsönskan av flertalet säckar täckbark känns lite mer säker och väldigt ospännande. 

Skaraborg.

Lördag 22 maj men absolut ingen vilomorgon..  redan klockan 8 var trädgårdsföreningen nere på torget för att ställa i ordning grönsaksförsäljningen. Fy fasen så isande kallt.. underställ, vindbyxor, ullsockor och flera lager fleecejackor samt vinterskor... helt otroligt... vinterskor i slutet av maj men.. bättre det än att frysa.

Shoppade också... sippsamlerimanin går ju inte att hejda... har nog bara börjat skrapa lite på det samlandet känner jag.  Anemone nemorosa 'Skaraborg' fick följa mig hem idag... suuupertjusig💚 Väldigt bra priser och välfyllda krukorna jämfört med Växtauktionens 2-3 växtrötter för en ofta då rätt så dyr peng.. ska nog hellre titta in på Spezialplants webshop hädanefter och beställa därifrån när sippantalet behöver förbättras. 

Kvällsjobb.

Kvällspysslat med delningar av denna vackra och uttrycksfulla Viva. Så otroligt vad fin den är just nu och färgen lyser så fantastiskt klart och tydligt i rabatterna där den redan står och just det att den färgen syns så väl gör att jag vill ha in den på så många andra ställen i trädgården. Vill ha färgrepetitionen av denna som binder ihop rabatterna på ett bättre sätt just vid denna tiden på året. Skulle tro att minst femtio nya små delningsplantor har petats ned i nån lucka här och nått litet hål där. Väldigt växtvilliga och väldigt fina små Vivor. Kul att få se nästa vår om jag tänkt rätt och om det då kommer att se bra ut.

Städning.

Stooor städdag denna söndag 23 maj.. inomhus tyvärr MEN tänk så bra det kändes ändå för nog gav det lite extra krydda till det hela att bara kunna få skramla på riktigt högt med allt och köra igång med dammsugaren redan på morgonen och styra den fram o tillbaks över golvet extra många gånger på samma plats och samtidigt veta att sonen inte alls skulle yttra en endaste liten sur protest över mina tidiga förehavanden. Tänk vilket oväntat övertag man fick helt plötsligt då han ringde och väckte sin mor för hämtning klockan halv tre på morgonen och dessutom i ett onyktert tillstånd. Lätt att kunna bli både arg och irriterad... men... då gäller det ju att försöka minnas tillbaks på vad man själv gjorde och även redan hade gjort i den åldern... ja jisses...  förmodligen är han nog ganska tam i jämförelse men städat blev det i alla fall. 

Städade även upp lite i frörummet och bar upp alla Dahlior ut på glasaltanen... hoppas nu inte att detta visar sig bli ett misstag. Kan väl ändå inte kunna bli så pass kallt därinne nu så att dom stryker med... håller tummarna hårt för plusgrader framöver. 

Altun Ha.

Grävde även ned tre krukor med Narcissushybriden 'Altun Ha'. Säkerligen bortkastade pengar för en sån som mig som aldrig får dom att blomma om igen men wow så oerhört vackra dom är just nu. Blev så oerhört förtjust i det ljusa limeiga gulvita... fantastiskt tjusiga är dom. Trodde väl aldrig att Narcisser var vad jag skulle köpa av Spezialplant men dom flörtade så ohämmat med mig där dom stod i sin back... oerhört lockande var dom och jag föll pladask. Skulle ha velat ta med mig precis allihopa hem men stoppade mig själv motvilligt vid tre. Satte ned dom I Solrabatten mot grannen där dom blev så otroligt fina tillsammans med tuvorna av den Bleka Smörskålen💚

Nya Pioner.

Ruggigt kallt idag igen denna måndag med datumet 24. Gråmulet och isvindar känns absolut inte okej så här i slutet av maj. 

Kvällsrundan i trädgården visar på nått helt otroligt... av Inger fick vi en Pion att dela på odlarkompisen o jag. Dock hade den inga som helst rötter men som den forna ägarinnan sa: Bara sätt den, jag tror det blir nått ändå, har försökt att gräva bort den flera gånger men den bara kommer igen. Och visst verkar det stämma för den ser ju jättefin just nu. Delade på min halva så nu har jag ju faktiskt TVÅ såna här nya Pioner... en i slänten och en i solrabatten. Himlans vad kul att hon hade rätt... känns som lite smålyxigt att ha en Pion som man vet är så gott som "odödlig"💚

Vårblomster.

Jomen nog är det väl lite vår över rabatterna nu och det känns så jäklarns skönt. Hundtandsliljorna lyser upp så soligt och vackert trots den gråa dagen. Jag gillar dom skarpt. Tulpanerna börjar så smått visa lite färg här och där, det glittrar liksom av vår i trädgården nu och än mer ska det ju bli. Längtar så efter att få se på årets alla Tulpanfärger... alltid lika kul varje vår.

Trädgården har aldrig varit så stökig som nu men ändå så stormtrivs jag. Hittar ju bebisplantor överallt vilket jag sällan gjort förr. Tror jag brukar kväva dom med mitt växtolövskrufs och sen kogödslet på det. Nu plötsligt så händer det spännande grejer lite överallt... Pionbebisar och även en massa frösådda Geranium 'Dark Reiter' hittas nu samman med så mycket annat. Superkul förutom mängder o åter mängder av små Oxelplantor... skulle nog kunna få ihop några kilometer häck om jag det ville.

Ljuva små blå.

25 maj och tänk att det dök upp lite värme fram åt eftermiddagen, så fantastiskt härligt det är att få ta av sig ett lager fleecejacka. Gjorde en kvällstitt i Ingers vackra vårträdgård och förmodligen så gick jag väl omkring där med habegäret starkt lysande i ögonen... så mycket tjusigt den damen har och tänk vad lätt det är att bli kär och vilja ha det någon annan har. Ingers så oerhört ljuvliga och väl fyllda Narcisser fick mig nog att dregla lite lätt ur mungiporna.

Väl hemma igen efter det besöket så kändes det extra jäkligt och stökigt överallt i trädgården... fick snabba mig o köra årets första riktiga gräsklippning vilket känns som att de hjälpte upp det hela lite. 

I släntrabatten blomstrar nu Ormögat och jag bara älskar alla dom små söta blå blommorna. Kan ju inte förstå de som tycker att denna växt är skräp... jag blir bara glad när jag får titta på nått så vackert och så fräscht grönt💚

Juvelglitter.

Solig onsdag 26 maj, fantastiskt fint väder men rejält friska vindar och ojojoj.. det är nu det händer känns det som. Massor av Tulpaner öppnade upp sig idag. Blev som ett litet snyggoranget hav i släntrabatten💛🧡💛   Vilken härlig tid det här är... just NU och framåt DET är min tid. Tulpantiden den är ju faktiskt den allra bästaste av tider i en trädgård. För en tulpanfantast som mig är det ju en smått berusande känsla att få se på just färgsprakande Tulpaner som glittrar i solljuset... vilken rikedom man har...💛

Färgstark morgon.

Tidig torsdag 27 maj och med en strålande vacker morgon. Kameran åkte fram redan innan jobböppningen... var så himlans tjusigt med solstrålarna som lyste upp både Gulsippan och den lilla söta Jordvivan... dom passar som så bra ihop då den sistnämnda också har lite guldgult i sig. Man blir som så glad av alla dessa fina vårfärger som tittar fram lite här och där och överallt i rabatterna... vilken bra flytt jag gjorde i höstas av just Vivorna.. kul och dom verkar ju än så länge tolerera detta torrare läge här på framsidan. 

Lyckolåda.

Bästaste Inger... finns ingen som så generöst delar med sig av sin stora växtskatt. En hel låda av ren o skär lycka kom hon förbi med idag... tror faktiskt hjärtat hoppade över ett slag eller två när jag såg lådan hon kom bärandes på. Sippsamlerimanieufori... kan det vara känsloordet inför innehållet i lådan tro...

Greenfingers, Stiby, Monstrosa, Vestal, Robinsoniana, Svavelsippa och så den söta glada gula... sooom jag har delat och grävt ned små söta sipptuvor överallt nu ikväll. Kan inte bli annat än en fantastiskt vacker vår nästa år och nu bör väl samlandet vara stillat för ett bra tag framöver... och till bästaste Inger..  jag tänder Tusen Små Gnistrande Stjärnor där uppe för dig💛

Fredagsjobb.

Fantastiskt fin fredag med strålande vackert väder. Helt klarblå himmel och sol hela dagen... det bådar gott för helgen.

Lång o varm dag på jobbet men fortsatte direkt hemkommen med uppstädning runtomkring på tomten... det är inte bara inomhus det gror igen fort om man inte håller efter. Började vid uppfarten och arbetade mig runt... gav mig den på att nu jäklar ska det bli ordning o reda och fem timmar o trettiosju minuter senare så såg det helt okej ut. Har dock en helsike massa  lökar kvar att avlägsna... helt galet vilken lökexplosion det blev i de omgrävda rabatterna... ser ju inte klokt ut just nu och det känns så otroligt rörigt att jag blir helt tokig av att se på det hela. Måste ta ett krafttag i helgen. Desto roligare att få se på Tulpaner. Superläckra och väldigt snygga ihop med Katsurans fina bladutsprung. 

Kärlek 🧡

Arbetslördag både på jobbet och i trädgården. Fantastiskt blå himmel idag.. precis som på en sommardag... fattades bara värmen. Stormtrivs med att få se på mina Tulpanjuveler... det här är min tid på året känns det som. Tycker så mycket om det lilla solglänsande sidenskimret i kronbladen och jag bara älskar det fräscha knastrande krispet i bladen.. kan inte låta bli att röra vid dom så jag får höra just det där läckra ljudet. Och jag säger det igen precis som jag gjorde förra året... kommer aldrig någonsin kunna vara utan de orangefärgade lökarna... me love🧡

Bumling.

I pionrabatten är vissa av tulpanlökarna helt galet höga.. tror faktiskt aldrig jag sett några i den höjden förr. Minns inte att jag valde en sort med så smala o spetsiga blommor... känns inte som att det var ett val som jag gjorde utan mer en felleverans. Brukar alltid välja tjocka mer bastanta sorter... får väl se vad det blir när de slår ut.. kanske blir det en hit i alla fall. 

Gillar min stora bumling.. fast gilla är  väl lite i underdrift... Kan inte fatta att jag äntligen har en stor sten på baksidan,  soooom jag längtat efter en sån och nu står den ju där o jag blir så himlans glad när jag får se på den. Tror även jag ska försöka hämta hem några halvstora.. kan vara fint att få droppa ned nån i skräprabatten också. 

Glödhet.

Solig morgon denna sista söndagen i maj. Morsdag dessutom men inte ser det  lovande ut inte... faktiskt inte alls = inga säckar med täckbark har synts till. Tittade en extra gång i garaget sent igår kväll men icke och nattens studentfest gör inte det hela något ljusare. Attans också.. får nog införskaffa täckbark själv om det ska bli nån påfyllning av gångytorna. 

Fotomorgon och jäklar vad snygg han är denne min lilla älskling Mr. Willem Van Oranje 🧡 Jag gillar det jag ser... glödande het och lite "oborstat vild" i sitt uttryck. Fantastiskt läcker är han och faktiskt trogen nog att dyka upp i år igen. Tror det var 200 st lökar som jag specialbeställde och som då bulbs.se tog hem specifikt till mig... vilket köp alltså.. här kan man tala om valuta för pengen. 

Mystica.

Sista dagen i majmånad och en vacker sådan. Tusen o en saker att göra på jobbet, sex dagar i veckan och ingenting hinner man... och på den där vilodagen söndag där ska allt annat hemmavid klämmas in... liiiite mycket nu känns det som. 

Kvällstur i trädgården brukar lugna och så även denna gång. Mina frösådda Penstemondigitalis "Mystica" dom har överlevt och nu skjutit upp en mängd med nya fina blad. Vet inte varför jag var så tveksam till denna... kanske hade jag för högt ställda förväntningar efter att ha läst fröbeskrivningen men den tog sig rejält under senhösten och nu är den väldigt fin. Vilken tur att jag behöll den och vad kul att Skugglostan som jag sådde också ser välmående ut.

Moodboard.

#moodboardfrånträdgården för maj månad... ja vad säger man egentligen om årets maj... kylslagen och en evig längtan eftet solvärme känns det som. Så månadens moodboard får helt enkelt vara vara just längtan efter SVENSK SOMMAR, SOL, HIMMEL OCH HAV i form av Hundtandslilja, Skogsvallmo, Blek Smörskål, Pärlhyacint, Vitsippsruta, Vårälväxing och Ormöga

💛💙💛

Dela den här sidan