Sol sol strålande sol💛.

Första februari idag och nu Ă€r vi hela en mĂ„nad nĂ€rmare vĂ„ren.. fantastiskt vad himlans glad man kan bli sĂ„ hĂ€r pĂ„ en vanlig mĂ„ndag. Minus 12 och solsken... och NU hĂ€nder det... nĂ„gra smĂ„ strĂ„lar tittar in hĂ€r hemma i farstun... herreguuud sĂ„ som jag har lĂ€ngtat efter det. Allt kĂ€nns helt plötsligt sĂ„ rĂ€tt o lĂ€tt.. tĂ€nk att en sol kan ge en sĂ„n positiv kĂ€nsloboost i livet... underbart.  Den lilla solgula Primulan passar sĂ„ perfekt till dagens lĂ€tta humör. VĂ€ldigt fin framför den gamla trĂ€lĂ„dan mĂ€rkt med Ö-viks Mejeriförening. Tackar o bockar för den Herr Knutsson... dock var den alldeles för fin för att hamna ute i trĂ€dgĂ„rden sĂ„ den stĂ„r naturligtvis pĂ„ första parkett i farstun fylld med krukvĂ€xter Ă„ret om💚

Tulpanvackert.

Kollrig kan jag bli för mindre... men de första solupplysta Tulpanerna för Ă„ret de mĂ„ste ju bara förevigas... jisses sĂ„ vackert i februarisolens sken. Just detta fotot kan ju faktiskt en annan mulen dag kanske vara bland det vackraste jag kan fĂ„ gĂ„ tillbaka o titta pĂ„ och sĂ€kerligen sĂ„ kommer jag dĂ„ Ă€ven ihĂ„g lyckoruset jag kĂ€nde just hĂ€r dĂ€r o dĂ„...💛

Malabarskog.

Tisdag 2 februari,  kyligt idag... nÀstan minus tjugo tidigt i morse. Klart men ÀndÄ sÄ faller lÀtta snödun frÄn ovan..  som frÄn ingenstans... precis sÄ som det bara kan bli riktigt kalla dagar.

Tisdagstitt i frörummet och jag tror nog att jag lutar mer Ät grÄt Àn Ät skratt. JÀkulens skit jag kommer ju drunkna i Malabarspenat... det Àr som en tÀt skog i sÄtrÄget med de hemsamlade fröna och inte nog med det sÄ har nu fröna frÄn köpepÄsen ocksÄ grott. Fyra till fem dagars grotid... hade ju för mig att det stod: kan ta tid pÄ sig att gro... kan jag försöka minnas detta nudÄ till nÀsta Är.

***Ylva du behöver alltsÄ inte sÄ dom i januari... snÀlla vÀnta i alla fall till slutet av februari... det hinner bli plantor av dom ÀndÄ.

En eftersläntare.

Tidig morgontitt i frörummet denna torsdag 4 februari och vad lustigt det Àr att sÄ mycket kan hÀnda bara frÄn en dag till en annan. I stöket pÄ "fröön" sÄ stÄr en del krukor med jord kvar dÀr innehÄllet redan skolats ut och imorse sÄ fanns det helt plötsligt en liten planta i en av dom krukorna. En liten liten söt efterslÀntare som grott... helt utan tillsyn av vÀrme och vattning... vilken liten tuffing. Kunde ju inte lÄta bli att snabbt skola om den trots att timmen var tidig.

Synd nu bara att jag inte vet vad/vem denna lilla planta Àr... en Tomat Àr det nog med största sannolikhet eftersom den ser lite "taggig" ut pÄ stjÀlken och vissa av fröerna i dom krukorna grodde ju inte. Tror inte pÄ Chili... tycker dom Àr mycket slÀta i sitt utseende. Hmmm...  kanske skulle börja med en namnad tejpbit pÄ krukorna ocksÄ och inte bara en nedstucken etikett som flyttas vidare vid omskolningen. Vilma, Microbell eller Minibell nÄn av dom mÄste det nog vara... har ju för mig att bara Tiny Tim och Window Box Yellows alla fröer grodde. MÄste rÀkna o kolla ikvÀll fast det spelar vÀl egentligen ingen roll... alla dom Àr ju söta o goa.

Solens återkomst.

Äntligen fredag idag. En hel helg framför sig med förhoppningsvis vackert vĂ€der, lĂ„nga promenader och fröpyssel. Nog mĂ€rks det att vi gĂ„r mot den rĂ€tta tiden pĂ„ Ă„ret. Inget skvallrar om det mer Ă€n solens Ă„terkomst hĂ€r hemma. NĂ„gra minuter mer för var dag lyser den upp hĂ€r i farstun och jag bara Ă€lskar det... finns inget som fĂ„r mig pĂ„ sĂ„ bra humör som just detta underbara solskenet. Den enkla snabblunchen av kokt Ă€gg  kĂ€ndes lyxigt förgylld idag. 

Gillar min gamla bruna loppisflaska frÄn SjÀlevads Bryggeri... kul dÄ saker hÀrstammar frÄn orten.. dom kÀnns som lite mer speciella dÄ pÄ nÄtt vis. Fast jag gillar ju egentligen allt vad gammalt, rost, loppis och auktionsgods heter och detta helt till sonens stora förskrÀckelse... tÀnk vad han fÄr skÀmmas för sin mor.

Fröodlingen.

Söndag och redan sju dagar in i februarimÄnad. Minus tio tidigt i morse och just nu med en himmel som Àr lite halvt om halvt... lite tÀta molnslöjor men med en del strÄk som ljusas upp av en bakomvarande sol och faktiskt Àven nÄn liten pyttig dutt med aningens blÄtt dÀrimellan... kanske kan bli en en fin dag lÀngre fram.

Kikade till mina odlingar och kan konstatera att Myskriddarsporrarna som skolades ut flertalet i en och samma bytta dom ser ut att trivas sÄ vÀldigt mycket bÀttre Àn de som fÄtt en ensam plats i pluggbrÀtten med mindre "celler" och Àven bÀttre Àn de som stÄr tvÄ o tvÄ i en 7x7 cm kruka. Jahapp... vad kan nu det bero pÄ dÄ. Kan det möjligtvis vara som sÄ att den storra byttan hÄller kvar en mer jÀmn fukt i jorden jÀmfört med pluggbrÀttet som vill torka upp sig ganska sÄ fort... hmmm.... fÄr nog hÄlla koll pÄ detta och kanske i sÄ fall plantera om dom andra smÄ till byttor dom ocksÄ.

Violet de Provence.

SÄg en sÄn hÀftig o vacker vÀxt pÄ tv... kan nog ha varit hos Mandelmanns och jag fick en sÄn plötslig lust att testa jag ocksÄ. KronÀrtskocka.. jissesamalia sÄ fina dom var ville bums ha en sÄn hÀr hemma och köpte mig naturligtvis en pÄse frön. Hittade en snygg "Violet de Provence"... sÄÄÄ lÀckert fÀrgad av lite svagt purpurlila. Förmodligen en alldeles för svÄr vÀxt för mig men nÀr villhöverkÀnslan kickar in dÄ Àr den nÀst intill omöjlig att stoppa.

VÀldigt olika i utseendet det var ju fröna... valde ut de finaste och lÀmnade kvar de svartprickiga. 28 januari sÄdde jag dÄ dessa...lÀste pÄ pÄsen och planterade ned 16 styckna i en o samma kruka MEN nÀr jag nu googlar pÄ KronÀrtskocka sÄ lÀser jag ETT frö i varje kruka... men för helvete varför stÄr dÄ inte sÄnt pÄ fröpÄsarna? Nu har jag ju alltsÄ femton frön för mycket i min kruka. Och vad kommer att hÀnda nu dÄ... blir det bara tok av alltihopa... vill dom kanske inte störas i sitt rotsystem och dÀrav ett frö i varje kruka eller blir dom ihoptrasslade och dÀrmed sen omöjliga att skola ut. Jisses sÄ mycket bÀttre och roligare det vore om sÄrÄden pÄ fröpÄsarna kunde utgÄ frÄn att köparen aldrig testat just detta fröet och dÀrmed dÄ kunde ge de bÀsta möjliga förutsÀttningar för att lyckas. FÄr hoppas att det ÀndÄ blir nÄtt av de som nu börjat visa sig i krukan. Kanske blir dom bara mindre plantexemplar Àn vad dom hade kunnat bli om dom istÀllet satts en o en. 

Lilium Martagon.

Jomen tÀnk att solen tittade fram ÀndÄ... strÄlande vackert blev det ju faktiskt.

Förra Ă„rets riktiga skönhet bland alla Krolliljorna det var helt klart den höga och fantastiskt mörkt rosaröda sorten frĂ„n Backsjö och tĂ€nk vad hĂ€ftigt att just denna Ă€r vacker Ă€ven idag... gillar vĂ€xter som fortsĂ€tter att ge glĂ€dje hela Ă„ret runt. Dock inte sĂ„ mycket som syns i trĂ€dgĂ„rden just nu med detta enorma snödjup men de fĂ„ som gör det dom kĂ€nns Ă€n mer viktiga. Kul i dessa frötider att Ă€ven kunna skymta nĂ„tt litet fröÀnme dĂ€r inne i❀

Kylda groddar.

MÄndag idag igen... jisses vad fort en helg passerar. TÀnk vad bra om lediga dagar kunde fÄtt vara samma till antalet som de arbetande... vilken livskvalitet det hade varit. 

Kom pÄ sent igÄrkvÀll att jag inte tittat till sÄdderna i kylen pÄ nÄn vecka. Förra Äret glömdes dom ju bort helt och allt blev bara tok sÄ i Är tÀnkte jag anstrÀnga mig lite extra och vilken tur att jag bestÀmde mig för det för i krukan med LÀkemalvan dÀr fanns en massa smÄ kritvita groddar. Dom fick genast förflytta sig ned till frörummet och idag sÄ har dom börjat anta en lite grönare ton. Superkul... hoppas nu att det i slutÀndan verkligen kommer att bli nÄgra plantor.. vill sÄ gÀrna ha nÄn till av denna skönhet. 

Doftande favoriter.

Tisdagsvackert i form av favoriten PÀrlhyacinter, Muscari botryoides... jissesamalia sÄ ljuvligt dessa smÄ blÄ underverk doftar... det Àr sÄ att ögonen flimmrar. Namnet Muscari ska visst hÀnvisa till ordet mysk och dÀrav dÄ till doften hos vissa av dessa smÄ lökjuveler. Vet inte om jag nÄgonsin riktigt tÀnkt pÄ det just utomhus... kanske dom jag har dÀrute Àr av den doftfria sorten men hÀr i köket sÄ Àr det fantastiskt nÀr nÀsan djupdyker in i blomstren.

SĂ„ kul med smĂ„ krukor av lökar som man kan tjuvstarta  vĂ„ren med hĂ€r hemma. Superfin kvalitĂ© var det ocksĂ„ dĂ„ de skjuter sĂ„ mĂ„nga nya smĂ„ blomstjĂ€lkar nedifrĂ„n trots att dom ur samma lök redan blommar fullt utslagna nĂ„n decimeter högre upp som skuggspelet visar. Dessa smĂ„ ska naturligtvis fĂ„ flytta ut i trĂ€dgĂ„rden senare hĂ€r i vĂ„r❀

Smågroddar.

Torsdag 11 februari och en tidig morgontitt i frörummet dit Ànnu en kylskÄpssÄdd fÄtt flytta. Helt plötsligt sÄ fanns det dÄ Àven smÄ groddar i en kruka med Blodtoppen Pink Tanna som sÄddes 26 december. Oj vad det hÀnder grejer nu... mÄste nog börja titta efter i kylen mest var dag nu sÄ att inget missas. Otroligt vad fort dom grönar pÄ sig nÀr dom vÀl fÄr komma ut i ljuset... pÄ bara nÄn dag sÄ ser dom ut som helt normala smÄ frögroddar. Men...  var ska jag fÄ plats med allt... DET Àr den stora frÄgan som jag Ànnu inte riktigt har svar pÄ...

Pyssel.

Blomsterpysselade innan jobbet idag. Första gĂ„ngen jag testat... pillrigt men superkul. Grymt inspirerad har jag varit lĂ€nge nu av fina Annelies Blomster & Bakverk som jag följer för att fĂ„ ta del av alla de goda glutenfria recepten som hon delar med sig av och dessutom sĂ„ Ă€r hon ju en sĂ„n stjĂ€rna pĂ„ att göra vackra konstverk av bĂ„de blommor, blad och mat. Helt faschinerande vad en del mĂ€nniskor har i sig och bara kan. Har funderat o varit smĂ„sugen lĂ€nge nu pĂ„ att prova men aldrig riktigt kommit till skott förrĂ€n i morse och det var jĂ€ttekul men Ă€ven svĂ„rt att fĂ„ till nĂ„tt som faktiskt liknade nĂ„tt. Jag fĂ„r helt enkelt trĂ€na o öva och öva o trĂ€na... och tĂ€nk vad hĂ€ftigt senare i Ă„r dĂ„ det kommer att finnas blommor och blad i mÀÀÀngder ute i trĂ€dgĂ„rden... vilka blomstertavlor man dĂ„ kan försöka fĂ„ till. VĂ„rigt blev det ju i alla fall och det passar mig❀

Bladrariteter.

Lördag 13 februari med strÄlande vackert vÀder. NÄgra fÄ minusgrader och helt fantastiskt. Tog mig en sÄn dÀr riktigt lÄng o skön promenad... kÀndes faktiskt som att jag bara kunnat fortsÀtta gÄ hela dagen. Den kÀnslan kommer ju tyvÀrr inte allt för ofta nuförtiden. 

Tittade till mina sÄdder och av Myskmalvan grodde i Är tre exemplar. Faktiskt exakt samma antal som dök upp förra gÄngen som jag ocksÄ testade denna sort... vem vet dom kanske bara kan gror tre Ät gÄngen. Stod dÀr nere i frörummet och beundrade de fina bladen och kÀnde mig sÄ stolt över den lÀckra fÀrgen som dom pÄ sistone börjat anta... som en genuin bladfantast sÄ gÄr man sÄ lÀtt igÄng pÄ just sÄnt. Inte förrÀn senare gick det upp för mig att det inte var nÄgra bladrariteter jag skulle fÄ ut till trÀdgÄrden utan snarare att plantorna börjat signalera nÀringsbrist...  ojojoj sÄ dum man fÄr kÀnna sig ibland.

Jobbig söndag.

StrÄlande vacker sol frÄn en klarblÄ himmel och söndag idag. Men fyyy fasiken vilken blytung dag. Som bortblÄst var ju gÄrdagens lÀtta kÀnsla i kroppen. Analysen sÀger: Neeej.. min hjÀrna hade fel.. jag var inte förtjÀnt av den dÀr hembakta chokladkakan igÄrkvÀll. Stooor miss med en tröja extra trots dagens kyligare vÀder... korvstoppningskÀnslan blev ett faktum. DÀrtill kan lÀggas nÄgra centimeter nysnö som fick skosulorna att glida sidledes o mer bakÄt Àn framÄt vilket gjorde jÀvlighetskÀnslan helt komplett. Inget solsken i vÀrlden hade kunnat Àndra pÄ det idag. Varför kan man inte fÄ kÀnna sig lÀtt o pigg alla dagar undrar jag.

TÀnkte sen att en liten fotorunda i trÀdgÄrden skulle fÄ mig pÄ bÀttre humör men vÀl dÀr sÄ fick jag syn pÄ denna och inser dÄ att jag helt glömt bort att frösÄ Törnrosas Kjortel. JÀkules skit hur kunde jag glömma den...

Vivevackert.

Semlornas dag denna tisdag... mums för semlor.. dom Àr som sÄ kompletta pÄ nÄtt vis. Nybakta glutenfria till sonen som alltid Àr extra snÀll mot sin bakande mor just denna dag... vad gör inte en snart nittonÄrig son för nÄgra semlor. 

Systeryster den Ă€ldre tog sig en svĂ€ng till blomsterhandeln och jag kunde ju inte lĂ„ta bli att bestĂ€lla nĂ„gra Jordvivor. Tio kronor per styck idag... helt otroligt vad billigt. LĂ€ckert snyggorangea... riktigt vĂ„rlysande kulörta var dom. Stor lycka nĂ€r jag i ena krukan Ă€ven fann en extra liten rosafĂ€rgad planta som kom med pĂ„ köpet... fantastiskt vad glad man kan bli💚 Ska genast plantera om dom i ny fuktighetshĂ„llande jord precis som mina andra tidigare viveköp ocksĂ„ gjorts och dom ser fortfarande sĂ„ fina o granna ut. NĂ€stan sĂ„ jag börjar tro att dom kommer klara sig tills utplanteringsdax.

 

Omkrukning.

Onsdag 17 februari och minus 17 grader stod det pÄ tempen klockan 6 i morse. Kan inte kylan bara försvinna... Àr sÄ less pÄ allt pÄbyltande av klÀder. Förhoppningen stÄr nu i att vÀderprognosen stÀmmer och att det till helgen faktiskt kan stiga till bara nÄn enstaka minusgrad... det vore hÀrligt och tÀnk om det Àven kunde innefatta lite sol och fÄgelkvitter i mer vÄriga tongÄngar... det Àr drömmen just nu.

GÄrdagskvÀllen tillbringades i frörummet tills det var dags för paret Mandelmann pÄ tvn. Planterade om mina nya lÀckra smÄ Vivor och tÀnk vad kul med denna fjÀrde i rosa... lite lustig i formen men den ska det nog ocksÄ kunna bli nÄtt av.

I gÄva av systeryster sÄ fick jag en Pelargonstickling vid namn Appelblossom som ocksÄ krukades upp.. den kan bli hur tjusig som helst... ser ju urlÀcker ut. Behöver alla sticklingar jag kan fÄ nu dÄ missödet av -25 grader ute/ouppvÀrmt utrymme/placering för nÀra fönsterrutan drabbat mina övervintrande stackars fjolÄrspelargoner nere pÄ jobbet. Ville bara grÄta dÄ jag sÄg elÀndet... hade noll och ingen tanke pÄ dom dÄ den riktiga kylan slog till. Hann rÀdda en stickling av den vita fina Lasse men alla andra frös sönder totalt Ànda in i minsta lilla vÀxtcell... grÀmer mig sÄÄÄÄ...

 

Grön glädje.

Fredag 19 februari och frÄn o med igÄr nu Àven med en 19-Äring hÀr hemma... helt otroligt vad tiden gÄr fort fram. Tycker det bara var som förra Äret han var en behÀndig liten knatte... alltid lugn, aldrig nÄtt gnÀll och inget grin... -Du vet inte vad det Àr att ha barn du sa min mor ibland dÄ mitt obefintliga tÄlamod Àndock gjorde sig pÄmint. TÀnk om man bara hade kunnat fÄ gÄ tillbaka i tiden och tagit vara pÄ den bÀttre... smÄbarnsÄren hade verkligen sett vÀldigt annorlunda ut dÄ om allt fÄtt göras om.

Tidig morgontitt bland fröodlingen och om turen hÄller i sig sÄ verkar det kunna bli rÀtt sÄ mÄnga nya smÄ plantor av den fina LÀkemalvan. Massor av smÄ har tittat upp ur jorden sedan flytten frÄn kylen ned till frörummets ljus. SÄ himlans kul det Àr att fÄ se denna frÀscha grönska som börjar fylla fler och fler krukor allt eftersom hÀrnere... en riktig grön glÀdje Àr det.

Fröfel?

Runt nollan mulet, lÀtt snöfall, lördag och en supertung tur runt sjön. Fattar inget av denna varannandags-kÀnsla. Gick ju inte alls att tvinga benen till en snabbare takt Àn hur jag försökte... helt kommunikationslöst mellan hjÀrna o ben... sÄ förunderligt dÄ de andra dagar sÄ molnlÀtt tar sig runt samma svÀng. Vad hur o varför undrar jag. 

Börjar Ă€ven undra om min sĂ„dd med Sibirisk Kransveronika verkligen ÄR Veronicastrum sibiricum som det stod pĂ„ den lilla vita STAfröpĂ„sen. Är i och för sig en frösĂ„ddsnovis jag men bladen hĂ€r ser "parstĂ€llda" ut och mina andra fem olika sorter ute i trĂ€dgĂ„rden har bladkransar... hmmmm..  kanske dom Ă€ndrar sig sen nĂ„gra bladpar lĂ€ngre upp men magkĂ€nslan tvivlar pĂ„ det just nu. 

 

Godisgott.

Söndagsvila idag... tidig morgonpromenix men sen har latheten varit extrem resterande del av dagen. Skidskytte och Ahlgrens bilar det Àr vÀl Àrligt talat vad dagen har Àgnats Ät. TÀnk att en fÀrsk Ahlgrens med ett idogt Àtande en och en Ät gÄngen fÄr pÄsen att rÀcka 1 timme och 12 minuter... vÀrdelöst vetande men ett vÀldigt prisvÀrt helggodis.

I frörummet doftar det gott av tomater bara man rör till vid bladverket... Àlskar den doften.. fÄr mig att tÀnka pÄ solvarm sommar och ett liiite mer nyttigt godis Inget smakar sÄ gott som just solvarma tomater. Herreguuud sÄ jag önskar mig ett litet eget vÀxthus just nu.. men inget köpevÀxthus..  vill helst bygga ett sjÀlv och dÀr skulle jag sen ha suttit i en skön vilostol och bara proppat i mig en massa smÄ godistomater. Vilken hÀrlig dröm... och tomatplantor har jag ju redan... bÄde Vilma, Tiny Tim, Minibell och Microbell. Alla ser Àn sÄ lÀnge superfina ut och bör nog snart planteras om i en snÀppet större kruka... fattas nu bara vÀxthuset.

Fröskockor.

Tisdag och redan datum 23... vart har egentligen denna mÄnad tagit vÀgen. Helt otroligt vad tiden rusar en förbi och att det nu bara Àr fem dagar kvar innan mars tar vid. Det Àr tydligt att det gÄr fort nÀr man har kul... och kul det Àr det. Alla skulle fÄtt möjlighet att peta ned ett litet frö och sen fÄtt följa med pÄ den resan... sÄ himlans kul och vad beroendeframkallande det Àr... kan inte lÀngre tÀnka mig en vÄr utan frösÄdder. Lustigt hur ointresserad jag var av sÄnt för bara nÄgra Är sedan och nu Àr jag dÄ enligt sonen "helt komplett blomgalen" och snart blir han sur pÄ mig igen dÄ fröplanteinvarderingen i farstun tar vid om nÄgra veckor. Jag lÀngtar och han fasar för stöket... Àr bara den gamle fyrbeningen och jag som uppskattar det gröna hÀr inomhus.

Inspektion av plantkrukorna nere i kÀllaren och 14 styckna av totalt 16 sÄdda KronÀrtskockefrön har nu tittat upp ovan jordytan. Hmmm.. ska jag nu invÀnta de andra tvÄ eller ska jag redan nu plantera om dom i var sin kruka... om jag bara vetat vad som vore bÀst... fÄr fundera nÄn dag. Funderar ocksÄ pÄ vart dom ska vara hÀr i sommar... nog bör man vÀl kunna ha dom i större krukor eller blir det galet tro..  mÄste dom kanske stÄ ute i odlingsbÀddarna. FÄr kanske testa bÄda placeringarna i Är sÄ vet jag till ett annat Är. MÄste komma i hÄg att i tid Àven grÀva ur bÀddarna och fylla gödsel i botten av dom.. har tÀnkt men glömt varje Är men nu mÄste det bara ske. Kanske redan nu ska börja skriva en "att-göra-lista" för Ärets sÀsong.

 

Vårkänning.

StrÄlande vacker torsdag 25 februari. NÄgra plusgrader, takdropp och fÄgelkvitter i dom rÀtta tongÄngarna... tusen tack för det... som jag har lÀngtat. Snabbade mig att röra ihop smÄ miniÀppelpajer i morse sÄ jobbfikat intogs pÄ bÀnken ute i solen. SÄ fantastiskt hÀrligt och riktigt varmt om kinderna. Nu kan vÀl allt bara gÄ Ät rÀtt hÄll hoppas jag.

Fick bara lov att fota de lÀckra smÄ FlÀderknopparna i dagens sol.. tala om maximal vÄrkÀnsla. SÄ otroligt fort det gÄr för en del vÀxter som fÄtt en mer gynnsam placering invid husvÀggen.

 

 

Blomsterjuveler.

Men OJ vilken bra dag detta nu blev. Dels en fredag, sen en strĂ„lande sol o hĂ€rligt töande varmt vĂ€der och sĂ„ en riktigt lyxig blomstergĂ„va av systeryster den Ă€ldre. En helt ny Pelargon... en fantastiskt vacker liten blomsterjuvel. Var det nu en Tulpanpelargon eller var det en Rosenpelargon hon sa det var... chansar pĂ„ Tulpan. Supertjusig❀ Vi tvĂ„ diskuterade just Pelargoner hĂ€rom veckan och i samtalet kom frĂ„gan upp... -Herregud.. har vi gĂ„tt o blivit tanter nu ocksĂ„?!   Och JO.. om Pelargonfascinationen definierar en tant jamen dĂ„ sĂ€llar jag mig gladeligen till tantskaran. 

TĂ€nk att jag i unga Ă„r rynkade sĂ„ pĂ„ nĂ€san Ă„t Mormor Irmas alla torra och fula blomsterskelett som stod undanstoppade i kĂ€llaren... förknippade nog aldrig dom med det som hon senare hade blommandes i sommarens alla fönster. Och hemmavid sĂ„ ryste jag varje gĂ„ng som den stora Westerlundaren stĂ„endes i farstun rĂ„kade petas pĂ„... den stickande doften gillades icke dĂ„. Lustigt hur mycket tycke och smak förĂ€ndras under tid och hur jag nu inte alls kan lĂ„ta en endaste dag gĂ„ förbi utan att fĂ„ stryka bladen pĂ„ min egna Dr Westerlund bara för att fĂ„ kĂ€nna pĂ„ den underbara och frĂ€scha citrusdoften den ger❀

Googlade pÄ Pelargoner hÀromdagen och villhöverkÀnslan slog till pÄ sÄ otroligt mÄnga olika sorter... stÀllde mig faktiskt pÄ vÀntan pÄ en riktigt fin specialare som jag hoppas ska kunna bli min under vÄren. Inser att jag nog bara Àr en endaste liten pyttig kromosom ifrÄn att trilla dit pÄ en riktig samlarmani...

Canna Indica.

Söndag 28 februari och mÄnadens sista dag. Tror aldrig jag förr varit med om en februarimÄnad som gÄtt sÄ fort förbi... normalt brukar Ärets kortaste mÄnad kÀnnas som bÄde den tyngsta och Àven den lÀngsta men sÄ icke i Är. En helg med massiva plusgrader och ett enormt töande har det nu varit. Har stÄtt pÄ mina tvÄ meter höga drivor pÄ baksidan och skottat altantaken allt eftersom snömassorna tryckts lÀngre och lÀngre ned.. vill ju inte ha ett likadant ras som 2018 dÄ allt kom ned med ett dÄn en tönatt i mars. Kommer nog att ha snödrivor hÀr bak lÀÀÀÀnge nu i vÄr. Trösten Àr orden som kom frÄn bonden uppe i byn att det inte fanns nÄn tjÀle i marken och dÄ kan det ju faktiskt gÄ riktigt fort med töandet... hoppas pÄ ett enda stort sluuurp av all snö.

Tidigt i morse nÀr de första smÄ solstrÄlarna tittade in i köksfönstret sÄ fastnade min frösÄdda Canna Indica pÄ bild. Sex frön sÄdda men endast ett har Àn sÄ lÀnge grott. Fattar inte varför jag inte sandpapprade fröna först precis som det stod i rekommendationen... ibland Àr jag helt obegriplig i mina handlingar. MÄste nog ta upp dom ÄterstÄende fröna och göra det nu dÄ.