Julstämning.

Fredag 18 december och äntligen en morgon med dalande snöfall och därmed också lite julstämning... helt fantastiskt. Om någon för några år sedan sagt att jag skulle jubla över lite snö i decembermånad som boende här i Norrland då hade jag ju gapskrattat.

Idag känns allt så där jätte lätt... önskar till och med att det kunde få snöa i mängder under hela dagen... skulle då så gärna ha handskottat hela kvällen efter jobbet utan att klaga.... hade bara varit glad o lycklig. Tänk att en tidig fredagsmorgon med snö helt plötsligt kan få tillvaron att kännas som "Lilla Julafton"

Morgonsnö.

Sååå mysig morgon med snö och tända ljus i trädgården... känner mig faktiskt som ett litet barn på julafton just idag. Med snö så upplevs allt i trädgården som så mjukt och gosigt inbäddat på nått vis... gillar det extra mycket när avsaknaden nu varit så gott som total hittills i år... hoppas nu att det får ligga kvar över julen.

Vintervitt.

Vinterlandskap... så himlans fint och så väldigt efterlängtat. Blandhäcken mot grannen innehållande Bukettapel, Björkspirea och Häggmispel ramar in min Oxel som nu verkligen har växt på sig... långsamväxande sa Kalle på Skallåsen när jag inhandlade den från honom för säkerligen över tjugo år sedan och det stämde ju... först nu på sistone så upplever jag att den faktiskt blivit stor. Sköter sig själv sa han också och det har den gjort.. nu i höst tog jag dock för första gången bort en gren som kändes fel och ser nu att jag även skulle vilja tukta till en annan också som verkar vilja sticka iväg... får komma ihåg att titta på detta nästa säsong.

Hembyggt.

Grannens sida av hemmabygget... mitt "Vindskyddsförråd". Väldigt stolt trots att det både är snett och vint. Tänk vad ett självbygge kan göra för toleransnivån. Grannarna fick även dom ett "fönster" samt en blomlåda och precis som jag en HALV Rödvinbärsbuske. Otroligt ändå vad mycket bär denna buske ger här på denna sida trots att den inte ens får sig en endaste liten solglimt.

Konstverk.

Tjusigt med snö och små pyttiga iskristaller på Ängsväddens blad. Gillar dom där små detaljerna... allt blir som små konstverk för mig... ögongodis helt enkelt

Bladvackert.

Söndag och 4e advent. 2.4 grader varmt tidigt imorse när jag traskade iväg runt sjön. Fläckvis glashalt... man luras tyvärr lätt in i en liten falsk säkerhet med nya dubbkängor som fotdon... glider ibland ovanpå isen märkte jag. Måste nog börja stretcha redan innan promenaderna så musklerna är väl uttänjda inför ofrivilliga spagatövningar. 

Lugn o lat helg med bara småplock, lite bak och härligt skidskytte... mest skidskytte känns det faktiskt som. Tänk att himlen klarnade upp sig en stund idag... jissesamalia DET var verkligen längesedan nu. Riktigt ovanligt att få ta en tur i trädgården med lite blå himmel ovan sig... fantastiskt. Snön tinar tyvärr sakta men säkert bort igen och fram tittar nu återigen en riktigt fin liten trädgårdspärla... 'Stairway to Heaven'... gillar den så mycket... bladfantasten i mig går ju igång så lätt på allt det brokbladiga. 

Nu vänder det !

Åhhh... plötsligt så händer det !!!

Trodde nästan blå himmel var nått jag bara drömt om denna vinter.. men här kom den idag igen.. som en uppenbarelse... Tadaaa...var nästan så jag hörde änglaspelen. Jissesamalia så magiskt vackert. Tänk att 21 december med vintersolståndet o därmed årets kortaste dag kunde kännas så ljus och livgivande... fantastiskt vad glatt. Mäkta lycklig idag för NU VÄNDER DET. Äntligen så går vi mot ljusare tider... vilken lycka❤

Jul i stugan.

Tisdag 22 december, plusgrader och snön är nu återigen snart helt borta... klass 1 varning för ishalka när regn faller på kalla vägbanor... värsta vädernotiserna jag vet... faktiskt så är just det värre än en jul utan snö.

Väldigt lite julpyntat blev det i år... faktiskt en riktigt slö och lat jul... inte ens juldukarna har tagits fram upptäckte jag nu men så får det vara.. det blir nog den 24e ändå. Tur att mor skickat ett juligt blombud... hon kan hon... blommor är bäst. Lustigt ändå att kommer blommor då är det oftast en kvinna bakom just det initiativet och när all choklad dimper in som tack för året då är det mest troligt en karl som tryckt på beställknappen helt oförbätterligt ovetandes om att vi föredrar att titta på tjusiga blomster nån vecka eller två istället för en halvtimmes ofrivilligt frosseri med efterföljande fysiskt o oftast även något psykiskt illamående och sen månader framöver med en extra tyngd att bära på ... näääee... tacka vet jag blomsterbud i juletid.

Abies lasiocarpa.

Fjällädelgran ska det vara... är stormförtjust varje jul som en sån vacker trädskapelse får stå här hemma. Har faktiskt svårt att tänka mig nån annan sort sen den gången då sonen för många år sedan lade ögonen på just en av dessa ståtliga granar och sa -DEN och ingen annan ska vi ha. Jissesamalia så vackra dom är och vilken fantastisk doft av citrusfrukt dom ger hemmet... passar så otroligt bra ihop med julens alla andra kryddade dofter. Berggran och Klippgran är visst också namnet på dessa skönheter... eller Abies lasiocarpa på latin. Undrar om det inte var som så att dom ursprungligen kom från området runt Klippiga bergen... Hmmm.. inte helt säker men nånstans i bakhuvudet så känns det som lite bekant. Ett stort extra plus får dom av mig då barrningen är så gott som obefintlig. Ställer sen alltid ut den i trädgården som ett extra skydd och sittplats till småfåglarna när julen är över och tänk så fantastiskt det är att den fortsätter att dofta citrus även då... doften sitter till och med i när sen våren kommer och allt ska städas upp ute... helt fantastiskt tycker jag

Vilken ovanlig och annorlunda jul det blir... tänk att vi egentligen skulle ha samlats som minst 14 personer runt just denna gran... faktiskt hela 8 hushåll när jag nu tänker efter... men alla tar vi vårt ansvar i år och firar var för sig... inte undra på att jag har noll och ingenting av julstress i år.

Julafton.

Morgonpromenad 24 december... väldigt vackert sken när dagen gryr och himmelen sakta klarnar. Tog mig verkligen tid att bara gå i sakta mak o ta in dagen.. ingen rask rustakt som det annars så lätt blir. 

En Julafton utan några måsten i år... sa till sonen att vi tar bara dagen som den kommer.. vi gör precis som vi vill och när vi vill det... ingen normal julordning alls.

Körde på stämningsfull lugn julmusik och en Sheridans i glaset medan skinkan griljerades och spred härlig juldoft i hela huset.

Det enda som inte får saknas i matväg just denna dag det är kålrotslåda, skinka o sötstark senap.  Kålrotslåda med mer morötter än kålrötter ska det vara och med väldigt mycket sirap... mmmmmums för magen. 

Ljuvligheter.

Många tjusiga vita Amaryllisblomster har nu slagit ut. Både dubbla och enkla vita blommor... tycker bäst om de dubbla dom får ett helt annat uttryck och har sååå många fina veck o sirligt svängiga former. Helt fantastiska att få vila ögonen på.

Skogspromenad.

Juldagen och sovmorgon... lustigt hur lurad på dagen man kan känna sig då man som vanligt vaknar tidigt, slår på mobilen för nyhetsläsning och helt plötsligt somnar om. Varför händer inte det när omsomning verkligen skulle vara nödvändigt... typ klockan fyra på morgonen. 

Senarelagd juldagspromenad blev det idag... så otroligt mycket folk ute när dagen når lunchtid. Tog mig en avstickare från gångbanan och gav mig ut i skogen istället.. trivs allra bäst om jag får gå själv. Dök på två ting som faktiskt kan representera vad jag gillar... "Kör ej i skidspåret".. en än så länge rätt så onödig uppmaning.. helt snöfritt. Längdskidåkning är topp fem och förstörda skidspår är förskräckligt så skylten är klockren. En rostig trumma... Hmmm... vars kan jag ha den... liggandes/ ståendes... halvt nedgrävd fylld med sten och växter... rost rost rost o åter rost.. så jäkla snyggt... hur får jag hem den nu då...

Decembergrönska.

Annandag jul med några härliga minusgrader... finns inget som får en att känna sig så pigg som efter en tidig morgonpromenad med några få minus på termometern... biter liksom till lite i kinderna och man känner sig så oerhört fräsch i kroppen efteråt. 

Tog en sväng runt i trädgården också och den finaste växten för dagen är definitivt denna lilla planta... skulle gissa på att det är en Saxifraga av nått slag men jag blir tvärosäker just nu. Priset kommer jag dock i håg.. ett 10-kronorsköp hos Blomsterbönorna. Just nu känner jag bara att jag skulle ha investerat i några fler exemplar... såå fin decembergrönska.. värdefullt.

Shopping.

Måndagsshopping i Dahliahörnan hos Bulbs.se och jissesamalia vad himlans mycket vackerheter det finns. Vill ju ha de flesta men hejdade mig själv vid 14 styckna... alla i den varma o eldiga färgskalan samt några läckerbitar i riktigt mörktsvart... kan bli riktigt snyggt. Två av detta årets testade godingar kände jag bara var ett måste även nästa säsong = den oerhört fina lilla 'Melody Swing' och så den väldigt ovanliga 'Miss Brandy' som med sitt blommande utseende såg näst intill overklig ut.. som tecknad på nått vis. Skippar nu alla vita och rosa varianter och kör bara på dom som jag verkligen tyckte om.

Fjorton styckna nya knölar = jag utgår alltså redan nu från att mina sparade exemplar nere i matkällaren under garaget inte alls kommer att överleva... Hmmmm... men tänk om dom nu skulle visa sig göra det ändå... då blir det verkligen till att skohorna ned dom med varandra. 

Längtar så till våren just nu...

Värdefulla växter.

Ledig dag denna 30 december... så otroligt välbehövligt efter inventering på jobbet. Den som fann på inventering har nog aldrig behövt göra det själv... helt klart på topptiolistan av sysslor jag fullkomligt avskyr. Kräver absolut minst en ledig dag med rogivande promenader och en fin konstrunda i trädgården. 

Fem stjärnor får Gillenian av mig... full pott och en riktigt värdefull växt... supersnygg även så här mitt i vintern med sina söta små svarta frökapslar.

Årets sista dag.

Vintervitt och vackert denna årets sista dag. Synd att så många bilder inte kan förmedla känslan som upplevs just då fotot tas... som denna dagens promenad. En helt vit värld... nysnö överallt och så snyggt med det mörka vattnet till allt det vita... underbart. 

Önskar mig nu ett 2021 med många kramar💚

Dela den här sidan