Skynda att njuta...

Onsdag 14 oktober och SOL... helt fantastiskt vad glad jag blir.

Lyckan över att just få se solen en tidig morgon i mitten av oktober kommer dock naturligtvis till en viss kostnad = Dahliorna. I morse var dom alla bara en blötfrusen stel och sorgset hängande syn till bladmassa.. helt enkelt ett Dahliaminne blott. Guuu så skönt att vi plockade alla blommor och knoppar igår. Och vilken tur att det finns andra tuffingar kvar som tål lite mer kyla. Helt plötsligt så ter dom sig så väldigt mycket vackrare än vad dom gjorde bara igår. Känslan blir ju som så när tacksamma ögon faller på blomster som stått pall för en frostig natt... allt blir mer på nått sätt.. både till utseende och upplevelse.. som en känsla av sista minuten.. känslan att måsta skynda se och njuta av allt innan det försvinner bort och inte kommer åter för än vintern blir till vår.

Morgonsol.

Tidiga höstmornar med solstrålar som söker sig in i trädgården är ren och skär lycka. Snart faller hela trädgården in i en vinterskugga som döljer växterna från värmande strålar i alltför många och långa veckor.. vill fylla hela kameran med bilder av sol.. många bilder som ska räcka alla dessa veckor till dess att den första lilla strålen når in igen och fyller hela mig och trädgården med värme och ett löfte om vår.

Tuff Törnrosa.

Törnrosas kjortel är en sån tuffing som står pall. Lustigt hur utseendet kan bedra.. upplever henne som så skir och vacker men i själva verket så är hon robust, rejäl och tålig. En toppenväxt helt enkelt. Ska bli kul att se hur länge hon kommer att se fräsch ut denna höst.. Hmmm.. nästan så att jag vill minnas att sista fotot förra året togs nån gång i november.. har dock inte den förhoppningen i år då hon står samman med Dahliorna som nu måste tas upp ur jorden.

Old Rose Dandy.

Hämtat ut pionpaketet från Cramers Blommor idag. Farligt det där när bilder på vackra blomster till salu dyker upp i instagramflödet.. så lätt att klicka in och känna den där villhöverkänslan bubbla upp och fylla hela kroppen.

Systeryster den äldre beställde en Garden Treasure och jag en Old Rose Dandy.. båda Itoh hybrider. Hade tänkt mig min i mitten av den nya Pionrabatten men velig som jag är så har jag ju redan ändrat på den rabatt-tanken några gånger varav senast igår. Nu ska denna svagt gammelrosa vackerheten få sig en helt annan plats i släntdelen mot nya grannen. Superdålig som jag är på Pioner så vet jag tragiskt nog knappt vad som är upp o ned eller fram o bak på denna rotbit.. de beställda sorterna skulle ha 3-5 ögon vilket systers hade men denna Dandy har hela 14 st ögon utspridda lite huller om buller och många på en rotbit som står rakt upp och ut åt helt fel håll från det jag tänker ska vara nedåt. Trodde ögonen normalt alltid kom från mittcentrat av plantan men denna ser ju onekligen lite annorlunda ut med ögon ut längs med hela utstickande rotbitarna.. eller så är den helt normal.. det är förmodligen jag som är värdelös på Pionrötter och inte fattar hur den ska ligga i jorden.. får väl se sen om den tittar upp till våren eller om det blir de jorddjupgående krypen som får se den försöka blomstra där nere i jordmörkret.

Ögongodis.

Torsdag 15 oktober.. halva månaden har redan passerat.. jissesamalia med den här takten så bör snart januari och frösådderna vara här.. hoppas ju på det i alla fall. 

Königin Charlotte är magnifik.. plantan är fylld med ljuvligt vackra knoppar, skira sidenskimmrande blomster och överblommade små gyllene mittkuddar. Heeelt fantastisk vilket ögongodis hon är. Tänk om denna placering nu skulle visa sig fungera och plantan breder ut sig längs med husgrunden... vilken lycka det hade varit. 

Lundaralia.

Kall fredagsmorgon 16 oktober.. fruset och endast 1,4 på termometern när jag traskade iväg ned till jobbet. Får alltid känslan av att det blir som en tystnad ute när kyla och frost väl har hälsat på.. som ett lugn och en tystnad som hörs så väl på nått sätt. Kanske helt enkelt är avsaknaden av löv på buskar och träd.. finns så få kvar nu.. så synd då de är så vackert färgade av höstkylan. Snart får jag bara titta på bär, knotiga stammar och frostiga formationer.. är vackert det med.. blir som lite mer "konstrunda" i trädgården då.

Fina bär/frön har Lundaralian och så har den ju det där lilla extra med sina läckra svarta stjälkar som ju faktiskt var det som jag föll för första gången jag såg den. Det fina bladverket var ett extra plus. Hade dock ingen aning om att det var en lundväxt när jag skaffade mitt exemplar så den planterades i solrabatten som är den varmaste, torraste och soligaste rabatten i trädgården men det gick ju bra det också. Den växer och frodas o blir lite större i omkrets och höjd för vart år som går. Tänkte nu först ta vara på fröna men i "frösåddsbibeln" = Helens Trädgårds såbeskrivningar så läste jag "Gror oregelbundet och långsamt"... och då är det ju inget för mig.. har inte tålamod med sånt som tar tid och som inte visar upp sig rätt så omgående då blir jag bara uttråkad och tappar intresset. Hmmm... undrar om tålamod är nått som kommer senare ju äldre man blir eller måste man vara född med detta tro.

Höstblomster.

Kärleksörterna är ju bara så fantastiska.. önskar just nu att jag hade haft dom planterade precis överallt i alla rabatter här i trädgården.. måste bättra mig på den punkten. Fyllde dock på ganska rejält med olika sorter under en Umeåtripp tidigare i år men just nu så inser jag att det nog aldrig kan bli för mycket av denna växt.  Höstsolen ger en liten extra dimension till vackerheten...känns så värdefullt med något som blomstrar vid denna tid på året. Hoppas nu att alla mina sticklingsplantor överlever och vill titta fram till våren.. skulle ju vara kul om det själv så enkelt gick att göra fler hållbara exemplar. Har även span på en riktigt mörk snygging ute hos systeryster den äldre som hon nu försöker föröka.. Thunderhead tror jag namnet var.. den är ju bara ett måste att få ha. 

Lökplantering.

Trädgårdslördag idag.. började med att investera i fler vårlökar. Fantastiskt fina fynd nu med en tjuga per påse för vissa och halva priset på andra... kan aldrig bli för mycket av just vårlök.. finns ju inget bättre sätt att få se våren komma till liv igen efter en lång och mörk vinter. 

Några hundra lökar till har kommit i jorden idag men jag får så jäkulens ont i ryggen av just lökplantering och jag blir så otroligt less efter ett tag så då blir det hafsplanteringar till slut. Sparar då alltid Krokuspåsarna till sist eftersom jag då är döless och för att dom så lätt går att slänga ner flera tillsammans lite här o där o huller om buller bara så jag blir av med dom... sen tittar dom ändå upp så snällt efter några månader.. perfekta små tacksamma lökar.

Uppstädning.

Städat och plockat undan det mesta nu... nån liten bytta står kvar.. endera hinner jag det senare eller så får dom stå kvar ute.. känner inte att det spelar nån större roll om dom får sig en vinter utomhus. 

Tog upp alla Dahlior och jissesamalia vad knölarna har växt i sommar. Vissa var så stora att jag fick spada upp dom ur jorden. Ska försöka spara på snyggingarna i de varma heta färgerna och övriga vita får nog bli lotterivinster på höstmötet nästa vecka. Summerar Dahliasommaren som ooootroligt lyckad och går vinterförvaringen på tok i år igen då måste jag komma ihåg att köpa nya Miss Brandy och Melody Swing.

Avslutade utedagen med att kratta.. jag bara älskar att få kratta löv.. blir så snyggt och känns så fräscht i trädgården efter en krattning. Åtta fulla säckar fick jag ihop lite snabbt.. i år blir det dock ingen lövmullstillverkning utan säckarna får gå vidare upp till Nävertjäl och bli en del av nya odlingsbäddar hos odlarkompisen.

Snö i trädgården.

18 oktober, söndag och årets första snöfall. Alltid lika förvånande att få se lite vitt i trädgården när persiennerna dras upp... blir som lite mer överraskning då än när det faller ned redan vid sänggåendet. Barnsligt förtjust i årets första snöflingor.. då om något kan man minnas upprymda känslor från de yngre dagarna... men..  det är just bara det där första vita som fortfarande är fantastiskt.. sen går det fort utför med lyckoruset när man inser vad som ligger framför en med snöskottning o allt.

Tog en tidig morgonrunda i trädgården och nog är det vackert med lite pudrande vitt på växter som ännu blomstrar. Vilken tur att jag städade upp allt ute igår och inte fick för mig att skjuta upp det till idag.. och vilken himlans tur att jag hann kratta.. förmodligen var det då kanske sista gången för i år.. får i såfall längta ända tills vårlöven ska samlas upp och jag återigen får hålla i krattan. 

Moroten 'Dara'.

Sparade på en Blomstermorot när jag städade upp igår.. hela plantan var så kraftig och fin o fylld med så många blommor. Den krukan blir nog kvar ute i vinter.. kan ju bli kul att få se formen av nån snötäckt kruka också. Blomstermorötterna är så otroligt vackra.. som ett sprakande litet fyrverkeri av pyttiga alldeles egna små blommor i blomman.. faktiskt nästan som i en jättestor snöflingeformation. 

Rozanne.

Måndag 19 oktober... ännu mera vit snö och på termometern endast 0,5 tidigt imorse. Gick en sväng runt i trädgården men jäklar vad det blåste kallt.. kändes mer som iskalla -15.. fy fasen också.. tur att premiären för långkalsongerna var förra veckan.

Nu är det nog sista minuten för de kvarvarande små liven som fortfarande blomstrar.. känner alltid att jag vill fota och spara på de allra sista.. dom blir som så där extra speciella på nått vis. Rozanne hon trotsar tappert kylan.. hon är nog faktiskt den Näva som jag tycker allra bäst om fastän hon lätt blir småful i växten och vill kränga iväg sina växtarmar lite för spretig utöver sina bredvidstående växtkompisar. Otroligt vacker är hon dock...

Vissna solar.

Strålrudbeckian stod fin och vitpudrad igår men har nu gett upp under natten som varit. Har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om den... är den fin eller inte... det är frågan jag har klurat på hela sommaren men ännu inte kommit fram till något svar på. Vissa växter är det bara så med... man ser nått, får ett köpbehov, vill ha och väl hemma så funderar man på hur man egentligen tänkte.. var skulle den placeras och tycker jag verkligen om den?

First Frost.

Hosta First Frost... vilken liten tiopoängare detta är. Måste nog säga att jag är väääldigt imponerad av kvaliteerna den visat upp i år. Tänk att den ännu 19 oktober står här och blommar helt opåverkad av kyla och snö och blomma det har den faktiskt gjort rätt så länge nu. Bladverket är ju superfräscha där under det vita täcket... snygga kraftiga blad i lite blankt grönt med en fin vit ändkant... jag är upp över öronen kär i denna lilla skatt.. förmodlingen även starkt påverkad av att den i detta hemska snigelår inte fått ett endaste litet blad förstört medans i stort sett alla andra har tuggats helt hejdlöst på. Har ju aldrig förr haft problem med sniglar men i årets blöta skitvädersäsong har dom kommit smygandes både från höger o vänster o alla väderstreck in till trädgården. Men First Frost har stått pall... naturligtvis inte bara tack vare sina tjockare blad utan också för att det funnits mer lättätna Hostablad strax brevid.. vem skulle inte hellre gå på bullar o kakor istället för potatis o morötter. Men vacker det är den och i mitt hjärta får den en alldeles speciell plats i år.

Solstrålar.

Fler blomster med en alldeles speciell plats i mitt hjärta... Ringblommor Ringblommor Ringblommor... vem går inte igång på dessa helt förtjusande små glada solskensblomster som bara ger och ger av sig själva och sprider värme o glädje även under de ruggigaste höstdagar som man kan tänka sig och så även idag... trots kyla och snålblåst ute så värmer det ända in i hjärteroten av att få lägga ögonen på dessa underbara små lyckliga solstrålar

Byte behövs.

Strålande vackert tisdagsväder denna 20 oktober. Kallt och klart med hela -3,5 ännu vid niotiden i morse.. snön försvann men fruset har det varit hela dagen. Nattkylan tog min Plectranthus vid entrén..  har provat att spara på dom inne men det funkar inte för mig.. fick även höra att handelsträdgårdarna brukar köpa in sticklingsämnen så den kanske är alltför svår för en inomhusvinter... mycket synd för jag gillar de snygga vitgröna bladen och hade gärna haft den som krukväxt också. Får byta ut mot nått mer vintrigt nu.. nått barrigt grönt som passar sig under den tid som komma skall.

Liljefrost.

Frostnupen Lilja i släntrabatten.. förstår egentligen inte varför denna i år är så sent ute.. brukar ju blomstra betydligt tidigare än alla andra som normalt är sist ut. Kanske helt enkelt heller inte tyckt om årets blöta och kalla säsong.

Trappa till himmelen.

Regnruskig onsdag 21 oktober. Faktiskt så blöt och tråkig att jag bara tog en halv sväng i trädgården. Diskuterade årets säsong idag.. nån sa att september i alla fall var fin.. men var den verkligen det.. tycker det har regnat oavbrutet i månatal nu... känns i alla fall som så.

Höstmöte på Arnäs trädgårdsförening igårkväll.. alltid trevligt och alltid sååå gott. Tänk att man för den billiga pengen av tre tior får lyssna på föredrag, serveras supergod grönsakspaj med sallad, får kaffe och hembakt kaka och chans på ett kanonfint lotteri... inte illa det. Och så kul med lite välbehövlig trädgårdsinspiration särskilt om berättaren också visar vackra växtbilder vilket Maria från Hägnaregården gjorde. Kammade också hem en fin lotterivinst alá en planta Kärleksört. Hmmm... undrar om Kärleksört kan vara en lämplig samplanteringsväxt till Pioner. Tänker att man inte delar på en sån planta så ofta så då kanske Pionens rotsystem får vara mer eller mindre orörd vilket jag läste att dom ville.. får nog googla lite.

Hann i alla fall titta på ett snyggt bladverk i regnet idag innan jag gav upp rundan... gillar Stairway to Heaven och min allra första planta köpte jag faktiskt av just Maria. Har sen delat på den och även utökat med några nya exemplar. Så svag för just det variegerade... grönt och vitt tillsammans är en fin favorit hos mig.. väldigt vackert.

Oktoberrudbeckia.

 22 oktober, torsdag och regnvädret det bara fortsätter. Nu är min gamla sjöbotten till gräsmatta så övermättad av regn att det tjaskar när jag tar min runda.. lerjord är bra ibland men sannerligen inte under grävning och långa regnperioder. Skulle väl nu kunna få bli lite fint och uppehåll i helgen så att jag kan få mig en liten trädgårdshelg ute i friska luften.

Konstaterade i morse att EN ENDA blomma blev det av alla mina Sommarrudbeckior Sahara. Sååå synd för dom var fantastiskt vackra på fröpåsen... en riktig sån där villhöverblomma var det ju. Alla plantor var ändå av väldigt bra kvalité när de planterades ut så jag måste ju alltså då ha satt dom på helt fel plats.. kanske skulle dom ha varit i söderläge och full sol ensamma i en kruka och inte i de nya blomsterlådorna i österläge samman med jättelika Dahlior. Får se om jag gör ett nytt försök nästa år eller om detta var första o sista gången dessa sommarblomster såddes... inte så roligt när man ser fram emot mängder av tjusiga Sommarrudbeckior och får en enda halvt utslagen brun blomma i slutet av oktober.

Höstblomster.

Fredagssol, klart och fruset... äntligen ett uppehåll i allt detta regnandet. Gick ut så fort solen tittade fram över trädtopparna.. så skönt att bara få gå omkring och se på växterna.. vill som suga åt mig synen av allt det som ännu är grönt.. snart blir det bara en lång längtan efter just grönskan.

I vårrabatten står alla årets nyplanterade små Kärleksörter tätt tillsammans i ett hopp om att i alla fall några ska trivas lite här och där. Så mycket nytt som ska bli så kul att få se nästa sommar.

Rispynt.

24 oktober och trädgårdslördag. Solsken och jag har verkligen varit ute hela dagen och även långt efter att den gått ned bakom grantopparna. Ett härligt måste att ta till vara på solen då de närmaste sju åtta dagarna ser ut att fyllas med moln och regn. 

Hämtat granris och pyntat upp alla krukor vid entrén. Tog även vara på några nedkapade slybuskar för att få lite hög form på de nya stora blomlådorna. Kanske kan hänga lite pynt i dom framöver. På farstubron fick sommarens växtval stå kvar i krukan tryckte bara ned granriset... kunde ju inte förmå mig att ta bort den blommande Jätteverbenan  och de fina bladen på Mystican som nu mörknat i en djup svartröd och väldigt läcker ton. Vilken tur att jag sparade på några av exemplaren jag sått och planterade dom uppe i skräprabatten... ska bli intressant att få se om de överlever vintern här hos mig. 

Den sista sporren.

Sista Riddarsporren har nu fått buga sig djupt inför frosten och kylan. Vemodigt men vackert... känns ändå lite smålyxigt att ännu kunna få vila ögonen på något blått och blomstrande. 

Järnskrot.

Regnig söndag 25 oktober. Fyllde på med mer granris i krukorna mellan skurarna. Enligt sonen samlar jag på skrot men jag gillar ju helt enkelt gamla rejäla grejor och tunnan den är bland det bästa... så fin med sina rostiga ringar.. skulle gärna haft en sisådär två till här hemma.

Hängde faktiskt också upp en julslinga... skulle egentligen ha fixat upp all sån belysning nu medan det är någorlunda varmt ute men det händer ju aldrig.. det hör liksom på nått sätt till att stå där några dagar före advent  i iskylan med frusna fingrar o försöka reda ut trasslet i stela ljusslingor. Tog mig även en välbehövlig promenad som blev mindre kul med underkylt regn och fläckvis superhalt.. längtade bara hem till broddarna.. halka är fasiken bland det värsta jag vet. 

Dela den här sidan