Septemberblomster.

Onsdag 16 september en dag med småblåst och regnrusk just nu men väderleksrapporten i gårkväll spådde dock hårda vindar framåt kvällen.. hoppas så att dom har fel.. behöver ingen blåst och regna kan det väl göra på nätterna när jag sussar o sover. Vill ju ha sol och vackra höstdagar jag..

Supersöt Primula som nu har blommat några veckor.. trivdes inte i vårrabatten så den förflyttades till skuggrabatten och där har den visst fått sig en extra skjuts.. tror att just Primula gillar lite fuktigare jord.. har fått för mig det i alla fall men kan naturligtvis ha fel.. Delade upp plantan i två exemplar och båda blommar för fullt.. superkul att få se dom lysa upp så fint här i skuggan bland allt mitt gröna

Durandii.

Här i skuggrabatten blomstrar även den helt otroligt tåliga Durandiin.. finns nog ingen Clematis som är så robust och vacker på samma gång. Tänk att den sätter knopp så pass mycket i denna skugga.. fantastisk är den och den får såna otroligt stora blad här på denna plats.  På södersidan i slänten blommar den naturligtvis mycket mer men jag tycker ändå att blommorna står sig så otroligt mycket längre här bak att det som jämnar ut sig. Tycker den är väldigt tjusig i hop med Klippstånden.. höst och sommar tillsammans på nått vis..

Rabattfult.

Min Aurikelplantering... Hmmmmmmmmmmmm... inte nöjd. Varför kan det inte bara bli bra på en endaste gång... varför måste man gå omkring o titta o blänga på plantorna som inte riktigt vill spurta iväg i tillväxt och bara må bra helt av sig själva.

Det är ju en problemrabatt.. vet ju det.. suupertorr och flera träd som säkerligen bara förser sig själva och inte lämnar den minsta lilla fuktdroppe kvar till någon annan. Huuur ska jag gå till väga... huuur ska jag få i ordning på detta...har sååå många huuuurfrågor.. Funderar på om det kan bli bättre av att jag lägger på finkornig sand som kan hjälpa till att hålla fukten.. men vad gör jag sen då.. lägger jag jord på den eller grus.. har ju ingen aning. Skulle fått till en mer upphöjd bädd med massor av ny jord men det funkar ju inte med alla träden.. vet snart inte vad jag ska försöka hitta på..

Sahara.

Torsdag 17 september, soligt och med morgontempen sju grader. Blåser fortfarande och har så gjort hela natten. Smågrenar och löv ligger överallt. På det stora Pilträdet har en gren av modell större gått helt av och fläkt upp barken på trädet... fasen också.. det var ju absolut inte bra. Får hoppas att det stämmer det där att en Pil klarar allt.

Ofrånomligt är det att inte se mina nya blomlådor... jäklar vad dom är tjusiga just nu och sooom jag hoppas att det inte blir mer frost dom närmaste veckorna för Dahliorna har såå många knoppar. Moderen fick sig en bukett idag också.. kul när dom kommer till användning. Förra buketten var dom tre som delade på. Mina frösådda Sommarrudbeckior men namnet Sahara däremot dom kommer nog inte att hinna blomma.. helt dränkta är dom i all annan växtlighet här i lådorna. Endast denna knopp har tryckt sig upp genom grönskan. Såg dom på bild och blev så förtjust i blomstren men jag får väl prova om nästa säsong.

Bertram.

Bertram Anderson.. han fick följa med mig hem från handelsträdgården för några veckor sedan. Kunde inte låta bli.. dels var han så snygg och så var det det där med namnet.. vem kan motstå en Bertram Anderson.. inte jag i alla fall. Måste ha varit en tjusig karl som fått sig en sån fin växtnamne.. fast att googla på honom..  det törs jag inte för jag antar att besvikelsen kan bli total så på huvudkontoret får mappen Bertram ligga kvar och den innehåller en fantastisk bild på en urtjusig karl.

Näverhäggen får varje år så väldigt fina och underbart gula höstblald.. MEN..  varför måste dom falla så fort.. jättesnygga är dom ju här ihop med just Bertram men nog skulle jag hellre haft dom hängandes kvar uppe på sina grenar.. bildas då ett sånt fint gult höstsken under trädet när dom får vara däruppe istället för på backen. 

Magiskt vacker.

Fredag nu igen.. börjar tro att veckorna endast innehåller måndag och fredagar.. det går så fort att jag inte riktigt hänger med.

Nästan åtta grader tidigt i morse och vilken känsla av ÄNTLIGEN FREDAG det blev när solen tittade fram. Just denna Dahlian är ju bara helt magisk när solen når fram till den.. faktum är att den med sina vackra färger själv är som en liten vacker soluppgång. Bara synd att dom blommar på grannens sida av blomlådorna så jag måste göra ett lite intrång på deras gård för att få njuta av mina egna Dahlior.. känns helt okej när dom inte är hemma men jäklar vad det känns tokigt om dörren öppnas och jag står där med kameran i högsta hugg och fotar mina blommor. 

Växtköp.

Lördag 19 september och strålande solsken.. trädgårdstripp till Umeå med målet att hitta ett fint träd till systeryster den äldres nya rabatt. Alla handelsträdgårdar besöktes och vi fann en jättevacker liten Prydnadsapel. Nu blev det ju en hel del annat också vilket det lätt blir då rabattskyltarna visar på REA 50%... bilen var proppfull vid hemfärden och jag som absolut inte skulle ha något alls kom hem med en Vingbenved,  en Naverlönn och två Hortensior. Hoppas nu på finväder även under morgondagen för då ska ju allt ner i jorden samman med några hundra smålökar. 

Fler fel.

Söndag 20 september.. ute i trädgården hela långa dagen. En sån där dag med ömsomväder.. mulet, sol, regndropp o småblåst.. lite av allt precis som trädgårdsjobben.. delat på sniglar, planterat smålök, grävt ned buskar och träd, tömt blomkrukor, städat bort utemöbler, grävt ned lite för övervintring och gjort om den nyplanterade delen i släntrabatten.. iiigen!  Var inte nöjd så allt flyttades om.. iiigen ! Och känner jag mig själv så är det inte sista gången plantorna får sig en ny plats.. svårt då man inte får till det och då det bara känns blahaa blahaa när man tittar på det.. blev ju inte alls som jag tänkte mig.. inte roligt när den där tanken om att jag inte alls skulle ha rört det från första början poppar upp i skallen när jag ser på det hela.. skit också !

Höstrusk.

En regnruskig måndagsmorgon 21 september.. ensiffrigt på termometern och bara allmänt grått ute. Ser att Clematisen har blåst av till hälften från sitt stöd.. hmmm..  missade jag det igår eller har det hänt i natt tro.. Mulna höstdagar är det också härligt att få titta på växtligheten.. syns så väl då var det behövs en förändring.. var en liten limedutt kan behövas, var nått lite mer mörkbladigt hade varit fint och var lite vitt saknas. Än blommar ju de vita Kransveronikerna.. alltid sist ut av sitt släkte här i trädgården. Är inte så superförtjust i dom just under sommaren men ändrar alltid uppfattning framåt höstsidan då de blomstrar och alla de andra är nedklippta och så gillar jag att de vita spirorna syns så bra nu när skymning och gryning utgör en stor del av dygnet. Mer senblommamde vitt skulle jag behöva. 

Katsura.

Tisdagsvackert i trädgården.. den lilla Katsuran är nu helt fantastisk i sin höstdräkt. Så otroligt läcker den är med sina rakt ned hängande vackra små hjärtformade och färgsprakande blad. Cercidiphyllum japonicum på latin.. det namnet kommer jag ju faktiskt ihåg.. vissa fastnar lättare än andra där uppe. Har alltid velat ha en Katsura och denna lilla buske har nu snart gjort sitt första år här i trädgården. Gillade också lövutsprickningen den hade i våras.. sååå tjusigt. Väntar nu bara på att få känna om den verkligen kommer att dofta pepparkakor när den fått sig en frostknäpp.. några säger att dom faktiskt gör det medans andra aldrig någonsin kännt av den doften.. ska hur som helst bli väldigt intressant att få se om det stämmer o med min blodhundsnäsa så bör jag ju ha en chans till doftkänning.

Dahlior.

Inga fler enkla Dahlior för mig.. det har jag nu i alla fall bestämt mig för. Det verkar inte vara min grej med Dahlior som inte är fyllda.. vill ju ha vräkiga och gärna vulgärt stora pompösa Dahliablomster i härliga färger. Alla de enkla blommorna kommer jag inte ens spara knölarna på.. dom får gå till växthimmelen så fort frosten tagit dom. De snygga Cactusvarianterna, de fräsiga snyggorangea sorterna och de stora fyllda Café au Lait dom ska jag försöka sköta om i förvaringen så får jag se om det lyckas bättre den här gången än vad det gjorde i vintras.

Höstvackert.

Å wow... vilken vacker onsdagsmorgon. 23 september idag och solen lyser sååå otroligt vackert. Ett helt fantastiskt läckert sken bildas nu under träd och buskars höstfärgade bladverk. Fångas inte direkt så bra på bild men kommer absolut att minnas känslan av hur sanslöst vackert jag tyckte just detta var.. just där och då när solen nådde in till den lilla Pärlrönnen. Ibland blir det bara så.. på väg till något annat så måste man tvärstanna.. verkligen titta.. öppna fönstret.. känna höstkylan slå mot en och faktiskt bara njuta av hur vackert det är. Vill ha fler sådana här dagar tack.

Charlotte.

Lunch hemmavid resulterar som oftast i några nya bilder.. har så svårt för att bara gå förbi mina växtvänner utan att få fota. Och vem kan egentligen motstå Charlotte..ett puderrosa litet sidenskimrande blomsterfluff som är så ljuvligt vacker just nu när så mycket annat har gett upp sin blomning här i trädgården. Denna lotterivinst som jag vann i våras på Arnäs Trädgårdsförening är nu en helt fantastisk liten skönhet.. och som den har blommat och som den bara fortsätter att sätta knopp.. vilket ögongodis hon är. Håller nu tummarna för att hon vill titta fram till våren igen.. hoppas att gruset är tillräckligt dränerande och att husgrunden ger henne den värme hon behöver för att klara vinterhalvåret här uppe.

Morgonsol.

Jissesamalia vilken vacker fredagsmorgon.. klart, småkyligt och SOLSKEN.. fantastiskt vad mycket solen gör för humöret.. allt blir som så mycket lättare med detta härliga sken som värmer både kropp och själ.

Fotorunda en tidig höstmorgon i sol brukar resultera i määängder med bilder och helst vill man spara på alla. Hittade även Liljor som jag helt glömt bort att jag satt ned.. läcker färg och väldigt fina i morgonens första strålar.

Hängpimpinell.

Jag bara älskar detta underverk till växt.. min Vita Hängpimpinell. Vilken fantastisk perenn den är.. de smala taggiga o ljusa bladen står sig så snyggt ihop med andra bladverk och hängena är helt underbara.. gillar att den är så stor också.. så pass mycket att jag investerade i tre till i somras. Alla krukor med samma etikett varav en senare tyvärr visade sig vara rosa.. mindre lyckat men den får jag flytta på nästa år. Så många plus på denna växt och så vacker i morgonens ljus. 

Bonanza.

Värdefulla växter kan man aldrig få för många av och Viticella Clematisarna dom ÄR ju verkligen värdefulla. Otroligt vad mycket dom blomstrar och dessutom så länge.. dom bara fortsätter att producera mängder med knoppar.. Bonanzan har ganska stora blommor medan White Heart nu har miljoners små. Tänk om man hade bott på ett ställe utan tidig frost.. jisses vilken blomsterfröjd man hade haft då.

Little Lime.

Lördag 26 september.. regn regn och åter regn. Fördelen är dock Ingen Frost! Hann ta mig en tur upp o runt byvägen tidigt i morse innan rusket startade på riktigt. Skärpning krävs nu på promenadfronten.. senvår och sommar blir det såå lätt att bara vilja vara i trädgården så det där med en rask promenad glöms liksom bort.

De nya Hortensiorna är supervackra.. och precis därför fick dom ju följa med mig hem men tanken var ju inte att någon av dom skulle grävas ned på framsidan.. surt.. men så kan det bli när handelsträdgårdarna väljer att sälja zon3 växter och man själv inte uppmärksammar det. Har absolut ingen förhoppning om att de klarar sig över vintern men dom får i alla fall en pytteliten chans.. en i lilla rabatten vid husgrunden och en i den varma solrabatten.. får väl se hur det gick om en si så där sju åtta månader.

Septembersporrar.

Söndag, mulet och ensiffrigt på termometern. Ingen produktiv dag.. mestadels lat.. blir ju tyvärr lätt som så när man har dejt med Mr. Reddington. Tog mig i alla fall en promenad för att rättfärdiga ett avsnitt till men helsicke vad snabbt jag fick ångra gårdagens raska takt.. högst där uppe i byn med värkande smalben så kändes vägen hem sååå fruktansvärt jäkla lång. Först sent på eftermiddagen kom jag mig ut i trädgården.. plockade undan lite mer grejor så nu börjar altanen kännas som skrotnisses vinterupplag igen och tyvärr mer än i fjol då sonen nu lagt beslag på halva garaget.

Underbart vackra Riddarsporrar blomstrar nu i trädgården.. känns ju väääldigt lyxigt så här i slutet av september. Systeryster den äldre fick fröer av en bekant och sådde ett gäng i våras.. fantastiskt vilken kvalité dom fröerna hade.. superkraftiga och fina plantexemplar. Hade turen att få några styckna och alla ser så fantastiskt fina ut.. några mörka.. några ljusa.. kan ju bli riktigt snyggt nästa säsong.

Sist ut.

Mulen måndag 28 september och 8.8 grader tidigt i morse. Såg reklam på instagram idag.. klickade in och blev genast några hundralappar fattigare. Drog även med systeryster den äldre i fallet så frakten blev ju genast halverad för mig. 'Old Rose Dandy'.. en Pion.. såg den på växtauktionen och missade sista budet men det gör ju inget nu.. den här blev billigare. Nu är bara frågan VAR ska jag ha den. Funderade lite och min gamla tanke på en Pionrabatt dök upp igen. Men då måste jag ju börja gräva igen.. jag som kände mig klar med allt vad grävande heter efter fixet med hela skräprabatten. Hmmm.. får nog klura lite.. men Pioner vill ju planteras sent om hösten så det hade ju faktiskt passat..

Sist ut bland Liljorna.. en riktig snygging.. förra året hann den inte blomma men i år så gick det vägen.  

Dahlior 29 september.

Dis och dimma denna tisdagsmorgon 29 september. 9,5 grader på tempen i morse vid 6,00... pustar ut i en rejäl suck varje morgon nu när jag drar upp persiennerna och ser att det inte varit frost under natten för det betyder ju att alla Dahlior ännu står vackert i sina lådor. På väg till jobbet så åkte kameran upp och alla de olika sorterna som just nu blomstrar fastnade på en bild (utom de enkla.. dom berör mig inte). Gillar alla de snyggorangea.. tror inte jag kommer att investera pengar och jobb i några fler vita varianter för dom talar inte direkt till mig på samma sätt som de färgsprakande eldiga gör.. vill ha många sådana nästa säsong.. längtar redan efter att få titta på nästa års Dahliautbud.. farligt det där att sitta hemma uppkrupen i en skön fåtölj och bara klicka på det blomster man önskar sig.. blir lätt några fler än man tänkt sig.

Cactus o Klätterranka.

En Dahlia som jag inte ångrar att jag köpte är denna Cactusvarianten.. har för mig att det faktiskt var på Lidl som just den inhandlades.. krasst så kan det alltså egentligen ha varit nått helt annat på bilden som jag föll för men köpet blev ju lyckat i alla fall. Denna lilla påsknöl har gett mig sån enorm glädje hela sommaren med sina underbart spretiga och fint färgade blomster.. tänk vad häftigt att den där lilla fula och halvtorra knölen kan bli nått så vackert.. fantastiskt.

Väldigt vacker är den i hop med Anettes fina Klockrankor. Min enda överlevare fick sin plats på baksidan medan alla hennes fick finplatsen i de nya blomsterlådorna.. väldigt kraftiga plantor och nu kommer det mängder med knoppar.. så synd att just denna läckra klättrare ska blomma så pass sent på året.. hinner liksom inte riktigt med här uppe.. Hmmm... fast det stämmer ju inte riktigt heller. Ett exemplar fick systeryster den yngre med sig upp till Umeå och hennes har ju blomstrat huuur länge som helst nu.. måste trivas alldeles förträffligt just där klättrandes i hennes Syren.. kanske bara är hos mig som dom blomstrar sent.

Dahliaskörd.

Dahlior och lite annat smått o gott o blandat på väg till Baldersvägen. Moderen fick med sig en rejäl blomsterladdning.. bör nog räcka till fler damer där uppe. Häftigt att tänka på hur mycket vi har plockat från dessa blomsterlådor.. vilken tur att det finns dom som vill ha och tar reda på blommorna.

❤❤❤❤❤

Sista dagen i september.. vart tog dessa trettio dygnen vägen egentligen. Bara att konstatera.. tiden går faktiskt fortare ju äldre man blir. Tänk att det stämmer.. trodde man ju inte när man var yngre. 

Planterat ned några vinster från gårdagens lotteri hos Arnäs Trädgårdsförening. Tio lotter och ÅTTA vinster.. sååå jäkla kul.. den där känslan av att bli som barn pånytt infinner sig lätt vid en lottdragning. Några Trillium Hibbersonii valde jag på vinstbordet dom kan ju bli kul att testa.

Och så köpte jag på mig nått nytt idag..  en Lilium Lankongense men den hade jag faktiskt inte alls lust att plantera ned i rabatten.. ville ju knappt släppa den ifrån mig när jag fick korn på den himmelska doften. Jissesamalia.. jag är kär..  det var bland det mest fantastiska jag någonsin upplevt i doftväg.. tror ögonlocken flimmrade o jag gick på knock vid varje nosdjupdyk i det lilla underverket.. heeelt magiskt.. vilken doftsensation❤

Dela den här sidan