Septemberblomster.

Onsdag 16 september en dag med småblåst och regnrusk just nu men väderleksrapporten i gårkväll spådde dock hårda vindar framåt kvällen.. hoppas så att dom har fel.. behöver ingen blåst och regna kan det väl göra på nätterna när jag sussar o sover. Vill ju ha sol och vackra höstdagar jag..

Supersöt Primula som nu har blommat några veckor.. trivdes inte i vårrabatten så den förflyttades till skuggrabatten och där har den visst fått sig en extra skjuts.. tror att just Primula gillar lite fuktigare jord.. har fått för mig det i alla fall men kan naturligtvis ha fel.. Delade upp plantan i två exemplar och båda blommar för fullt.. superkul att få se dom lysa upp så fint här i skuggan bland allt mitt gröna

Durandii.

Här i skuggrabatten blomstrar även den helt otroligt tåliga Durandiin.. finns nog ingen Clematis som är så robust och vacker på samma gång. Tänk att den sätter knopp så pass mycket i denna skugga.. fantastisk är den och den får såna otroligt stora blad här på denna plats.  På södersidan i slänten blommar den naturligtvis mycket mer men jag tycker ändå att blommorna står sig så otroligt mycket längre här bak att det som jämnar ut sig. Tycker den är väldigt tjusig i hop med Klippstånden.. höst och sommar tillsammans på nått vis..

Rabattfult.

Min Aurikelplantering... Hmmmmmmmmmmmm... inte nöjd. Varför kan det inte bara bli bra på en endaste gång... varför måste man gå omkring o titta o blänga på plantorna som inte riktigt vill spurta iväg i tillväxt och bara må bra helt av sig själva.

Det är ju en problemrabatt.. vet ju det.. suupertorr och flera träd som säkerligen bara förser sig själva och inte lämnar den minsta lilla fuktdroppe kvar till någon annan. Huuur ska jag gå till väga... huuur ska jag få i ordning på detta...har sååå många huuuurfrågor.. Funderar på om det kan bli bättre av att jag lägger på finkornig sand som kan hjälpa till att hålla fukten.. men vad gör jag sen då.. lägger jag jord på den eller grus.. har ju ingen aning. Skulle fått till en mer upphöjd bädd med massor av ny jord men det funkar ju inte med alla träden.. vet snart inte vad jag ska försöka hitta på..

Sahara.

Torsdag 17 september, soligt och med morgontempen sju grader. Blåser fortfarande och har så gjort hela natten. Smågrenar och löv ligger överallt. På det stora Pilträdet har en gren av modell större gått helt av och fläkt upp barken på trädet... fasen också.. det var ju absolut inte bra. Får hoppas att det stämmer det där att en Pil klarar allt.

Ofrånomligt är det att inte se mina nya blomlådor... jäklar vad dom är tjusiga just nu och sooom jag hoppas att det inte blir mer frost dom närmaste veckorna för Dahliorna har såå många knoppar. Moderen fick sig en bukett idag också.. kul när dom kommer till användning. Förra buketten var dom tre som delade på. Mina frösådda Sommarrudbeckior men namnet Sahara däremot dom kommer nog inte att hinna blomma.. helt dränkta är dom i all annan växtlighet här i lådorna. Endast denna knopp har tryckt sig upp genom grönskan. Såg dom på bild och blev så förtjust i blomstren men jag får väl prova om nästa säsong.

Bertram.

Bertram Anderson.. han fick följa med mig hem från handelsträdgården för några veckor sedan. Kunde inte låta bli.. dels var han så snygg och så var det det där med namnet.. vem kan motstå en Bertram Anderson.. inte jag i alla fall. Måste ha varit en tjusig karl som fått sig en sån fin växtnamne.. fast att googla på honom..  det törs jag inte för jag antar att besvikelsen kan bli total så på huvudkontoret får mappen Bertram ligga kvar och den innehåller en fantastisk bild på en urtjusig karl.

Näverhäggen får varje år så väldigt fina och underbart gula höstblald.. MEN..  varför måste dom falla så fort.. jättesnygga är dom ju här ihop med just Bertram men nog skulle jag hellre haft dom hängandes kvar uppe på sina grenar.. bildas då ett sånt fint gult höstsken under trädet när dom får vara däruppe istället för på backen. 

 

Magiskt vacker.

Fredag nu igen.. börjar tro att veckorna endast innehåller måndag och fredagar.. det går så fort att jag inte riktigt hänger med.

Nästan åtta grader tidigt i morse och vilken känsla av ÄNTLIGEN FREDAG det blev när solen tittade fram. Just denna Dahlian är ju bara helt magisk när solen når fram till den.. faktum är att den med sina vackra färger själv är som en liten vacker soluppgång. Bara synd att dom blommar på grannens sida av blomlådorna så jag måste göra ett lite intrång på deras gård för att få njuta av mina egna Dahlior.. känns helt okej när dom inte är hemma men jäklar vad det känns tokigt om dörren öppnas och jag står där med kameran i högsta hugg och fotar mina blommor. 

Växtköp.

Lördag 19 september och strålande solsken.. trädgårdstripp till Umeå med målet att hitta ett fint träd till systeryster den äldres nya rabatt. Alla handelsträdgårdar besöktes och vi fann en jättevacker liten Prydnadsapel. Nu blev det ju en hel del annat också vilket det lätt blir då rabattskyltarna visar på REA 50%... bilen var proppfull vid hemfärden och jag som absolut inte skulle ha något alls kom hem med en Vingbenved,  en Naverlönn och två Hortensior. Hoppas nu på finväder även under morgondagen för då ska ju allt ner i jorden samman med några hundra smålökar. 

Fler fel.

Söndag 20 september.. ute i trädgården hela långa dagen. En sån där dag med ömsomväder.. mulet, sol, regndropp o småblåst.. lite av allt precis som trädgårdsjobben.. delat på sniglar, planterat smålök, grävt ned buskar och träd, tömt blomkrukor, städat bort utemöbler, grävt ned lite för övervintring och gjort om den nyplanterade delen i släntrabatten.. iiigen!  Var inte nöjd så allt flyttades om.. iiigen ! Och känner jag mig själv så är det inte sista gången plantorna får sig en ny plats.. svårt då man inte får till det och då det bara känns blahaa blahaa när man tittar på det.. blev ju inte alls som jag tänkte mig.. inte roligt när den där tanken om att jag inte alls skulle ha rört det från första början poppar upp i skallen när jag ser på det hela.. skit också !

Höstrusk.

En regnruskig måndagsmorgon 21 september.. ensiffrigt på termometern och bara allmänt grått ute. Ser att Clematisen har blåst av till hälften från sitt stöd.. hmmm..  missade jag det igår eller har det hänt i natt tro.. Mulna höstdagar är det också härligt att få titta på växtligheten.. syns så väl då var det behövs en förändring.. var en liten limedutt kan behövas, var nått lite mer mörkbladigt hade varit fint och var lite vitt saknas. Än blommar ju de vita Kransveronikerna.. alltid sist ut av sitt släkte här i trädgården. Är inte så superförtjust i dom just under sommaren men ändrar alltid uppfattning framåt höstsidan då de blomstrar och alla de andra är nedklippta och så gillar jag att de vita spirorna syns så bra nu när skymning och gryning utgör en stor del av dygnet. Mer senblommamde vitt skulle jag behöva. 

Katsura.

Tisdagsvackert i trädgården.. den lilla Katsuran är nu helt fantastisk i sin höstdräkt. Så otroligt läcker den är med sina rakt ned hängande vackra små hjärtformade och färgsprakande blad. Cercidiphyllum japonicum på latin.. det namnet kommer jag ju faktiskt ihåg.. vissa fastnar lättare än andra där uppe. Har alltid velat ha en Katsura och denna lilla buske har nu snart gjort sitt första år här i trädgården. Gillade också lövutsprickningen den hade i våras.. sååå tjusigt. Väntar nu bara på att få känna om den verkligen kommer att dofta pepparkakor när den fått sig en frostknäpp.. några säger att dom faktiskt gör det medans andra aldrig någonsin kännt av den doften.. ska hur som helst bli väldigt intressant att få se om det stämmer o med min blodhundsnäsa så bör jag ju ha en chans till doftkänning.

Dahlior.

Inga fler enkla Dahlior för mig.. det har jag nu i alla fall bestämt mig för. Det verkar inte vara min grej med Dahlior som inte är fyllda.. vill ju ha vräkiga och gärna vulgärt stora pompösa Dahliablomster i härliga färger. Alla de enkla blommorna kommer jag inte ens spara knölarna på.. dom får gå till växthimmelen så fort frosten tagit dom. De snygga Cactusvarianterna, de fräsiga snyggorangea sorterna och de stora fyllda Café au Lait dom ska jag försöka sköta om i förvaringen så får jag se om det lyckas bättre den här gången än vad det gjorde i vintras.

Höstvackert.

Å wow... vilken vacker onsdagsmorgon. 23 september idag och solen lyser sååå otroligt vackert. Ett helt fantastiskt läckert sken bildas nu under träd och buskars höstfärgade bladverk. Fångas inte direkt så bra på bild men kommer absolut att minnas känslan av hur sanslöst vackert jag tyckte just detta var.. just där och då när solen nådde in till den lilla Pärlrönnen. Ibland blir det bara så.. på väg till något annat så måste man tvärstanna.. verkligen titta.. öppna fönstret.. känna höstkylan slå mot en och faktiskt bara njuta av hur vackert det är. Vill ha fler sådana här dagar tack.

Charlotte.

Lunch hemmavid resulterar som oftast i några nya bilder.. har så svårt för att bara gå förbi mina växtvänner utan att få fota. Och vem kan egentligen motstå Charlotte..ett puderrosa litet sidenskimrande blomsterfluff som är så ljuvligt vacker just nu när så mycket annat har gett upp sin blomning här i trädgården. Denna lotterivinst som jag vann i våras på Arnäs Trädgårdsförening är nu en helt fantastisk liten skönhet.. och som den har blommat och som den bara fortsätter att sätta knopp.. vilket ögongodis hon är. Håller nu tummarna för att hon vill titta fram till våren igen.. hoppas att gruset är tillräckligt dränerande och att husgrunden ger henne den värme hon behöver för att klara vinterhalvåret här uppe.