Höstfeeling.

Tidig morgon den första september och mig veterligt även den första frosten för året här i min trädgård. Klockan sex stod dock termometern i alla fall på rätt sida strecket. Kyligt men med en fantastiskt klar och vacker himmel. Septembersolen värmer tack o lov snabbt upp växtligheten igen men nog syns det vart vi är på väg.

Att jag även är dålig på att gå omkring o vattna syns också.. verkar som att alla Amaranter som fått torka nån/några gånger får en rödare färg. På framsidan i mina stora hembyggda trälådor där håller jorden fukten mycket bättre och där är dom så otroligt granna.. mer i en djup mörk chokladig färg precis så som dom här var före min vattningsglömska.

Med morgonfrosten så blev det då helt plötsligt höst för mig och helt plötsligt så ser jag då även sååå många måsten här i trädgården.. måste nu klippa ned alla Kransveroniker, måste få ner de sista Hostorna i jorden, måste få bort häckklippningen, måste städa upp och måste framför allt komma i håg att njuta av hösten här i trädgården.

Septembersol.

Vilken tur att det kom in en dam på jobbet sent igår o sa  -Du vet väl att det kommer bli frost inatt.. det visste jag ju inte och det var ändå hela tolv grader varmt när jag kröp ner under täcket. Tog dock det säkra före det osäkra och täckte över alla mina Dahlior i blomsterlådorna.. såg ju inte klokt ut.. undrar vad nya grannen tänkte då det hängde limegröna filtar överallt.

Idag ser många av mina Dahliablomster lite tilltufsade ut av filttyngden men dom lever ju i alla fall och några lyser som solen själv vilket jag bara älskar.. solgula o varma orangea färger känns ju bara såå rätt när den där stora där uppe på himlavalvet lyser lite mindre och försvinner allt fortare om kvällarna.

Frosten i natt får mig dock att fundera på om Dahlior verkligen är så lyckat att ha just i dessa stora lådor.. jag tror faktiskt inte det för nog kommer det att se tomt ut utan dom. Undrar vad jag ska kunna ha där nästa säsong.. något frosttåligt måste det bli.. nått som kan stå kvar och bara vara vackert riktigt länge under hela långa hösten.. Hmmm... tro vad det kan vara för nått.. får nog klura på det.

Dahliafluff.

Onsdag 2 september, lite dimmigt var det imorse så frosten höll sig borta inatt. Lättade dock fort och blev en strålande dag. Tänk att så fort det blir höst så känns varje solig dag så värdefull.. då vill jag helst bara vara ute.. avundsjuk på grannen som gått omkring hela dagen och bara donat på med lite av varje på sin gård medan jag jobbat. 

Gick i alla fall hem o fotade detta tjusiga cremevita Dahliafluff.. väldigt fint i hop med den läckra lilla rosa varianten av Cactus och så den alltid så söta klättrade Törnrosas kjortel. 

Mystica.

Mina frösådda Penstemon digitalis Mystica blommar nu men den där wowkänslan som jag inbillade mig skulle infinna sig.. den uteblir. Visst är väl bladen fina men inte så som jag föreställde mig.. det lät så vackert på fröpåsens beskrivning men den känslan finns inte riktigt i mig. Tror detta var en perenn men vet inte om jag kommer att spara på dom.. får nog fundera på det.

Primula.

Trädgårdskväll och jag har dutteliduttat på med lite av varje.. så otroligt skönt ute.. kändes inte alls kallt bara härligt. Fick äntligen för mig att gräva upp Gullregnet och flytta på det.. sååå bra att det nu är gjort.. det göromålet har ju bara gnagt i mig nått år nu. Planterade ned de perenna gula Fingerborgsblommorna jag köpte av Mrs M.. hoppas nu att dom kommer åter till våren. Har även jagat sniglar uppe vid trädgårdslandet och halshuggit en sisådär 25 st skulle jag tro.. och det är mycket för att vara här.. brukar aldrig ha problem med dom men i år är det mängder av små åkersniglar.. fattar inte vad det beror på. 

Planterade ned lite annat också.. på Himlajord i lördags köpte jag tre styckna Primula Juliae.. kan kanske var så dom hette.. eller nått liknande i alla fall. Revviva kan det ha varit på svenska.. mycket söta och tydligen så ska dom här stå sig gröna och fina hela säsongen. Kan bli väldigt fint.. jag gillar ju allt vad Primula heter.

Kärleksörter.

Mulen torsdag 3 september. Runt 10 grader och lite smådystert jämfört med gårdagens underbara solskensdag. Tittar till vårrabatten flera gånger varje dag.. hade ju önskat att min Timjan bara hade vällt ut och redan täckt in all bar jord.. men tålamod har aldrig varit min starka sida.. vill ju att allt ska hända omedelbums och vara klart på en gång. Kärleksörterna från Nordanås ser ut att trivas alldeles utmärkt så jag hoppas att dom fortsätter så. Till och med min tjusiga Matrona som jag trodde hade dött i våras den kom ju till slut och ser riktigt fin ut nu.. grämer mig dock över de sex exemplaren jag slet bort omgående då och som jag genast klassade som dött.. mest troligt så var väl dom sena också som allt annat i våras.

Tittade igår till mina små sticklingar av Kärleksört som jag tog. Alla som stått i vatten o fått rötter och som sen krukades upp dom lever och har fortsatt bildat rötter. Men testet med att få bladen att rota sig det gick på tok.. inte ett enda av alla blad har ens satt en endaste liten rottråd.

Septemberblomster.

Mina förtjusande små Zinnior.. jag gillar dom verkligen. Sååå fantastiskt söta. Tycker dom buskar ut sig så fint och ger sådana enorma mängder av blomster som står i en hel eeeevigheeet.. helt enkelt en sån där härlig lyckoväxt som man bara blir sååå glad över att få titta på.

Trädgårdslördag.

Femte dagen i september.. 13 grader vid åtta imorse,  ömsom regn ömsom sol men likväl en fantastisk trädgårdsdag. Över nio timmar utomhus och oj vad det känns som jag har hunnit med mycket idag. Har spadat upp Hostor och planterat allihopa (=mååånga). Har grävt ned krukade perenner i odlingslådorna för vinterförvaring. Har städat upp krukor och annat. Har fortsatt plantera mängder med Jordvivor som rabattkant runt den mindre släntrabatten. Kom förresten på att namnet var Krypviva som jag köpte med mig från Himlajord. Planterade också ned mina tre Purple Prince.. jäklar vad dom är snygga. En annan läcker Lilja är denna.. tror det är den mörkaste som jag har här i trädgården. Väldigt häftig...

Ny favorit.

Såg en fin typ av Malva hos systeryster den äldre för några veckor sedan.. en lotterivinst som hon inte kom i håg namnet på. Blev väldigt förtjust i de fantastiskt mjuka o småludna bladen den hade. På trädgårdsbesöket i Umeå såg jag samma växt och fick veta att det var en Läkemalva. Odlarkompisen Linda kom förbi med ett kraftigt o fint exemplar idag som hon frösått.. sååå otroligt snygg planta.. fick direkt hedersplatsen i den omgjorda delen av slänten. Hade sån tur att Linda och Eva hjälpte mig med en del av dagens "städning".. dom delade upp mellan sig alla mina överblivna växter från skräprabatten.. inte en enda liten rotbit blev kvar..  guu såå skönt det känns att jag slapp ta hand om alla dom och så bra det känns att dom kommer till användning i två andra trädgårdar.

Morgonsol.

Söndag och strålande solsken.. vilken underbar dag det varit. Heldag i trädgården. Fick för mig att klippa till formen på Skogslönnen nere vid vägen och tog sen även bort grenar på Näverhäggen som hängt sig för långt in över uppfarten.. sonen har klagat tillräckligt på dom nu. Gillar dock inte att kapa i just den då jag inte tycker den tål beskärning så bra. Har även slagit personligt rekord i snigelavrättning.. jissesamalia vad många som var i farten tidigt i morse.. verkar komma mängders från grannens dike till Hostorna nere vid soptunnan. På två jaktdagar har jag nu lärt mig att det är bäst att kapa dom direkt bakom huvudet och bästa redskapet är en av mina växtnamnskyltar av persiennlamellerna i metall.. blir som ett snabbt och  kliniskt dödande snitt. Får nog gå på mer jakt nån annan tidig morgon.. Hmmm... kanske jag kan ta ledigt för snigeljakt när nu andra tar ledigt för älgjakt. 

Morgonsolen lyste inte bara på himmelen utan även på mina fina Ringblommor.. älskar både blomstren och den härliga doften. Vackert med många olika färger i årets sådd.

Spaljerad hatt.

Vid omgrävningen av skräprabatten så delade jag på min norska blåvita Stormhatt. En del lindade jag in i klätterstödet.. tror det kan bli fint. Som jag nu hoppas på att allt blir snyggt här uppe nu till nästa säsong. Ser i alla fall att jorden verkar ha blivit betydligt bättre efter denna omvårdnad... längtar verkligen med spänning på nästa sommar. 

Kvällssol.

Tidsmässigt blev det över en hel arbetsdag utomhus idag också.. tycker det är fantastiskt att vara just ute o greja med lite av varje.. det är motion,  terapi och välmående allt i ett. Tog även en del av höjden på häcken idag så nu har jag egentligen bara insidan och slutfinishen kvar men det väntar jag nog med för insynens skull.. fast nog kliar det i fingrarna att få göra klart o bocka av det.

17.18 försvann solen ut ur trädgården i dag för att några grantoppar senare komma tillbaka en liten stund i en glugg vid 17.45... fy fasen vad jag inte gillar detta.. vill ha solen kvar här hemma året runt.. lyckliga själar äro de som bor på så sätt.

Luftbollar.

Måndag 7 september och solsken vid lunchen hemmavid.. underbart att få se en tjusig liten Citronfjäril festa loss på Ängsvädden i vårrabatten. Finns nog ingen blomma just nu här hos mig som drar så mycket insekter in till trädgården.. jo förresten både Ängsvädden och alla de blomstrande Kärleksörterna lockar ju mängder av flygande gäster. Kanske redan nu ska ta o plantera ned mina uppkrukade sticklingsexemplar så är det gjort.. och så ska jag nog ta o kapa fler stänglar av de mörkaste sorterna så att jag får måååånga fler plantor här hemma.. gillar ju när det dyker upp mörka blad bland allt det gröna.

Wirlwind.

8 september och tisdag. Arbetsdag med städning o tippkörning. Tänk att soptippen är ett sånt fantastiskt ställe.. var som en helt ny värld som öppnade sig när fegheten för släpvagnskörning försvann. Känns så skönt att få bli av med sånt som samlats på hög under sommaren. 

En riktig snygging till Hosta fick jag idag av Herr & Fru Karlsson som kom förbi en sväng. Wirlwind.. superläcker är den ju.. blev sååå förtjust när jag såg den hemma hos dom för nån vecka sen. Så otroligt fin med sina livligt färgade och skruvade blad. Kapade en bit av min limeiga favorit som byte. Nyheten är nu planterad mellan June och Hyacinthina. 

Liljestöd.

Strålande onsdagsväder.. dock endast 4 grader imorse men vilken dag det blev sen.. fantastiskt vacker. Pratade Liljor med Nisse idag som sen fick med sig ett Tamarindträd hem.. dom går åt nu mina små sötaträd.. den mysige Erik fick en igår och ikväll fick Herr Moberg ett exemplar.. träd passar liksom så bra till herrarna.

Har varit o köpt på mig järnstänger så nu ska jag försöka göra nån typ av Liljestöd till mina små liljeklungor.. dom vill som tippa till slut. Även till de stora ruggarna av Kransveronika måste jag hitta på nått. Får se om jag kan böja till dom på nått litet dekorativt sätt.. kanske nån kula på också.. får nog prova mig fram.. Hmm.. det är nu man skulle haft en fullt utrustad verkstad..  

Purple Prince.

Purple Prince.. de nya stora och höga Liljorna jag införskaffade  i Umeå.. tycker dom är sååå läckra. Systeryster den yngre köpte också på sig tre styckna så det ska bli intressant att få jämföra dom nästa år. Måste göra nått stöd även till dessa skönheter.. kan ju inte ha bambukäppar i rabatten. 

Läcker combo.

Dahlian 'Melody Swing' och Spanska Flaggan.. vilken fantastisk combo dom är tillsammans.. fylls med en sån där härlig wowkänsla när jag ser på dom. Mycket läckra och utstrålar värme och en riktig exotisk hetta..

Skuggplanteringar.

Torsdag 10 september.. en dag med rejält friska vindar. Smågrenar från Pelarasparna ligger lite här o var och Prestonsyrenens löv har verkligen blåst av i mängder idag vilket är riktigt synd då dom har så fin höstfärg och gärna hade fått suttit fast några veckor till. Gillar ju inte blåst men solsken har det i alla fall varit vilket jag är tacksam för. 

Tittade till den nya Hostarabatten längs med häcken som jag planterade förra året.. tror nog att den kan bli riktigt bra.. i mina ögon ser den helt okej ut och soooom jag älskar mina BMC-Ligularier.. blir så glad av att nu se dessa lysande solar här i skuggan.. stor lycka.

Vackra frön.

Upptäckte att båda mina två små Lackpioner ger frön i år.. tror aldrig dom har gjort det förr. En Pions frökapsel är verkligen intressant att titta på.. de svarta glänsande kulorna är så vackra och nästan perfekt rundade o på dessa två var fruktöttet så otroligt lysande rött att fröna riktigt poppar ut sin svarthet.. me like. 

Fler plantor.

Trädgårdslördag 12 september. Varmt och skönt.. sol merparten av dagen. Har inte gjort många knop idag.. bara tagit det lugnt men egentligen sysslat med nått hela tiden bara inget krävande tungt grovjobb vilket då lätt känns lite slappt. Städat upp, grävt ned krukade växter för vinterförvaring, plockat o fixat och gjort i ordning mängder av nya sticklingar av olika sorters Kärleksörter. Vill ha ännu fler mörka och även fler av den fräscha gröna 'Pink Beacon'. Några stacks ned i jorden direkt.. vet dock inte om det fungerar så här sent på året men de flesta får stå i vatten och bilda rötter så får jag kruka dom senare o förvara dom nere på jobbet. Kan nog gå bra skulle jag tro. Ångrar nu att jag inte planterade fler Kärleksörter utspritt bland Auriklerna.. tror det hade sett bättre ut.

Smådjävlar.

De små snigeljäklarna.. undrar om det var årets milda vinter och sen den dåliga sommaren som gjort att dom frodats i såna mängder denna säsong. Hur denna lille sate lyckats komma upp hela vägen över metern från backen och upp till denna Dahlia hängandes i sitt slem för att nå fram.. det har jag faktiskt ingen aning om. Han blev snabbt kapad upp i två delar snigel. Lustigt ändå hur en perfekt avbildad snigel i slem med spröt o allt syns på bladet under..

Paustime.

Blev många pauser idag.. gillar att sitta uppe vid odlingsbänkarna.. känns alltid så lugnt o skönt just där med den höga häcken bakom ryggen.

Det mesta är nu nedgrävt för vintern fast den här gången blir det inga Flames of Passion i krukor nästa år.. dom är nu uppdelade och planterade i långrabatten på framsidan. Verkar som att dom klarar den placeringen riktigt bra vilket inte många andra växter gör. 

Lökplantering.

Härlig söndag.. ute hela dagen och solen har lyst mest hela tiden. Något blåsigt men riktigt skönt ändå. Tulpaner och vårens blomning stod på schemat för dagen.. 191 stycken lökar har grävts ned och nu håller jag tummarna för att kulören är 'snyggorange'. I stort sett har jag egentligen bara satsat på olika toner av lila och orangea Tulpaner för nästa säsong. Första gången jag provat att beställa från Flora Linnea och det verkar lyckat.. lökarna var fantastiskt fräscha o fina. Flyttade även om en del perenner.. har inte alls kännt mig nöjd med den omgjorda delen där Stjärnflockorna stod förra året så nu är det omgjort igen. Måste nog även beställa Vårstjärnor.. men inte så många som en viss herre sa att han hade beställt i år.. nöjer mig nog med en sisådär 900 styckna färre men måste absolut ha nya så att jag säkrar den vårblomningen i den uppgrävda skräprabatten. Somnade till en skön stund i solstolen efter allt grävande och bäst av allt.. behövde inte laga middag.. sonen bjöd på sushi vilket jag verkligen gillar.. en dag med många plus.

Nyplanterat.

Ska bli spännande att få se hur detta blir nästa år.. en helt omgjord skräprabatt.. välfylld med växter. Packar alltid för mycket och för tätt men det kan man ändra på allteftersom det växer.. fördelen är att det fylls upp fort och jag slipper rensa en massa onödigt ogräs. Gräva ned Tulpanlökar här var som att skära i smör.. jorden var heeelt fantastiskt lucker. 

Sista buketten?

14 september, måndag och kylig temp under morgonens tidiga timmar. Både trädgårdsbodens tak och gräsmattan på baksidan låg fruset i morse liksom bilrutorna på framsidan.. ingen tvivel om att hösten nu är här. Fantastiskt ändå att att alla Dahlior klarat sig såpass att en ny rejäl och vacker bukett kunde plockas till moderen idag. Grannen fick sig en laddning i lördags.. är väl bara en tidsfråga nu innan dom helt fryser sönder.. kommer verkligen att sakna dom sen..

Kannasamling.

Femtonde september.. jissesamalia halva månaden har ju redan försvunnit. Hoppas den riktigt mörka årstiden som komma skall också rusar iväg lika fort. 5.8 grader imorse och dagen har varit solig vacker och skön.

Plockat iordning alla Kannor som ska vidare ner på jobbet för vinterförvaring. Alla med gröna blad mår rätt så bra men de variegerade är svåra.. likadant förra året också.. bladen blir lätt bruna i kanterna.. fattar inte vad jag gör för fel eller så kanske det är så enkelt som att dom behöver mer värme.. hade kanske mått bättre i ett växthus istället för på friland. 

Ljuvligheter.

Kvällsrunda och doften från Liljorna är heeeelt underbar.. sååå beroendeframkallande det är att få lägga näsan djupt ned i dessa underverk till blomster. Liljor är ju bara bland det bästa som finns i en trädgård så här på höstsidan.. me love. 

Dela den här sidan