Vinterlugnet.

10 november och idag är det vinter. Snöflingorna dalar sakta ned från ovan. Tog mig en tidig söndagspromenad runt sjön imorse... väldigt vintervackert och framförallt så ljust ute nu med den nya vita snön. Känns alltid så bra att få ta en sväng och känna att jag i alla fall gjort nått av dagen.

Så fort vintern kommit så är det precis som att ett lugn lägger sig i trädgården... inga fler måsten och inga fler hittepåjobb... kanske helt enkelt är som så att det är inom mig lugnet lägger sig.

Favoritväxten.

Vintervackra lilla Matrona❤

Hoppas att hon vill växa på sig o bli riktigt stor och härligt frodig... ser framför mig en fantastisk och omfångstrik o ståtlig planta... tar väl säkert bara nååågra år men att få drömma kostar ju inget.

Rodnande bär.

Tisdag 12 november med lite lätt snöfall idag och även med ett överhängande hot om regn o blixthalka framåt kvällen. Hmmm... det säger jag allra helst NEJtack till eller så får det vänta till dess jag kommit hem från kvällens Växtlatinkurs. Halka är ju det absolut värsta jag vet inom väderleken.

I trädgården hänger nu mängder med tjusiga o snöpudrade bärklasar på min Pärlrönn... vita var dom till en början men nu övergår dom allt eftersom i en rodnande rosa färgton. Väldigt fina och dekorativa.

Grådystert.

Dunkelt och riktigt gråruggigt denna torsdagsförmiddag 14 november. Den ljusa vita o fina snön den försvann med tisdagens regn som lämnade efter sig allt så hängigt och smådystert... tycker inte alls om det mulna o det dystra... vill bara ha sol på himmelen och sol i sinnet. Min förhoppning står nu till morgondagens väderprognos... där utlovades ju faktiskt SOL❤

Lika hängig som vädret är så står nu den nyaste av mina Kärleksörter den som fyndades uppe i Umeå tidigare i höst med namnet "Beach Party". Hmmm... hoppas nu verkligen inte att detta också är en sån variant som bara vill fläka ut sig platt i rabatten i stället för att stå fint o upprätt. Den fina mörka "Firecracker" som jag inversterade i hos Garden Flow visade sig tyvärr vara just en sån som bara lägger ut sig och likaså den fräscht gröna "Pink Beacon"... jag vill ju ha stadiga o robusta plantor.

Rosa fynd.

Lördag 16 november. Kyliga 7 minus i morse och inte en endaste liten glimt av något som helst som liknar ett guldigt sken där ovanifrån på flera dagar nu... så jäkulens tråkigt. Tänk att man för varje nytt år glömmer hur mörk denna månad verkligen kan vara.

Tog mig i alla fall en runda runt i trädgården för att titta till mina plantor... jag vill ju se på allt så länge som det bara går nu innan det djupa vita täcket lägger sig och det är ju faktiskt helt fantastiskt att det idag är 16 november o denna Kärleksört som jag fyndade hos Blomsterbönorna för nått år sedan ännu är så här underbart fräsch. Vilket fynd... tror faktiskt till o med att det var i 20-kronors tältet jag hittade den... hoppas dom har fler nästa år.

Förtrollande växter.

Ormbunkar är jag riktigt svag för... finns det verkligen nån annan växt som är så faschinerande perfekt i sin utformning... just nu tror jag i alla fall inte det. Helt förtrollande vackra växter är dom och denna "Cristata the King" har så otroligt fina små blad... gillar den mörka ådringen och de fina yttersta på bladtopparna som delar sig så vackert... Hamnade faktiskt till slut i horisontalläge i det kalla gruset för att få komma riktigt nära... känslan av att det är nått lite lätt överjordiskt o allvetande över dessa urtidsväxter infinner sig alltid hos mig i min betraktelse av just Ormbunkar. 

Söndagsvila.

Vintervitt i trädgården idag. Nära nollan, klibbsnö och härligt ljust ute igen... underbart. Lugnt o skönt... till och med snöskottningen kändes helt ok idag.

Jag tycker om när växtskrufset får stå kvar i rabatterna över vintern... finns så mycket att få titta på då. Gillar gräsets guldgula strån och Kransveronikernas höga o kraftiga ruggar och Gillenians fina svarta frökapslar mot den vita snön...

Undrar om de nya Färgväpplingarna kommer att tolerera vinterkylan... dom gula och chokladbruna kanske inte alls har samma härdighet som de vanliga blå... hoppas så innerligt att de överlever och vill visa upp sitt fina rundade bladverk även nästa säsong.

Novembergrönska.

Onsdag 20 november, några plusgrader i luften och med en trädgård som återigen är helt snöfri. Gårdagens kraftiga regn tog bort det sista vita så idag tog jag mig en runda runt för att få titta igenom alla växter igen och allt är ju faktiskt inte bara grått och visset i rabatterna... den lilla Alpklockan, Soldanella Alpina den är ju helt underbart vacker nu. Vilken otroligt fin och fräsch grönska alla dessa tjusigt formade blad har... jag blir ju faktiskt lite småkär varje gång jag ser detta fina bladverk... satt lääänge vid tuvorna idag och riktigt tankade upp mig på denna fina trädgårdsgrönska... skulle ha haft en låda med lock över dom och när grönbristen riktigt tjuter i alla kroppsfibrer på mig i vinter då hade jag bara kunnat pulsat ut i djupsnön o lyft på mitt lock för att få se på dom här fina tuvorna... tänk om...

Svart bladverk.

Regn och åter regn denna lördag 23 november. Känns ju faktiskt som om hela månaden bara har varit grå vilket är suuupertråkigt. Dock så startade  ÄNTLIGEN längdskidorna på tv igår vilket gör att vädret känns lite mindre viktigt... personligen så har jag ju längtat ändå sen aprils Ylläs-Levilopp. Längdskidor är där uppe bland topp 5... namn som Tour de ski, Ski Classics, Livigno, La Diagonela, Marcialonga, Birken, Reista och Vasaloppet klingar så otroligt vackert i mina öron och ögonen tindrar nog också på mig precis som dom gör vid åsynen av ett Podophyllum hexandrumblad om våren❤

Gick i alla fall en sväng runt bland rabatterna före lunch idag o tittade på mina blad och detta nu helt svarta bladverk hos Färgväpplingen "Dutch Chocolate" lyste så speciellt och vackert mot Gentianans gulnade växtdelar... riktigt läckert... måste nog ut o försöka få till nått bättre foto under morgondagen.

Vackra blad.

Söndag och idag är det precis en månad kvar till jul... flertalet plusgrader med mulet och smådugg. På schemat för dagen stod en enda sak och det var att fixa upp julbelysningen men jag kände mig så otroligt lat så den ligger kvar ouppackad... får helt enkelt bli en annan dag... ibland blir det ju bara som så... dagarna blir inte alls så produktiva som man först tänkt.

Istället så har jag fotat bladverk och bara njutit av dagen. Vid höstens trädgårdsstädning delade jag upp och fyllde en hel extra pallkrage med Tiarella "Iron Butterfly" som jag även nästa år tänker plantera i krukor. Som bladfantast så gillar jag Spetsmössorna... satt o funderade på vilka sorter jag har o kom fram till fyra... först den vanliga gröna sen "Suger & Spice", "Pink Skyrocket" och denna "Iron Butterfly" o jag gillar ju faktiskt dom alla. 

Flammande vackert.

Okynneseldade lite idag... händer mycket sällan men just idag kände jag bara för det... (kaaan också ha haft nått att göra med att slippa ta itu med julbelysningen).

Magiskt vackert med eldens flammande sken... lätt hypnotiskt faktiskt...Hmmm..  ska det kunna bo en inbyggd liten pyroman i oss alla eller har det nått med grottan att göra...

En ljus liten glimt.

27 november och ÄNTLIGEN syntes det till en liten pyttig solglimt där uppe på himmelen... vilken dag alltså... jissesamalia så glatt det kan bli❤ Snön som föll under gårdagen hjälper till att få upp humöret... allt blir så fantastiskt ljust... känns som att jag vunnit högsta vinsten på lotto idag och nu vill jag ju faktiskt bara ha MÄNGDER och åter MÄNGDER med solsken under hela december som kompensation för mitt livs gråaste novembermånad.

Solsken.

Lördagssol denna sista dagen i november. Småkyligt med blåsten men ändå alldeles underbart att få se solstrålarna... snart kommer dom inte ens att nå in i trädgården och jag får då längta i rätt så många veckor innan den kommer åter till mig...

Adventsspår.

Första advent idag... ett lätt snöfall i morse övergick till ett litet svagt sken av en blek vintersol. Massor av djurspår i trädgården... ekorren som skuttat omkring här har jag inget emot värre är det dock att se spåren efter dom mindre fyrbenta gnagarna... dom med lång smal svans... jäklar alltså.. jag ryser när jag ser dom små spåren... möss o råttor är det värsta jag vet och någon på jobbet sa att det var ett riktigt musår i år... fy fasen också.. såna här dagar inser jag att det faktiskt finns en stor fördel med att inte ha snö då får man nämligen vara lyckligt ovetandes om att dom springer runt huset.

Decembersol.

Måndag den andra idag och med en härlig decembersol som dock står väldigt lågt på himmelen men skenet som letade sig in i farstun var ju bara sååå underbart... livgivande och fyllt av hopp om ett snabbt övergående vintermörker och en snar återkomst av vårljuset.

Mina fina Plectranthus / Svensk murgröna provar jag att övervintra i år... går ju sisådär än så länge kan jag säga... hemma här så tror jag det är för varmt och den har tappat nästan alla sina gamla blad men skjuter nytt så jag har ännu inte gett upp. Nere i stora svala hallen på jobbet ser en av två ut att må bra... ett litet kul test i alla fall så får jag se sen om det var mitt tålamod som tog slut före plantorna.

Decemberliljor.

Torsdag 5 december med nån liten minusgrad och nästan ingen snö kvar... igen... det kunde väl ändå fått vara en si så där 5 cm i alla fall... bara så pass att det blir ljust omkring oss. Solen tittade fram idag men nu når den snart inte över häcken... kände mig lite smått avundsjuk på grannen för där lyste solljuset upp hela deras altan så vackert och hos mig dök det bara upp en liten glimt här o där någon kort sekund...

Att få se på Liljor i december i min trädgård hör ju inte till vanligheterna men idag har jag ju faktiskt fått göra det...naturligtvis en helt vissnad liten planta men oerhört vacker ändå i sitt bruna vinterförfall. 

Frostig advent.

En frostig och råkall andra advent idag... klart på himmelen än så länge men med ett överhängande hot från smhi om rätt så mycket snö fram åt kvällen. Ett fullspäckat "måstegöraschema" idag med punkter som: lingonris, blåbärsris, smågranar, skidstaffett, julklappar, tvätt, städ, matlagning, bakning mm mm... men en trädgårdsrunda hinns naturligtvis med under dagen... den tillhör ju aldrig dom där jobbiga måstena i livet... 

Snöfall

Vintervackert denna måndag 9 december... allt idag är som så där extra fint och nypudrat vilket jag gillar. Snöskottning hade nog faktiskt kunnat vara en rätt så trevlig uppgift idag om det inte hade varit för den där lilla incidenten med rånjärnet vid gårdagskvällens bakning vilket resulterade i en natt sovandes med ett fast grepp om en kylklabb... jäkulens skit också... och idag känns det som att jag nog aldrig mer ska baka plattrån. Tur att trädgården kan trösta en rånsjärnrädd liten människa idag.

Surväder.

Riktigt surt blötrusk denna lördag 14 december... plusgrader och ett snöfall som bara blir till modd.. supertråkigt julväder helt enkelt. Gav mig i alla fall ut i snögloppen för inhandling av den ultimata juldoften... hyacinter är ju bara ett måste för att den där genuina julkänslan ens ska kunna få en chans att infinna sig hos mig. Testade att köpa en förpackning lökar tidigare i höst men med den växtfart dom visar upp så får jag vara glad om dom blommar till påsk.

Nästa års perenn Gillenia trifoliata gillar jag... den är dekorativ året runt... även i sursnö.

Decemberdigitalisar.

Fantastiskt... 17 december och solen väljer att titta in på en liten blixtvisit...  inte direkt här hos mig här är det bara ljusare o klarare ute men uppe i Mormor Irmas Nordanåsbyn där lyser den så underbart... Solbyn kallade jag den i yngre år då jag stod här nere o blickade upp till henne där i solskenet💛 Lite grönt får jag också njuta av idag... några av mina egensådda Digitalisar fick stå kvar i sin kruka... otroligt fina ännu... kan jag kanske få önska en så pass mild vinter att dom överlever... 

Grönt och doftande.

21 december med plusgrader, regn och dessutom blankis ute... halka är ju inte direkt vad som önskas så här några dagar före jul. Undrar om inte dagen får bli lugn och hemmavid med bakning. Ett saftigt o gott julbröd med potatis o morötter kan vara lämpligt... och även havrekex. Hmmm... skulle nu bara haft en brie o lite fikonmarmelad så hade ju även kvällsmyset varit räddat.

Tog mig dock en liten sväng runt i trädgården... ser det som att få gå på egna små "konstrundor" och så här under vintern är det som oftast former och konturer som tilltalar ögat. Men där finns faktiskt ännu en del grönt att vila ögonen på. Isoperna är värdefulla... delar av dom ser fortfarande så där oförskämt fräscha ut... kan bara älska allt det vackra i just grönskan...doftar gör dom också och det ger fint hopp till en trädgårdsfantast så här i mörka december❤

Frusen blötsnö.

23 december och med ett fantastiskt vackert sken på himmelen i förmiddags. Jag riktigt myste där jag gick för mig själv på min lilla sväng... tänk att det nu vänder och blir lite ljusare för varje dag... vilken lycka... det måste väl ändå vara den bästa julklappen. Ljusets återkomst... det låter så himlans vackert❤

Gårdagens blötsnö frös till under natten och allt har varit så där krispigt och fräscht ute idag... tänk vad några grader minus kan förändra känslan i en trädgård. Så kul att få gå runt på en skare som bär... tycker det är fint när inga spår bildas... snön ligger härligt vacker och orörd även efter rundan i trädgården.

JULKANINEN.

Julafton och lika vackert vitt ute idag som på bilden... tog med den gamle ut igårdagens härliga sken och han fick till och med en röd julrosett. Av över 80 försök till ett bra foto så blev detta någorlunda. Denna udda fyrbenta gamla grå raggsocken gillar ju inte alls att vara utomhus...  förutom på vintern... han gillar snö... mycket konstigt. Från det han var liten så tog alltid sonen med honom ut när det var lagom temperatur... minns att vi drog gränsen vid 12 minus då vid hans yngre år men nu när han är gammal så törs jag inte riktigt låta honom kyla ned sig. Gjorde dock ett undantag igår då det bara var några få minusgrader vilket han uppskattade. Lustigt ändå hur man blir fäst vid något som man absolut inte vill ha... sa ja till kaninköpet i ett svagt ögonblick och jag har alltid skällt, gnällt o grymtat åt honom under alla år men det är nog precis som sonen säger... -Morsan du kommer storlipa den dag han dör. Om några dagar går han in på sitt tionde levnadsår... hade ju ingen aning om att dom kunde bli så gamla den där dagen jag sa ja...

Trädgårdskonst.

Fredag idag igen... tiden rusar fram och det är redan den 27 december... oj va fort det går... snart kommer ju ett nytt trädgårdsår igång och ett nytt trädgårdsdecenium är det ju faktiskt också... mycket spännande. Fantastiskt vackert ute idag med snö o is på alla träd och buskar och med ett härligt sken på himmelen där solen lyser upp undersidan av de få moln som drar förbi... väldigt tjusigt. Har naturligtvis varit på en liten runda... med nära till jobbet, lugna dagar och telefonen i fickan så är det himlans lätt att stega över vägen och få titta till växtvännerna en liten stund❤ Jag gillar fröställningarna på den lilla Scutellarian... tycker dom är fantastiskt fina och dekorativa. Mycket är faktiskt vackert nu bara man tittar lite närmre...

Lata dagar.

29 december, fortfarande vitt och vackert men från ovan faller ett underkylt regn som vid touchdown bildar en isblank yta. Får nog kolla trädgårdens grenverk imorgon så att inget knäcks om det bildas väldigt mycket is det närmaste dygnet. 

Lustigt ändå hur alla dessa julens leddigdagar inte blivit till annat än lata dagar med läsning, filmtittande lite bakning o en massa matintag. Hade tänkt mig hinna med en del småprojektsbyggande till trädgården men inte ens en endaste liten bräda har kapats och skruvarna dom ligger orörda i sina paket... får helt enkelt bli bygge en annan gång...

Årets sista dag.

Oj vilken härlig dag idag... och oj vilken skillnad jämfört med häromdagen då hela staden låg vit och vintertäckt. I dagens strålande solsken tog jag naturligtvis en promenad upp till Nordanåsbyn och där stod jag sen bara stilla i solen och njöt... säkerligen var jag just då även klädd i ett sånt där väldigt brett och nöjt leende...  Kändes faktiskt lite vårigt i luften däruppe idag. Till och med fåglarna kvittrade så där fantastiskt glatt o vackert... solen kryddar liksom på kvittret lite extra speciellt i mina öron.

Helt fantastiskt med solsken och barmark. Så himlans lätt det är att vårlängta och så himlans lätt det är att glömma det där som heter januari februari och mars som ska in och ta plats därimellan. Tänk att idag är det årets sista dag... 365 dagar har rusat förbi och imorgon börjar då ett nytt decennium och ett helt nytt trädgårdsår...

Trädgårdsåret 2019.

Vilket otroligt trädgårdsår det har varit... absolut inte alls som jag planerat men det blev ju bra ändå till slut.

Hade inte alls tänkt att "på riktigt" öppna upp min trädgård än på några år men med det stora sommarmötet här i staden så var det bara att köra på. Sade då även Ja till fler som ville komma på besök och så här i efterhand var det rejält produktivt att ha press på sig men visst fanns det några jobbiga stunder där under våren och försommaren med allt fixande och aldrig förr har arbetskvällarna ute i trädgården blivit så sena. Alla möten och samtal med trevligt trädgårdsfolk blev enbart positivt och blev till en fantastiskt fin belöning på allt nedlagt jobb... så himlans kul det var och tänk att trädgården kändes ju faktiskt liiite väl tom o ensam framåt höstsidan.

Det riktigt "Stora nya" för mig i år var ju dock upptäckten av fröer.  Aldrig trodde jag att detta med frön kunde vara så intressant och spännande och att det skulle bli en sån rejäl utmaning för mig med min vattningsglömska. Naturligtvis resulterande mina första försök i en hel del blandade nybörjarresultat... övervägande delen inte alls så lyckade men vad gör det då man har roligt. Har nu även kommit fram till att det här med fröer lätt har en tendens att bli lite beroendeframkallande... 

Ser fram emot ett helt nytt år fyllt med frösådder, växter och trevliga trädgårdsmöten.

Dela den här sidan