Brudbröd.

Tisdag 16 juli och jag har gjort ett fynd i min egen trädgård. Har alltid varit smått avundsjuk när jag sett ett dubbelt Brudbröd i någons trädgård och då alltid fått ett STORT habegär... och nu hittar jag en sån liten planta här i min skräprabatt! Alltså så har detta mitt äldsta exemplar alltid varit en dubbel utan att jag vetat om det då den aldrig blommat förr... och detta på grund av att jag alltid råkat rensat bort den som ogräsblad på våren innan jag insett mitt misstag. Vilket fynd. Filipendula vulgaris "Multiplex" är det latinska namnet och då med betoningen på e fast jag tycker det är roligare att lägga det på u för då låter ordet Filipendula så mycket gulligare på nått vis...

Riddarsporre.

En växtplanta som fick mycket beundran och frågor om i helgen var just denna... en Indisk Riddarsporre. Har 4 styckna men det var just detta exemplar som drog till sig blickarna... den är så väldigt perfekt, knubbig och fin och så sitter knopparna som i täta breda klasar... de andra är mer högresta och har mer utspridda blommor och knoppar. Antar att frösådder kan te sig väldigt olika ut... en dam hon hade nog lust att låna spaden och ta med sig exemplaret hem till sig.

En mörk skönhet.

Krolliljan som jag köpte som vit men som förra året blommade i mörkt rödoranget den är så läcker... svårsmält tyckte jag förra året men ju mer jag tittade desto mer föll jag för den och i år så har jag bara längtat efter den. Den fick också stor uppmärksamhet i helgen och en del tyckte att den var enorm och så högrest... önskar nu bara att den hade kunnat föröka sig med några fler bredvid. "Arabian Night" var det några som trodde att den kunde heta...

Snyggt i rost.

Jag är ju inte bara svag för vackra blad utan även rost... tycker ju att det är så fantastiskt fint i hop med allt det gröna i trädgården. De flesta herrarna nere på butiken förstår dock inte min entusiasm utan suckar djupt och säger -Näe aldrig... fy fasen vilket jobb... först måste jag ju blästra och sen måla upp skiten. Typiskt Karlar... säger jag då och suckar ännu djupare... Sanslöst läckert är ju rosten och i år så har jag stoppat ned Taklök och annat i dessa vackra dekorationer❤

Tuffing.

17 juli är allmänt dyngförkyld och rejält hängig... huvudet är inte riktigt med mig idag känns det som men tidigt i morse så tog jag mig ändå en tur runt om i trädgården för det brukar alltid pigga upp mig. Vill ju inte missa en enda dag som jag kan få lägga näsan i min favoritpion och snusa riktigt djupt... tala om en härlig och gratis berusning... Lustigt hur denna Pion alltid förändras och ser helt annorlunda ut i olika stadier... just nu är den i en lite tuffare stil med bladkalufsen helt rufsigt och lite åt det punkigare hållet.

Blomning nr. 2.

Det här är väl ändå blomning numero dos i en trädgård... frökapslar... jag bara älskar allt vad frökapslar heter och kan verkligen nörda ned mig med att titta på deras fantastiska former och konstruktioner. Helt underbara... Här har Kungsängsliljan redan tömt sina guldiga frön i släntrabatten men jag ska ta vara på några för att prova om dessa kan tänkas fungera på samma sätt som Kungsliljornas frön som lades i vatten och grodde så enkelt där.

Tom trädgård.

Gick omkring idag och kände att det som fattades något... insåg att det helt enkelt kändes lite tomt här i trädgården... den var ju så otroligt välfylld med glada och trevliga människor i helgen... folk som pratade om trädgård och växter, frågade om saker, åt lunch, fikade, fotade och bara var allmänt positiva och nu känns det då helt plötsligt tyst... lustigt hur det kan bli... får nog helt enkelt ta och ställa till med en öppen trädgård nån helg framöver bara så att jag återigen får höra sorlet av trädgårdsfolk gåendes runt omkring här hemma.

General Sikorski.

Torsdag 18 juli med solsken, värme och förkylningsastma... jäkulens skit vad jag inte alls behövde detta just nu... kunde väl ha kommit senare eller inte alls... Glad blir jag i alla fall av att min alldeles egna General har öppnat sin första blomma idag. Väldigt fin är den och den ser ju rätt så välmående ut också för att bara vara på sitt första år här i trädgården. Ska bli roligt att få se hur många blommor den kommer att ge...

Krukfyllning.

Jag trodde ju faktiskt att det var Bittes stora höga gula blomma som jag i våras planterade i denna kruka men efter några veckor så tyckte jag att det såg så busklikt ut och insåg då att det var en Fläder jag hade här... mycket lustigt och en del har nog höjt på ögonbrynen men jag gillar den... fantastiskt vilken växtkraft alltså... vilken krukfyllning. Egentligen skulle man kanske medvetet testa mer sånt här... vet att jag en sommar från tidigaste början då sonen var liten och pengarna aldrig räckte till blomsterfägring körde på "ogräs" i alla krukor ett år... det var Älggräs, Lupiner, Åkerbär och annat smått o gott som hittades i dikeskanten och i skogen och tänka sig... det gick ju lika bra det också.

Rodnande blomster.

På lök & knöl rean i våras så köpte jag ju faktiskt några Dahlior bara för att testa. Har aldrig haft sådana förr men minns att mamma bakom garaget alltid hade en illröd med långa blanka blad som hon tog upp och lät torka varje höst och återanvände när våren kom igen. Kommer så väl i håg att granntjejen och jag nöp av bladen lite nu och då och med tejpade sådana på fingrarna gick omkring och låtsades att vi hade långa rödlackerade naglar.

Att sätta Dahliaknölar i år var ju jättekul särskilt som de sköt upp så fort däremot tyckte jag att det var liiite mer besvärligare att plantera om dom i större krukor när dom väl skulle ut eftersom deras stjälkar inte riktigt var kompatibla med mitt robusta handlag...

Nytt bladfynd.

För nått år sedan så blev jag så otroligt förtjust i en Ligularia vid namn "Osiris cafe noir" och fick ju den där välbekanta käslan av att jag bara "VILLHÖVER"...  På växtmarknaden som avslutade hela helgens STA riksmöte så såg jag helt plötsligt TVÅ exemplar och nöp dom naturligtvis direkt. Så nu går jag bara här och njuter, tittar och känner på de underbart vackra bladen... kanterna är ju bara sååå helt fantastiska❤.

Frösådd.

Fredag 19 juli med underbart väder och jag har varit borta hela dagen. Tog mig en tur ned till Charlottes Gardenflow... väldigt mumsigt fika hade dom... sonen blev först lite småsur över att det inte fanns något "vanligt" fikabröd som bulle eller kaka även för honom men den glutenfria tomatpajen med sallad gick ned till minsta smula så han blev till slut riktigt nöjd och belåten ändå. Väl hemma igen så är det ju så otroligt skönt att bara få gå omkring o njuta i sin egen trädgård...är lite extra stolt nu när mina första frösådder börjat blomma...okej att det är en enkel liten Zinnia...men den är ju min och jag har lyckats få fram den från frö till liten planta och den har överlevt den pärsen..vilket gör den extra värdefull för mig❤.

Skuggpion.

På framsidan i skuggan så har en liten delikat läckerhet slagit ut... fantastiskt fin i cremevitt är den och med sin gyllengula mitt så riktigt poppar den ut här i skuggans grönska. Mycket vacker... jag gillar det vita blomstren... dom känns som lite exklusiva på nått vis... eller så är det helt enkelt bara för att dom passar så bra i hop med allt mitt gröna som gör att jag får den känslan.

Digitalis.

Av sysyteryster den äldre fick jag en högrest och ståtligt vacker Fingerborgsblomma förra fredagen så att jag skulle kunna pynta lite extra i något tomt hörn i trädgården innan STA busslasterna skulle komma på besök. Mycket fina blomster är ju dessa Digitalis och jag märker att plantan är otroligt populär bland humlorna så nu känner jag att dom här behöver jag nog verkligen fler av då kan jag få ögongodis och mina humlekompisar får godis.

Thalictrum.

Längst ner i hörnet av rabatten under Pilträdet (bredvid min Glaucidium palmatum "Benne") så står denna lilla ljuvliga planta... en Thalictrum delavayi "Splendide White"... än så länge lite kort i rocken men jag hoppas och tror att den kommer att växa på sig de närmaste åren så att de underbart skira vita små blomstren kan blomma som en sky över grönskan under den... hoppas hoppas hoppas...

Nektartjyv.

En tröttsam dag i solvärmen denna lördag 20 juli. Sonens liv verkar numera gå ut på att övningsköra... jag har privatchaufför om jag så bara behöver en liter mjölk och idag skulle han bums köra inlandet till marknaden i Åsele... sol hetta och krimskrams... hittade dock ett enda bra stånd där jag investerade i en Lewisia och fick på köpet en hel lektion i uttal och en överlevnadshistoria om just Lewisians bittra rot som jag hade lite svårt att lyssna in på då solen stekte så infernaliskt. Väl hemma så somnade jag utmattad i en solstol i trädgården. I hörnrabatten på framsidan så har humlorna surrat omkring i min lilla fina rosa Penstemon men dom når tydligen inte in i dessa "långstrutade" blommor så dom biter helt enkelt hål i blomman längre in och tjyvar nektarn den vägen... inte bara söta utan även smarta små flygande varelser❤.

BMC.

En av mina stora favoriter här i trädgården det är ju just denna stora mörkbladiga Ligularia Britt-Marie Crawford... så otroligt läckra blad hon har... I höstas tog jag och delade upp några plantor och spred ut dom i rabatten mot grannen och där verkar dom trivas för storleken har verkligen ökat i omfång både på plantorna och bladen.

Lilla Tim.

Har fått smaka på min första söta och goda tomat i dag🙂 Jag är ju absolut ingen hejare på det här med grönsaker och matodling = 0,00 i kunskap men förra året så hade vi en tomatplanta nere på kontoret vid namn Tiny Tim och den var så otroligt god att jag bara skulle ha en själv hemma i år. Har dock inget direkt ultimat ställe att ha den på men jag blir ju glad bara jag får tugga på några få små röda söta tomater nu i sommar...

Clematis.

Måndag igen med datumet 22 och även arbetsvecka igen. Varannan vecka semester har vi kört med de sista åren och jag gillar det... sommaren blir sååå lååång. I år kommer vi även få höstsemester då vi jobbat så mycket trots egentlig semester...tur att barnen är stora o kan sköta sig själva.  

Vid entrén så har den lilla snabbköpsklematisen slagit ut... mycket söt men jag undrar om han verkligen har förstått att han heter "So many blue flowers"... för det finns ju bara en enda liten blomma.

Vinbär.

Underbara härliga röda små runda bär som är så otroligt goda... nu börjar dom rodna på sig rätt så ordentligt så det blir nog en rödvinbärskaka i år igen. Vindskyddsväggen jag byggde mot grannen delade min rödvinbärsbuske mitt i tu så nu får jag skörda ena halvan och sa då till grannen att han kunde ta få andra halvan vilket passade honom perfekt eftersom han klippte ned sina buskar förra året och därmed skulle missa årets skörd.

Lyckoklöver.

En liten växt som jag har blivit väldigt förtjust i denna säsong är Oxalis... oj så söta dom små blommorna är och vilket fint bladverk dom har. Det var så roligt att se dessa småknölar explodera upp ur jorden i våras... faktiskt med sånt tryck att jorden riktigt lyfte ur krukan... kommer absolut att försöka hitta några olika sorter nästa sommar också för jag blir ju faktiskt lite lyckligare av att få vila ögonen på dessa små klöversötnosar❤.

Ludna blomster.

Tidig morgon 23 juli med mulen himmel och duggregn. Gårdagens hetta med 28 grader är borta... men med förra sommarens temepraturer ännu färskt i minnet så känns det ju faktiskt skönt om det bara blir en strödag här o där med dessa gradantal.

Var ute och fotade lite i trädgården tidigt i morse innan jobbet... det är ju så himlans kul att få alla vackra växter förevigade på bild som jag då senare kan få njuta av hela den långa o mörka halvan av året... kan förlora mig bort i timmar med att läsa mina små kom-i-håg-anteckningar från året som gått och lätt drömma mig tillbaka när jag ser växtbilderna... Blomtokig heter det enligt sonen. Den Indiska Riddarsporren blommar nu för fullt i trädgården i klasar av vackert ljust lila och alla blommor är faktiskt mer eller mindre lite hårigt ludna... lustigt...

Härliga blad.

Ny morgon och en onsdag dessutom... bara två tidiga mornar kvar nu innan nio dagars sovmorgon igen. Var ute sent igårkväll och bara gick omkring i trädgården... det händer nått nytt hela tiden... växter blommar över och nya tar vid och slår ut... helt underbart att bara få gå omkring o njuta... ett välmående för själen helt enkelt.

Min äldsta Kanna växer och frodas... jag gillar det stora exotiska bladverket som nästan påminner om bananplantans blad. Har i år även skaffat några nya sorter med brokigt bladverk från Bulbs.se så dom ska bli kul att få följa... lätta plantor att övervintra men framåt vårsidan tycker jag att dom lätt drar till sig grönlus och det  brukar ju inte jag ha så bra tålamod med...

Klängande lilja.

Samman med Alfredshems Trädgårdsförening var jag i år på tidigt vårbesök hos Inger & Claes i deras fantastiska vårblommamde trädgård och där delade Inger ut en knöllik korvformad jordstam som vi besökare fick ta med hem... mycket lustiga i sitt utseende... planterade dessa och det kom faktiskt så småningom upp grönskande små plantor i krukan. Klänglilja hette växten och jag ser att ytterst på bladen så sitter som små "klängen" och nu har det även dykt upp knoppar på plantan... sååå kul och sååå spännande det ska bli att få se på blommorna.

Rosa tjusighet.

Förtjusande små blommor visar sig nu på den Ryska Sabelliljan. Såg dessa fina blommor i en visningsträdgård förra året och på växtmässan i våras hittade jag tre små exemplar som naturligtvis fick följa med mig hem. Dock fick dom inte den bästa starten här hemma utan angreps hårt av alla dessa förbaskade larver i alla de olika färger och former som i år har tuggat på precis allt i trädgården. Men nu har två exemplar i alla fall börjat blomma och dom är ju helt underbara... någon nämnde att de kunde sprida sig rejält... får hålla koll på det... men just nu när jag tittar på dom så känner jag ju inte att det kan vara ett problem när dom ser så fantastiskt vackra ut...

Ljuvligheter.

Torsdag 25 juli och idag blir det nog en lika het och klibbig arbetsdag som igår... sol från klarblå himmel och precis som att kliva in i en varm och kompakt vägg när jag öppnade ytterdörren tidigt i morse på min väg ned till jobbet... idag blir det nog garanterat lugnt med kunder och tid för pappersarbete.

En växt som helt fascinerar mig är Violrutan "Splendide White"... kan titta på detta underverk till planta och bara förundras över hur ljuv och oskuldsfull en växt kan te sig... de tunna fina bladen är så perfekta i sin utformning och har en sådan ljus och fin "vårgrönskande" färg... och så denna luftiga sky av underbara små ljuvligt vita runda duttar i luften som öppnas upp till de mest fantastiska och vackra små blomster man kan tänka sig❤. Ljuvlig och skir är den kortfattade beskrivningen.

Kärleksört.

Hade turen att få se en så fantastiskt fin trädgård i kväll... och ojojoj vad avundsjuk jag blir på Erik & Tinas alla olika sorters Hosta... vissa hade ju sådana ooootroligt snygga blad. Hmmm...  undrar om jag synligt dreglade av habegär. Och så var det ju så sanslöst vackert med allt detta berg... fattar inte hur dom får alla Hosta att trivas... väldigt imponerad blev jag❤. Väl hemma igen så tog jag en snabbrunda i trädgården... tänk det börjat skymma nu på kvällarna... blev så glad när jag såg att Kärleksörten börjat blomma idag... kul nu får pollinerarna något riktigt mumsigt lagomt till morgondagens fredagsmys.

Min allra första.

Fredag 26 juli med en stekande sol och 29 grader varmt... äntligen helg och en olidligt het arbetsdag är till ända...

Klockan är snart 21 och i trädgården har en viss svalka infunnit sig... mycket skönt. Liljornas tid har nu kommit och flertalet börjar nu öppna upp.I skuggan under äppelträdet står Lolly Pop och jag gillar den verkligen... den lyser upp så fint i grönskan. Minns jag inte helt galet så är detta min allra första Lilja som jag införskaffade.

Kalle Rosen.

En av mina favoriter bland Pionerna är Karl Rosenfield... dock finner jag den mycket svårfotograferad på grund av den nästan som självlysande färgen. Doften den har är underbar och när kvällen kommer och solen har lagt sig då sprider sig denna fantastiska doft över hela trädgården här på baksidan av huset... ljuvligt❤.

Levande konst.

Dagens överraskning här i trädgården... underbara Irisar har slagit ut och i tre färger dessutom... kan inte minnas att det på lökpåsen visade annat än de i lila... men Tusen Tack i alla fall säger jag... dom är ju oerhört vackra. Jag får alltid en känsla av ett väldigt exklusivt konstverk när jag ser en Iris... en mycket sofistikerad och helt igenom perfekt utformad blomma❤.

Dagliljor på G.

27 juli, en sanslöst stekhet lördag med temperatur runt 30 grader... luften stod stilla här hemma så dagen har tillbringats på stranden där havsvindarna fläktade skönt.

Kvällsinspektionen i trädgården visar på att det är ett riktigt Dagliljeår... tror aldrig att jag har sett sådana enorma mängder av blomstänglar på mina exemplar här... Förra året har jag för mig att det bara blev nån enstaka och året dessförinnan så var det ett sånt skitväder och kallt så de hann inte blomma utan frös fast under senhösten då de äntligen kom i gång. MEN i år så tar dom igen det... räknade till 32 st stänglar på plantan vid lilla vattenhålet.

Grå blad.

För många år sedan önskade jag mig en Hosta till födelsedagspresent och tänkte att det var ju en önskan som man inte kunde misslyckas med då hela trädgården egentligen då gick i grönt och vitt och jag såg verkligen fram emot att få några exemplar till av Patriot eller nån liknande sort. Mycket förvånad blev jag när sonen räckte fram Krossa Regal och sa Grattis mamma! Det var ju inte precis vad jag tyckte var en snygg Hosta just då och under många år så har jag tittat snett på just de gråaktiga bladen MEN i år så har det hänt nått... jag har helt plötsligt börjat gilla allt det gråa hos Hostorna och tycker att just denna planta är jättesnygg och att den verkligen pryder sin plats... måste nog ta och skaffa några fler.

Iris Hollandica.

Men alltså ojojoj...  jag bara njuter av att få vila ögonen på dessa skönheter som nu blommar här i trädgården... vilka otroliga färger dom har... helt fantastiska❤❤❤.

Bin bin massor av bin.

Söndag 28 juli med solsken och härligt fläktande vindar... vilken skillnad från igår... 

I trädgården samlas nu mängder med bin som alla vill ta del av Kransveronikernas blomspiror. Det är alltid samma scenario varje år när dessa växter blommar... de pollinerande insekterna flockas tillsammans för att få tag på godsakerna och dom har idag vajats fram och tillbaka sittandes på stänglarna som blåst i i vindarna.

Hängande svansar.

Idag har första blomman slagit ut på den vita Hängpimpinellen... Sanguisorba eller något sådant tror jag att den heter om jag inte minns galet. Hittade två exemplar i våras på trädgårdsmässan och köpte en till mig själv och en till odlarkompisen Linda som hade förlorat alla sina frösådda sådana då hon tappade brickan med krukorna i golvet. Jag gillar bladverket och det ska bli intressant att se växten när fler blomsvansar nu ska till att slå ut...

Den första.

Den första vackra vita Liljan har i dag slagit ut och jag bara älskar dessa tjusiga och ljuva blomster... helt fantastiska och underbara tycker jag att dom är❤.

I kväll har vi i Arnäs Trädgårdsförening fått besöka två väldigt trevliga damer med oerhört fina trädgårdar här ute i Gullänget och där fanns ännu mera vita Liljeknoppar att skåda. Det var så inspirerande att få se dessa trädgårdar fyllda med mängder av finfina växter och alla dessa underbart söta frigående hönor och ankor...jag vill också ha en egen Ann-Charlotte spatserandes omkring här hemma kände jag... Knölalen var bara ett "villhöver"... och all denna mat odling...fantastiskt vad jag också skulle vilja kunna odla sånt som dom var så duktiga på...

Färgförändring.

Tisdag 30 juli och i morse var det helt plötsligt kall höstluft som jag möttes av när ytterdörren öppnades... brrr... vad det kändes hemskt...

Gårdagen tillbringades i Umeå och då är ju ett besök på Smultronstället ett litet måste... där unnande jag mig en läcker aprikosfärgad Flocklilja vid namn "Tiny double you".... kan ju säga att det var mulet igår och då var det faktiskt aprikos men idag när solen lyser så är den mer självlysande orange.

Månadens läsare.

Idag så kom då numret av tidningen Allt om Trädgård som jag har gått o fasat för sedan marsmånad... Jagade vinster till lotteriet på STA Riksmötet och kom i kontakt med tidningen som frågade om just detta. Försökte få dom att skippa bilden på månadens läsare just denna gång o sa att det kunde ju vara coolt om det bara kunde stå YLVA med stora bokstäver men icke... brukar ju säga att det finns två saker här i världen som inte är kompatibla med varandra och det är jag framför en kamera... känner mig så fruktansvärt obekväm med det. 

En rosa dröm.

Har en så otroligt snygg Lilja som blommar nu i trädgården... helt underbar och i ljuv rosarodnande ton och med härligt mörka "spröt". Den verkar också trivas för det blir fler och fler för varje år...

Brokig Vädd.

Sista dagen i juli med solsken men endast 8 grader i morse. Idag har jag varit oerhört oföretagsam... vart i hela friden tog denna dagen vägen... och vad har jag egentligen sysslat med som fått noll o ingenting gjort...

Kvällsrundan har jag i alla fall gått och kan konstatera att mina brokbladiga Grekväddar trivs utomordentligt bra. Visst är det väl konstigt att jag två meter bort åt vardera riktning har vanliga Grekiska Väddar som ALLTID varje år får grönlus men att dessa tre exemplar inte verkar vara av intresse för de små ohyreliven... 

Blommande Nävor.

Min Klematis Durandii är väl en av få växter som blommar mindre i år än vad den gjorde förra sommaren... i och för sig så blommade den helt otroligt galet mycket då... tror jag tappade räkningen vid 63 eller 67 när jag då försökte kolla. Nu är det betydligt färre blå stjärnblomster men oerhört vackra är dom och rankorna har återigen fått lagt sig därhelst dom velat vilket gör att den rosa lilla Nävan nu även har inslag av blått o flott.

Blommor bland blad.

Men oj så väldigt mycket jag gillar dessa Holländska Irisar som poppar upp bland alla mina blad... ögongodis som gör mig riktigt glad... inte sista gången jag lägger en slant på dessa lökpåsar trots att de inte verkar ska vara härdiga här uppe hos oss. 

Nytt vid entrén.

Fredag i dag igen... och jag har fått lite inspiration tillbaka igen. Gårdagens trädgårdsresa tog oss till Sundsvall där jag bland annat fick besöka två trädgårdar jag aldrig vetat om... Nebulosa Gård och Casa Piedra. Många fina snickarideér fick jag så nu gäller det bara att få plats med dom också. En del finfina växter har jag också lagt till på min önskelista.... suck.. tänk om jag hade haft en större tomt... 

Hemma i min egen trädgård så har jag idag rivit bort det mesta i entrérabatten... nästan inget jag satt dit fungerade... allt är så otroligt kruttorrt där så nu har jag tagit och delat upp Timjansplantor som placerats efter kanten och så har jag satt dit en del Kärleksört och även blandat in olika sorters taklökar som jag nu hoppas ska trivas bättre än de perenner jag delade och satte dit i höstas.

Taklökar.

En växt som jag blev väldigt förtjust i förra året var just Taklök och i min "problem" rabatt under den stora Thujan där endast en liten pyttig bit av en Tellima Grandiflora överlevde vintern där har jag planterat in dessa lökar för att testa om dessa kan tänkas fungera bättre.... hoppas hoppas hoppas... 

Digitalis.

Av alla mina frösådda Fingerborgsblommor så är det en enda som visar upp en blomstängel... kul att det i alla fall blev en. Det stod att vid tidig frösådd så kunde de blomma redan första året... undrar hur tidigt dom menar då... hade ju sett framför mig en sensommar med läckra höga blommande spiror överallt...

Astrantia.

Första lördagen i augusti och oj vilken himlans tur att solen inte har lyst idag... ovanligt att jag tänker så men idag har varit en hård dag så mulet har varit perfekt. Projekt gillar ju jag och tryter platsen för projekt hemmavid då finns det ju andra som jag kanske kan få projektera hos. Föreslog en ny rabatt hos systeryster den äldre och erbjöd naturligtvis också hjälp med den så klockan 10.00 i morse då satte vi spaden i jorden och nio timmar senare så stod där en ny nästan 12 meter lång rabatt, välblandad med kogödsel, fint kantad o med storstenar ditburna och växter planterade... en givande dag helt enkelt. Väl hemma igen så tog jag kvällens runda i trädgården och jag våndas ju över att ta ett beslut om Stjärnflockorna ska få vara kvar eller inte...detta är nu andra året som minerarflugan förstör bladen...Hmmm... mycket svårt för jag gillar ju dom... kanske ska jag ge dom en chans till och nästa vår först prova Nemasys som Eva Robild tipsade om...

Dahlior.

Detta är ju första året med Dahlior för mig och det går liiiite si o så... en del är (i alla fall i mina novisa ögon) rätt så fina och blommar ju också medans andra bara har en sned och lutande bladmassa... vet inte varför det blir så... Jag brukar ju också som oftast föredra enkla blommor men med Dahliorna verkar jag tycka tvärtom... dom mer mångblombladiga och fyllda känns på nått vis som lite mer intressanta att få titta på... Den vita enkla är ju naturligtvis också fin men den talar liksom inte samma Dahliaspråk med mig som dom andra Dahliorna gör här i trädgården...

Bladlåda.

En solig och lat söndag 4 augusti... gårdagens grävande gjorde mig riktigt slö idag så jag har bara klippt bort lite överblommat (lite=väääldigt lite=oerhört lat). Har faktiskt även vattnat mina krukor... Hmmm... undrar när det egentligen ska komma nått regn... trädgården behöver ju verkligen en rejäl regnskur nu. En enda av mina krukodlingar håller sig riktigt fin och det är just denna... troligtvis för att den inte har nått dräneringshål så när jag väl vattnar så stannar det väl kvar en del i lecakulelagret till senare också. En låda helt fylld med mina allra första vårsådder... tur att jag gillar grönt för 99,99% är ju bara blad.

Stora blad.

Parasollbladet intresserade mig i våras... faktiskt så pass mycket att jag beställde en hel låda ned till butiken bara för att jag själv var så sugen på att testa denna växt, tyvärr var de redan slut då jag lade in vår beställning men hade turen att hitta en planta som var till salu senare. Satte den i en stor kruka och jisses vad den har växt...otroligt läckra och stora blad... men börjar nu undra var i hela friden jag ska få plats med denna här i trädgården...

Liljeblomster.

Fler av sonens vackra Liljor som han köpte när han var liten. Ibland fick han för sig att han också skulle köpa sig en växt när vi besökte växtbutikerna och då valde han som oftast en Lilja... betala sin växt själv skulle han också alltid göra... sen bekom det ju inte honom att han då använde sig av sin mammas eller mormors börs när det skulle göras.

Klockranka.

En frösådd som var extra kul att följa i våras var just dessa Klockrankor... tala om tacksamma fröer för en nybörjare som jag. Så kul att verkligen kunna få se hela händelseförloppet med så pass stora frön och så kraftiga fröplantor... och nu så står dom då här ute i trädgården och virar in sig o klättrar i portalen... vilken växtkärlek❤.

Dela den här sidan