En riktig skönhet.

16 augusti idag och jag har jobbat ute i trädgården hela dagen förutom en liten paus då jag åkte förbi piondrottningen i Backsjö och köpte lite Krollliljor hon plockat upp.

Har delat massor av perenner och grävt ned i den nya entrérabatten som jag nu hoppas kommer att växa på sig fint.

Har även rensat upp i min "skräprabatt" mot stora vägen och där dök jag på denna urtjusiga Lilja som är så otroligt vacker... en riktig skönhet...

Nya blomster.

Förundrad är väl det minsta jag kan säga att jag är... halva augusti har alltså gått nu och Nejlikroten Flames of Passion skjuter fortfarande upp nya blomstänglar... men dessa måste väl ändå vara de sista.

Blodtopp.

Blodtoppen har sin första säsong här i trädgården... mycket söt.

Men denna växt var nog bland det svåraste jag någonsin försökt få fast på bild.. Vid minsta lilla vindpust så flyger blomstänglarna åt alla håll och de är ju så gott som omöjlig att få skärpa på.

Frökapslar.

Jag gillar ju verkligen att få titta på frökapslar av alla de olika slag... tycker dom är så fantastiska i sin konstruktion... som att få en andra lite annorlunda blommning på växten.

Här en frökapsel av Pionen Sword Dance.

Ljusrosa Lilja.

I utkanten av min lilla djungel av Kransveroniker så har detta lilla underverk börjat blomma... sååå fantastiskt vacker i ljusa toner av rosa...

Rozanne.

17 augusti och det har varit härligt varmt idag trots lite blåst.

Har börjat klippa ned lite överblommade perenner och det ser genast mycket mer städat ut här i trädgården. 

Den underbara Nävan Rozanne har inte mått så bra i årets sol och torka. Både blommor och blad har hittills varit i storlek= minimala. Plantorna i släntrabatten har också velat lägga sig vilket dom aldrig tidigare gjort. 

Ny rabatt.

I stället för att ersätta den gamla häcken på framsidan med en ny så bestämde jag mig för att där skulle få bli en perennrabatt. Har nu delat på växter och planterat en hel del och hade även turen att få lov till lite storstensplockning här borta på gatan... kan nog bli bra bara det får växa till sig lite.

Vackra blomster.

Mina nya favoriter... Kärleksört. 

Fantastiskt vackra små blommor. Här blev det visst två olika sorter ihopplanterade... men vackert ändå.

Alba.

Fantastiskt... nu blommar Anemone Obtusiloba Alba igen :)

Klippte ned hela det stora beståndet av Stjärnflocka och så dök jag på dessa små underverk... LYCKA !

Lockande blomster.

18 augusti. Rosensidenörten lockade till och med en geting idag som inte alls hade bråttom att lämna blomman... hittar dom kanske också mat bland blomstren...

Vackert i vitt.

Bara en enda ensam vit och vacker Lilja har i år kommit under Pilträdet. 

Oerhört tjusiga är dom... de vita är nog faktiskt mina liljefavoriter.

Ligularia.

Gårdagskvällens regn förde med sig riktig höstluft så idag var det första dagen på väääldigt länge som trädgårdsarbetet fick göras i fleecejacka. 

Har tagit hand om massor av frösådda små plantor och annat som nu får växa till sig i krukor. Fick faktiskt ihop över 30 st Gillenia, 6 st Vårärt,  flertalet Dagliljor och annat smått och gott. 

 

Vid dammen blommar Ligularian som ett eget litet härligt glatt solsken.

Triss i ljuvlighet.

I släntrabatten öppnar sig nya Liljor nästan varje dag nu och trädgården doftar sååå otroligt ljuvligt.

Jag har åkt dit rejält nu och blivit helt Liljeberoende... en djup inandning ger mig lätt dimmiga ögon och ett smått fånigt leende på läpparna... vilka himmelska dofter...

Ännu mera Liljor.

Fler vackra Liljor på gång... 

Jag gillar verkligen stjälkarna och det mörkare inret i dessa fantastiska blomster.

Bladgrönska.

20 augusti och tidigt i morse visade termometern endast 5 grader... kändes riktigt kyligt.

De små plantorna som förra året inhandlades till namnet Elmera Racemosa och sedan visade sig vara Tellima Grandiflora har så mysiga och mjukt formade blad... ett extra stort + är att dom överlevt i torkan under Tujan. 

Limeig stjärna.

Mycket förtjust är jag ju i allt det gröna och särskilt svag för det limefärgade... vilket gör att mitten på Liljorna med sin limegröna stjärna är så tilltalande att få titta på...

Underverk.

Vackert under Pilträdet.

Skulle gärna haft fler av dessa underbara Liljeblomster... helt fantastiska skapelser.

Doftande små blomster.

21 augusti sol och friska vindar idag. 

Bytte till mig en ledig dag så redan klockan 7.30 imorse gick jag ut i trädgården...  vilken härlig arbetsdag jag haft !

 

Oreganon blommar så sött i min lilla örtagård med mängder av pyttiga små rosa blomsterklockor som humlorna uppskattar så mycket. 

Solskensblomster.

Lycka är Ringblommor ! 

Tänk att några enkla små fröer kan ge sån glädje... de ger mig sol i sinnet. 

Nya blommor.

23 augusti, kvällen känns riktigt ljummen och härlig.

Hittade nu ännu en Nejlikrot som även den skjuter nya blomstänglar... undrar vad detta beror på då dom aldrig förr om åren betett sig så här och det är ju samma plantor som jag haft dom senaste 6-7 åren.

Blå små klockor.

På min Krypgentiana har det också kommit nya blommor... tjusiga små blå klockskapelser.

Lågprisliljor.

Ett härligt rejält och kraftigt fång ljusrosa Liljor har nu slagit ut i släntrabatten... fantastiskt vackra och så otroligt stadiga och upprätta stjälkar den har.

Tänk att en kruka lågprisliljor från matvarubutiken kan bli så lyckat.

 

Vita hjärtan.

Min lilla White Heart blommar så sött med mycket små men underbart vackra blomster. Vissa har en mer markerad vit stjärna... eller så är det helt enkelt som så att de mörknar ju äldre blomman blir...

Hoppas nu att den kommer att trivas och även vill visa sig när våren kommer åter. 

Fröer.

Jätteväddens fröer har jag aldrig tagit reda på och har aldrig haftturen att de självmant frösått sig som hos min syster. 

Ibland blir jag så oerhört sugen på att fröså en massa och särskilt när jag ser på Skillnadens trädgård... men jag är ju så sanslöst dålig på att komma ihåg att vattna så jag betvivlar att något skulle gro...

En gul skönhet.

Hos Bitte köpte jag på mig denna vackra höga växt... undrar nu vad den hette... måste komma ihåg att kolla upp namnet nästa gång jag träffar henne. 

Delade exemplaret så det blev två plantor som nu står krukade i karantän till nästa vår då de ska planteras i den nya rabatten vid entrén. 

Rodnande blader.

24 augusti och dagen har varit både mulen och lite småregnig.

Den lilla Töreln har verkligen bjudit på sig själv i år... massor med blommor,  fantastiskt vackra frökapslar och nu börjar bladen anta en lätt rodnande ton i rött. Tänk att jag aldrig tidigare lagt märke till detta förr...

Morgonsol.

Tidig morgon 25 augusti och efter regn kommer solsken. 

Morgonsolens strålar lovar mig en fantastiskt härlig dag i trädgården.

Skimrande koppar.

Sensommarsolen får stammarna på Prunus Maacki att verkligen synas och skimra i vackra koppartoner.

 

När oxbärshäcken togs bort så syns plötsligt detta fantastiska träd på ett helt annat sätt än förut... mycket nöjd känner jag mig. 

 

Vackra småkryp.

Kan det möjligtvis vara en liten bärfis i vacker kostym som kalasar på mina rönnbär...

Perfekta små växter.

Makalöst vacker konstruktion på de små taklökarna... helt enkelt perfekt formade och så tjusiga med de mörka bladtopparna. 

Annorlunda.

Några av Slingerstormhattarnas blomster ser lite annorlunda ut i år... precis som om de två vita "spröten" vuxit förmycket och tagit "topphättan" med sig.

Äppelgrenar.

Sorgligt är det ju att Äppelträdet inte mår bra... men den "avbarkade" grenen är väldigt dekorativ...

Isblå skönhet.

Vad glad jag blir... nu blommar den vilda isblå Stormhatten jag tog med från de norska fjällen vid Tunnsjøn.

 

Förra året såg jag aldrig till den men nu visar sig dessa två små blomster.

Vårblomster om hösten.

26 augusti och idag har en riktig liten vårblomma tittat fram... Trollius Laxus verkar tycka att nu är det nog kanske vår i alla fall. 

Mycket söt och en av mina verkliga vårfavoriter det är den...

Småkryp.

Gårdagens bärfis hade nog sin festkostym på sig medans den här lille stackaren fått klä sig i den enkla bruna vardagsutstyrseln...

Lyckoknoppar.

Lycka är väl ändå Liljor.

Och jag blir så glad att det finns några knoppar som ännu inte slagit ut... blomsterglädje att vänta... bara nu inte frosten kommer.

Lökblomster.

27 augusti, en fantastiskt solig och varm dag har det varit fastän det imorse vid halv sju var endast 4.5 grader på termometern. 

En av mina små Taklökar har börjat blomma igen... vilken lycka !

Lotterivinst.

På trädgårdslotteriet tidigare i sommar vann jag en liten söt Slingerstormhatt där plantans blad nu börjar anta oerhört vackra höstfärger...

Frökarusell.

28 augusti och byte med semesterdagar gjorde att jag fick en härlig heldag i trädgården. Solsken värme och helt enkelt en fantastisk dag har det varit. 

 

Nöp bort överblommat på Nävan Max Frei och dök på denna udda frökapselkonstruktion... har väl aldrig tidigare sett nått liknande på dessa blomster... ser ut som en frökarusell. 

Gratisplant.

I våras dök mängder med frösådda plantor upp ÖVERALLT i alla rabatter och jag fattade först inte vad det var... kände ju inte igen att jag hade nått liknande som kunde fröså sig.

Solrosor från grannens fågelbord var det enkla svaret. Har säkert rivit upp nära 50talet småplantor men några missade jag och nu när slutresultatet syns så önskar jag ju att jag låtit alla vara kvar...

Hostor.

Hostor av alla de olika slag är ju min stora svaghet här i växtvärlden... jag bara älskar alla de tjusiga bladen.

 

På STAs växtmarknad ute i Själevad i kväll så har jag verkligen fått fynda jättestora fina hostaexemplar samman med mycket annat smått o gott och ovanligt... superkul !

 

 

Klematisknoppar.

I skuggrabatten blommar Durandiin så vackert och ännu produceras det många nya knoppar.

Trodde ju faktiskt egentligen inte att den skulle blomma i så djup skugga och hade varit nöjd med bara fina gröna blad i spaljén... men efter denna sommar så är jag mer än nöjd.

Liljefynd.

Sista augusti idag och kvällen känns lite kylig... undrar när första frosten ska komma...

Av vårens Liljefynd så hade några lökar möglat när jag tog upp dom ur hinkarna jag krukat dom i. De grönaste fjällen tog jag bort men testade ändå att plantera dom och faktum är att några lökar nu blommar. Kanske resterande som bara visar bladmassa kommer att blomma nästa år...

Många blå blommor.

SnabbköpsKlematisen i lilla rabatten vid entrén har börjat blomma igen.

Väldigt söt men oerhört liten är den... kan den ha hetat nått med "So many blue flowers" eller var det nått liknande... måste komma ihåg att kolla bland mina etiketter. 

Har inga större förväntningar på att den ska överleva i vinter men hoppas kan jag ju göra.

Nävor.

En vacker liten namnlös 20 kronors Näva har börjat blomma för första gången här i trädgården.

Hittade den på en växtmarknad för nått år sedan... mycket söt. 

Små söta blomster.

Första september sol från klarblå himmel och fantastiskt varmt hela dagen. En härlig trädgårdsdag är nu till ända.

Hittade små pyttiga blommor på Grekvädden som slagit ut... vackert ihop med Gillenians lilaröda stjälkar och bladtoppar. 

Stormhattar.

Slingerstormhattarna blommar nu både i Pärlrönnen och i spaljén på baksidan... en mycket udda blomma till utseendet.

Jag gillar ju verkligen de små gröna "bönknopparna" och de fullt utslagna blommorna... men därimellan så är de enligt mitt tycke lite svårsmälta att titta på...  ser smått "alienlika" ut.

Öppen trädgård.

Imorgon söndag så är det dags för min första "Öppna Trädgård"... mycket spännande...

Hoppas nu att det blir riktigt vackert väder och många trevliga besökare för oss alla sex STA trädgårdar som öppnar upp denna sensommardag.

Pionfrön.

2 september och vad många trevliga trädgårdsbesökare jag haft här i dag på min första "öppna trädgård".

Superkul har det varit och ett fantastiskt soligt och varmt väder. 

Hittade läckert blänkande svarta frön på Bondpionen som blommat för första gången i år. 

Tog till vara några och planterade i rabatterna så blir det intressant att se om något dyker upp så småningom. 

Rozanne.

I årets torka har inte Rozanne trivts i toppen av släntrabatten där den värsta torkan har rått. Bladen är pyttesmå och blommorna har varit få till antalet. Först nu när dagg och höstfukt lindrat torkan så börjar blommorna bli fler och anta sina normala storlekar. 

Läckra Liljor.

Första måndagen i september, dimmig morgon men sedan har solen värmt så skönt hela dagen.

På kvällsrundan i trädgården hittade jag denna läckra Lilja som öppnat upp bland Höstsilveraxets mörka bladverk... dom skulle jag vilja ha fler av...

 

Söta små blomster.

Sista svängen med blommor på Nejlikörten är helt perfekta... precis som på våren. Kulören går väl kanske lite mer åt det lilakantade hållet på yttersta bladkanterna men så otroligt vackra... jag bara älskar dessa små underbara blomster som blommat så villigt detta torkans år.

Vita vackra Liljor.

Oerhört tjusiga vita trumpetformade Liljor har också idag slagit ut... så fantastiskt vackra... det är nått speciellt med vita Liljor.

Undrar om det var dessa jag köpte på Timrå trädgårdsmässa... 

Bronsrodgersia.

4 september och tidigt i morse på väg till jobbet så sken solen så vackert på Bronsrodgersian vid entrén.

Stora härliga blad är ju bland det bästa jag vet... och är dom dessutom läckra i färgen så är det ju ett extra plus.

På baksidan under Pilträdet har Rodgersian inte alls trivts i år och har tidvis hängt så moloket i torkan.

 

Min första Kaprifol.

Vid kvällsturen runt trädgården så hittade jag dessa små knoppar på den lilla Kaprifolen jag räddade från en handelsträdgård förra hösten. Den såg så ensam och livstrött ut då så jag kunde ju bara inte låta den stå kvar.

Hoppas nu så innerligt att den hinner slå ut innan höstkylan helt infinner sig...

Favoritrabatten.

Skuggrabatten är ju min stora favorit... jag gillar den frodiga grönskan och alla de underbart vackra bladen...

Nått att verkligen längta tillbaka till när jag tittar på detta under årets mörkaste månader...

Vackert överblommat.

En helt ny bekantskap i trädgården... undrar nu vad det var denna lilla växt hette... måste komma ihåg att kolla upp detta och försöka lägga det på minnet.

Jag föll ju naturligtvis för de små mörka skålformade frökapslarna (som jag förmodar att det är) som verkar uppträda efter att blommorna försvunnit.

Mycket söt och annorlunda...

Jag hoppas nu innerligt att den vill visa sig till våren också...

Salvia.

Salvian jag slängde på komposten förra hösten är så fantastiskt fin i sitt bladverk... tänk att det kan bli så vackert... urtjusig är vad den är.

Den kommer att åka på komposten i år också så hoppas jag på att den blir lika fin nästa vår igen.

 

Självsådda Nävor

5 september idag och hemma vid lunch går man ju naturligtvis en tur runt i trädgården.

De Nävor på baksidan som frösår sig måste ju bara vara Max Frei... har ju inga andra Nävor någonstans där. Dock så blir ju blommorna mycket större på de som bara dykt upp lite här och där än originalplantorna.

Ska försöka samla alla jag hittar runt de små Astillben jag har så får dessa fylla ut runt om.

Skönheter.

Sååå otroligt läckra Liljor... 

Tänk om jag hade haft såna i alla rabatter överallt nu... så tjusigt det hade varit.

Stormhatt.

Hittade nya små blomknoppar på den Nordiska Stormhatten i kväll... vad kul när man hittar "nyheter" den här tiden på året...

Hoppas nu att dom hinner slå ut innan frosten kommer.

Lavendelturm.

Kransveronikan Lavendelturm har kommit med nya små söta blomsterspiror i krukan vid garaget... jag gillar ju verkligen dessa tacksamma och trogna växter.

 

Och om plantan i bakgrunden...

Kom nu ihåg att skaffa sådana nästa år också!!!

Måste ha en på tunnan, en i garagekrukan, en vid vägen och en vid ytterdörren... jag ska alltså köpa hela 4 st sommarplant nästa år :)

Guacamole.

Sist ut att blomma bland mina Hostor är den limefärgade Guacamolen.

Denna vackra Funkia har fått sina blad lite brända i årets sol och torka men ser ändå rätt så fin ut... blommorna börjar som knopp i lite svagt lila men utslagna ser de alldeles vita ut.

Självsådd.

7 september. Soligt varmt o skönt har det varit idag... fantastiskt vilket sommarhalvår vi haft.

En ny liten växt har dykt upp i släntrabatten som jag inte har planterat... kan det möjligtvis vara nån typ av Fingerborgsblomma som börjat gro när jord har rörts om.

Eller så är det helt enkelt nått ogräs. 

Gulliga små blader.

Tre styckna små plantor med vackra blad fick följa med mig hem från växtmarknaden förra veckan.

Namnet kommer jag ju naturligtvis inte ihåg men det finns ju i mitt lilla kartotek i förrådsboden.

Jag gillar verkligen de gulliga och svagt ådrade bladen... lite annorlunda och hårda att ta på är dom faktiskt också... 

Ska bli kul att få se om dom visar sig till våren... kommer jag ihåg rätt så var väl härdigheten lite si o så med. En söt chansning helt enkelt :)

Kungsljus.

8 september soligt och varmt ute idag. Har klippt häckar hela dagen så nu har jag bara den upp mot stora vägen kvar... väldigt skönt att det snart är bortgjort... blir jobbigare och jobbigare för varje år !

 

I djungeln med Kransveroniker såg jag att Kungsljuset börjat blomma igen och DÅ kom jag på att det är ju ett Kungsljus den lilla nya plantan är och inte en Fingerborgsblomma som jag först tänkte på.

Skogsaster.

Den Vita Skogsastern är ny i trädgården... hittade den i Umeå tidigare i sommar och tänkte att jag testar i alla fall en gång och ser vad jag tycker.

Vet inte varför jag känner tveksamhet för Astrar... kanske har jag provat nån gång och det inte gått så bra. Men eftersom denna utsetts till Årets Perenn för några år sedan så kanske den här kan bli bra... mängder med blommor verkar det i alla fall bli.

Lilla Blå.

Det vackra vädret lockar fram nya blommor på många av växterna och denna lilla söta planta som jag hittade på en växtmarknad i våras har massor av nya små knoppar... känns ju faktiskt superlyxigt att få så många extra blommor den här tiden på säsongen.

Vackraste än vackrast.

Ljuvligheter... med en doft så gudomlig att jag skulle vilja spara den på burk för att kunna njuta av den för alltid.

Finns det nått vackrare än vita Liljor... just nu tror jag inte det...

Höstfärger.

Hösten har börjat smyga sig in i trädgården.

Läckra och färgsprakande färger sprider sig nu och jag gillar ju verkligen hösten med sin friska klara kalla luft... och den underbara höstsolen som ger ett sådant fantastiskt vackert sken.

 

Baby White.

Måste till våren försöka komma ihåg att det står två styckna Klematis Baby White i den stora odlingslådan.

Dom trivdes inte ståendes i butiken utan fick bladmögel förmodligen av sommarens torka och en ojämn vattning. Dom fick således följa med hem där jag klippte ned dom totalt och återväxtens alla blad har varit väldigt friska och välmående.

Blomstergåva.

9 september idag och tänk vad snälla människor det finns.

Hittade en liten växt sent i gårkväll på min farstubro som någon vänlig själ hade lämnat... vilken lycka och vad himlans snällt gjort.

Satte den genast i kruka så får den stå så till våren... undrar vad detta kan vara för planta... vad kul !

Knoppbildning.

Massor av nya knoppar kommer på den vackra Kärleksörten jag hittade uppe på Hägnaregården tidigare i sommar... himlans vad glad jag blir... vilken lycka.

Regndroppar.

11 september och tidigt i morse så var allt i trädgården fullt av regndroppar från gårdagskvällens häftiga skurar.

Klematisen White Heart är så fantastiskt söt med sina lilavita stjärnblommor.

Och det är helt otroligt vad många knoppar och blommor den har... så roligt att få se nu då så mycket annat har slutat producera blomster.

Atragene.

Måndag 10 september och idag hittade jag faktiskt några små knoppar på Atragene Klematisen som tyvärr alltid angrips av den lilla klematisbladstekeln.

Angreppet har vart enormt i år så den kapades jämns med marken och jag funderar nu på om inte det är dags att gräva upp den och ersätta den med något annat..

Hostablad.

Lunch hemmavid är ju = en tur i trädgården också.

Hostornas vackra blad gillar jag ju skarpt och särkilt de ljusa limefärgade sorterna som verkligen lyser upp i rabatterna.

Näva på höjden.

En ranglig överbliven Rozanne fick följa med hem från butiken och istället för att den fick ligga platt i rabatten så leddes den upp för spaljen där den nu kommer med flera nya knoppar i underbara blålila färger.

 

Höstskimmer.

Vaknade till strålande sol från en fantastisk klarblå himmel denna dag 13 september. Det var genast stövlar på och ut i trädgården...

Höstsolen får Durandiins blommor att skimmra så otroligt vackert.

Blomster på gång.

Kaprifolen hinner nog kanske slå ut i alla fall... vilken lycka i så fall... och vad vacker den är.

Blombesök.

En liten ensam geting var väldigt intresserad av dessa tjusiga Liljor som den både flög fram o tillbaka emellan och kröp upp o ned o runt runt på blomsterbladen... undrar vad den var ute i för ärende...

Koreanska plymer i rött.

Vet inte att jag någonsin tidigare lagt märke till att de Koreanska Plymspireorna haft sådana fylliga fröställningar i denna läckra färg... har ju för mig att dom bara brukar vara bruna och torkade.

Hängrankor.

Flertalet frihängande rankor av Slingerstormhatten hänger ned från Pärlrönnens grenverk... superfint !

Höstbollar.

Höstsolen lyser så vackert upp de underbart söta små lila luftbollarna hos Ängsvädden.

En helt fantastiskt fin växt som jag gillar så mycket...

Gullgentiana.

Lördag 15 september och idag har jag ju verkligen fått gräva...

 

Av min "finsnickar-idol" Bo Eriksson i Bjästa så fick jag en JÄTTELIK rotknöl av Gentiana Lutea som han hade grävt upp åt mig... jisses vad den var stor!!!

Fick gräva en riktigt rejält djup och bred grop så att den kunde få plats.

Nu hoppas jag ju bara att den ska trivas här hos mig också och att den vill bli lika fin och frodig som när den stod hos Ulla och Bosse.

Tänder en stjärna där uppe för makarna Eriksson :)

Höstfägring.

Den lilla Sorgklockans vackra ljusgröna blad finns inte mer... nu har de istället anammat höstens färg och helt plötsligt ser man bladens struktur och ådror på ett helt annat sätt... vackert !

Brokiga blad.

Måndag 17 september idag med regn i luften.

Vid uppstädningen av min skräprabatt så hittade jag en liten intorkad och nästintill obefintlig planta av Brokbladig Revsuga som jag inte sett till på många år och faktiskt helt glömt att jag hade... flyttade den till den nya rabatten vid entrén och där har den börjat sin återhämtning riktigt bra.

 

Vackert i vitt.

Den Nordiska Stormhatten blommar nu om med en enda vacker blomstängel fylld med små vita bulliga blomster och lyser upp som ett litet utropstecken i rabatten nu när skymmningen faller tidigt.

Omgrävning.

18 september och imorse visade termometern endast 2,5 grader... brrr... nu bör nog snart frosten komma på sitt första besök.

 

Grävde om rabatten mot grannen i helgen och spred ut alla de fina Ligularierna Britt-Marie Crawford som förr levde en tynande tillvaro i skräprabatten uppe vid stora vägen men som i norrskuggan verkligen har piggat på sig.

Delade även på en stor Hosta Patriot som får lysa upp mellan dessa mörka fina blad... hoppas nu att allt blir stort friskt och frodigt till nästa säsong...

Blanknäva.

19 september soligt och fantastiskt varmt hela dagen idag... klockan 16.15 stod termometern på nästan 18 grader... härligt !

 

Blanknävan är ny i trädgården för i år. Blommorna glänser som av siden och bladen är väldigt blanka. Tydligen ska den var en perfekt växt förr torr skugga vilket ska bli intresant att få se om det kommer att stämma.

Nyfiken.

Förrvirringen är nu total... plantan/frågetecknet som helt plötsligt dök upp i släntrabatten som jag trodde var en Fingerborgsblomma och sedan insåg att det var ett Kungsljus är nu åter igen ett frågetecken.

Vad i hela friden kan detta vara... så himlans nyfiken jag är nu...

Ogräs ?

Ogräs eller ej... men väldigt fin är den !

Så otroligt läcker färg den har och de limegröna frökapslarna passar ju så fantastiskt bra ihop med Hostan Sun Powers ljusa fina blad.

Sött i gult.

På växtmarknaden i Själevad tidigare i höst så hittade jag denna lilla söta planta... undrar om inte det var Dvärgnattljus den hette... eller kan det ha varit nått liknande...

Måste nog kolla på etiketten i trädgårdsboden.

Mycket söta små gula blomster som lyser så otroligt vackert nu i höstsolen och ett bladverk som ser väldigt fräscht och fint ut.

Nya blomster.

Hittade en helt ny blomstängel på en av Hostorna jag skaffade på höstens STA växtmarknad.

Jag blir så himlans glad för allt blommande som dyker upp vid den här tiden på året... känns som massor av extrabonusar.

Spiror av tre blad.

Fredag 21 september och vissa av de nya Trebladsspirorna har börjat blomma om så smått igen med vackra vita små stjärnblomster.

En riktig favorit är denna fina växt.

Tänk att jag alltid har trott att den hetat Trebladsspirea... vet inte var jag har fått det ifrån... kanske en sån där berömd snabbläsning som ögat och hjärnan tolkar till nått bekant men där det egentligen står något helt annat.

Trebladsspira... jag gillar namnet... passar mycket bättre med en vacker spira istället för en spirea... :)

Blomrikedom.

Årets mest långblommande växt är lätt att utse här i trädgården i år.

Tiarella "Sugar & Spice".

Har tre styckna plantor av denna fina växt i min skuggrabatt och alla dom har blommat oavbrutet sedan dom slog ut i maj månad.

Helt fantastiskt... vilken lycka att hitta sådana tacksamma och vackra växter.

 

Höstrusk.

Årets första riktiga höstrusk känns som att det kommit hit till oss idag 22 september och förkylningsastman som kommer objuden runt var annat år har inte riktigt släppt... typiskt min otur... särskilt då Årets Fest också innfinner sig på samma datum... tänk att min favoritelektriker blivit hela 60 år och ikväll ska firas med dans till Lasse Stefanz... fantastiskt kul !

Dagsturen i trädgården visar massor av höstfägring.

Trebladsspirans blad är faktiskt bland det vackraste... tala om att den få tjusiga eldsprakande höstfärger.

Vackra höstblad.

Spetsmössans fantastiskt fina bladverk har nu bytt skepnad från friskt fräscht vårgrönt till läckra toner av höst som går åt det lilarosa hållet.

Jag gillar ju verkligen denna växt som är så otroligt tacksam och fin i rabatterna och även mysig att plantera i krukor.

Höstens Hostor.

De kyligare dagarna har nu färgat Hostorna i härligt höstgult och dom lyser verkligen upp väldigt vackert vid denna tid på året här i  trädgårdens alla rabatter.

Anemone?

Söndag 23 september en frisk och blåsig solskensdag... och även en liiite mör dag i trädgården.

Gårdagskvällen bjöd på fantastiska Lars T Johansson, god mat och dryck coverbandet Riff Raff Ruff och sedan dans till Lasse Stefanz... jisses vilket 60års kalas :)

 

I trädgården blommar nu en gul version av något som jag förmodar kan heta nått i likhet med Anemone Obtusiloba... denna planta har också en blålia baksida på sina blomblad precis som den vita favoriten Alba.

Mycket söta små blomster.

Morgonsol.

Tidig morgonsol i trädgården 24 september.

På tv hotade väderkartan med frost i hela landet under kommande natt så då kändes det genast lite brådskande att få föreviga de blomster som fortfarande visar upp sig så vackert här i solskenet... för tänk om allt är förbi i morgon när jag vaknar...

 

Varenda planta av alla Isoperna blommmar ännu... vissa i rosa och andra i vitt.

Fantastiskt fina och aromatiska växter som jag gillar så mycket.

Klematis.

Durandiin blommar fortfarande på i baksidans stora släntrabatt och i norrsidans skuggrabatt. Både knoppar och blomster finns det ännu gott om... en supermysig liten Klematis som verkligen verkar vara lättodlad då till och med jag lyckas med den.

Måste nog unna mig några till av denna pärla nästa år...

Blekt gyllene.

På södersidan finns inga Dagliljeknoppar kvar men i skuggrabatten så blommar nu tre st fina blomster och än finns någon liten bullig knopp kvar.

De normalt så kraftiga färgerna på denna Frans Hals är nu endast i blekt gyllene... höstens kyla kanske hämmar bildandet av blomstrens allra klaraste färger.

Kärleksört.

Den lågt stående morgonsolen nådde nästan men inte riktigt ända ned till den lilla Kärleksörten som först nu börjar öppna sina små blommor...

eller kommer jag i håg fel... har den blommat och detta är nybildade knoppar... nu blir jag osäker...

Stjärnflocka.

Alldeles försent klippte jag i år ned den stora ruggen med Stjärnflocka i släntrabatten så nu först har dom blivit täta och fina igen och visar upp sig med många nya blomställnigar. Måste komma ihåg att göra det mycket tidigare nästa säsong...

Rosensidenört.

Den lilla plantan av Rosensidenörten Cinderella som jag förra hösten planterade ned på friland i släntrabatten har faktiskt först nu på slutet börjat att blomma.

Det betyder då mest troligt att under normala år så skulle det kanske överhuvudtaget inte ens ha kommit något litet blomster på den.

De plantor som förvarades i odlingsbäddarna över vintern och i våras sattes ned i krukor dom har för länge sedan blommat ut.

Blomster.

Sommarblommor i höstsol.

Faktiskt den enda sorten i de båda fröpaketen som växte på sig och nu lyser som små solar i en av odlingsbänkarna.

Höstblomster.

Underbara Rozanne... hon har verkligen vantrivts i årets hetta men NU blommar hon för fullt och massor av nya knoppar finns nu överallt.

Fantastiskt stora och härligt blålila blommor har hon...

Liljedoft.

Två små Liljor blommar fortfarande i vackert rosa och doftar faktiskt ännu helt underbart.

Sommardoft.

Några underbart vackra Ringblommor lyser så vackert i septembersolen.

Jag tycker ju att dom doftar så gott... som en doft av riktig härlig sommar...

Hängande blomster.

Tisdag den 25 idag och tidigt i morse visade termometern endast på en enda liten ensam grad.

Bilrutan var faktiskt isig men ingen frost syntes till någonstans i trädgården.

Tidigt var det även en fantastiskt fin sol från klarblå himmel och Slingerstormhatten från Spezialplant som klättrar i Pärlrönnen lyste så vackert i höstsolen och har nu i stort sett öppnat upp alla sina blommor.

Faktiskt helt otroligt vad den har trivts i år och vilka mängder med långa rankor den har som hänger fritt ut i luften från rönnens grenverk. Den gillar kanske helt enkelt dunklet och skuggan den får när den slingrar sig i en storväxt buske istället för i en spaljé som dom två exemplaren på södersidan som inte alls beter sig som denna planta...

 

Blålila blomster.

På snabbköpsklematisen så har nu ännu fler små blomster slagit ut i den nya rabatten vid entrén... mycket söt är den med sina små blålila blommor.

Söta små blomster.

En självsådd liten Oregano blommar så sött i höstsolen med små små rosa blommor.

Fantastiskt fin växt som verkligen gillas av både humlor och bin och med ett bladverk som doftar så underbart...

Höstnepeta.

Onsdag 26 september och det blåser nått så otroligt ute nu... Pelarasparna står nog snart dubbelvikta här på gården.

Tidigare idag vid lunchtid var det betydligt lugnare vindar här hemma och då passade jag på att föreviga Nepetan som så vackert blommar ännu... zoomar jag in mig på närhåll så kan jag ju nästan låtsas att det är sommar igen...

Höstguld.

En fantastiskt härlig höstsol denna torsdag 27 september och trädgården fullkomligt sprakar i höstens alla underbara färger... vilken lycka att få titta på allt detta skimrande guld.

Fyllda krukor.

I år tog jag för första gången till vara på mängder av små plantor som frösått sig själva.

Blev så inspirerad av allas duktiga flit som jag sett på så många öppna trädgårdar denna säsong att jag också ville testa så nu har jag många krukade exemplar som förhoppningsvis överlever vintern och kanske kan planteras nästa år.

 

Hittade små Kopparhäggmisplar, Vädd, Primula, Gillenia och annat som jag inte har den blekaste aning om vad det är men som kan få växa på sig i krukorna så blir det kanske nån liten överraskning nästa säsong.

Azure Rush.

Nävan Azure Rush är ny i trädgården och blommar nu med några få blomster.

Tycker dock att den ser nästan helt identisk ut med min favorit Rozanne... kan faktiskt inte riktigt se vad skillnaden skulle kunna vara...

Årets första frost.

Lördag 29 september och imorse vaknade jag till 2 grader minus och en väldigt frostig trädgård.

Det är ändå något visst med årets första frost... allt blir väldigt vackert på ett helt annat sätt. Vissa växter som sent om hösten är mer intetsägande kan helt plötsligt bli väldigt tjusiga med sina blad kantade av iskristaller.

Nuuk.

De vintergröna tuvorna av Nuuk blir så otroligt tjusiga i frostskrud... vartenda litet blad på plantorna framträder så fint då kanterna blir vita av frost.

Hittade även en liten blomma som nu slagit ut på en av tuvorna... en söt liten vit stjärna.

Vackert i frost.

Fantastiskt vackra och frostnupna höstfärgade blad på Nävan som jag tror kan vara en Jungfrunäva. 

Både denna sort och Max Frei provade jag att klippa ned väldigt hårt med häcksaxen tidigare och det blev väldigt lyckat... dom sköt nytt bladverk och många nya knoppar kom som nu blommat så fint så det kommer jag verkligen att göra fler gånger hädanefter.

Trädgårdsdag.

Sista september och jag har varit ute i trädgården hela dagen idag.

Har satt massor med lökar... Tulpaner i många olika färger, Allium, Kungsängsliljor, Balkansippor och en hel del annat. Hoppas nu bara att alla kommer att vilja visa sig till våren...

 

Har även vintrat upp i hela trädgården idag och satt ned alla övervintringsväxter i odlingslådorna. Tur att att jag till höger och vänster har gett bort så många av de krukade självsådderna för allt fick inte alls plats att gräva ned så de sista bäddade jag in i löv och ris... får väl se om de klarat sig när våren kommer.

Såg även att den lilla Kaprifolen faktiskt har öppnat upp en av sina vackra blommor trots frost både igår och idag... kul...

Klematis i morgonsol.

Vackert frostig Klematis i tidig morgonsol denna kalla och klara första oktober.

Så himmelens skönt det känns att trädgården blev klar och vintrades upp igår... nu kan jag ju bara njuta av de lata dagarna som kommer.

Penstemon.

Fredag 5 oktober och efter nattens regn så lyser nu solen så vackert på hösthimlen.

Hemma på lunch tog jag en trädgårdsrunda och hittade denna lilla söta blomma... en Penstemon stod det på etiketten när den köptes in under årets Tusen Trädgårdar uppe på Hällans trädgård utanför Umeå. 

Har för mig att hon sa att dom övervintrade där hos dom men att hela växten då blev mer vedartad och busklik. Köpte med mig ett exemplar hem för att testa och nu så blommar den alltså åter med en enda liten vacker ljusrosa blomsterknopp...

Vad kul !

Bulliga knoppar.

Lördag 6 oktober och sol från klarblå himmel hela dagen... underbart... inget kan ju få mig på så bra humör som sol, blommor och blad !

Garagestädningen har gjorts, så även sista gräsklippningen för året och i trädgården har jag sedan bara suttit o myst på en bänk i solen.

Den lilla Riddarsporren jag skaffade på öppen trädgård i sommar (indisk kan den ha hetat) har nu massor av tjocka fina bulliga knoppar och en av dom har börjat öppna upp sig lite... vad kul det skulle vara om den hinner blomma...

 

En liten tuffing.

Den här växten gillade jag faktiskt riktigt mycket.

Och vilken liten tuffing det är... efter flera dagars frost och i morse 3 oktober nästan hela 4 minusgrader så står plantorna helt opåverkade medans andra helt har säckat ihop.

Vad glad jag blir och vad jag hoppas att den kommer åter till våren igen.

Höstgräs.

Randgräset som jag för många år sedan tog till vara på från Tant Annas och Farbror Edvins ödetomt har i år inte alls trivts i sina sommarkrukor. Undrar om jag nästa år inte alls ska låta dom få blomma utan klippa bort alla ax som visar sig... får för mig ibland att gräset kanske håller sig finare längre då. Får nog prova nästa säsong.

Faktiskt så är den oerhört vackert nu i höstsolen...

Träddekoration.

Pärlrönnen har nu nästintill inga höstfärgade blad kvar i sitt grenverk men är ändå fantastiskt vackert dekorerad med både Slingerstormhatt och sina egna vita bär.

Jag är riktigt glad i detta slingrande exemplar som har trivts så bra i år här på framsidan och gett mig sådana härligt hängande rankor... ska bli intressant att se om den kommer att bete sig likadant även nästa säsong.

 

Höstklematis.

Två små söta Klematisblommor hälsar välkomna vid entrén... superfina i solskenet.

Höstlöv.

På dammen har en tunn is legat kvar hela dagen och samman med höstlöven så är det väldigt vackert...

Näva i sol.

Tidig morgon i trädgården söndag 7 oktober och på framsidan lyser den lågt stående solen så vackert upp växtligheten som sedan väldigt snabbt faller in i höstskuggan igen.

 

Fortfarande så blommar Nävan i underbart cerisrosa färg.

Förmodligen står den väl skyddad från frost under både Thujan och Pärlrönnens grenverk.

Väldigt vacker är den och i höstsolen så skimmrar blombladen som av siden...

Favoriter.

Förra helgen hade Smultronstället öppet sina sista dagar för säsongen och där fyndade jag i år väldigt läckra Ormbunkar... så otroligt fina dessa växter är... jag bara älskar Ormbunkar och skulle gärna haft en jättestor rabatt fylld med dessa underbara och härliga urtidsplantor.

Sista vita topparna.

10 oktober och morgonsolens tidiga strålar når fram till de sista små vita topparna som finns kvar på Kransveronikerna i skuggrabatten.

Tänk vad allt har blommat i år... vilken fantastisk säsong vi har haft.

Trebladsspira

Fantastiskt vacker och eldsprakande Trebladsspira i härlig höstsol.

Jag faschineras varje år över hur otroligt odlingsvärd och tacksam denna växt är... helt enkelt en favorit som jag inte kan vara utan i min trädgård.

Nya små blomster.

Ännu fler små Kaprifolblommor...

Tänk vad kul att få hitta nya vackra blomster vid den här tiden på året.

Frökapslar.

I årets soliga hetta så har det faktiskt blivit några fröställningar på Rosensidenörten Cinderella.

Läste någonstans nyss ett repotage om invasiva växter och där stod även Sidenört med...

Hmmm...

ska det inkludera även denna som köpts från Odla.nu... måste nog kolla upp detta noggrant och i så fall kassera plantorna.

Noll blomster.

Torsdag 11 oktober och vid inspektionsrundan i trädgården tidigt i morse så kunde jag då slutligen konstatera att i år kommer inget av mina Höstsilverax att blomma. Lite lustigt ändå att dom blommade så villigt i förra årets kalla skitväder men inget alls denna säsong.

Jag drar slutsatsen att det beror på årets torka och noll stödvattning från mig. Så här i efterhand så skulle jag nog ha sett till att vattna i alla fall sådana här växter som gillar att ha det litet fuktigt om fötterna... men det är ju lätt att vara efterklok. 

Aronia.

Vilken fantastiskt härlig dag det varit idag... Brittsommaren har kommit...

Så varmt att långkalsongerna som varit på den här sista veckan åkte av vid lunch :)

 

Arnonian är så otroligt vacker nu klädd i sin höstskrud. Vid den här tiden på året så önskar jag alltid att jag haft fler av dessa fina färgglada plantor att njuta av.

Finfina plantor.

13 oktober idag, inte alls kallt men lite mulet och grått... får hoppas på en brittsommardag i morgon istället.

 

Tänk vad jag odlar finfina plantor... lustigt att jag tidigare inte ens har sett denna jättelika Maskros som växer här på första parkett i släntrabatten... så stor som den är nu så måste den ha varit riktigt fin på min öppna trädgård

:)

Trifoliata i höstsol.

Söndag 14 oktober, vilken fantastisk brittsommardag... så otroligt varmt och skönt. Har varit i trädgården hela dagen och bara njutit av hur den glöder i solljuset...

Trebladsspiran Gillenia Trifoliata är ju bara helt underbar... vilket härligt färgsprakande bladverk.

Vackert.

Frökapslar gillar jag att titta på... den ena mer vacker än den andra men nästan alla är oerhört intressanta i sin konstruktion...  det är som att ögat tilltalas mest av det som naturen själv åstadkommer.

Grekvädd.

Så många blommor jag hittat idag... en del som slagit ut och andra som tänkt sig till att blomma så som denna Grekiska Vädd. Har väl aldrig tidiagre något år varit med om att den skjutit nya knoppar vid den här tiden på året... fantastiskt kul och väldigt fin till bakgrunden av en gyllene Kransveronika.

Lönnlöv.

Det var rätt så länge sedan min Ginnalalönn fick riktigt vackra höstfärger och det tror jag helt enkelt kan beror på att den numera skuggas av det stora Pilträdet.

Förr lyste den i glödgat rött medans den numera i stort sett bara tappar sina blad. I år har dock Pilträdet nu redan tappat allt sitt bladverk och solens strålar når då lönnen där de sista små bladen faktiskt börjat att anta en mer vacker höstfärg om än långt från forna tiders eldsprakande rött.

Nya små blad.

Tisdag 16 oktober idag, 6 grader varmt tidigt i morse och ingen frost. Solen lyser vackert nu och det verkar kunna bli en fantastiskt härlig dag.

 

Hittade små nya "vårgröna" blad på Prydnadsrabarbern som är helt ny i trädgården för denna säsong... har alltid velat prova den för att få stora härliga blad. Dock har den varit väldigt ljusgrön hela sommaren och inte alls så mörk och fin som på bilderna...

Små tuffingar.

Så kul det är att så pass många små plantor väljer att fortsätta blomma med enstaka små söta blomster... har bland annat nu Penstemon, Sköldpaddsört, olika sorters Nävor, Kaprifol och annat smått o gott som visar upp sig igen... så himlans kul... vilken lycka det är.

Dessa söta små Riddarsporrar är också ena riktiga tuffingar och blommar nu i små härliga ljusblå "blomsterklasar" på flera ställen i trädgården.

Rozanne.

17 oktober med lite mulen och dyster himmel idag men absolut inte kallt och ingen frost.

Gårdagskvällen tillbringade jag på min första växtlatinkurs vilket var jätteintressant. Så nu kan jag då Alba, Rubra, Fusca, Nigra och kan hända någon till om jag bara får tänka lite... :)

 

I trädgården hittade jag några söta Rozanne som hänger i ett nedvisset bladverk av Höstsilverax... känns som lite extra vackert och värdefullt att få titta på nu när det börjar bli ont om blomstren.

Höstnävor.

Mycket fin höstfärg har nu också många av Nävorna i trädgården. 

De små självsådda plantorna lyser i härliga knallröda toner och framhävs verkligen nu av sonens vita marmorkross som han bara skulle ha när han var liten och också ville var med o bestämma. 

Lycka i grönt.

Torsdag idag med datumet 18 och månad oktober. Tidigt i morse vid sex var det runt 5 grader varmt och väldigt mörkt men sen har solen tittat fram och värmt så fantastiskt skönt.

Gav bort några icke så välmående Astilbe till latinets lärarinna idag och när jag böjde mig ned till en annan nivå i släntrabatten så såg jag den mest underbara lilla söta grönskande tuva gömd inne i buskaget av allt annat växande... så otroligt fin denna lilla planat är ännu... och vilken härligt fin grönska den har... lyckliga mig :)

Undrar om inte detta kan vara nån typ av Saxifraga... vet att jag köpte den på växtmarknaden i Hörnett för nått år sedan där de stod i små krukor med underbart söta små vita blommor.

Pelarrönn.

Lördag 20 oktober och en riktigt härlig solskensdag har det varit idag. 

Har varit ute i höstsolen och krattat i hop lite löv som jag sedan har finfördelat med gräsklipparen och strött ut i rabatterna så får jag hoppas att maskarna uppskattar det.

 

Pelarrönnen vid entrén lyste så fantastiskt vackert idagens solsken och den har faktiskt nästa inte tappat ett enda blad ännu.

Väldigt tjusiga höstfärger måste jag säga... har nog aldrig sett den så vacker som i år.

Rosa små höstblommor.

Måndag 22 oktober idag och i morse var det lite småfruset i trädgården men solen har sedan kommit o gått mest hela dagen vilket gör mig härligt glad...

tänk att några solstrålar kan påverka humöret så :)

 

I släntrabatten har nu de nybildade knopparna av Grekvädd så smått börjat öppna upp... ska bli riktigt kul att få se om dom verkligen kommer att hinna... känns inte riktigt som att dom har tiden på sin sida.

Årets sista "Albor".

Detta måste nog vara de sista små frusna blomster som min favorit Anemone obtusiloba "Alba" ger mig...

Snart kommer jag att få gå o längta väldigt länge innan jag får se dom igen...

Ett sista litet löv.

Sol från en klarblå oktoberhimmel idag 24 oktober och med solens stålar så tinade mogonens frostkristaller snabbt bort.

Underbart vackra Tulpanlökar har grävts ned i rabatten idag, lökar som vi alla nya medlemmar i Arnäs trädgårdsförening fick i gåva igårkväll då vi även lyssnade på ett intressant föredrag om trädgårdens skadegörare... längtar nu till våren för att få se dessa rosa Tulipaner.

 

I trädgården sitter ett ensamt vackert löv kvar på Aronian... rödskimmrande och väldigt höstgrannt...

Höstflammor.

Mina "Flames of Passion" har förvånat mig hela säsongen med ständigt återkommande blomster i den extrema torkan som rått... men nu vet jag ju inte vad jag ska tro.

Hittade idag 24 oktober en ny liten blomma som slagit ut på en av plantorna som vinterförvaras i odlingsbänkarna. Lite gömd och i skydd bakom ett blad så fick jag se detta lilla underverk som plockades fram för att kunna beundras...

Vilken lycka !

Vackert.

En frusen torsdag 25 oktober med uppstigande sol på morgonhimmelen.

Strålarna föll så otroligt vackert på ett löv av den ceriserosablommade Nävan vid entrén.

Tänker bara på Ernsts lilla ordspråk...

"I det enkla bor det vackra".

Så rätt...

Höstblomster.

Den lilla Penstemon från Hällans Trädgård kämpar på riktigt bra och verkar vara helt oberörd av kylan och alla frostnätter vi hittills haft... en riktig tuffing den också :)

Är så himlans nyfiken på hur den kommer att bli nästa år...

Väldoft.

En kylig, småblåsig lördag 27 oktober och i morse låg det strött lite vitt på marken i trädgården. Snöflingorna började falla redan sent igår kväll men tack o lov så är det väldigt glest mellan de kvarvarande snökristallerna idag.

 

Citrontimjan lyser fräscht grön och verkar ännu helt obekymrad av frost och kyla.

Doften den har är ju helt otrolig... så fort jag går förbi nån planta så bara måste jag få gnida bladen och känna denna underbara arom den avger.

Från Hällans trädgård köpte jag i somras med mig flera små plantor där de flesta sattes nära entrén så att jag alltid kan ha väldoft nära till hands.

Blåsippa blev jag.

Trädgårdspyssel norr gav tips om en kul liten grej att testa... på linneuppsala.se så får man svara på några frågor och ser sedan vilken blomma man blir och jag blev en Blåsippa.

Kul... och tänk att det faktiskt stämmer lite... planera och organisera upp allt det vill jag ju gärna göra och helst långt i förväg, allt ska vara klart (helst igår) överraskningar och oförutsedda händelser det gillas icke...

"tråkig" är nog det ord som sonen skulle välja :)

Astrantia.

En härlig söndag i dag med sol från klarblå himmel och med en hel timmes längre sovvmorgon.

I trädgården har nu nästan alla löv fallit och jag har krattat hela förmidddagen och lagt allt direkt i rabatterna för att ge skydd åt alla de senast planterade växterna.

 

Astrantians sista blomster lyser vackert i ljuset från oktobersolen.

 

Sen Kärleksört.

Fortfarande finns några Kärleksörter som nästan nyss har börjat blomma så fint. Plantorna har även många knoppar som aldrig kommer att hinna slå ut.

Väldigt vackra små blomster.. förstår inte varför dom kommer så sent på året.

Kanske är det nån variant som hade passat bättre lite längre söder över eller så skulle dom helt enkelt ha placerats i ännu mera solläge.

Bladkonst.

Som ett litet modernt målat konstverk blir det när solljuset når Jätteramsens bladverk.

Tänk att nått så enkelt som blad, ljus och skugga kan bli så vackert... faktiskt så blev detta ett foto som jag verkligen gillar...

 

Knautia.

De sista knopparna av Knautia macedonica har till sist fått böja sig för kylan och nickar nu djupt där de står i säntrabatten.

Helt otroligt att plantan ändå ser så fin ut...

Dunboll.

Frökapslarna på Ligularian Britt-Marie Crawford är som små söta hängande dunbollar i oktobersolens sken.

Tänk att växter kan ge lycka flera gånger om på så många olika sätt under hela växtsäsongen...

Snöfall.

Näst sista dagen i oktober och blötsnön har fallit hela dagen... attans också... nu blev det genast verklighet att vintertiden är här.

Plusgraderna och regnet som komma skall under veckan lär ju ta bort allt men känslan av vinter har ändå bitit sig fast... innan detta snöfallet så kunde jag ju fortfarande inbilla mig att det nog kommer att dröja länge än... 

Gullregn i november.

Lördag 3 november idag och tidigt i morse tittade solen fram... härligt !

Hela gårdagen var dyster med duggande regn så med dagens solstrålar har det känts extra glatt att få vara ute.

I trädgården har nu alla buskar och träd tappat sina blad förutom det lilla Gullregnet som ser så otroligt grönt fint och välmående ut.

Denna lilla pluttplanta som inhandlades på öppen trädgård i somras har verkligen ränt i väg på höjden med en enda stam rakt upp... undrar om den kanske ska beskäras för att grena sig eller om den sköter det själv till våren...

Naturligtvis står den ju nu också på helt fel plats... trodde att den skulle stå still och stampa i många år framöver och satte därför bara ned den där den skulle få mycket sol och värme så nu får jag planera för en vårflytt och även försöka komma på en bra placering.

Knoppar i sol.

Några små knoppar av Slingerstormhatt som aldrig hann slå ut finns fortfarande kvar.

Här på framsidan ser dom ännu ut att må väldigt bra och har inte alls skadats av kyla frost och snöfall... väldigt fina är dom nu i novembersolens sken.

Små underverk.

Nya små knoppar brukar jag inte vara bortskämd med att få vid den här tiden på året.

Kan ju inte bli annat än väääldigt glad när jag tittar på dessa söta små grönskande underverk...

 

Knoppar i gult.

Den lilla Anemonen visar nu i november upp små knoppar och även söta gula blommor i den nya rabatten på norrsidan.

Lustigt hur lätt man kan tänka fel i sin egen trädgård som man ändå vistas i varje dag... kan inte annat än skratta åt min plan att här göra en ny lummig skuggrabatt.

Såg den framför mig fylld med Hosta, Ormbunkar och många andra storbladiga härligheter vilket ändrades fort när jag väl började gräva med svetten rinnandes och solstinget i nära antågande... det visade sig vara en av de soligaste och varmaste platserna i trädgården och jag hade aldrig sett den som så... norrläge var ju =  skugga i min tanke... så fel man kan ha...

Vinterförvaring.

Odlingsbänkarna i härlig novembersol.

Här övervintrar alla mina växtvänner som planteras ut i krukor om våren... bland annat mina Cinderella, Rosensidenörten som jag blev så orolig för att den skulle vara invasiv när jag läste om just Sidenört. 

Skickade frågan vidare till Naturvårdsverket och fick äntligen nu i veckan svaret att min sort inte fanns upptagen på listan över invasiva växter... vilken himlans tur då kan jag släppa den oron.

 

Kompostlycka.

De kasserade sommarblomstren lyser som små gyllene solar i komposten.

Underbart söta var dom i dagens solsken...

Novemberkaprifol.

Helt otroligt att det ännu kommer blommor på Kaprifolen...

Fantastiskt att få se detta nu i november månad.

 

Frostnupna blad.

Söndag 4 november med 3 minusgrader och en frusen trädgård.

Idag har jag verkligen fått frossa i fantastiskt vackra och frostkantade blad i många olika färger och former... så härligt att bara få gå omkring och titta på allt som gnistrar i solskenet.

Naturlig konst.

Naturen skapar vackra ting...

Ginnala lönnens hängen är som små konstverk.

Växtfavorit.

Det är nått speciellt med Ormbunkar.

Så otroligt vackra och så mystiskt fulländade på nått sätt... jag bara älskar att få titta på alla dessa fantastiskt perfekta och vackra blad.

Varför i hela friden har jag inte fler exemplar här i trädgården... skulle vilja ha mängder... en hel skogsdunge med härligt grönskande ormbunksblad det hade varit lycka det...  

Morgonsol.

3 grader kallt och frost denna underbart soliga första måndagen i november.

Vaknade väldigt tidigt i morse så innan klockan ens var halv nio hade jag hunnit med både en tvätt o en disk o även en härlig promenad runt Höglandssjön... alltså inte en helt vanlig morgon :)

Väl hemma igen och när det var dags att gå till jobbet då hade solen stigit högre upp på himlavalvet och lyste så grannt upp de små fröställningarna på Klematisen.

Dom är nu verkligen som små söta blöta dunbollar...

White Ness.

En mulen och mörk novemberonsdag idag och bland allt det där bruna i trädgården så får jag nu glädjas åt de få små grönskande blad som tittar fram lite här och där... inte är dom många men dom finns.

Biokovonävan White Ness är för året ny i trädgården och har fortfarande en härligt fräsch bladfärg. 

Det ska bli väldigt kul att få se den under nästa år då den förhoppningsvis visar sina förtjusande söta små vita blomster.

Läste någonstans nu i höst om att de kunde breda ut sig rätt så rejält så jag får nog försöka komma ihåg att hålla koll och i så fall flytta på den.

Övervintring.

I stora hallen på jobbet där övervintrar några av mina Kannor och även en och annan fjäril.

Alla Kannor brukar ju överleva men hur många fjärilar som får se vårljuset igen det skulle ju vara intressant att få veta...

Novemberisop.

11 november och dagen är mulen och grå med lite dugg hängande i luften.

Har gått en runda i trädgården och tittat efter växter som inte gett upp.

Hittade en del gröna fina blad och den lilla Kaprifolen såg fortfarande fin ut.

Såg även denna vita lila blomknopp på en av mina Isoper... pytte pytte liten är den men det är ju trots allt en liten knopp   :)

Blomsterglädje.

Den växt som fortfarande levererar både nya gröna små knoppar och har halvt utslagna knoppar och även helt utslagna blommor det är den stora Grekvädden.

Helt fantastiskt att en sen nedklippning kan resultera i en sån extra lång blomsterglädje...

Solsken.

13 november och idag har solen kommit åter...

Ljuvliga solstrålar lyser nu in i trädgården och jag blir så himlans glad.

Tänk att solljuset kan påverka humöret så fantastiskt positivt !

 

Utan sitt skyddande lövverk så visar nu Ginnalalönnen upp en massa olika lavar i många olika färger och former... faktiskt riktigt fint vid en närmare titt.

 

Vackert.

Så härligt att få se solens strålar lysa upp de vackra bladen på Ormbunkarna som fortfarande har så ljus och fin grönska...

Vilken novemberlycka !

Finbubbel.

Torsdag idag och halva november har redan passerat...

jisses va tiden springer fort förbi nu... känns som att det snart bara är måndagar och fredagar på veckorna.

 

I trädgården har några av de nyplanterade Trebladsspirorna så tunnt bladverk nu att vattendropparna bildar superfina bubbelmönster som syns genom bladen.

Tänk ändå va bra det är med trädgård... jag hittar nästan alltid något nytt litet skådespel att få titta och njuta av...

 

Soliga frökapslar.

Magiskt vackert solljus var det i trädgården denna lördagmorgon 17 november.

Den underbara Ängsväddens frökapsel är blöt av tinad frost och när solens strålar når fram så blir den näst intill bländande gyllengul...

Stämning.

Stämning i advent brukar det ju heta... men här är det lite julstämning i november.

Bukettapelns röda bär skimmrar i juligt rött i härlig morgonsol.

Vårlängtan.

5 grader kallt denna morgon 20 november och dagen levererar även en underbar sol från en klar himmel.

Det knastrade så härligt under skorna i det frostfrusna gräset när jag gick en tidig tur i trädgården i morse.

 

Kärleksörten är ju faktiskt helt otroligt vacker... översållad av pyttiga förtjusande små blomster och med så söta små knoppar.

På nära håll så får blommorna mig att längta efter vårens alla knoppiga tulpaner...

Gnistrande vackert.

Onsdag 21 november och det har varit kallt och glänsande vackert i trädgården idag.

Helt fantastiskt tjusigt... frostkristallerna på Trebladsspirorna vid altanen gnistrade och glimmade så vackert i solskenet... får känna mig riktigt rik en sån här dag då naturen har strött sina skimmrande diamanter över hela min trädgård...

 

Rödlackade bär.

Torsdag 22 november idag och på min Oxel så finns det endast några få klasar med härligt rödlackade "julebär" som nu lyser så grannt i solen.

Förra året så var trädet helt översållat med bär... hade faktiskt aldrig någonsin tidigare sett sådana mängder men i år är bärklasarna mycket sparsamt förekommande.

Även Rönnarna har i år väldigt få bär jämfört med i fjol... 

Solstrålar.

Söndag 25 november med 5 grader kallt och sol.

Nu börjar det vara ont om gröna blad i trädgården men Ormbunkarna har fortfarande en ljus och fin grönska... väldigt vackert när några solens strålar når in genom Alnifoliahäcken och får de fina bladen att lysa upp...

Stenfrusen.

Både bänk och sten är djupt inbäddad i gnistrande frostkristaller.

Pink Skyrocket.

26 november och det är fruset i trädgården... solen har faktiskt tittat fram idag vilket gör mig på riktigt bra humör men till dessa små blad på norrsidan så når solstrålarna inte fram...

 

Växten som jag i år kunde kröna till "årets långblommare" var ju mina tre exemplar av Tiarella "Suger and Spice" som blommade oavkortat från maj och fram till nu på sena hösten så när Smultronstället hade sin sista helg öppet med höstrea då kunde jag ju inte låta bli att även ta hem dessa med namnet "Pink Skyrocket". 

Bladen är kanske inte riktigt lika vackra som på "kryddsockren" men jag hoppas i alla fall att dom ska leverera många tjusiga spiror av härligt rosa blomsterfluff...

 

Trädgårdsguld.

Morgonsolen strör ett underbart vackert guldskimmrande sken över Björkspirean denna klara och kalla morgon med datumet 28 november. Hela 16 grader minus var det i morse... brrrrr... gillas icke !

Decembergrönska.

Söndag 2 december med mulet och lite dystert väder idag... i stort sett är det bara julbelysnigen som lyser upp.

Sonen har pyntat massor med ljus inför advent och jag har fått hejda alla hans ideér om ljusslingor i alla växtstöd och vagnshjul i släntrabatten på baksidan... och ögonen tindrade vid tanken på att han skulle haft ljusnät i alla Pelaraspar...

Vid entrén där har han dock laddat på... tur att han i alla fall lyssnar på mammas NEEEJ !!! till allt med olika blinkande färger :)

Tog en trädgårdsrunda mellan dagens alla skidlopp på jakt efter att få se lite grönt och jag måste säga att den stora Grekiska Vädden verkligen imponerar... tänk att det fortfarande finns så många fina gröna blad på plantan... superkul !

Småblad.

Hittade även nya små blad på den brokbladiga lilla Grekvädden "Thunder & Lightning".

Fantastiskt vilken livskraft vissa växter har...

Gott och vackert.

Väldigt fina blad har den Rödådrade syran... tuff verkar den också vara... ligger helt platt och vissnad i kyla frost och snö men helt plötsligt så finns där några upprättstående fräscha blad...

Läser nu att den ska vara en långlivad perenn bladgrönsak...  skulle kanske haft några planterade ute i rabatterna som fina färgglada uppstickare bland allt det gröna... 

Sippeblad.

Väldigt längtandes blir jag ju när jag ser de gröna Blåsippebladen...

Hoppas nu att vintern går lika fort förbi som jag tyvärr alltid tycker att våren och sommaren gör nu för tiden...

Grånade störar.

Torsdag 6 december och solen står nu så lågt på himlavalvet att alla omkringliggande träd och häckar hindrar merparten av solstrålarna från att nå in till trädgården.

Toppen på de vackert grånade gärdsgårdsstörarna som jag köpte av Ulla och Bosse fick i alla fall lite ljus på sig... vackert.

Till sommaren har jag tänkt att försöka mig på ett litet hängande projekt här... får se hur det kommer att lyckas... jag som alltid så lätt glömmer vattenkannan...

Blomsterdun.

Vackra små duniga bollar i svag decembersol.

 

Julört.

Klart och kallt idag 12 december.

Solen har tittat fram men lyser endast upp topparna högts upp på Pelarasparna... längtar sååå efter sol i min trädgård...

Värmen från husgrunden gör att Timjanplantorna fortfarande ser riktigt fina ut... nästan lite lingonriskänsla så här i juletid...

 

Strån av grönt.

15 december, en solig iskall och klar dag.

Tidigt i morse låg rödstapeln på termometern strax under det tvåsiffriga talet 20... brrrr... 

Knastrade så härligt i det djupfrusna gräset när jag tog min lilla trädggårdsrunda.

Under det döende Äppelträdet står en tuva frostiga Pärlhyacintstrån... lustigt att den ännu finns kvar och ser så grön o fin ut då alla andra tuvor sedan länge har försvunnit.

 

 

 

Små granar.

Ormbunkens blad är som fyllda av uppradade små frostiga julgranformationer... mycket söta...

Frostigt.

Allt i trädgården var idag vackert inbäddat i frostkristaller.

Frökapslarna på Slingerstormhattarna Aconitum `Red Wine´ dekorerade väldigt fint portalens rostiga galler.

Skålar på rad.

18 december med ett litet lätt snöfall i luften.

Gårdagen bjöd på vinterns första riktiga snöskottning... kan dock säga att efter den förra vinterns enorma snömängder så känner jag att dessa ca 10 cm är fullt tillräckligt med snö för denna säsong... behöver absolut inte komma mer nu.

Det vita lyser ju upp liiite grann men jag saknar verkligen det riktiga ljuset... längtar så innerligt efter sol i min trädgård.

På STA växtmarknad i augusti fick några exemplar av denna lilla växt hänga med mig hem... kommer inte ihåg vad den lystrade till för namn men väldigt lustig är den med sina "frökapselskålar" som nu samlar in snöflingor.

Frusen.

Det lilla Gullregnet har fortfarande några av sina löv kvar om än i ett något mer fruset tillstånd nu än för några veckor sedan... hoppas att det överlever vintern och även vill visa upp sig när våren kommer åter igen.

Vinterhimmel.

19 december och dagen har medfört ytterligare ca 15 cm vit nederbörd som ska skyfflas och styras hit o dit... fasen också vad jag redan är less på detta och det bara efter två skottningar... hur ska detta gå... det är väldigt tydligt att alla de över 1000 m2 takytorna på firman som handskottades i vårvintras med över meterhöga drivor ligger alldeles för färskt i minnet... vill ALDRIG ha en sån vinter igen.

Decemberhimmelen var i alla fall väldigt vacker idag och gav en liten liten ljuspunkt i snöskottandet med sitt underbara rosaskimmer... och faktiskt så skymtades det lite blå himmel långt därbakom... härligt...

Vackert i december.

Söndag 23 december och härligt klart ute idag... såg solen lysa så vackert uppe i Nordanåsbyn vilket gör mig riktigt avundsjuk... men jag tröstar mig med att det nu har vänt och att vi nu äntligen går mot ljusare tider.

Tog mig en liten trädgårdsrunda mellan kålrotslådan och revbenspjällen. 

Min favorit Trebladsspiran är väldigt vacker mot den vita snön... jag gillar verkligen denna planta som bjuder på sig själv hela året runt... till och med nu i december är den dekorativ... det kallar jag värdefulla växter...

Lönnhängen.

Väldigt vackra former har Ginnalalönnens hängen.

När vårens värme kommer och snön har smält då brukar jag hitta massor av små "lönnäsor" med gröna små groddar som söker sig nedåt i gruset under detta lilla träd.

Kanske jag ska försöka ta till vara på några nästa år för att se om det kan bli nått av dom...

Julepynt.

Hängde upp några härligt röda juläpplen som julepynt ute... väldigt dekorativa och kanske även till nytta för de övervintrande småfåglarna.

Juldag i trädgården.

Väderomslag från gårdagens kalla och klara julafton till dagens milda och fina juldag. Trädgården ligger vackert inbäddad i ett vitt täcke och några få högresta växter kan fortfarande ge väldigt dekorativa inslag mot allt det vita.

Riddarsporrens frökapslar känns lätt igen...

Jättevädd.

Jättevädden är ju faktiskt helt fantastisk... så stor och hög och ändå så klarar den sig en hel säsong utan att behöva stöttas. Ännu i december så vajar stänglarna ståtligt i vinden och bara en enda liten har knäckts av en fågel som gick in för landning och den hänger nu rakt ned men är väldigt vacker ändå...

Hatten på.

Dekorativa som små "hattbeklädda" frökapslar har Ligularian Britt-Marie Crawford.

Decemberblad.

Lördag 29 december och i trädgården kan jag nu hitta vackra kontraster som framhävs lite extra av frostens inslag... gillar hur de små kristallerna visar bladådrorna på Durandiin.

Ängsvädd.

Fina och väldigt dekorativa fröställningar har Ängsvädden... värdefull och vacker året om.

Pionfrost.

Herrgårdspionen är nu väldigt tjusig i frostskrud men jag längtar verkligen till våren igen då den som vanligt kommer att visa upp sina ljusrosa små skott som så oerhört tidigt vill trotsa kylan och skjuta upp ur den kalla jorden...

Decembersol.

Söndag och den näst sista dagen för i år med sol från klarblå himmel och runt 6 grader kallt.

Där nere i dalen i min trädgård där når nu inga strålar fram men uppe i Nordanåsbyn här har jag stått o "soltankat" och njutit idag... fantastiskt att få känna solvärmen mot kinderna och höra ett underbart vårigt fågelkvitter... känna en härlig doft av vedeldning med inslag av hästdynga... vilken solig lyckodag.

Nyårsafton.

Årets sista dag.

Hade tänkt att ta en härlig liten avslutande vintrig "sista-års-trädgårdsrunda" men istället så fick rundan gå till veterinären där timmarna gick åt till väntan... många fyrbenta patienter behövde visst hjälp idag och så även vår långörade sprätt som fått skräp i ögat... helt otroligt vad många fack, fickor och hinnor det verkar finnas på ett litet kaninöga...

 

Och så här på årets sista dag så hoppas jag ju på ett gott nytt och väldigt grönt och frodigt trädgårdsår :)

Året som gått.

Jaaa... hur sammanfattar jag trädgårdsåret 2018... extremt på många sätt kan nog jag och många med mig säga.

Med snömängder som jag aldrig någonsin tidigare fått uppleva och inte heller vill uppleva igen. När april kom och all denna snö fortfarande låg som ett tätt täcke över hela trädgården då trodde jag nog faktiskt att det på riktigt skulle finnas snö kvar fram till midsommar... jag skottade gångar i trädgården för att hjälpa våren på traven MEN våren hann ju inte riktigt anlända... istället så dök högsommarvärmen upp direkt där i början av maj vilket fick trädgården att fullkommligt EXPLODERA !

Vilken blomsterprakt !!!

Kommer aldrig att glömma denna fantastiska maj månad med blomor och grönt överallt... underbara tjusiga Tulpaner i mängder och inte ett enda litet betande rådjur på besök... trädården har aldrig tidigare varit så vacker i maj någon gång tidigare och jag har aldrig förr haft mina Hostor så stora och fina redan då... jag fick bara gå omkring och njuta av all denna färgprakt... vilken lycka det var !

Lyckan solen och värmen den bara fortsatte och fortsatte och fortsatte... lyckan av solen och värmen avtog ju dock efter ett tag... lustigt att det faktiskt kan bli föör mycket av den varan även här uppe på våra breddgrader... att jag skulle få uppleva DET det trodde jag ju inte...

Allt blev hetta torka och en ständig sol som stekte... inget regn... bara några få dropp och någon liten kortvarig åskskur men ingen riktig blötta... jordskorpan förblev torr och dammig.

Länge hade jag nog för första gången riktigt fin hjälp av min tunga lerjord... i alla fall så inbillar jag mig att den i år var till godo och att nästan alla växter står tätt tillsammans i trädgården det hjälpte nog också till... 

Fjärilarna har saknats i år... nyckelpigor har jag sett endast två styckna... getingarna har också varit få till antalet men humlorna och bina har varit desto fler... har nog aldrig förr sett så många humlor som nattsuddat till långt in på småtimmarna som i år... älskar ju bara dessa underbara små klumpiga flygare...

Hösten minns jag som lång och härlig med nya blomster långt in i oktober...

Hade även min första öppna trädgård under hösten vilket var mycket roligt... kunde bara ha önskat mig att allt det nyplanterade skulle ha växt på sig mer än vad det gjorde i hettan.

Vinterns vita smög sig ju till slut sakta på... men fortfarande så kan jag mest varje dag få njuta av mina högresta växtvänner som vackert visar upp sig mot den vintervita snön.

Trädgård är väl ändå LYCKA ÅRET RUNT...