Nu börjar det !

1 mars idag och jag har fyndat !

Massor av liljelökar har nu inhandlats till otroligt billiga priser i en av ortens matvarubutiker.

Det fanns sådana stora mängder med olika sorters lökar samt flera trevliga damer med samma intresse som jag.. vilken tur att dom plockade Dahlior och annat och lämnade Liljorna  till mig..  jag kan bara hålla med damen som sa att detta är ju rena julafton för oss !

Växter på jobbet.

Det känns väldigt kul och spännande att i år få chansen att njuta av vackra gröna växter även på arbetstid. I sommar kommer vi äntligen att anordna en liten trädgårdshörna i butiken och just nu är beslutsångesten total när det slutliga valet av växter ska göras. Jag vill ju ha ALLT !!! 

Nedskrivet på beställningslistan (som bara har ändrats 111 gånger i dag) står olika sorters underbara Pioner samt flertalet tjusiga Nävor och fantastiskt fina Dagliljor där jag bland annat föll för American Revolution, Court Magician och Arctic Snow.

Sedan kommer listan ned till Funkiorna och här blir ju mitt eget habegär av vackra blad ett stort problem när man på något sätt måste begränsa sig...

Betydligt lättare kändes faktiskt valet av Klematis där jag verkade ha en personlig svaghet för sorterna Viticella och Integrifolia.

Nu längtar jag efter VÅREN !!!

Snöras.

Tänkte mig ju egentligen att alla bilder i början av "Trädgårdsåret 2018" skulle vara av vackra växter och känslan av att våren är på väg... MEN den här bilden måste jag nog spara här och när jag framåt midsommar kommer gråta av att snön ligger kvar så kan jag ju i alla fall titta på bilden och förhoppningsvis kunna se att snöhögen kanske har krympt lite.. 

Årets första gröna blad.

14 april och idag har den första lilla bara fläcken av jord tinat fram under en av Thujorna.

Där fanns faktiskt även en liten tuva av gröna vårblad som gjorde mig så glad att få titta på. Plantan införskaffades förra våren på växtmarknaden i Hörnett och om jag inte helt minns fel så hette den nått i stil med Elmera... måste komma ihåg att kolla upp detta på etiketterna i trädgårdsboden när den dörren har tinat fram. Vad kul att den överlevt..

Idag sågs även den första tranan komma flygande och två små Sädesärlor vippade omkring på vägen när jag tog min promenad runt Nordanåsbyn. Våren kanske är på ingång ändå...

Morgonlycka.

19 april och nattens plusgrader har tinat fram några små efterlängtade gröna toppar i rabatten vid farstubron. Man blir ju bara SÅÅÅ LYCKLIG av att äntligen få se dessa underverk.

Mässgrönska.

22 april och det är dagen efter besöket på Nolia Trädgårds mässa.

Ett väldigt roligt besök där man verkligen fick njuta av lite härlig grönska... jag gillade särskilt visningsmontrarna med fina växter och inslag av gamla prylar och även att få se något så enkelt som de stora björkarna som stod i en balja med underbart utslagna gröna löv = VÅRKÄNSLA !

Köpte på mig några läckra kanadensiska trädliljelökar och så kunde man ju inte låta bli de ekologiska kryddorna som idag har planterats i större krukor så får man se om dom överlever till sommarens utplantering.

Daglilja i vårsol.

Vid den lilla trädgårdsboden har Dagliljan Frans Hals töat fram på den enda lilla delen av hela baksidan som tittat fram ur snötäcket.

Dörren till boden gick till slut att få upp... krävdes ju bara en rätt så rejäl arbetsinsats för att lyckas med det ändamålet. Hittade där även namnet på de gröna små bladen under Thujan... Elmera Racemosa och vit fransig stod det på den handskrivna etiketten. Kan bli kul att få se om den kommer att blomma i år. 

Vårens första Stormhattar.

Tidig morgon 25 april... har nu pulsat omkring i halvmetern snö på baksidan av huset i jakten på vårtecken och fick se att mina två gamla exemplar av Slingerstormhattar har skjutit upp som små färgglada vulkanutbrott ur den frusna jorden. Så roligt att det äntligen börjar hända lite med vårväxterna. 

Årets första blommande Krokusar.

Idag har även de första Krokusarna i rabatten vid farstubron öppnat upp sina underbart lila blomblad... supertjusiga. 

Vårrabarber.

28 april, klockan var bara runt halv nio när morgonsolen lockade mig ut i trädgården. Natten har varit kall och det är fortfarande fruset ute men det är fantastiskt att få se allt som ändå trotsat nattkylan och inte märkbart påverkats av den. 

Rabarbern tittar fram så glatt i vårsolen och detta trots att den blir "misshandlad" varje år...

Plantan stod ju bara där i butiken för några år sedan och såg så vacker ut och den ville verkligen följa med mig hem... och trots att jag inte visste var den skulle få plats att planteras på så köpte jag naturligtvis med den hem. Den har flyttats hit och dit, fram o tillbaks i väntan på att hitta sin plats här i trädgården. Varje ny vår tittar den så lyckligt fram och hoppas nog att HÄR kanske jag äntligen får stanna...

Grönskan om våren.

Allt det skira gröna gör mig ju bara SÅ glad på våren...  och efter denna mastodontvinter så blir jag till och med lycklig av att få se det gröna i de första maskrosbladen och igår log jag stort åt en tuva av smörblommor som växt sig enorm under snön.

Lycka är grönt !

 

Krokusguld.

Inte guldet vid regnbågens slut... men väl guldet i blommans mitt.

Vårälväxing.

29 april och idag syns det nya årets liv i Vårälväxingen. Snart kommer mängder av de förtjusande svarta axen att vaja för vinden.

Det går så otroligt fort nu... många av växterna verkar ha tjuvstartat för länge sedan under snötäcket och så fort snön tinar nu så står där plötsligt fullt utvecklade små plantor... helt fantastiskt !

Irisfynd.

Valborgsmässoafton och den här söta lilla mini Irisen hittade jag nu i släntrabatten... har aldrig sett den förr så det måste ju vara nått köpefynd som man helt enkelt planterat och glömt.

Supergullig !

Tidig Skogsvallmo.

1a maj och det blåser rätt så friskt ute idag.

Rabattstädningen har påbörjats så smått och det är så fantastiskt att få röra i jorden igen.

Då det är sådana mängder av arbetsvilliga maskar under alla döda växtdelar man lyfter på så funderade jag först på om allt skulle få ligga kvar och bara fylla på kogödsel ovan på... men det är ju så otroligt blött och enormt mycket snömögel överallt i år så jag måste nog lyfta bort det mesta för att låta marken torka upp lite då kan jag mulcha ned allt med klipparen när det torkat upp och sedan strö ut det i rabatterna igen som jordförbättring och lägga kogödsel på det... 

Skogsvallmons söta små "vårspröt" har legat klar under snötäcket den senaste tiden och nu står härligt blivande tuvor redo att veckla ut sina fina blad. 

Lila små stjärnor.

Vårstjärnornas tid är nu... massor av underbara små lila stjärnblomster bildar söta mini ruggar i rabatterna. Dom har spridit sig friskt vida omkring här i trädgården men det spelar ju ingen roll då dom är så välkomna nu i vårtider. 

 

Frodigt gröna blad.

Några av förra årets nykomlingar i trädgården var Porslinsveroniker och dom verkar trivas riktigt bra... tjocka och frodigt gröna bladrosetter visar nu upp sig i den rätt så fuktiga rabatten under Pilträdet.

Ståtliga spiror.

4 maj och doften av Kejsarkronor går ju inte att ta miste på. Har svårt att beskriva och sätta ord på just VAD det egentligen doftar men man märker definitivt av dom i trädgården... 

Har faktiskt aldrig någonsin lyckats få sådana här lökar att visa sig mer än under det första året så dom inhandlas bara om det är till riktiga fyndpriser... men oerhört läckra och ståtliga är dom.

Vita små sippor i sol.

5 maj och dagens värme har lockat fram både blommor och mygg. Den första härliga tuvan av Vitsippor har öppnat upp sina otroligt vackra små blommor. Finns det nått mer "vårigt" än vitsippor... 

Var på Medelpads trädgårds mässa idag och i Spezialplants monter inhandlades en annan väldigt vacker rosa variant vid namn Anemone nemorosa Fire & Ice som nu måste hitta en bra plats här i trädgården. 

 

Blåsippor.

6 maj sol, fantastiskt varmt och dessutom Blåsippor som blommar... kan det bli bättre... 

Har tre små tuvor av dessa små underverk på olika ställen här i trädgården och den som trivs bäst är denna som står väl skyddad vid Hjärtbergeniornas stora blad.

Massor av vårblomster.

Som en glad och "vårig" blomstermatta är det nu i stora släntrabatten. Massor av olika sorters vårblommor slår ut allt eftersom dagarna går och man blir så otroligt glad bara av att få sitta och titta på alla deras vackra färger...

Kompostfynd.

Rörde i komposten idag och det började dofta underbart av Citron... grävde lite och fann då både grön o fräsch Citrontimjan, Oregano och denna Salvia som alltså överlevt bland allt ris och löv.

Har hittills varje höst så duktigt planterat dom i odlingsbänkarna för vinterförvaring men där har det aldrig blivit nått av dom så i höstas sparade jag inte på dom utan de slängdes direkt i komposten vilket tydligen var den bästa behandlingen... ska bli kul att få se om de nu även kommer att överleva utanför kompostens skydd. 

Vackra blader.

Vilka fantastiskt läckra Tulpanblad... och så fina dom är med den rosa kantranden.

Massor av Tulpaner kommer nu överallt och jag hoppas, hoppas och hoppas så innerligt att inte vinterns alla rådjur kommer på besök igen... 

Årets perenn 2018.

Årets perenn, Actaea simplex Höstsilveraxet.

En oerhört robust planta som kommer troget tillbaka varje år och är en så otroligt fin och odlingsvärd perenn... tänka sig att jag förr var rädd för att investera i dessa något dyrare växter... hade på nått sätt fått för mig att dom var känsliga och att det skulle vara bortkastade pengar. Tänk vad fel man kan ha... och vad glad jag är att jag vågade prova. 

En helt fantastisk växt som med sin vackra bladfärg lyfter alla sina planteringskompisar runt omkring sig. Har under senare år skaffat mig några olika sorter bland annat Chocoholic och Brunette.

 

Hundtandliljor.

7 maj och HELT SNÖFRITT i trädgården... jag som befarade att den skulle ligga kvar fram till midsommar. 

Klockan är 19.30 och växterna blir så väldigt fina nu i kvällssolen.

Hundtandliljorna hoppade över blomningen förra året... kanske berodde det på att jag flyttade på dom eller på den förra säsongens knepiga väder men nu har massor av plantor lite här och var i trädgården små knoppar som snart kommer att slå ut i vackra hängande klockor. 

En grön liten familj.

8 maj och som en självlysande limegrön söt liten monsterfamilj poppar denna växt upp ur jorden.

Supersöt... och vad kul det hade varit om man kommit ihåg vad den heter... lustigt att man glömmer sånt så lätt men ändå glasklart minns att sonen köpte den på Trädgården i Dal när han var liten och då tyckte att de rosa små hängande blomklasarna var så fina att han själv skulle köpa den plantan.

Jade Frost.

Den ryska brokbladiga Martonen "Jade Frost" som köptes på Hägnaregården har överlevt vintern... vad kul och vilka vackra färger bladen får nu om våren. 

Små blå pärlor.

11 maj och några små ljuvligt söta Pärlhyacinter har dykt upp bland alla Vitsippor som brett ut sig runt en av dammarna... vilken fantastisk konstruktion dessa under små blommorna har... 

Ormöga.

Ormögat blommar nu samtidigt både i norr och söderläge här i trädgården.

Den är som en vårfräsh grön matta beströdd med underbara små blå blommor...

Ett hårigt litet monster.

Om jag kommer i håg det hela rätt så var det Backsippor dom hette som jag köpte några exemplar av under förra säsongen och detta ska då vara vårens knoppar av dessa. Mycket intressant måste jag säga... och det ska bli väldigt kul att få se och följa hur denna blommas utvecklingsprocess ska fortlöpa... kommer det överhuvudtaget kunna bli en vacker blomma av detta? 

Just nu känner jag mig lite tveksam...

Lila små vårblomster.

12 maj och idag har den Ungerska Tandroten slagit ut. Plantorna införskaffades på förra årets Timråmässa i Spezialplants monter samman med en del annat smått och gott. 

Väldigt fina och faktiskt ganska många små lila blomster på varje planta. Dom ser riktigt friska och robusta ut... kul !

Vivor i massor.

Massor av Vivor i olika versioner blommar nu i trädgården och jag har fått rensat hårt bland beståndet i år. Helt plötsligt så upptäcker man att dom är överallt och framförallt där man inte vill att dom ska vara.

Denna nykomling i ljust rosa verkar vara en blandning av de gula och mörkt rosa varianterna i bakgrunden... mycket söt så den får stå kvar. 

Tuvor med små knoppar.

Nu börjar många små knoppar att dyka upp bland alla tuvorna av skogsvallmo. Jag gillar verkligen denna robusta växt och snart kommer många gula glada små solar att lysa i tuvorna.

Sippor.

Tjusiga små sippor blommar nu och om jag inte helt minns galet så kan detta vara en av fåtalet Balkansippor här i trädgården. Förra året såg jag aldrig skymten av dom men nu blommar några både vid dammen och uppe i den gamla rabatten vid stora vägen. Väldigt söta små skapelser...

 

Lovande knopp.

Djupt därinne kan man ana en rosa liten knopp i denna namnlösa Pion.

Förra säsongen var den första för den här i min trädgård och då som nu kom också en knopp tidigt om våren som jag länge väntade på att få se utslagen tills jag en dag insåg att nått var fel och försiktigt klämde på den och fann att den torkat ihop...

Nu hoppas jag att inte samma händelseförlopp upprepar sig utan att detta kommer bli en av mina nya stora pion favoriter. 

Vårblommor i det gröna.

Tant Anna och Farbror Edvins alla ljuvligt söta små vårlökar.

Lackpion.

13 maj sol från klarblå himmel och fantastiskt varmt o skönt har det varit idag.

Har haft en heldag i trädgården och hunnit med att göra en ny rabatt och en ny liten blivande "örtagård" klar.

Det är väldigt lätt att påbörja nya roliga projekt men desto svårare att avsluta andra som stannat av... 

En liten Lackpion i kvällssol... mycket fin och jag gillar verkligen de mjukt formade äggrunda bladen den får sen när den öppnat upp.

En vårfavorit.

En mycket fin perenn i vårens alla rabatter är Blek Smörskål som har slagit ut här idag.

Väldigt vackra och perfekt konstruerade små blommor... enkla men har ändå allt och dom framhävs lite extra tack vare den fina mörka bladkragen under blomman.

Lycka är Vitsippor om våren.

Kvällssolen lyser på Vitsipporna  vid dammen. Dom sprider sig villigt och jag har nog snart vita små sippor överallt här i trädgården... lyckliga jag...

Tulpanknoppar.

14 maj. Massor av tulpaner visar nu upp stora tjocka och fina knoppar. Den här ser ut att kunna bli riktigt läcker...

Humlor.

Jag gillar ju verkligen humlor... dom är både lite småklumpiga och så otroligt gulliga att få titta på och så blir dom ju så fina på bild.

Som från djuphavet.

15 maj, 24 grader varmt och det lilla håriga monstret har blivit en skönhet med en mitt som hämtad direkt ur djupet vid Stora Barriärrevet... ser ju precis exakt ut som korall... superfin !

Violer.

Tjusiga små söta Violer har slagit ut idag. Viola Hidakana stod det på etiketten när dom införskaffades förra våren. Trots sin lilla storlek så verkar dom vara robusta och livskraftiga. 

En liten mutation.

Bland mängder av Vitsippor så hajade ögat till på att en var annorlunda...

På ett av blommans vita blad har halva blivit ett vanligt grönt blad och den andra halvan normalt vit. Så himlans nyfiken man blir på varför detta har hänt...

Nobla blomster.

17 maj och nu blommar Hundtandliljorna lite här och där i rabatterna... en helt fantastiskt tjusig växt som har nånting "nobelt och fint" över sin blomkonstruktion... för att inte tala om ett otroligt läckert mönstrat bladverk. 

Små söta solar.

Idag har även de första söta blommorna på tuvorna av Skogsvallmon slagit ut och dom är som små strålande glada vårsolar...

Tulpantider.

Nu börjar en helt fantastisk tid i trädgården nu när alla Tulpaner ska blomma. Jag bara älskar allt vad Tulpaner heter och ser fram emot den här tiden varje år.

Just den här sorten var en gåva från den trevliga damen på Norrlandstulpaner i Backsjön och den ser ju verkligen lovande ut... nu hoppas jag bara att inga rådjur kommer på besök. 

Kejserlig mutation.

Vad lustig Kejsarkronan blev... det ena hänget har bara "innanmätet" och inga blomblad... 

Min nya favorit.

20 maj och det gnistrar i trädgården denna tidiga morgon.

När Carolina på Norrlandstulpaner i höstas försökte sälja in orangea tulpaner till mig så sa jag -Njaeee tack ! och hade då endast plockat på mig vita/lila/creme/rosa och alla andra sådana tjusiga färger... -Då får du några som test av mig och jag lovar dig att du kommer att tycka att dom är fantastiska sa hon...

DOM ÄR JU FAKTISKT HELT UNDERBARA OCH SÅ OTROLIGT TJUSIGA OCH BLAND DET VACKRASTE JAG NÅGONSIN SETT I TULPANVÄG.

Jag kan säga att alla andra tulpaner här i trädgården bleknar i jämförelse med dessa. Nästa höst ska jag köpa MÅNGA MÅNGA av "World Favorite" som hon skrivit på påsen.

FEL av mig... den heter ju "Willem van Oranje". Endast W var ju rätt !!!

 

Underbart i cremefärg.

Mina tre exemplar av Primula Balerina Cream som jag köpte av spezialplant blommar nu för fullt här i trädgården. De små dubbla blommorna i cremevitt är underbara små skapelser att få titta på. 

Plantorna blommade om sent i höstas och var faktiskt de som då gav mig årets sista blommor här i trädgården... mycket söta.

Små underverk.

Den röda Sockblomman är ju helt fantastisk i sin konstruktion... att det bara kan gå att få till så pass komplicerade och utsökta små söta blommor...

Ljuvliga Tulpaner.

Underbara... vackra... och helt ljuvliga Tulpaner... jag bara älskar allt vad tulpaner heter...

Fyllda små sippor.

Den dyraste blomman jag någonsin köpt (i förhållande till hur mycket man fick för pengarna) har idag slagit ut. På torget för några år sedan köpte jag vad jag trodde var en kruka med fina fyllda Vitsippor och när jag betalat mina pengar så lyftes en enda ensam liten liten stjälk upp ur krukan... Oj så snopen jag blev.

Först i år har den ensamma stjälken blivit två... men fina är dom.

 

Rosa små skönheter.

Fler små håriga monster har nu slagit ut till väldigt vackra blomster.

Favorit Nr. 1.

21 maj klockan är 19.25 och det är 20 grader varmt i skuggan. Dagens värme har varit näst intill olidlig att jobba i.

Tulpantokig som jag är så gillar jag ju alla de olika färger och sorter man kan finna... MEN... den här är ju bara Nr.1... och jag kan inte se mig mätt på denna  fantastiska tulpan. Jag ska fylla trädgården med "Willem van Oranje" till hösten...

Blått är flott.

Söta små Pärlhyacinter framför ett hav av fräscht vårgrön Ormöga som jag gillar så mycket. 

Ståtligt vacker.

22 maj och nu slår nya Tulpaner ut allt eftersom... det är så otroligt roligt att tidigt varje morgon gå en runda i trädgården för att få se på allt nytt som händer.. och ALLT har verkligen exploderat i denna värmebölja. 

Denna tjusiga Tulpan ser nästan ut som en liten vacker pion.

En cremevit dröm.

23 maj och massor av nya Tulpaner slår ut i den underbara vårsolen.

Här en väldigt fin cremevit fylld Tulpan... ser precis ut som en vacker ros.

Rodnande blomblader.

Ljust gul med rodnande kanter och flera blommor på varje stjälk... denna var riktigt fin...

Tulpaner, tulpaner & tulpaner.

Ännu mera härliga Tulpaner... och jag gillar ju verkligen de gröna inslagen på blombladen. 

Trolldruva.

24 maj idag och fjolårets nykomling Trolldruvan blommar nu i skugg rabatten på norrsidan... den ska bli kul att få följa under en hel säsong.

Blommande Bräcka.

29 maj och min lilla Lönnbräcka blommar för första gången med en pyttig pyttig liten blomma... eller så har den kanske blommat förr men jag har missat det. 

Det har fullkomligt exploderat i trädgården av värmen och solen... allt kommer samtidigt och jag har aldrig förr varit med om så mycket grönska denna tid på året.

Fågelfynd.

Auktionsfyndet har landat vid dammen... mycket tjusig !

Förtjusande små blomster.

Nu blommar den underbart vackra Stormhattsranunkeln.

För många år sedan fick jag en söt liten tuva av Lisbeth Grønbeck Heggli... så mitt lilla exemplar kommer ursprungligen från den norska fjällvärlden uppe vid Tunnsjøn.

Vackra knoppar.

30 maj och Herrgårdspionen blommar för fullt men jag tycker nästan mer om knopparna strax innan de öppnas... dom ser så försiktigt och bedjande blyga ut...

Bondpion ?

Underbart vackra Pionblomster... tror det är en enkel Bondpion... måste nog kanske skaffa mig några fler exemplar. Jag gillar verkligen det snygga bladverket. 

Krukodling.

Jag köper ju sällan sommarblommor eftersom jag har så svårt att komma ihåg att vattna och då blir så besviken när de torkar och dör för mig. Istället har jag perenner i mina krukor som brukar tåla lite mer. Många självsådda / delade små plantor har fått växa till sig i krukorna under sommaren för att sedan planteras i rabatterna eller vinterförvaras i odlingsbänkarna.

Första lilla knoppen.

Sista dagen i maj och det känns som om vi har haft en hel månad med högsommar värme redan. Aldrig förr har så mycket funnits att titta på i trädgården vid den här tiden på året som nu och aldrig förr har jag haft Hägg, Syren och Äppelblom blomstrande samtidigt.

En av mina små Lackpioner har för första gången fått en knopp som idag håller på att öppna upp... spännande  !

Välgörande droppar.

1 juni och idag har det faktiskt regnat några dropp... luften blev genast renare och dofterna i trädgården mer pålitliga. 

Under kvällens inspektionsrunda bland rabatterna har man gått omkring och verkligen förundrats över hur otroligt långt all växtlighet kommit i sin tillväxt och man kan ju nu inte låta bli att fundera på hur juni juli och augusti kommer att bli...

Ljuvligt i vitt.

5 juni och den helt underbart ljuvliga tuvan av vit Vallmo blommar för fullt. De skira vita blombladen är glänsande som av silke och helt fantastiska att få betrakta. 

Hade ju hoppats att jag i år skulle hitta några små frösådda plantor men inga sådana syns till...

Krukodling.

Sommarblommorna är ju få till antalet här i trädgården istället har jag perenner i mina krukor som denna "Flames of Passion". En helt vanlig Nejlikrot som har hängt med under VÄLDIGT många år och har under åren blivit till VÄLDIGT många plantor...

Blåsväder.

Den kraftiga blåsten både igår och idag har förstört många av mina Tulpaner som nu tappat sina tjusiga glänsande kronblad. Fortfarande finns några kvar men långt ifrån alla...

Fantastiskt ändå hur långt alla Hostor kommit redan. 

Sorgklocka.

Den lilla spindeln sitter i Sorgklockan som är en nykomling i trädgården. Tror att jag fick tag på den hos Hägnaregården förra sommaren eller kanske var det på Smultronstället... 

Har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om den... om den verkligen är vacker eller bara sorgsen...

HemsideSTRUL !!!

10 juni och snart är Tulpanernas tid i trädgården över. Fortfarande finns några få sorter kvar bland annat denna som är så otroligt vacker och nästan ser ut som en pion... en helt fantastisk dröm i svagt rosa...

 

Strul med hemsidan har gjort att jag blir HELT TOKIG ! Tänk att en gratistjänst som har fungerat klanderfritt sedan 2016 börjar krångla så fort gratisutrymmet är slut och man då måste börja betala för tjänsten...då fungerar helt plötsligt INGENTING som man är van vid. Detta gör nu att allt under min sida TRÄDGÅRD 2018 kommer att vara lite hit o dit o bak o fram till dess man lärt sig hur detta nya funkar... vilket gör mig helt vansinnig... VARFÖR kan ingenting vara enkelt och så som man har lärt sig och vant sig vid??? Jisses vad besvärligt att det enda stället det går att lägga till en text/bild är på första rad och att man sedan måste klick för klick för klick flytta detta längst ned om man nu som jag vill ha det från början till slut på trädgårdsåret. Hade jag vetat att detta skulle hända så hade jag naturligtvis valt att alla nya bilder hela tiden skulle läggas först... sååå lätt att vara efterklok...

Frökapslar.

Tänk att Pionernas fröställningar också är så fantastiskt vackra.

Sippa och Flox.

Backsipporna fortsätter att leverera underbara blomster... nu vackert omgivna av en matta av Mossflox.

Elmera blev Tellima.

På en växtmarknad förra året köpte jag på mig några exemplar av Elmera Racemosa som nu visat sig vara den mer vanligt förekommande Tellima Grandiflora. Nu gör det ju egentligen ingenting just för mig då det naturligtvis var det mjukt rundade och vackra bladverket jag föll för... 

Dekorationer.

Trädgårdspyssel med dekoration. Snickrade i våras ihop några trälådor med lite olika utseende som jag oljade in och skruvade upp på husväggen. Där har jag nu torktåliga Taklökar och även en och annan liten dekoration så som denna underbart söta lilla fågelholk. -Det är JÄTTEFULT ! sa sonen... gladare blev jag när Herr Erik ropade till mig nerifrån vägen -Vad häftigt med lådorna på väggen !

Humlemat.

11 juni och Humlorna är som galna i alla de Blårapunklar som nu blommar för fullt här i trädgården. Jag har ju tyvärr något år missat att ta bort blommorna när de blommat över och har därför i år MÄNGDER med Blårapunklar som nu lockar MÄNGDER med humlor och jag har faktiskt aldrig förr sett eller tänkt på att pollenansamlingarna som dom har på sina ben nu är precis samma färg som dessa mörka lila blomborst. Om detta nu hade varit bin så kan man ju inte låta bli att fundera på vilken färg honungen skulle ha fått...

Melittis R V D.

"NässloCarpusen" som jag kallar den har överlevt vintern och har idag öppnat upp sina första Streptocarpusliknande blommor. Särskilt vacker är väl inte växten som helhet då den mest ser ut som en kusin till brännässlan... man får helt enkelt zooma in sig på blomstren...

En blå liten skönhet.

Clematis Integrefoilia "Baby Blue" är ny i trädgården och ska bli väldigt kul att få följa. Jag gillar verkligen de underbart söta små blå klockorna den visar upp...

Krollknoppar.

Mormor Irmas vita Krolliljor ser riktigt lovande ut i år...

Lökarna har verkligen sin egen lilla historia... dom kom från mormor Irma hit till mammas trädgård, grävdes av misstag upp (av mig) och slängdes i en rishög där de året efter togs tillvara av min mosters man och planterades ute vid Solängets travbana där de verkligen frodades och förökade sig så pass att jag tillslut kunde be mamma tigga "tillbaka" några... 

Rönnblomster.

13 juni och Pärlrönnen är överfylld med vita blomsterklasar och även överfylld med massor av humlor, bin och blomflugor som alla vill ta del av det busken erbjuder dom just nu.

Doften den avger är väl inte direkt sååå väldigt angenäm men både blomstren och bladen är oerhört dekorativa.

Taklök.

Tidig morgon 14 juni och man måste ju bara hinna med en liten tur runt trädgården innan man öppnar på jobbet klockan 7.

Allt är så där precis "mitt i mellan-bara grönt" här hos mig nu... Tulpanerna är nästan allihopa överblommade och snart ska alla de andra ta vid med sina blomster.

Några få Nävor har börjat öppna upp nån enstaka liten blomma, Stjärnflockan visar däremot många fler blomster, Irisen har börjat att slå ut och sen finns det knoppar lite här och där och av lite allt möjligt som snart kommer att slå ut. 

Tänk vad otroligt tidigt allt är i år...

 

Köpte några Taklökar till mitt lådprojekt på väggen då dessa nog är det enda som kommer kunna ha en chans att överleva där... har nog aldrig varit så där jätteimponerad av dessa växter MEN vid en närmare titt så måste jag nog kanske ändra min uppfattning... vilken fantastiskt vacker konstruktion dom har...

Skuggblomster.

Sen kväll i trädgården15 juni och Porslinsveronikan blommar nu för fullt. Den är en av förra årets nykomlingar och planterades då i en skuggigare del av trädgården där det även är rätt så blött under en längre tid på våren och där så verkar den trivas och har faktiskt redan börjat breda ut sig lite...

Fritillaria.

Vissa frökapslar är som att få en andra blomning... mycket tjusiga..

Sista Tulpanen.

Kvällens sista solljus når fram till den enda Tulpanen som fortfarande ser väldigt fin ut här i trädgården.

Astrantia.

En växt som jag tycker väldigt mycket om är Stjärnflockan och jag gillar verkligen alla de olika varianterna som finns i både vitt, rosa och mörkt rött.

Just den här blommar allltid först av alla de exemplar jag har här i min trädgård och jag tycker den är så fin med sin gröna färg längst ut på blombladen...

Brokiga blader.

Den ryska martonen Jade Frost är nu ett fantastiskt läckert inslag i allt mitt gröna.

Supertjusig !

Måste nog försöka få tag på några fler...

Mattor av Flox.

16 juni och nu blommar den underbart söta Floxen...

Mossflox i härligt ljust lilablå färg och jag tror nog att även det lilla rosa underverket bredvid är någon typ av flox... dock är jag långt ifrån säker...

 

Laxrosa skönhet.

Denna underbara Lupinen fick jag för en herrans massa år sedan av Lisbeth vid ett av mina Norgebesök.

Invasiva är ju alla de lupiner som växer längst med våra vägkanter men det här exemplaret i djupt laxrosa färg har aldrig fröat av sig till fler plantor utan står i ensamt majestät på samma plats som där den planterades när den kom hem till mig. Supertjusig !

En nobel skapelse.

Nu blommar även denna vackra skapelse... fridlysta nuförtiden... kanske ska man ta med den över gränsen igen hem till sina vänner i våtmarken vid bäcken bakom stugan...

Fynd.

Ibland blir 20 kr köp på växtmarknader väldigt lyckade... så som denna...

Otroligt söt och charmig är denna lilla växt (Saxifraga tror jag att den heter) underbart söt med mjukt rundade blomblad i rent vitt...

Blader.

Läckra blad i min skuggrabatt.

Ligularia med stora mörka blad och vackert tandad i kanterna... Desdemona tror jag att hon heter.. och så en liten söt Tiarella med väldigt tjusiga ljust gröna blad som med en mörkare mitt så fint plockar upp sin grannes härliga färg.

Jag bara älskar blad !

Blomningsår.

I år är ett sådant år som sker väldigt sällan i min trädgård... Rodgersian har bestämt sig för att blomma !

Direkt vackra blommor är de väl inte men jag blir ju väldigt glad ändå eftersom det sker så sällan. Däremot så beter sig alla mina Rodgersior lite annorlunda i år... alla blad verkar ha tappat sin bronsfärg och kanske är det så enkelt som att alla blad nu har hamnat mer i skugga och därför inte blir annat än rent gröna...

Pioner på gång.

Tidig morgon 17 juni och en av mina pionfavoriter Karl Rosenfield visar upp härligt tjocka och fina knoppar. Förra året gav den mig bara en enda blomma men nu finns 5 st blivande skönheter på gång...

Jag gillar verkligen denna pion som har ett sånt fantastiskt fint bladverk och beter sig lite mer buskartat än många andra luktpioner.

Mjuka borst.

Jag gillar att Backsipporna får såna härliga borst efter att de blommat över... så otroligt mjuka och sköna att få känna på...

Tolvgudakapslar.

Har aldrig förr tänkt på vilka fina frökapslar Tolvgudablommorna får... så söta med de rosaröda spröten...

Lackpionen.

Av den lilla Lackpionens första blomknopp blev det egentligen ingenting... de vackert rosafärgade blombladen fastnade i knopphöljet och vecklade inte ut sig. Men just nu så är den ju fin i alla fall...

Nuuk.

20 juni och Tretandsfingerörten "Nuuk" har nu börjat att blomma.

En helt fantastiskt odlingsvärd växt som är helt vintergrön och har ett sånt fint och glänsande bladverk... och ser ut som en stjärnbeströdd matta när den blommar.

 

Mina exemplar i släntrabatten var oerhört tillplattade av all vinterns snötyngd och såg i våras inte alls så fräscha ut så jag provade att snagga ned dom och det gick ju alldeles strålande... nu har jag återigen täta och fina tuvor.

Tjusig utveckling.

Riddarsporrarnas blommor börjar växa på sig riktigt bra och det dröjer nog inte så länge nu innan de första kommer att slå ut.

En fantastisk växt att få se på nära håll... gillar hur blomman är uppbyggd och utvecklas och bladverkets mörkare kant...

Fräscht grönt.

Läcker limefärgad Hosta "Guaccamole" lyser upp i allt mitt gröna och bladens mitt på Nävan "Rozanne" plockar fint upp denna färg.

All denna ljusare bladmassan tycker jag så mycket om...

 

Och äntligen har det regnat... gårdagens, nattens och dagens regnskurar var efterlängtade och otroligt välbehövliga efter nästan 6-7 veckors sol och torka.

Tjusigt i vitt.

Dagen före midsommar och jag har nu funnit en Akleja här i trädgården som jag faktiskt tycker om... en vit högrest skönhet... hoppas nu inte att denna får samma problem med bladmöglet som de andra för då ryker den här också.

Underbart är blått.

Den underbara blå Irisens blomster är ju helt fantastiska att få titta på.

Fick en liten tuva vid en tripp till den norska fjällvärlden som växt på sig rätt så bra så i år har jag tagit några mindre bitar ur den och planterat ut på andra ställen i rabatten... hoppas nu att dom också växer på sig.

Småblomster.

Nu blommar den namnlösa Nävan från Vännäsby... måste nog vara nån typ av Jungfrunäva tror jag...

Mjuk o skön.

Nätnävan har nu börjat blomma... jag gillar de mjuka och sköna nätmönstrade bladen som jag tycker är det mest värdefulla med denna planta. Blomstren är naturligtvis också väldigt fina och riktigt dekorativa med sina mörka ådror men blomningen är ju över på en kafferast så det är bladen jag har den för...

Läckra blader.

Det här är ju nått jag riktigt går igång på...tänk att det bara går att få till nått så läckert som dessa Patriotblad med sina fantastiska gröna färger på den vita bakgrunden... helt otroligt vackert !

Blomsterminnen.

Kattfot är ju ett minne från barndomen... hos mormor Irma bakom huset vid stenhällen där växte dessa underverk som man då fick plocka i små buketter och torka.

Fantastiskt vad vissa växter minner om... mormor, saft och hembakade bullar... doften av gulsåpa och nyskurat golv... solsken i Nordanåsbyn... underbart...

En fulländad liten växt.

Tänk att på vissa växter är baksidan lika vacker som framsidan.

Fick i år äntligen chansen att köpa de tre sista exemplaren som fanns till hands av denna Anemone obtusiloba "Alba"... en mycket vacker liten växt som jag haft ett stort habegär till sen den första gången jag såg den...

Tidig blomning.

Mulen midsommardag och gårdagens blåsväder har gett Höstsilveraxet en tidig blomning... Nejlikrotens små blomster har trasslat in sig i det mörka bladverket på årets perenn 2018. Dom passar ju faktiskt riktigt fint ihop...

Favorit.

En av mina absoluta favoriter i trädgården är Trebladsspiran.

En helt fantastiskt odlingsvärd växt som har så många fina egenskaper... den kommer upp tidigt på våren och växer då snabbt på höjden, tål torr och mager jord, läckra röda själkar, mängder av underbara vita stjärnblomster, dekorativa röda frökapslar och en helt otroligt sprakande härlig höstfärg... helt enkelt bland de bästa växterna jag vet.

Småkryp.

Inte bara vi har trivts med 6 veckors högsommarvärme... krypen i trädgården är otroligt många i år och skadedjursangreppen på bland annat Häggmispelhäckarna har aldig varit så omfattande som i år.

Brokiga blad.

Väldigt fint och säreget bladverk på denna växt som jag har för mig hette nått i stil med Dagöga eller Pricköga om jag nu inte minns fel vill säga...

 

Nepeta.

När nu alla Blårapunklar blommat över här i trädgården så har humlorna gått över till den aromatiska Nepetans små blå blommor.

Rabatt i norrläge.

Skuggrabatten på norrsidan huset är nu inne på sin andra säsong och här frodas verkligen all växtlighet. Kul att Fingertandsörten även blommar väldigt mycket här i skuggan...

Örtagården.

24 juni, sol från klarblå himmel och väldigt varmt och skönt idag. Hade tänkt göra så mycket idag men blev tvärlat efter gräsklippningen så hela dagen har bara gått åt till att njuta av trädgården... sådana dagar är ju också ett måste ibland.

Den nya örtagården har anlagts i vinterns auktionsfynd.

 

Blader.

De nya bladen som dyker upp nu på den rödbladiga Sockblomman är väldigt fina...

Blivande Liljor.

Nu börjar många lovande Liljeknoppar visa sig... denna en blivande lila skönhet.

Lökblomster.

25 juni, härligt varmt och en fantastiskt ljummen kväll ute... hittade några små söta rosa lökväxter som börjat blomma i skuggrabatten. Kan möjligtvis vara någon sorts Alliumlök som köpts in, planterats, glömts och nu överraskar med söta blomster...

Alba.

En lite mulen morgon 26 juni och man kan ju bara inte låta bli att bli helt kär i dessa små underbara Anemone obtusiloba "Alba".

Önskar ju nu att man hade haft dom lite överallt i trädgården... tänk en hel kantrand med dessa underverk...

Topp Brass ?

En blåsig morgon 27 juni och min favorit Pion har börjat slå ut :)

Kan nu kanske även ha löst mysteriet med namnet... dök på en vagn med pioner till försäljning utan för ica och vad fann man väl där... jo en pion med bilden av min favorit och med namnet Topp Brass ! Måste ju bara vara den så jag införskaffade även en nr. 2...

Naturliga gåvor.

Ibland hjälper naturen till med att få det fint... i min äldsta rabatt som nu är i skräpigaste laget och snart bara måste tas i tu med så har det dykt upp några fina Prästkragar som faktiskt passar riktigt bra in.

Tjusiga blader.

Mycket läckra blad med dessa mörka bladnerver på Filipendula Red Umbrella... tjusigt!

Mormors blommor.

Ida har Mormor Irmas vita Krollliljor öppnat upp... fantastiskt vackra...

Några bästaste bästa.

Har många favoriter inom bladväxtvärlden men där uppe bland topp tio där finns Hosta och Ormbunke.

 

 

Stora blad.

Sköldbräckan har sin första säsong här i trädgården i år.

Första gången jag såg den var i en visningsträdgård för säkert nästan 10 år sedan och jag gillade direkt de stora härliga gröna bladen... tänkte då att en sån skulle jag ha nån gång...